Протягом першого кварталу 2024 року до місцевих бюджетів Закарпаття надійшло понад 2,27 млрд грн

26.04.2024 21:55 ПОДІЇ

 

Фінансово-економічна стабільність і системне наповнення бюджетів – запорука розвитку краю та постійної підтримки захисників, - повідомляє заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо.

Сьогодні на брифінгу розповіли про роботу бізнесу, спрямування коштів до місцевих скарбниць, ситуацію в громадах у цьому напрямку й інші важливі моменти.

З останнього кварталу 2023 року ПДФО військових надходить до держбюджету, однак ми продовжуємо працювати та показувати хороші показники.

Так, загалом протягом першого кварталу 2024 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 2 млрд 272 млн грн. Тут маємо перевиконання плану на 11%. Якщо порівнювати з фактичними надходження протягом аналогічного періоду минулого року, то маємо мінусове відхилення на 9,8%. Саме це пов’язано з відсутністю податків від військових.

Але для того, щоб чітко розуміти ситуацію в цій сфері, далі будемо порівнювати у співставних умовах (тобто від даних минулого року умовно забираємо надходження саме цього ПДФО). У такому випадку маємо збільшення на 30,8% надходжень на противагу даним першого кварталу 2023 року.

До того ж сьогодні бачимо, що 61 ТГ нашого регіону має приріст фактичних надходжень загального фонду до відповідного періоду минулого року у співставних умовах.

Попри те, що ПДФО військових більше не надходить до наших бюджетів, ми продовжуємо підтримувати захисників з тих фінансів, які маємо. Так, за ці три місяці з місцевих бюджетів на оборону та безпеку спрямували 674 млн грн із вільних залишків коштів з минулого року.

Громади Ужгородського району за цей час виділили на підтримку бійців 216 млн грн, Мукачівського – 229,7 млн грн, Берегівського – 20,4 млн грн, Хустського – 18 млн грн, Тячівського – 16 млн грн, Рахівського – 8,5 млн грн.

Тож зараз маємо надходження за двома напрямками: від суб’єктів господарювання та бюджетної сфери. Станом на 1 квітня на Закарпатті працює 79 700 компаній та ФОПів, а на початку 2022 року, до повномасштабного вторгнення, їх було трохи більш як 74 тисяч. Тож спостерігаємо приріст на понад 5 тисяч суб'єктів господарювання: за цей час зареєстровано понад 2 тисячі нових юридичних осіб і 3,5 тисячі приватних підприємців (ФОП).

Важливу роль тут відіграють і релоковані підприємства: за три місяці сплатили до зведеного бюджету близько 409 млн грн. При цьому вони на рівні з іншими представниками бізнесу створюють робочі місця, залучають інвестиції, популяризують Закарпаття.

Все це ключові компоненти фінансово-економічної ситуації в області, тому комунікація з бізнесом та іншими триває системно. Разом працюємо над розвитком, наповненням бюджетів, підтримкою військових і посиленням спроможності нашого краю.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат