RIONews.com.ua http://www.rionews.com.ua/ Новини Ужгорода, Закарпаття, України - РІО uk-UA http://www.rionews.com.ua/img/rionews_m.jpg RIO Newshttp://www.rionews.com.ua/ На виїзді з Мукачева планують побудувати нову автостанцію http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411620938 Депутати Мукачівської міської ради надали дозвіл на розроблення детального плану території майбутнього автовокзалу, по вулиці Лавківська 1Е. ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 23:07:00 +0300
«25 квітня 2024 на сесії Мукачівської міської ради надано дозвіл на розроблення містобудівної документації місцевого рівня – детального плану території земельної ділянки по вулиці Лавківська 1Е в місті Мукачево, з метою визначення параметрів забудови для розміщення автостанції Мукачево та зміни її цільового і функціонального призначення», – йдеться у повідомленні.

Замовником розроблення детального плану визначено управління архітектури та містобудування Мукачівської міської ради. Фінансування робіт з розробки містобудівної документації буде здійснено коштом власника земельної ділянки.

Після розроблення детального плану будуть проведені громадські слухання для врахування громадських інтересів відповідно до чинного законодавства України.]]>
В Ужгороді встановлять ще один пам’ятник http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116194046 На засіданні науково-художньої ради розглянули ескізний проєкт спорудження пам’ятника князю Федору Корятовичу на одноіменній площі. Міськрада Ужгорода РАТУША Fri, 26 Apr 2024 22:37:00 +0300
Тож на засіданні обговорили першочергові завдання, зокрема концепцію самої площі, наголосили на збереженні наявних зелених насаджень, висловивши пропозиції зробити площу частково пішохідною по обидва боки скверу, а проїзд автомобілями залишити вулицями Олександра Духновича та Михайла Лучкая.

Враховуючи обговорення, члени науково-художньої ради підтримали ідею щодо розробки концепції площі та місце розташування пам’ятника, який попередньо планується висотою 3-3,5 метри. Головному архітектору міста Олегу Боршовському доручено розробити концепцію площі.

Встановлення пам’ятника планується за кошти благодійників.]]>
Протягом першого кварталу 2024 року до місцевих бюджетів Закарпаття надійшло понад 2,27 млрд грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116185813 Фінансово-економічна стабільність і системне наповнення бюджетів – запорука розвитку краю та постійної підтримки захисників, - повідомляє заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 21:55:00 +0300
З останнього кварталу 2023 року ПДФО військових надходить до держбюджету, однак ми продовжуємо працювати та показувати хороші показники.

Так, загалом протягом першого кварталу 2024 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 2 млрд 272 млн грн. Тут маємо перевиконання плану на 11%. Якщо порівнювати з фактичними надходження протягом аналогічного періоду минулого року, то маємо мінусове відхилення на 9,8%. Саме це пов’язано з відсутністю податків від військових.

Але для того, щоб чітко розуміти ситуацію в цій сфері, далі будемо порівнювати у співставних умовах (тобто від даних минулого року умовно забираємо надходження саме цього ПДФО). У такому випадку маємо збільшення на 30,8% надходжень на противагу даним першого кварталу 2023 року.

До того ж сьогодні бачимо, що 61 ТГ нашого регіону має приріст фактичних надходжень загального фонду до відповідного періоду минулого року у співставних умовах.

Попри те, що ПДФО військових більше не надходить до наших бюджетів, ми продовжуємо підтримувати захисників з тих фінансів, які маємо. Так, за ці три місяці з місцевих бюджетів на оборону та безпеку спрямували 674 млн грн із вільних залишків коштів з минулого року.

Громади Ужгородського району за цей час виділили на підтримку бійців 216 млн грн, Мукачівського – 229,7 млн грн, Берегівського – 20,4 млн грн, Хустського – 18 млн грн, Тячівського – 16 млн грн, Рахівського – 8,5 млн грн.

Тож зараз маємо надходження за двома напрямками: від суб’єктів господарювання та бюджетної сфери. Станом на 1 квітня на Закарпатті працює 79 700 компаній та ФОПів, а на початку 2022 року, до повномасштабного вторгнення, їх було трохи більш як 74 тисяч. Тож спостерігаємо приріст на понад 5 тисяч суб'єктів господарювання: за цей час зареєстровано понад 2 тисячі нових юридичних осіб і 3,5 тисячі приватних підприємців (ФОП).

Важливу роль тут відіграють і релоковані підприємства: за три місяці сплатили до зведеного бюджету близько 409 млн грн. При цьому вони на рівні з іншими представниками бізнесу створюють робочі місця, залучають інвестиції, популяризують Закарпаття.

Все це ключові компоненти фінансово-економічної ситуації в області, тому комунікація з бізнесом та іншими триває системно. Разом працюємо над розвитком, наповненням бюджетів, підтримкою військових і посиленням спроможності нашого краю.]]>
Відбулося засідання новоствореної регіональної координаційної ради з питань громадського здоровʼя http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116111854 Сьогодні провели перше засідання новоствореної регіональної координаційної ради з питань громадського здоровʼя, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 14:14:00 +0300
Під час засідання затвердили регламент та план роботи ради на 2024 рік, схвалили Стратегію розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики у Закарпатській області, на період до 2030 року.

Ефективна система громадського здоров'я – це основа профілактичної медицини. Адже пацієнт, про якого подбав сімейний лікар, який отримав необхідні щеплення, вчасно проходить діагностику, який турбується про своє здоров’я та самопочуття щодня, значно рідше звертається по медичну допомогу.

Більшість країн Європи обрали саме такий шлях, зосереджуючи увагу на зміцненні здоров’я громад, профілактиці захворювань і міжсекторній взаємодії. Така переорієнтація дозволила країнам ЄС збільшити середню тривалість життя та поліпшити добробут громадян.   Україна рухається у тому ж напрямку.]]>
В Ужгороді відзначили 38-у річницю Чорнобильської трагедії http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116111358 До пам’ятника закарпатським ліквідаторам на площі Захисників України в Ужгороді поклали квіти cпільно з головою обласної ради Романом Сараєм, керівництвом району та міста, безпосередніми ліквідаторами аварії, їхніми рідними й близькими, представниками правоохоронних структур та іншими, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 14:12:00 +0300 На Рахівщині троє розбійників скоїли напад на будинок пенсіонерки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24116111147 25 квітня близько 12-ї години поліцейські Рахівщини отримали повідомлення про розбійний напад на 79-річну пенсіонерку в селі Костилівка – до жінки в будинок увірвалися кілька осіб в масках, звʼязали потерпілій руки і ноги скотчем та погрожували зброєю. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Fri, 26 Apr 2024 14:02:00 +0300
За результатами проведення першочергових заходів поліцейські встановили, що злочин трапився близько 4-ї години ранку. Коли зловмисники увірвалися в будинок пенсіонерки, вона спала. Після того як жінку звʼязали, озброєні нападники, погрожуючи вбивством, вимагали у неї інформацію про місце, де вона зберігає всі заощадження та документи на іноземну фірму, що належала її покійному сину. Не отримавши від потерпілої потрібної інформації, зловмисники забрали з будинку майже 8, 5 тисяч доларів, мобільний телефон, ювелірні прикраси та покинули пенсіонерку звʼязаною в будинку.

Співробітники кримінальної поліції всієї області одразу розпочали оперативні заходи. Для встановлення та пошуку підозрюваних використовувалися можливості відділу кримінального аналізу та системи відеоспостереження «Безпечне Закарпаття».

В результаті, вже за кілька годин оперативники затримали всіх причетних до розбійного нападу. Затримання проводили у трьох районах області: 33-річного фігуранта з Рахівщини впіймали у Мукачеві, 49-річного села Чорноголова — в Ужгородському районі, третього спільника з Ужгородщини — в Рахівському районі. Встановлено, що до будинку проникали двоє із затриманих, а третій спільник забезпечив їх всім необхідним знаряддям для вчинення злочину та керував транспортним засобом, на якому зловмисники приїхали та втікали з місця події.

У затриманих вилучили частину викрадених у потерпілої речей, а саме   мобільний телефон, гаманці та ювелірні прикраси. Також у фігурантів вилучили травматичний пістолет та понад 40 тисяч доларів.

Наразі оперативники встановлюють походження цих грошей та перевіряють причетність зловмисників до скоєння інших майнових злочинів на території Закарпатської області.

Підозрюваних помістили до ізолятора тимчасового тримання. Слідчі інкримінують   їм ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України, тобто розбій, повʼязаний з проникненням у житло, спрямований на заволодіння майном у великих розмірах, вчинений за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану. Кожному із затриманих за цей зухвалий злочин загрожує до 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна.]]>
В Ужгородському замку пройде фестиваль Бельтайн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411685257 27-28 квітня на території Ужгородського замку пройде Благодійний фестиваль «Бельтайн – свято весняного буйноцвіту» admin ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 11:49:00 +0300 На фестивалі будуть збирати гроші на дрони. ]]> Олександр «Юрист»: «У мене хороших друзів більше нема… Фото є, а друзів нема» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411664818 Звідки у військовослужбовця ТЦК та СП орден «За мужність»? Дізнайтеся його історію. admin ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 09:47:00 +0300 Олександр зізнається: на початку повномасштабного вторгнення були думки виїхати, але всі рідні відмовилися. «Та й сам я вже був тієї думки, якої й зараз притримуюсь. Наших проблем крім нас ніхто не вирішить. Тільки самі. Хоч раніше в армії ніколи не служив, добровільно прийшов у ТЦК. Рідні відмовляли, але я впертий. Потрапив у школу розвідки, де пройшов підготовку, а далі вже опановував військову справу на практиці. Вчилися ми швидко. А от основні знання приходять з досвідом. Кожен бойовий вихід – новий досвід».
«Знаєте, на фронті така ситуація, що якщо прожив цю хвилину, то це тобі знову пощастило. Складних ситуацій було безліч. А от найбільш складно і важко – втрачати друзів, які прикривали тебе, витягували тебе не раз», – каже «Юрист».
«Тільки про один напрямок не можу сказати – Харківський. Ми пройшли Запорізький, Херсонський, Луганський і Донецький напрямки. І якби я сказав, що бачив чмобіків, збрехав би. Проти нас воювала регулярна армія. Досить грамотно вони працювали, швидко вчаться. Є досвід «зустрічей» із деенерівцями та еленерівцями . Був випадок, як ми без жодного пострілу взяли в полон двох – один був еленерівець, інший – з Петербурга. Деталей, правда, не можу розповісти» – усміхається «Юрист».
«От нічого нема кращого, ніж коли знаєш, що тебе вдома чекають рідні – дружина, сини», – відповідає Олександр на питання про мотивацію. «І підтримувало те, що коли бачиш, що роблять ці п…, ти не хочеш, щоби це відбувалося тут».
«Зараз багато в тіктоці кричать «права, права!», але, на жаль, забувають про обов’язки, які теж прописані в Конституції. А я питаю чоловіка: «Ви читали Конституцію? Так почитайте – там є ще й про обов’язки». Інколи здається, що треба взяти цих людей, відвезти й показати, що робить та погань. І, думаю, тоді кожен чоловік, який відчуває себе чоловіком, не захоче, щоб у його краї відбувалося те ж саме. І щоби була ця біда. Зараз чомусь частина чоловіків забула, що їхній обов’язок – захищати свою країну і своїх рідних».
«Треба пам’ятати, що ворога тримають хлопці, які просто виконують свій обов’язок. Тільки завдяки їм ми тут можемо спокійно жити і займатися своїми справами, тільки завдяки їм».
«Як я потрапив в ТЦК? Був у нас бій. Перший раз – я виводив батальйон. Була у нас машинка «Мастіф» і ми підірвалися на міні. Оскільки пацани у нас всі красені, то швидко відкопуємось і йдемо далі. Важка контузія.
Другий раз. Нас виявили, і по нас відпрацював танчик. Відкопали мене, виявляється, я ще живий. Правда, нічого не чуєш, від слова «зовсім», і нічого не розумієш. Далі «евак», пам’ятаю шматками. Але задачу ми виконали. Кілька днів без сну та їжі. Всі думали, що ми не вижили, а ми вижили… За що й отримав орден «За мужність» третього ступеню.
Далі поїхали ми по лікарнях, почали нас приводити до ладу. На жаль, декого ми вже не повернемо. У мене хороших друзів більше нема… Фото є, а друзів нема. Ось така історія».
«А щодо міфів про ТЦК... Хтось, а ми знаємо хто, вирішив розколоти наше суспільство. Завдяки нашому народу ми тримаємо цю орду. На жаль, вже використовуються технології, коли людям навіюють певну думку, вона їм подобається і вони поширюють. Мовляв, я тут сиджу, життя йде, бізнес йде, а ви там ідіть воюйте. В усьому винні «тцкашники», от вони мобілізують сімейних чесних людей. Людей, які пам’ятають про права, але забувають про обов’язки. І ніхто не подивиться на тцкашника як на воїна, якому просто пощастило ТАМ вижити. І, мовляв, винний тцкшник, а не ворог, який напав на нашу країну. Але окрім нас ніхто не вирішить наші проблеми. Ані Європа, ані Америка не прийдуть і не вирішать. У нас один варіант – або виграти, або програти».  

Служба зв’язків з громадськістю Закарпатського ОТЦК та СП.
]]>
Андрій «Бродяга» Ткачук: Не є чимось героїчним втопитися в Тисі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411664045 Андрій Ткачук відомий як «Бродяга». Він давно став легендою спорту. Чемпіон України з трейлу, рекордсмен України з бігу на 24 і 48 годин, бронзовий призер Чемпіонату світу з бігу на 24 години. Та сьогодні ми поговоримо з Бродягою-воїном, який став на захист України в 2014-му і без вагань 24 лютого 2022 року вже був у строю. admin ПОДІЇ Fri, 26 Apr 2024 09:39:00 +0300 Звісно, я з 2021 по 2022 року жив в Києві у свого побратима і ми всі вже розуміли: півроку ж нас усі попереджали – ми дискутували. І я казав: «Закінчиться олімпіада й почнеться». У Швейцарії проходить неофіційний чемпіонат світу з трейлу й мій бал дозоляв взяти участь, мені навіть пропонували, що оплатять й внесок і поїздку, а я відмовився, бо був не впевнений. Також планував участь у забігу в Італії, але сказав собі, що до середини березня не буду проплачувати жодного внеску, бо це безглуздо.  
Морально я був готовий давно. Я не придатний для служби в мирний час і навіть військового квитка не мав, тільки тимчасове посвідчення. В 2014 мене не взяли в армію і тоді я пішов шукати долі у добровольчі формування. У мене ще й зір поганий, та я вивчив рядочок й проскочив тоді. Скажемо так – пощастило. Якби показав свій справжній зір, мене б точно не взяли.
15 лютого прийшов у військкомат питати: що робити, якщо почнеться двіж. Квитка військового нема, але, з іншого боку, як учасник антитерористичної операції, я в оперативному резерві. «Що робити? – питаю, – мобілізуєте мене, чи шукати свою долю як в 14-му самому?»   Попросили залишити номер, мовляв, зателефонують. Зателефонували 23-го і сказали прийти 24-го лютого. Питаю: «З речами?».   «Ні, – кажуть, – тільки для уточнення даних».
Зранку 24 лютого, десь близько 7-ї, друг подзвонив. Він саме їхав із Німеччини, тож, думаю, точно щось сталося. Він каже: «Полетіли ракети». Стало зрозуміло, що у військкомат треба йти з речами. У той же день о 15-ій поїхали в 128-му бригаду. Відстриг дреди, які носив 5 років, майже зголив бороду. А 1-го березня вже був у Запорізькій області з тими добровольцями, які готові були поїхати на підсилення. І там вже почалися пригоди військові. П’ять ночей просто неба, ноги підморозив, а 6-го вже отримав два поранення – в ліве плече й праве передпліччя. Того дня загинув наш командир батальйону Андрій Літун.
У кінці березня вже повернувся в стрій і почалися вже інші «конкурси». Встиг взяти участь в наступі на Херсонщині в серпні 2022 року. Далі перевівся в 49-й окремий стрілецький батальйон «Карпатська Січ», Олег Куцин, на великий жаль, уже загинув, але встиг виписати мені відношення.
Знаю, що незважаючи на твої приголомшливі успіхи в спорті, маєш нюанси зі здоров’ям…
Так, є певні особливості. Після зими 2015 року в Пісках з’явилися поліпи в носі, які заважають дихати, заробив бронхіальну астму. З 15 років у мене рідкісна тахікардія – серце могло розганятися навіть до 278 ударів за хвилину, середній цикл 262. Це – прихований синдром Вольфа-Паркінсона-Уайта. Я з ним жив 22 роки й не міг діагностувати. Призводило до того, що я не міг бігти і мені потрібно зупинитися й відновитися, тому я ніколи не бігав на короткі дистанції. Навіть марафон ніколи не бігав. А на ультрадовгих дистанціях можна зупинятися й навіть поспати, це дозволено правилами.
Воював до березня 23-го року. Коли вже зрозумів, що вже не можу виконувати функції справно, а робота мого серця все погіршувалася й погіршувалася, напади почастішали. Насправді я думав, що мене вистачить тільки на півроку. За цей час ми або виграємо, або мене вб’ють і проблема вирішиться природнім шляхом.
Та, як то кажуть, «дурням щастить» і мені щастило. Але вже було безглуздо доводити комусь, що я такий як усі. Коли командирам розповідав, то мій бекграунд робив зі мною злий жарт: ніхто не вірив, що у мене такі проблеми. Якось при зміні на позиціях нас нормально так накрили «120-ками» та «82-ками» і єдина була думка: «тільки би нікого не поранило!». Бо сам себе ледве тягну, якщо когось ще тягнути прийдеться, то це буде вже дуже сумно. Зрозумів, що треба використовувати себе вже якось по-іншому, бо підставляєш не тільки себе, а передовсім побратимів.
Далі була операція на серце і потім чисто випадково потрапив на службу в Хустський РТЦК та СП.
Чому ти пішов у 2014-му? Чому ти пішов в 2022-му?
Взагалі-то я примкнув до Української народної партії, яка створилася після роз’єднання Народного Руху, ще десь 2002 році.   В 16 років в Хусті я випадково потрапив на політичну зустріч і захотів доєднатися, допомагав розносити агітацію. Познайомився з такими легендарними особистостями як Михайло Джанда, який боровся за Незалежність України ще з кінця 1980-х. Це була спільнота еліти Хуста – лікарі, вчителі, а ставилися до мене як до рівного. Патріотичний дух у мене ще з уроків історії почав з’являтися. Вже в 2004-му році брав участь в Помаранчевій революції, потім відповідно в Революції гідності й логічним продовженнями було – захист нашого вибору в антитерористичній операції.
Звичайно, як у багатьох хлопців з Майдану, мав тоді було за плечима тільки 9 пострілів з автомату в 11 класі на полігоні. Але були гарні інструктори, ми здобували досвід…
І 24 лютого абсолютно не стояло питання: варто чи не варто. Як і у сотень тисяч інших українців. Я хоча би був готовий і усвідомлював, що відбувається, чим загрожує, бо багато людей не розуміли, що таке війна. А тут смерть на кожному кроці, тільки випадковості рятують тобі життя. Будь-які навички нівелюються артилерією 152-го калібру. Корисна навичка – копати. Для мене було якось дивно, що люди, які самі прийшли в перші дні, не були до цього готові. Не усвідомлювали, що таке війна.
Люди закінчуються, хтось закінчується фізично, хтось морально. Навіть якщо з виду здоровий, як про ТЦК кажуть: «Он які здорові!», а він тільки з виду здоровий: у одного титанова вставка в хребті, у іншого кілька гриж. Даються взнаки постійні навантаження: БК, бронік, якщо когось поранено – потрібно виносити. Загиблих також потрібно виносити. Холод, сирість. Багато всього, що впливає.
Це ж не ті люди, які воювали в Другу світову, які вижили завдяки природньому добору, коли із 8 дітей виживали 5-6, але найсильніших, коли люди постійно працювали з   ранку до вечора в полі й для них звичними були фізичні навантаження. А зараз із офісу –   в окоп. Це тільки в фільмах війна інша. А насправді повністю готовим до неї неможливо бути, бо ти працюєш на межі людських можливостей –   морально-вольових, фізичних.
Чому ж тоді варто боротися?
Дивися, подібну історію ми проживали сто років тому. Події перших визвольних змагань. Тоді ми програли більшовикам, але вони на старті були слабкі в своїй позиції і гралися в українізацію. А зараз лідери російської федерації чітко окреслюють свою мету – знищити нас повністю. Вони боряться з нашими пам’ятниками, з нашими книжками, з нашою історією, з нашою мовою. Не буде вже загравань в українізацію: всі мають бути росіянами, вчити їхню історію, знати їхню літературу та їхніх письменників, і все українське буде знищено. Ми це бачили в Бучі та багатьох інших містах.
Бачимо, що вони в першу чергу змінюють – символи, мову, яка, виявляється, має значення, і для них в першу чергу. Коли говорять «какая разніца», то переходять чомусь саме на російську. Це показує їхнє істинне обличчя – треба знищити все, що має хоч якийсь український дух. Вони зітруть наше минуле, теперішнє і не буде у нас майбутнього. Будемо частиною їхньої імперії.
Це екзистенційна війна для нас і для них. Вони розуміють: якщо програють, то їх чекає крах, сором, занепад економічний і як результат, думаю, розвал федерації на якісь дрібні суб’єкти.
Тому вони вкладатимуть всі ресурси і нам так само треба мобілізуватися. Всім і кожному.
Інколи кажу: «Хлопці, у вас було два роки, щоби підготуватися, встати на облік, пройти лікарську комісію там, де ви хочете. І цю можливість вам дали всі ті, хто зараз на фронті, хто загинув, хто потрапив в полон, хто отримав поранення». Ось нещодавно загинула в 49-му окремому стрілецькому батальйоні медикиня на псевдо Снек – німкеня. Загинула вона за Україну.
Воюють багато іноземців – чехи, поляки, французи, американці, еквадорці, перуанці… У них різні стимули були сюди приїхати, але вони гинуть за Україну. Пам’ятаю 27-річночго бразильця, який сказав мені: «У 1500-му році на мою землю прийшли конкістадори завойовувати мою країну. У вашу країну тепер прийшли завойовники і мені близька ця тема. Відчуваю, що мушу бути тут і боротися з цим злом». І в той час деякі українці штурмують західний кордон, форсують річку Тису… Якійсь дисонанс, поганий дисонанс.
Виявляється, люди не знають, як відбувається процес мобілізації і подальшого проходження служби. Всі думають (це ж у тіктоці сказали, а значить – правда!), що сьогодні тебе призвали, завтра ти потрапиш в бойовий підрозділ, а післязавтра – під Бахмут чи Авдіївку. А насправді ти маєш обов’язково пройти базову загальну військову підготовку, починаючи від 4 тижнів, а якщо потрапиш за кордон, то це може на кілька місяців затягнутися, потім рекрутери приїдуть і спитають, які у тебе є можливості та скіли. Хто ти? Кухар, медик, водій, зварювальник, айтівець? І відповідно будуть тебе відбирати на ті посади, на яких ти можеш працювати.
Часи, коли всі шли в один окоп незалежно чи ти бізнесмен з мільйонними прибутками, чи офісний планктон, як воювали в перші дні, закінчилися. Тепер треба воювати інтелектом, берегти людей. Армія потребує й фінансистів, і юристів, і інженерів. Скільки безпосередньо воює? Може 30-35 відсотків, всі інші займаються забезпеченням цих людей, тому що їм треба їсти, лікуватися, їздити у відпустки, їм треба з чогось стріляти, на чомусь їздити, десь спати. А люди думають, що всі сто відсотків відправляються на нуль. Це не так. І робота є для кожного.
Ця війна торкнулася багатьох, а торкнеться взагалі кожного. Ви можете бути творцем своєї долі. Знайдіть підрозділ, де можна служити за вашими навичками, отримуйте відношення і мобілізуйтеся у цей підрозділ.
Не є чимось героїчним втопитися в Тисі чи загинути в горах при втечі. Це наша рідна земля. Одна на всіх.
Служба зв’язків з громадськістю Закарпатського ОТЦК та СП
]]>
У 20 найбільших школах Ужгорода будуть правоохоронці та встановлять металодетектори http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24115203241 В ужгородських школах запрацює «Служба освітньої безпеки» РАТУША Thu, 25 Apr 2024 23:30:00 +0300
Також така концепція передбачає організацію безпечного підвезення учнів, пожежну й техногенну безпеку, систему раннього попередження та евакуації та чіткий алгоритм дій у разі виникнення небезпечних ситуацій.

Нагадаємо, 7 грудня 2023 року міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко розповів, що в кожному навчальному закладі для створення безпечного середовища чергуватиме поліцейський. Там також будуть встановлені металошукачі та рамки.]]>
Напередодні матчу з “Динамо” гравців закарпатського “Минаю” намагалися підкупити? http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24115201121 ФК «Минай» провів внутрішнє розслідування за фактом спроби залучення гравців клубу до організації матчів з фіксованим результатом. Про це йдеться у заяві на офіційній сторінці клубу. СПОРТ Thu, 25 Apr 2024 23:09:00 +0300
“Водночас інформуємо, що ФК «Минай» співпрацює зі Службою внутрішніх розслідувань протиправної поведінки учасників футбольних змагань УАФ. Слідчі дії тривають.

ФК «Минай» зобов’язується надалі сприяти слідству, аби в результаті допомогти побороти такі явища в українському футболі, як «договірні» матчі та матчі з фіксованим результатом”, – йдеться у заяві.

Як повідомило видання sport.ua вже відомо хто хотів підкупити гравців “Минаю”, щоб вони здали матч з “Динамо”.

У середу, 17 квітня, відбувся перенесений матч 16-го туру Української Прем’єр-ліги, в якому зіграли «Минай» і «Динамо». Гра пройшла в Києві на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського. Київський клуб здобув перемогу з рахунком 3:1.

Раніше повідомлялось, що до двох футболістів «Минаю» звернулись з пропозицією програти гру «Динамо» та пропонували по 5 тисяч доларів.

За інформацією журналіста Ігоря Бурбаса, гравці, яким пропонували «злити» матч київському «Динамо» – це Дмитро Нємчанінов та Євген Скиба. Їхні заяви вже кілька днів на розгляді у комітеті з етики та чесної гри УАФ. У своїх поясненнях вони вказують, що на них вийшла людина, яка представилась дослівно: «Сергій, який веде стріми з Мілевським» (очевидно мова йде про друга ексгравця «Динамо» Артема Мілевського Сергія Третьяка).

]]>
Дозвіл на перебування у прикордонній смузі на Закарпатті можна отримати на онлайн порталі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411520840 Подати заяву на оформлення такого документа відтепер можна на порталі Допомога Закарпаття за посиланням https://bit.ly/44cHNFb. Цей процес інтуїтивно зрозумілий і простий. dopomoha.carpathia.gov.ua СОЦІО Thu, 25 Apr 2024 23:07:00 +0300
Нагадаємо, в Закарпатській області такий дозвіл також можна отримати, звернувшись до штабів 27-го (м. Мукачево) та 94-го прикордонних загонів (м. Чоп). Дозвіл на перебування, проживання чи переміщення в прикордонній смузі діятиме в зоні відповідальності загону, який його видав.

А чи входить ваш населений пункт до 5-кілометрової прикордонної смуги, перевіряйте на зручній онлайн-мапі порталу https://bit.ly/3JBFT7I.

Детальніше про зміни до прикордонного режиму читайте на сайті ДПСУ за посиланням https://bit.ly/49VgZul.]]>
У Мукачівській міській раді відбулися обшуки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241152062 У Мукачівській міській раді проводять обшуки, стадіон «Авангард» таки залишається головним приводом для перевірки всієї документації у міськраді. ПОДІЇ Thu, 25 Apr 2024 23:04:00 +0300
Раніше йшлося про те, що сума збитків від продажу стадіону та майже 3 гектари землі — близько 100 млн грн.

Нагадаємо, що 22 серпня 2023 року під час засідання 24 депутати Мукачівської міськради проголосували «ЗА» — про затвердження звіту про експертну грошову оцінку та продаж земельної ділянки (зокрема стадіону «Авангард») несільськогосподарського призначення ТОВ «УНІВЕРСАЛ-М».

]]>
Громади Закарпаття звернулися до ЗМІ та СБУ з проханням припинити маніпуляції навколо "Свидовця" http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411520249 Мешканці Ясінянської та Усть-Чорнянської громад закликають ЗМІ публікувати винятково перевірену інформацію про майбутній курорт "Свидовець" та уникати спекуляцій щодо даної теми. Зокрема, "припинити маніпуляцію міфічними інвесторами, котрих на даному етапі немає", а також "оманливими цифрами щодо вирубки лісів "під курорт". ПОДІЇ Thu, 25 Apr 2024 23:00:00 +0300
"Реалізація проєкту "Свидовець" потребує інвестицій у розмірі щонайменше 2 млрд євро. Початок будь-яких будівельних робіт неможливий без отримання висновку Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, який буде сформовано виключно після оприлюднення та громадського обговорення "Звіту з оцінки впливу на довкілля". Виконавча влада Закарпаття долучила до розробки Звіту понад 30 висококваліфікованих науковців різних спеціалізацій. Наступні етапи — виготовлення проєктів землеустрою, погодження матеріалів із Урядом, проведення на конкурентних засадах торгів та як наслідок визначення інвестора. І лише тоді можна починати будівництво курорту! Тому просимо припинити маніпуляцію міфічними інвесторами, котрих на даному етапі немає і бути не може. Замовником містобудівної документації за законодавством 2017 року виступила Рахівська та Тячівська районні державні адміністрації. Окремо, звертаємо увагу на факти поширення оманливих цифр щодо вирубки лісів «під курорт». А правда в тому, що згідно з проєктами під розвиток планованих туристичних об’єктів буде вирубуватися у 6 разів менше об’ємів від усіх видів рубок головним лісокористувачем на проєктованій території. Курорти, на відміну від лісорубів, зацікавлені у збереженні довкілля", - йдеться у зверненні.

Разом із тим, голови громад наголосили, що реалізація проєкту забезпечить створення 30-40 тисяч робочих місць на курорті та суміжних територіях і в різних галузях, що розв’яже проблеми безробіття та наповнення місцевих бюджетів.

"Найбільш цинічним є намагання опонентів представити це боротьбою за екологію. Ініціатива Європейських партнерів дивує на тлі наступних фактів: Зараз в Європі функціонує більше 4000 тисяч гірськолижних курортів, 120 тисяч(!) кілометрів гірськолижних трас та 25 тисяч витягів. В галузі створено мільйони добре оплачуваних робочих місць. Завдяки розвитку гірськолижних курортів цілі регіони з депресивних і бідних стають найзаможнішими в своїх країнах. В Австрії, Ліхтенштейні чи Андорі гірськолижний туризм дає більше ніж 10% ВВП країн або окремих територій. А якщо порівнювати Україну із співрозмірною за кількістю населення, площею гір та загальною територією Францією, то розуміємо, що в Франції є 250 гірськолижних курортів (в Україні їх 5), які щороку відвідують 30 мільйонів туристів (українські курорти в кращий довоєнний час – до 1 мільйона), у Франції функціонують 3000 витягів та 11.000 кілометрів гірськолижних трас (в Україні відповідно – 30 витягів та 150 кілометрів трас). А ще в сфері гірськолижного туризму Франції створено близько мільйона високооплачуваних робочих місць. Тобто, галузь гірськолижного туризму в Україні за наявним потенціалом – це лише 1-2% гірськолижної галузі Франції. Розуміючи все це, ми прагнемо розвивати гірськолижний туризм!", - йдеться в зверненні.

Як повідомив в коментарі голова Ясінянської громади Андрій Делятинчук, вони також звернулися до Служби безпеки України   з проханням перевірити повноваження та законність заяв іноземних осіб, які зазначені в публікації "УП", адже вони систематично розповсюджують неправдиву інформацію та іншими методами намагаються перешкодити реалізації проєкту. Як зазначив голова громади, такі дії несуть загрозу не тільки економіці Закарпаття, а й України в цілому.]]>
На Закарпатті судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241152009 Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Закарпатській області завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо нелегальної діяльності гральних закладів. БЕБ КРИМІНАЛ Thu, 25 Apr 2024 22:59:00 +0300
Доступ до азартних ігор в мережі Інтернет надавався без необхідних дозвільних документів.

Водночас підозрювані легалізували приблизно пів мільйона гривень, одержаних злочинним шляхом.

Наразі матеріали досудового розслідування з обвинувальним актом скеровано до суду.

Особам, які виконували роль адміністраторів, загрожує покарання у вигляді штрафу від 680 тис.   грн до 850 тис. грн, а організатору незаконної діяльності - покарання до шести років позбавлення волі.]]>
Дві закарпатські ТГ увійшли до сімки кращих громад за рейтингом Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411519137 Системна та активна майже дворічна співпраця з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» відкрила для Закарпаття нові можливості для розвитку та підсилення наших ТГ, - повідомляє заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Thu, 25 Apr 2024 22:02:00 +0300
Йшлося, зокрема, про закупівлю необхідного матеріально-технічного забезпечення на суму 34 млн грн, сприяння в розробці геоінформаційної системи «Аналітичний портал Закарпаття», Стратегію розвитку області, комплексних планів територій ТГ, розвиток молодіжної політики тощо.

Водночас пан Габріель повідомив, що загалом зараз «ГОВЕРЛА» співпрацює з понад 100 громад України, і серед семи найкращих практик – дві від нашого регіону. Йдеться про Міжгірську й Іршавську ТГ, які стали переможцями в номінаціях «Краща практика планування та територіального розвитку» і «Краща практика залучення громадськості в процесі формування й реалізації місцевих політик» відповідно.

Оскільки підтримка з боку Проєкту вже дає помітні результати, а громади продовжують розвиватися, передав Габріелю Абрагаму Подяку голови ОВА за значну допомогу в сфері децентралізації.

Упевнений, що наші громади будуть й надалі активно працювати, досягати нових вершин та розвиватися. Вдячний Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» за постійну підтримку і допомогу в розбудові ТГ.]]>
На Тячівщині п’яний чоловік викрав авто і скоїв ДТП http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411512130 24 квітня, до поліції зателефонував 49-річний житель села Середнє Водяне і повідомив про зникнення його автомобіля марки «Lanos». Пресслужба поліції КРИМІНАЛ Thu, 25 Apr 2024 14:47:00 +0300
Поліцейські провели ряд заходів, в результаті яких встановили, що автомобілем незаконно заволодів невідомий чоловік, який сів за кермо автівки потерпілого та поїхав з місця події. За допомогою камер відеоспостереження правоохоронці проклали орієнтований маршрут руху зловмисника та встановили, що дорогою він двічі вчиняв ДТП, в яких ніхто не постраждав. В подальшому, вже перебуваючи у сусідньому населеному пункті, фігурант покинув транспортний засіб та втік у невідомому напрямку.

Оперативники кримінальної поліції швидко розшукали підозрюваного: ним виявився 34-річний сусід потерпілого. При затриманні останній чинив опір правоохоронцям. За результатами освідування, фігурант перебував у стані алкогольного спʼяніння.

Відповідно до статті 208 КПК України, слідчі помістили зловмисника в ізолятор тимчасового тримання.

За даним фактом відкрито відповідне кримінальне провадження та складено ряд адмінматеріалів. Слідство триває.]]>
На Закарпатті розширюють можливості існуючих пропускних пунктів та будують нові http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411572736 Сьогодні у Закарпатській ОВА відбулася важлива зустріч. Із робочим візитом в Ужгороді перебував заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач. Він поспілкувався із міжнародними перевізниками щодо низки проблемних питань, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Thu, 25 Apr 2024 10:17:00 +0300
Україна та Словаччина обговорюють перспективи запуску руху вантажівок вагою 5 тонн через КПП «Малий Березний – Убля» (зараз там допустимий рух транспортних засобів не більше 3,5 тонн). Уряди двох країн вже працюють над змінами до чинної Угоди.

Рух порожніх вантажівок через пункт перетину «Лужанка - Берегшурань» планують запустити вже у червні цього року.

Профільне міністерство має намір підсилити українсько-румунський кордон шляхом розширення КПП «Дяково» та відкриття нового КПП «Біла Церква».

На часі – реформа пасажирських перевезень. Зокрема, йшлося про покращення якості цієї послуги завдяки електронній синхронізації даних на суміжних сторонах, що дозволило б уникнути черг пасажирських автобусів перед пунктами перетину.

Український уряд працює над продовженням угоди про транспортний безвіз.

Перевізники озвучили свої пропозиції щодо технічних змін у програмному забезпеченні «єЧерги», адже і влада, і самі водії зацікавлені у скороченні черг на кордонах.]]>
Поблизу Нижніх Воріт у ДТП загинув житель Прикарпаття http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411418038 24 квітня, близько 11-ї години, до поліції надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду за участі двох авто неподалік села Нижні Ворота. ПОДІЇ Wed, 24 Apr 2024 20:57:00 +0300
Останнього та його пасажира з травмами різного ступеня важкості госпіталізували до лікарні. Однак, у медзакладі, від отриманих травм водій «RENAULT» помер.

Мукачівця освідували — за кермом чоловік перебував тверезий.   Обидва транспортні засоби співробітники поліції вилучили.

За фактом порушення правил безпеки дорожнього руху, що призвели до смерті потерпілого, слідчі Головного управління Нацполіції в Закарпатській області відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України. У справі призначать експертні дослідження, щоб встановити об’єктивні обставини автопригоди. Слідство триває.]]>
Мукачівець цілий рік користувався банківською картою, яку загубив пенсіонер http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24114175225 До співробітників Мукачівського районного управління поліції звернувся місцевий пенсіонер та розповів, що з його банківської картки, яку він загубив, зникли гроші. КРИМІНАЛ Wed, 24 Apr 2024 20:48:00 +0300
Поліцейські провели ряд заходів та швидко встановили чоловіка, який присвоїв картку, а в подальшому і кошти пенсіонера. Ним виявився 38-річний мукачівець.

У фігуранта слідчі вилучили банківську картку, що належить потерпілому. Загальна сума, яку підозрюваний витратив з рахунку пенсіонера, складає майже 40 тисяч гривень.

Слідчі Мукачівського райуправління поліції вже повідомили чоловікові про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 4 ст. 185 та ч. 1 ст. 357. Йдеться про крадіжку та привласнення офіційних документів, вчинене з корисливих мотивів.

Матеріали кримінального провадження найближчим часом будуть скеровані до суду.]]>
Уряд погодив призначення Юрія Гузинця заступником голови Закарпатської ОВА http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24114115016 Колишній голова Ужгородської РДА відповідатиме за гуманітарний напрямок, зокрема освіту і культуру. ПОЛІТИКА Wed, 24 Apr 2024 14:47:00 +0300
На посаді заступника голови Закарпатської ОДА Юрій Гузинець відповідатиме за гуманітарний напрямок, зокрема освіту і культуру.

Нагадаємо, член партії «Слуга народу» Юрій Гузинець очолював Ужгородську РДА з листопада 2022 року, а доти працював керуючим справами та заступником керівника апарату Закарпатської обласної ради.

У декларації за 2023 рік Юрій Гузинець вказав, що заробив на посаді голови Ужгородської РДА 469,5 тис грн. У 2022-2023 роках разом з дружиною він придбав будинок у селі Оноківці і два автомобілі – Tesla S та Volkswagen Passat загальною вартістю понад 1,1 млн грн, повідомляє zaxid.net.]]>
В Ужгороді чоловік погрожував своїй дружині гранатою http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241148852 Сьогодні, близько 5-ї години, на службовий планшет патрульних надійшло повідомлення про домашнє насильство на вулиці Івана Франка, в Ужгороді. Патрульна поліція КРИМІНАЛ Wed, 24 Apr 2024 11:05:00 +0300 Відійшов у вічність почесний громадянин Ужгорода Іван Мешко http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411472545 23 квітня, на 99-му році життя відійшов у вічність засновник та перший декан економічного факультету УжНУ, доктор історичних наук, активний громадський діяч і палкий патріот України, Почесний громадянин Ужгорода Іван Мешко. Міськрада Ужгорода РАТУША Wed, 24 Apr 2024 10:23:00 +0300
Його науковий доробок – десятки праць, навчальні посібники, спецкурси, громадський – активна підтримка в перші роки створення на Закарпатті Народного Руху України, ініціатива створення хору для супроводу Божественної Літургії українською мовою.

Іван Мешко до останніх днів життя був активним, не поривав зв’язків із рідним економічним факультетом, цікавився питаннями його розвитку, був активним учасником Комітету старійшин Міжнародної асоціації випускників УжНУ.

Міський голова Богдан Андріїв, депутатський корпус та виконавчий комітет Ужгородської міської ради висловлюють щирі співчуття рідним та близьким з приводу непоправної втрати.

Світла пам’ять про Івана Михайловича назавжди залишиться у серцях усіх, хто його знав.

Прощальна панахида відбудеться у четвер, 25 квітня, о 14:00 на Кальварії.]]>
Правоохоронці завершили розслідування у справі щодо масової бійки у Підвиноградові http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24113205355 Слідчі відділення поліції № 1 Берегівського районного відділу поліції завершили досудове розслідування за фактами організації масової бійки у селі Підвиноградів та умисного вбивства одного з її учасників. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Tue, 23 Apr 2024 23:51:00 +0300
Згодом затримали і організатора конфлікту –41-річного мешканця села Підвиноградів Берегівського району. Слідчі встановили, що учасники конфлікту, за ініціативою останнього, завчасно підготувалися до бійки: заготовили предмети для нанесення тілесних ушкоджень, а згодом   з погрозами та нецензурною лексикою спровокували конфлікт між місцевим населенням.

41-річному підозрюваному в організації сутички поліцейські інкримінували ч. 4 ст. 296 Кримінального кодексу України, тобто хуліганство, вчинене із застосуванням предмета заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень, а 34-річному фігуранту, причетному до вбивства односельця, — ч. 2 п. 7 ст. 115 Кримінального кодексу України, тобто умисне вбивство з хуліганських мотивів.

Матеріали справ відносно обох зловмисників поліцейські, за процесуального керівництва прокуратури, скерували для судового розгляду. За скоєне підозрюваному у вбивстві загрожує довічне ув’язнення, а організатору бійки – до 7 років позбавлення волі.]]>
Мешканець Мукачівщини, який підпалив будинок дружини, отримав 5 років ув’язнення http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411312239 За публічного обвинувачення Свалявського відділу Мукачівської окружної прокуратури мешканця Полянської громади засуджено до 5 років 6 місяців позбавлення волі. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Tue, 23 Apr 2024 15:00:00 +0300
У судовому засіданні прокурор довів, що наприкінці вересня минулого року закарпатець під впливом алкоголю та наркотиків підпалив будинок своєї дружини у с. Родниківка на Мукачівщині. Мотивував це образою на поведінку жінки. Скориставшись відсутністю потерпілої в помешканні, таємно увійшов туди та підпалив майно зсередини.

Того ж дня чоловік залякував дружину, демонструючи ніж, та погрожував вбити. Після скоєного чоловіка затримали працівники поліції, а у його кишені в той момент виявили пакетик із канабісом.

Відомо, що закарпатець раніше вчиняв домашнє насильство, а також притягався до кримінальної відповідальності за наркозлочини та незаконне поводження із вогнепальною зброєю та боєприпасами

Зараз чоловік під вартою, де і перебуватиме до набрання вироком законної сили.]]>
В Ужгороді облаштують ще одну платну парковку на 150 місць http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411385710 До кінця травня на площі Корятовича — вулиці Духновича підготують ще близько 150 місць на ще одній платній парковці. Про це розповів директор комунального підприємства “Ужгородпарксервіс” Юрій Білавич. РАТУША Tue, 23 Apr 2024 11:56:00 +0300
Також окремо зроблять місця під електромобілі.

Ціна за місце на новій парковці вартуватиме 25 гривень за годину.

Наразі в обласному центрі Закарпаття є 3 платні стоянки — на площі Жупанатській та вулицях Олександра Фединця і Льва Толстого.]]>
БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 8,8 млн грн місцевого бюджету http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411384533 Аналітики Теруправління Бюро економічної безпеки у Закарпатській області виявили ризикову тендерну закупівлю. БЕБ ПОДІЇ Tue, 23 Apr 2024 11:44:00 +0300
В ході проведення тендеру, організатор відхилив учасника з найбільш економічно вигідною пропозицією та розглянув наступну компанію для кваліфікації переможця.

Аналітики БЕБ дослідили відповідність критеріям тендерної документації учасника, якого визначили переможцем. За результатами аналізу встановлено, що підприємство не відповідає визначеним кваліфікаційним критеріям тендерної закупівлі. Зокрема, в нього відсутні працівники відповідної кваліфікації, які мали необхідні знання та досвід для надання послуг з реконструкції будівлі.

Фахівці БЕБ рекомендували вжити заходів щодо усунення передумов неефективного використання коштів громади. Розглянувши рекомендацію, сільська рада відмовилася від укладання договору та відмінила тендерну закупівлю. Таким чином аналітики БЕБ упередили неефективне використання 8,8 млн грн коштів громади.]]>
Таксистів з Виноградова та Вилоку та підозрюють у переправленні через кордон військовозобов’язаних http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411384328 Двох таксистів – жінку з села Вилок та чоловіка з міста Виноградів затримали прикордонники під час спроби переправити через кордон 8 чоловіків. Зловмисників виявили у ході реалізації інформації від оперативних співробітників Мукачівського прикордонного загону. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Tue, 23 Apr 2024 11:41:00 +0300
П’ятеро із затриманих чоловіків розповіли, що приїхали на Закарпаття ще 2 місяці тому з метою незаконного перетинання держрубежу. Заплативши незнайомому чоловіку по 10 тисяч доларів вони очікували на їх переправлення в Угорщину. Усі ці місяці очікування вони власним коштом винаймали житло та харчувалися.

Наразі оперативники загону ретельно вивчають усі деталі організації незаконного переправлення осіб через державний кордон.

Щодо виявлення у діях закарпатців ознак злочину передбаченого ч.3 ст. 332 ККУ прикордонники направили повідомлення співробітникам Нацполіції.]]>
На Великоберезнянщині сталася масштабна пожежа в житловому будинку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411383856 22 квітня о 21:09 до ДСНС надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку за адресою: Ужгородський район, Костринська тергромада, с. Люта. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Tue, 23 Apr 2024 11:37:00 +0300 На Закарпатті від епілептичного нападу помер військовозобов’язаний http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411383612 По дорозі до навчального центру у військовозобов’язаного стався епілептичний приступ. Офіцер супроводу надав першу домедичну допомогу та викликав «Швидку допомогу», однак медики не встигли. ПОДІЇ Tue, 23 Apr 2024 11:33:00 +0300 Закарпатського ОТЦК та СП висловлює співчуття рідним та близьким померлого.
___________________________________________

Померлому було 39 років.

Омбудсмен Дмитро Лубінець відреагував на трагедію. "Відомо, що українець, згідно з довідкою ВЛК, був визнаний придатним до військової служби. Наразі щодо ймовірного порушення прав людини я відкрив провадження", – написав він, додавши, що його представники у Закарпатській і Львівській областях працюватимуть, аби дізнатися всі обставини.

За інформацією джерел, мобілізований помер на території Львівської області.
___________________________________________

Закарпатська спеціалізована прокуратура у сфері оборони Західного регіону зареєструвала кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого по дорозі до навчального центру у Закарпатській області. Попередня правова кваліфікація ч. 5 ст. 426-1 ККУ – перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень.

Перевіряється факт можливого незаконного призову громадянина та ймовірної причетності до трагедії службовців Ужгородського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.]]>
Закарпатець спробував обміняти фальшиве водійське посвідчення на нове http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411215473 До сервісного центру МВС на Закарпатті звернувся чоловік для обміну посвідчення водія, але його так і не отримав, адже документ мав ознаки підробки. СОЦІО Mon, 22 Apr 2024 18:46:00 +0300
"Чоловік вирішив скористатися начебто «легкою» пропозицію. Два роки користувався підробленим водійським посвідченням, а зараз вирішив обміняти його на постійне, терміном на 30 років. Однак, афера не вдалася і наші працівники викликали поліцію", - зазначили у МВС.

У Сервісному центрі нагадують, що за виготовлення та використання підроблених документів в Україні передбачена кримінальна відповідальність та покарання у вигляді штрафу, або обмеження чи позбавлення волі.]]>
На Закарпатті судитимуть мешканця Київщини, який ошукав матір загиблого воїна на 7,5 млн гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411215464 Мешканець Київщини залучив жителів кількох областей України до незаконної оборудки. Зловмисники виманили у матері полеглого військовослужбовця гроші, які жінка отримала як виплату від держави у зв’язку зі смертю сина на війні. КРИМІНАЛ Mon, 22 Apr 2024 18:44:00 +0300
"Пів року жінка систематично перебувала на зв’язку з шахраями та частинами вносила гроші нібито на відкритий для неї рахунок в компанії. Вона передавала готівку довіреній особі обвинуваченого на території Ужгородського району або переказувала кошти на банківські картки. Те, що її ошукали, потерпіла зрозуміла тільки після того, як намагалася вивести свої вкладення та додатково сплатила для цього "страховий відсоток", але грошей так і не отримала. Після цього вона повідомила про злочин правоохоронцям", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що житель Київщини ошукав матір військовослужбовця з листопада 2022 року по квітень 2023 року на близько 7 млн грн.

"Загальна сума, якою незаконно заволоділи шахраї, становила 7,5 млн грн. Це – кошти, які жінка отримала як грошову допомогу від держави після загибелі сина на війні. Сама потерпіла є уродженкою Донеччини, але у зв'язку з війною переїхала до Ужгорода", - зазначили в прокуратурі.

Зловмисника затримали у жовтні минулого року на території Київщини. Відтоді він перебуває під вартою. Ужгородський міськрайонний суд також визначив обвинуваченому розмір застави – 13,2 млн грн, але ці кошти не були внесені.

Також арештовано майно фігуранта – два автомобілі та грошові кошти в національній та іноземній валюті на загальну суму понад 500 тис. грн. Крім того, під час затримання в автомобілі чоловіка виявили два пакетики з кокаїном, які він незаконно придбав і зберігав для власних потреб.

Ужгородська окружна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо мешканця Київської області за фактами шахрайства, вчиненого групою осіб в особливо великих розмірах, а також незаконного придбання та зберігання психотропних речовин (ч. 4 ст. 190, ч. 1 ст. 309 КК України). За скоєне йому загрожує до 8 років позбавлення волі.]]>
На Закарпатті затримали чотирьох ухилянтів з переправниками, які їхали до кордону на таксі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411215440 Прикордонники Мукачівського загону затримали переправників та чотирьох ухилянтів, які намагалися незаконно потрапити до Румунії. До кордону вони їхали на таксі. ПОДІЇ Mon, 22 Apr 2024 18:42:00 +0300
«Група реагування зупинила дві автівки, у яких перебували 6 осіб – четверо закарпатців та двоє жителів Київщини. Ділки залучили у свою схему місцевого таксиста, який каже, що нічого не знав про злочинні наміри своїх пасажирів. Після опитування чоловіка відпустили», – інформують у ДПСУ.

На ухилянтів склали адмінпротоколи, а їхнім провідникам загрожує кримінальна відповідальність за незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Санкція статті передбачає від 7 до 9 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.]]>
Відомо, як виглядатиме меморіальний парк в Ужгороді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24112154216 Сьогодні в Ужгороді було розглянуто концепт проєкту майбутнього меморіального парку, який буде розташований на місці теперішнього цвинтаря на вулиці Капушанській. РАТУША Mon, 22 Apr 2024 18:40:00 +0300
В умовах війни та дефіциту фінансування наразі здійснюється пошуком донорів та грантових коштів задля втілення його в життя.

“Маємо надію, що військові дії в державі невдовзі закінчаться, і вже тоді розпочнемо втілювати наші плани в життя. Наразі ескіз майбутнього меморіального комплексу публікую задля оцінки громадою міста”, – зазначив заступник голови Ужгородської міської ради Євген Плавайко.]]>
Злочинна група на Закарпатті відбирала майно в самотніх осіб літнього віку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24112154018 Про це у своєму телеграм- каналі повідомив Омбудсман Дмитро Лубінець. КРИМІНАЛ Mon, 22 Apr 2024 18:37:00 +0300
Кілька разів пенсіонер намагався втекти із закладу.

"Персонал ловив чоловіка й відібрав засоби пересування. У зв’язку з цим людина понад два роки не була на свіжому повітрі.

На вимогу підопічного звернутися до правоохоронних органів ніхто також не реагував. Ба більше, заклад протягом цього часу перевірявся Національною соціальною сервісною службою України", – повідомляють в офісі омбудсмена.

Під час чергової спроби чоловіка втекти із закладу, його спіймали соціальні працівники, втім йому вдалося викликати поліцію.

У результаті перевірки реєстру нерухомого майна в офісі омбудсмена встановили, що в січні 2024 року майно чоловіка перейшло до іншої людини згідно з договором дарування.

"Документи засвідчив приватний нотаріус, однак пенсіонер стверджував, що жодних документів не підписував, а людина, на яку переписали його майно, – йому невідома.

Мій представник звернувся до обласної прокуратури щодо виявлення ознак кримінального правопорушення. Вона вже розпочала досудове розслідування. З метою недопущення відчуження майна потерпілого за рішенням суду наклали арешт на майно", – зазначає омбудсмен.

Речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк у коментарі для "УП. Життя" повідомила, що у березні до відомства надійшло звернення від представника омбудсмена, після чого у правоохоронці розпочали кримінальну справу за фактом шахрайства (ч. 3 ст. 190 ККУ).

"Відтоді у межах кримінального провадження вдалося провести ряд слідчих дій. Також накладено арешт на будинок чоловіка, аби жодні особи не могли розпоряджатися ним, поки триває слідство", – розповіла Катерина Хижняк.

За її словами, наразі триває процес збору необхідних доказів, а також перевіряється інформація щодо законності поміщення чоловіка до відділення центру.

"Щодо можливого факту бездіяльності правоохоронців раніше – наразі про такий вчинок нам не відомо. Спільно з поліцією ця інформація перевіряється", – додала речниця.

За даними офісу омбудсмена, протягом 2022-2023 років і січень 2024 року у двох спецвідділеннях центру померли 30 підопічних.

За сприяння Офісу 72-річний громадянин безкоштовно забезпечений адвокатом.

Варто зауважити, протягом 2022-2023 років і січень цього року у двох спецвідділеннях центру померли 30 підопічних.

Якщо вам відомо про будь-який випадок порушень прав людини, зокрема й щодо людей літнього віку, звертайтеся до Офісу Омбудсмана:

за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;

за номерами телефонів: 0 800 501 720, 044 299 74 08

t.me/dmytro_lubinetzs/5504]]>
На Закарпатті реалізують проєкти підтримки захисників та їхніх родин у сфері охорони здоров’я http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24112142721 Ми системно й безупинно працюємо над розробкою і реалізацією проєктів підтримки наших захисників, ветеранів та їхніх родин. Один з напрямків – це якісні й доступні медичні послуги, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 22 Apr 2024 17:22:00 +0300
Сьогодні підписали меморандум про співпрацю із медцентром «Асклепій» і лабораторією «OneLab». У межах пакета підтримки передбачено безкоштовну діагностику та консультацію з питань захворювання на псоріаз для захисників і ветеранів із Закарпаття, які проходять службу в різних підрозділах нашої країни.

Дякую лікарям Юрію Андрашку та Тіберію Островці за ініціативу й підтримку проєктів, які спрямовані на відновлення і реабілітацію наших героїв.]]>
"Минай" грає внічию з "Рухом" http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411212421 В УПЛ відбулися матчі 25-го туру. ФК "Минай" приймав львівський "Рух", рахунок зустрічі - 1:1. Голи: Петько (68) - Квасниця (77). СПОРТ Mon, 22 Apr 2024 14:57:00 +0300 Закарпаття отримає близько 4,5 млн євро грантових коштів від ЄС http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411293514 Закарпаття отримає близько 4,5 млн євро грантових коштів від ЄС для реалізації проєктів розвитку в межах транскордонної програми Interreg NEXT Польща – Україна 2021-2027, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 22 Apr 2024 12:33:00 +0300
Це реальне досягнення і конкретний результат діяльності нашої закарпатської команди.

В умовах війни та за відсутності в бюджетах фінансування на програми розвитку громад пошук донорських коштів стає одним із пріоритетних завдань місцевої влади на усіх рівнях.

Дякую всім, хто з першого дня ініціював, захищав і підтримував проєкти. Вдячний нашим іноземним партнерам за увагу та підтримку Закарпаття.]]>
У Чемпонаті Закарпаття з футболу відбулися матчі 2-го туру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411292523 21 квітня на Закарпатті відбувся 2-й тур Чемпіонату у Вищій та Першій лігах. ЗАФ СПОРТ Mon, 22 Apr 2024 12:19:00 +0300 «Вишково» – «Сокіл» (Холмківська ТГ) – 2:0,
«Бужора» (Іршава) – «Севлюш» (Виноградів) – 2:5,
«Медея» (Оноківська ТГ) – «Тячів» – 1:5.

Перша ліга. 2 тур
«Берегвідейк» (Берегово) – «Зірка» (Онок) – 2:1,
«Заріччя» – «Мукачево» – 1:0,
«Зірка-SPAR» (Лінці) – «Лідер» (Сторожниця) – 0:0,
«Перечин» – «Лінці-Зірка» (Середнянська ТГ) – перенесено.]]>
На Хустщині у річці Тиса виявили тіло чоловіка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411291826 19 квітня ДСНС Закарпаття повідомили з поліції про виявлення тіла чоловічої статі у руслі р. Тиса у с. Сокирниця. ПОДІЇ Mon, 22 Apr 2024 12:13:00 +0300 Через 400 пачок сигарет закарпатець позбувся легковика, інший контрабандист чотирьох електроскутерів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411119355 На кордоні з Румунією службова собака "винюхала" приховані сигарети, а на кордоні з Угорщиною виявили «зайві» електроскутери. Закарпатська митниця ПОДІЇ Sun, 21 Apr 2024 22:23:00 +0300
Тож, за подання митному органу документів, що містять неправдиві відомості щодо кількості та вартості імпортного товару, відносно китайського директора задокументовано протокол про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають штрафні санкції у розмірі від 50 до 100% вартості предметів правопорушення та й можливу їх конфіскацію.

В іншому випадку, недобросовісного жителя Закарпаття вивела на чисту воду чотирилапа помічниця кінолога "Дана". Так, 45-річний тимчасово не працюючий чоловік, вирішив підзаробити на перепродажу тютюнових виробів за кордоном. До оборудки ретельно підготувався – виготовив в автомобілі кілька хитромудрих сховищ. Однак, досвідчена «митниця» Дана миттєво винюхала тютюн у конструктивних порожнинах порогів автомобіля, подавши господарю спеціальний знак.

Аби дістатися до тайників, митникам довелось демонтувати сидіння та декоративне покриття підлоги транспортного засобу. Цікаво, щоб дістатися до сховків, чоловік придумав для зручності виймати сигарети за допомогою прикріпленої мотузки, якою підтягувалися приховані тютюнові вироби, перемотані скотчем по кілька пачок. Загалом із автівки вийняли майже чотири сотні пачок сигарет торгової марки «Compliment Blue».

Відносно порушника складено протокол за ч.1 статті 483 Митного кодексу України та до рішення суду вилучено предмети правопорушення разом з транспортним засобом марки «Peugoet 607», оцінений у майже 200 тис грн. Крім цього, на адресу Бюро економічної безпеки направлено повідомлення про протиправне діяння, що містить ознаки злочину, позаяк виявлені сигарети були без марок акцизного збору України.]]>
У Хусті скасували концерт EL Kравчука через хейт від місцевих http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411117592 На Закарпатті скасували концерт епатажного співака EL Kравчука. Артист звинуватив адміністрацію закладу в булінгу. ДОЗВІЛЛЯ Sun, 21 Apr 2024 20:55:00 +0300
Арт-директор закладу FoRest сповістив менеджера артиста, що нібито отримує негативні коментарі від жителів міста на адресу виконавця, “які навіть повторювати не хочеться”, однак процитував деякі з них: “Якщо цей приїде, то я більше не прийду у ваш ресторан”, “Цього п**ара тут бути не повинно”. У коментарі ЗМІ він запевнив, що немає претензій до виконавця, проте він не хотів ставити під удар репутацію закладу.

“Я вперше за 29 років своєї кар‘єри зустрічаюсь із такою грубістю, необізнаністю і несучасністю. EL Кравчук на сцені – це завжди про свободу, почуття та шоу. Так було завжди, і всі, хто мене запрошував, розуміли, як виглядає шоу головного неоромантика країни. Я відкритий до співпраці з більш сміливими організататорами”, – зазначив EL Кравчук.
]]>
36 мільйонерів на Закарпатті – і це ще триває деклараційна кампанія (відео) http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411174939 36 мільйонерів на Закарпатті – і це ще триває деклараційна кампанія, - повідомляє М-Студіо. - 36 осіб вже задекларували доходи у понад мільйон гривень. Найбільше заможних краян традиційно в Ужгороді та Мукачеві. Задекларовано нашими мільйонерами доходи у понад 62 млн грн. СОЦІО Sun, 21 Apr 2024 10:46:00 +0300
Податкову декларацію зобов’язані подати також фізичні особи -підприємці, окрім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, та які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Податкове законодавство визначає і крайні терміни подання декларацій. Форма Податкової декларації про майновий стан і доходи затверджена Міністерством фінансів ще у 2015 році і доступна у електронному кабінеті платника податків. Деклараційна кампанія добігає кінця, часу обмаль, проте ще трохи залишається.

Саме для того, аби скористатися можливістю подати вчасно декларацію. Закарпатські податківці сподіваються на сумління та податкову дисципліну краян.]]>
В Ужгороді перед міською поліклінікою за грантові кошти розбудують сквер http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411174139 "Сквер міської лікарні Ужгорода капітально перевтілиться. На це буде виділено близько 40 мільйонів гривень грантової допомоги", - повідомив керуючий справами виконкому Василь Пинзеник. РАТУША Sun, 21 Apr 2024 10:35:00 +0300
Раніше ми повідомляли, які закарпатські проєкти отримають кошти від ЄС у межах програми Interreg NEXT Польща – Україна]]>
"Хуст" перервав виграшну серію на Київщині http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24110132936 У Першій лізі відбулися матчі 5-го туру. ФК Хуст у групі "Вибування" зіграв на виїзді з ФК "Діназ" (Вишгород). Рахунок зустрічі - 1:0. Гол: Волошин (93). СПОРТ Sat, 20 Apr 2024 16:14:00 +0300 Закарпатські митники викрили харківського бізнесмена, який намагався незаконно експортувати пшеницю http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2411010207 Керівник вітчизняного підприємства вдався до незаконного експорту пшениці, сфальсифікувавши документи на неіснуючу іноземну компанію, аби уникнути ліцензування. Закарпатська митниця ПОДІЇ Sat, 20 Apr 2024 13:18:00 +0300
Закарпатські митники відразу виявили кілька важливих моментів, які вказували на порушення щодо заявлення неточних відомостей. Зокрема, у товаросупровідних документах була відсутня Ліцензія на експорт даного товару. А в ході ретельної перевірки з’ясувалося, що директор харківського підприємства вдався до хитрощів, аби обійти ліцензування експорту аграрної продукції, зазначивши у товаросупровідних документах отримувачем товару саме італійську компанію. Адже згідно вимог постанови Кабміну та відповідно до Переліку товарів (аграрної продукції), експорт пшениці до Італії, на відміну від інших країн Євросоюзу, не   підлягає ліцензуванню.

Звернувшись до вказаної компанії, митниця отримала письмове спростування, що італійці не здійснювали жодного замовлення на закупівлю української пшениці. Іноземці також звернули увагу на той факт, що вже двічі зазнавали спроби шахрайства. Зі свого боку, італійська митниця також офіційно підтвердила, що в їхній базі даних не має декларацій, пов’язаних з даною італійською компанією.

Тож, за подання митному органу підроблених документів, що містять неправдиві відомості щодо одержувача вказаного товару, відносно харківського директора задокументовано одразу 2 протоколи про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають не лише накладення штрафу у розмірі від 50 до 100% вартості предметів правопорушення, а й можливу їх конфіскацію.]]>
Правоохоронці припинили спробу переміщення сигарет через держкордон за допомогою безпілотника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24110101824 Правоохоронці припинили спробу незаконного переміщення тютюнових виробів через державний кордон. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України ПОДІЇ Sat, 20 Apr 2024 13:14:00 +0300 В Ужгороді провели антинаркотичний рейд http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241109418 Антинаркотичний рейд із замальовування наркоадрес провели в Ужгороді. Учасники рейду зібралися, щоб зафарбувати графіті наркосайтів та телеграм-ботів, яких з’явилося дуже багато на стінах будівель міста. РАТУША Sat, 20 Apr 2024 12:40:00 +0300
Рейд відбувся за підтримки громадської організації «Західна інституція терапії залежностей», Реабілітаційного (психосоціального) центру відкритого типу, пацієнтами якого є алкозалежні, наркозалежні та лудомани (люди, які грають в азартні ігри на гроші), Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради та депутата міськради Арсена Мелкумяна.]]>
В Ужгороді група жінок напала на працівників ТЦК, які хотіли відвезти чоловіка у військкомат http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24109203847 Працівники територіального центру комплектування в Ужгороді намагалися відвезти чоловіка у військкомат для оновлення облікових даних. Під час цього група людей почала штовхати їх і кричати на них. ПОДІЇ Fri, 19 Apr 2024 23:33:00 +0300 Які закарпатські проєкти отримають кошти від ЄС у межах програми Interreg NEXT Польща – Україна http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241092077 Нарешті можемо розповісти про закарпатські проєкти-переможці, які отримають кошти від ЄС у межах транскордонної програми Interreg NEXT Польща – Україна 2021-2027, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Fri, 19 Apr 2024 23:00:00 +0300
– «Разом за безпеку в транскордонному регіоні» (Колочавська ТГ);

– «Водозберігаючі рішення для пом'якшення наслідків зміни клімату» (ДВНЗ «Ужгородський національний університет»);

– «Біорізноманіття в зеленій інфраструктурі Білостоцького повіту і міста Ужгород» (Ужгородська ТГ та Інститут розвитку Карпатського регіону);

– «Карпатська молодь за екорозумну освіту» (АРР, УжНУ, Ужанський національний природний парк);

– «Вода – джерело життя - збереження спільної природної спадщини Карпат у громадах Ольшаниця та Великий Березний шляхом покращення управління стічними водами» (Великоберезнянська ТГ);

– «Охорона водних ресурсів через розвиток каналізаційної інфраструктури як спільний виклик гміни Лесько та міста Хуст у боротьбі за чисте довкілля» (Хустська ТГ).

Було чимало обговорень, але ми з Андрієм Шекетою відстоювали кожен наш проєкт на Моніторинговому комітеті.

Варто наголосити, що цей програмний період розпочався ще в 2021 році, до початку повномасштабного вторгнення, тому є низка ініціатив, котрі не є зараз найпріоритетнішими. Проте це все одно важлива фінансова підтримка для нашого з боку Євросоюзу та визнання спроможності Закарпаття. Близько 90% необхідних коштів для їх реалізації, а це майже 4,5 млн євро, – грант від ЄС.

Дякуємо кожному, хто подає заявки, покращує наш край, розвиває його і завжди прагне кращого. Дякуємо закордонним партнерам і колегам за підтримку!

Раніше ми повідомляли, що ЄС фінансуватиме на Закарпатті шість нових проектів, які стосуються довкілля]]>
Письменник Андрій Любка підтримав проєкт 4.5.0 Recovery Center http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410913014 Щодня до великої команди 4.5.0 Recovery Center долучаються відомі українці, об’єднуючись навколо важливої місії – фізичного, психологічного, ментального відновлення захисників після участі в бойових діях та інших, хто постраждав унаслідок збройної агресії рф проти нашої країни, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Fri, 19 Apr 2024 15:53:00 +0300
Один із них – наш земляк Андрій Любка, український письменник, перекладач і волонтер, котрий з перших днів повномасштабної війни допомагає захисникам на фронті та в тилу. Зараз Андрій направляє свої зусилля для підтримки нашого проєкту та створення ефективного майданчика для відновлення і реабілітації українських героїв.

Дякую кожному й кожній, хто приєднується до нашої спільної великої мети.]]>
Реформа, яка перетворила громади з підлеглих у партнерів центру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410912532 Минає 10 років зі старту процесу децентралізації в Україні СОЦІО Fri, 19 Apr 2024 14:21:00 +0300 перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. - Як на мене, децентралізація мала велике значення саме у трансформації відносин регіонів із центральною владою.

Громади перейшли зі статусу підлеглих у статус партнерів центру.

І ці відносини нині перевірені війною. А статус громад дозволив їм багато чому навчитися, працювати над залученням альтернативних джерел фінансування та, що найголовніше — тримати тил і тим самим допомагати фронту.

Але реформа триває. І днями уряд затвердив Дорожню карту децентралізації, яка визначає подальші кроки для її реалізації та територіальної організації влади в Україні на 2024-2027 роки.

Упевнений, що у кожній із 64 громад, які ми з вами свого часу виборювали, ці кроки покращать механізм співпраці з центральною владою і ще на крок наблизять Україну до великої Перемоги.

Вдячний усім, хто працював і жив цією реформою. Ваша праця не була марною!]]>
Поліція Іршави припинила діяльність банди наркоторговців http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410975141 В ході проведення оперативних заходів протягом останнього тижня співробітники кримінальної поліції Відділення поліції № 1 Хустського РУП (м. Іршава) припинили злочинну діяльність трьох наркоторговців. Останні збували метамфетамін та канабіс на території обслуговування правоохоронців. КРИМІНАЛ Fri, 19 Apr 2024 10:49:00 +0300
За місцями проживання усіх фігурантів поліцейські провели санкціоновані обшуки, в результаті яких вилучили ряд речових доказів.

Усім трьом зловмисникам слідчі, за процесуального керівництва прокуратури, повідомили про підозру за ч. 1, 2 ст. 307 Кримінального кодексу України, тобто незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Слідство у справі триває.

За скоєне зловмисникам загрожує до 10 років позбавлення волі із конфіскацією майна.]]>
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24108203755 У ході реалізації оперативної інформації наряд відділу «Вилок» Мукачівського загону виявив групу осіб поблизу кордону з Угорщиною. ПОДІЇ Thu, 18 Apr 2024 23:37:00 +0300
За свій «вояж під супроводом» чоловіки, жителі Сумської, Львівської, Миколаївської та Закарпатської областей, сплатили від 2 до 9 тисяч доларів.

Наразі співробітники оперативно-розшукового підрозділу Мукачівського загону встановлюють коло осіб, причетних до організації незаконної подорожі.

Щодо виявлення ознак злочину, передбаченого ст. 332 КК України «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України», прикордонники направили повідомлення до Нацполіції.

]]>
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24108203638 У четвер, 18 квітня, у «Совиному гнізді» відбулася підсумкова конференція «Розкриття потенціалу міста: зміцнення державних інституцій через словацько-українське транскордонне співробітництво в розширеному європейському просторі». ПОДІЇ Thu, 18 Apr 2024 23:27:00 +0300
Відкривали конференцію Іван Завидняк, заступник міського голови Ужгородської міської ради, а також Едуард Бураш – Посол Закарпаття в Словаччині в Україні, Закарпатська область, експерт у сфері транскордонного співробітництва з Україною.

Насамперед варто зазначити, що проєкт «Міста в розширеному європейському просторі: розвиток потенціалу державних установ шляхом словацько-українського транскордонного співробітництва та підвищення доброчесності в державних справах (CEEA) » впроваджується управлінням міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради у партнерстві з міською адміністрацією Кошице (Словаччина), департаментом міжнародного співробітництва Харківської міської ради, Центром суспільних та психологічних наук САН Spolo?enskovedný ústav CSPV SAV національним міждисциплінарним дослідницьким інститутом NORCE з м. Альта (Норвегія) у рамках програми «Належне управління та транскордонне співробітництво» Норвезького фінансового механізму. Стартував він ще у 2016 році.

Мета – розвиток транскордонної інституційної співпраці між державними установами в сфері управління, підвищення обізнаності державних службовців України в питаннях прозорості державного управління, переймання досвіду партнерів зі Словаччини та Норвегії.

Відкриваючи конференцію заступник міського голови Ужгородської міської ради Іван Завидняк, подякував колегам за співпрацю й ефективний обмін знаннями: «Продовжуємо напрацьовувати й розширювати звʼязки з європейськими партнерами, ділитися досвідом та разом покращувати умови життєдіяльності у наших містах».

У свою чергу Едуард Бураш, Посол Закарпаття в Словаччині в Україні, зауважив, що успішна співпраця між Ужгородом та Словаччиною триває вже понад 30 років.

«До спеціальної програми підключені три ОТГ на Закарпатті та кілька міст у Словаччині. Кілька днів тому, відбулася зустріч у словацьких Михайлівцях прем’єр-міністрів. А ми також зі свого боку намагаємося налагоджувати співпрацю», – наголосив Едуард Бураш.

Загалом під час заходу спікери говорили про ефективне управління містами, розбудову міських програм та транскордонне співробітництво.]]>
В Ужгороді на зупинці помер чоловік, у Центрі екстреної меддопомоги проведуть розслідування http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24108202043 Чоловіку стало зле на зупинці поблизу колишнього ресторану «Рубін». Люди викликали швидку, але вона приїхала через пів години і не встигла врятувати чоловіка. СОЦІО Thu, 18 Apr 2024 23:13:00 +0300
У Закарпатському центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, повідомили, що проведуть службове розслідування через можливу затримку медиків.

]]>
ЄС фінансуватиме на Закарпатті шість нових проектів, які стосуються довкілля http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24108194759 Закарпаття знову досягає поставлених цілей, показує хорошу роботу та отримує підтримку від Євросоюзу, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Thu, 18 Apr 2024 22:41:00 +0300
Йдеться про 4,5 млн євро, які спрямують для реалізації цих шести ініціатив, що є важливою підтримкою для Закарпаття.

Разом із колегами взяли участь у цьому засіданні, розглянули понад сотню різних ініціатив, кожна з яких – по-своєму цікава і корисна. Тож те, що наші проєкти одні з найкращих, свідчить про те, що ми рухаємося в правильному напрямку.

Детальніше – згодом, а поки тримаємо курс на євроінтеграційний та сталий розвиток Закарпаття.]]>
На Мукачівщині поліція затримала підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410873230 17 квітня увечері до поліції надійшло повідомлення від медиків, що до них для надання допомоги доставлено 13-річну дівчину. За попередніми даними дитина постраждала від дій сексуального характеру, однак спілкуватися погодилася виключно з правоохоронцями. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Thu, 18 Apr 2024 10:31:00 +0300
Його оперативно розшукали та затримали.

На місці вчинення злочину слідчо-оперативна група поліції вилучила ряд речових доказів, які досліджуватимуть експерти.

Наразі зловмисника поміщено до ізолятора тимчасового тримання. Його злочинні дії слідчі поліції кваліфікували за ч. 4 ст. 152 Кримінального кодексу України, тобто зґвалтування, вчинене щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років.

За скоєне підозрюваному загрожує до 15 років позбавлення волі. Досудове розслідування у справі триває.]]>
БЕБ зупинило тендер міськради Тячева з ремонту будівлі для центру переселенців за 6,4 млн грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107205535 Посадовці заклали у пропозицію неконкурентні вимоги, щоб обмежити коло учасників аукціону. КРИМІНАЛ Wed, 17 Apr 2024 23:51:00 +0300
У Територіальному управління БЕБ у Закарпатській області замовника не називають, але за даними Prozorro йдеться про Тячівську міськраду, яка 11 квітня скасувала закупівлю з капітального ремонту будівлі комунальної власності по вул. Незалежності, 55 з метою облаштування центру дозвілля та надання підтримки внутрішньо переміщеним особам.

17 квітня у БЕБ пояснили, що рекомендували міській раді скасувати тендер, бо в ньому заклали неконкурентні вимоги.

«Посадові особи міськради, ймовірно, з метою забезпечення перемоги в тендері певної компанії, заклали антиконкурентні кваліфікаційні вимоги, які обмежили коло учасників. Крім того, публічна закупівля здійснювалась без оприлюдненого обґрунтування очікуваної вартості предмета закупівлі, що могло свідчити про неефективне використання коштів громади», – зазначили в Бюро економічної безпеки.

Після листа з Територіального управління БЕБ у Закарпатській області Тячівська міська рада відмовилася від проведення тендеру та відмінила закупівлю капітального ремонту будівлі за 6,4 млн грн.]]>
АРМА продасть понад 260 картин із колекції Медведчука серед яких роботи Бокшая, Ерделі та Глюка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107204450 Загалом продадуть 264 картини. У колекції є роботи закарпатських митців ХХ століття, зокрема Йосипа Бокшая, Гаврила Глюка й Адальберта Ерделі. Також є ікони з бурштину і бісеру. Вартість картин ще встановлюватимуть, але відомо, що пейзажі від Бокшая можуть коштувати $20000–25 000, а роботи Ерделі – $50 000. Віталій Глагола ПОДІЇ Wed, 17 Apr 2024 23:42:00 +0300 На Закарпатті чоловік на КПП "Астей" (Лужанка) вирвався від прикордонників і втік в Угорщину http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107204246 На Закарпатті чоловік на КПП "Астей" (Лужанка) вирвався від прикордонників і втік в Угорщину ПОДІЇ Wed, 17 Apr 2024 23:40:00 +0300
По дорозі його наздогнали прикордонники і завалили на землю. Але він знову вирвався та перебіг на угорську сторону пункту пропуску, куди українським прикордонникам заборонено заходити. Там він успішно оформився в угорців та потрапив у ЄС.

Наскільки мені відомо, мова йде про мешканця Берегова Бориса Лабойка 1972 року народження.]]>
200 тисяч євро американські партнери спрямують на підтримку підрозділу аеророзвідки Птахи Мадяра http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107203953 Для нас в умовах сьогодення надважлива підтримка закордонних партнерів, адже тоді нашим захисникам легше протистояти ворогу, - повідомляє заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Wed, 17 Apr 2024 23:38:00 +0300
Так і цього разу у партнерів зʼявилася можливість допомогти захисникам, тож до зустрічі долучили закарпатського військового Роберта Бровді, який нині успішно разом із побратимами дає бій агресору із застосуванням безпілотних авіаційних систем.

Проінформували пана Алекса, що найбільша потреба зараз у дронах великої вантажопідйомності, аби наші бійці могли виконувати спеціальні завдання із захисту держави.

Алекс Даверн зауважив, що завдяки кільком донорам, приватним підприємцям вдалося зібрати близько 200 тисяч євро, які готові скерувати за запитом «Птахів Мадяра», тож далі вони ознайомляться з наданим списком безпілотників і визначать подальші кроки допомоги.

Радіємо, що маємо таку підтримку. Це цінно для нашого народу. Дякуємо Алексу Даверну та іншим учасникам місії за допомогу. Разом до перемоги!]]>
Минай програв Динамо у відкладеному матчі 16-го туру http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107145255 17-18 квітня в УПЛ відбулися перенесені ігри. Минай догравав відкладений матч 16 туру з Динамо, Олександрія та Олімпік зіграли у перенесеному матчі 15 туру, а Зоря і Шахтар у перенесеному матчі 10 туру. ПОДІЇ Wed, 17 Apr 2024 17:21:00 +0300
У київському матчі Минай - Динамо перший тайм був за киянами, а ось у другому таймі закарпатці мали шанс зрівняти рахунок і навіть змогли забити гол, але в підсумку - програли. Голи: Буяльський (5), Ванат (29), Волошин (86) - Кораблін (48).

У 25 турі Минай прийматиме Рух. Гра відбудеться у понеділок, 22 квітня. Початок о 13:00.]]>
Віктор Микита зустрівся із Надзвичайним та Повноважним Послом Австрії в Україні Арадом Бенкьо http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107113612 Провели робочу зустріч із Надзвичайним та Повноважним Послом Австрії в Україні Арадом Бенкьо, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Wed, 17 Apr 2024 14:33:00 +0300
Попри війну австрійський бізнес продовжує працювати в Україні. Близько 200 підприємств зараз ефективно функціонують і зміцнюють економіку нашої держави.

Це головний сигнал від наших партнерів про впевненість у майбутньому нашої країни та безумовна підтримка її незалежності й суверенітету.

Загальний обсяг їх інвестицій – близько 1,53 млрд євро. В умовах війни 6% компаній працює без змін, 18% функціонують віддалено, 3% релокувалися в західні регіони України, ще 33% функціонують з окремими обмеженнями.

На Закарпатті австрійські компанії представлені всесвітньо відомими брендами «Fisher», «Blizzard», «Raiffeisen BANK» та іншими.

Разом із федеральними землями Бургенланд та Тіроль Республіки Австрія готуємо новий етап співпраці в гуманітарному, енергетичному, економічному і соціальному напрямках.

Зосереджуємо увагу на реабілітації та відновленні наших захисників, членів їхніх родин та відпочинку дітей з прифронтових регіонів. Окремо формуємо рішення щодо отримання будівельної техніки, засобів генерації електроенергії тощо.

Щиро дякую Надзвичайному та Повноважному Послу Австрії в Україні, нашим партнерам з федеральних земель Бургенланд та Тіроль за увагу і підтримку Закарпаття.

Розширюємо співпрацю для добробуту регіонів та наших країн.]]>
За перший квартал цього року на Закарпатті стало на 875 підприємств більше http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24107102055 На Закарпатті за підсумками першого кварталу цього року продовжується позитивна динаміка в економіці СОЦІО Wed, 17 Apr 2024 13:10:00 +0300 Суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241077413 15 квітня, Закарпатський апеляційний суд скасував виправдувальний вирок суду першої інстанції та вирішив направити "хабарницьку" справу щодо голови Воловецької ОТГ Михайла Попелича на новий розгляд. ПОДІЇ Wed, 17 Apr 2024 10:37:00 +0300
У листопаді 2020 року голову Воловецької ОТГ Михайла Попелича, який тоді щойно переміг на місцевих виборах як кандидат від політичної партії «Слуга народу», затримали на хабарі в 80 тисяч гривень. У подальшому він вніс заставу в майже 400 тис грн і уник тримання під вартою. Більше того, він навіть не був відсторонений і понині безперешкодно продовжує працювати на посаді голови Воловецької ОТГ.

7 жовтня 2022 року скандальна голова Воловецького районного суду Оксана Софілканич виправдала упіймайного на хабарі голову Воловецької ОТГ Михайла Попелича, бо прокурори, начебто, не довели винуватість політика. Крім того суддя зобов’язала повернути 60 тисяч гривень ймовірного хабаря власнику та внесену заставу в майже 400 тис грн.

Ця суддя відома громадськості також кричущим звільненням від покарання трьох ґвалтівників 14-річної дівчинки в селі на Воловеччині, а наразі ще й претендує на посаду в апеляційному суді.

По суті справи, як зазначала в листопаді 2020 року пресслужба СБУ, новообраний керівник ОТГ вимагав гроші від переможця тендеру на проведення ремонту місцевих доріг. У разі відмови М.Попелич погрожував підприємцю не підписувати акти виконаних робіт. Для передачі «відкату» посадовець залучив свого знайомого як посередника. Спецслужбовці затримали двох фігурантів під час отримання хабаря.

На затримання М.Попелича тоді відреагував і Офіс президента. «Звичку хабарників та авантюристів перефарбовуватись та підлаштовуватись під кожну нову владу потрібно жорстко викорінювати. Також залишились позаду часи, коли влада давала вказівки правоохоронцям шукати будь-які зачіпки для переслідування виключно опозиції. Усі мають бути рівними перед законом», – прокоментував ситуацію ОП.]]>
На Закарпатті судитимуть клірика-антисеміта УПЦ http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410773520 На Закарпатті перед судом постане настоятель храму Хустської єпархії УПЦ (МП), який виправдовував воєнні злочини, вчинені росією проти українського народу та розпалював релігійну й міжнаціональну ворожнечу. Пресслужба поліції КРИМІНАЛ Wed, 17 Apr 2024 10:32:00 +0300
Для збору доказів у справі поліцейські провели за місцем проживання фігуранта обшуки, у ході яких вилучили мобільні телефони та планшет, на яких наявні докази його антиукраїнської діяльності.

Злочинний мотив поширених фігурантом дописів підтвердила і лінгвістична експертиза, проведення якої ініціювали правоохоронці.

Зібравши доказову базу у справі, слідчі Тячівського районного відділу поліції, за процесуального керівництва окружної прокуратури, повідомили клірику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України – ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та за іншими ознаками) та ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників). За зібраними матеріалами уже сформовано обвинувальний акт, який слідчі скерували для судового розгляду.

Окрім цього, під час досудового розслідування поліцейські встановили, що священнослужитель незаконно зайняв земельну ділянку, на якій зведено храм. За даним фактом у поліції окремо відкрили кримінальне провадження за ст. 197-1 Кримінального кодексу України (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво). Слідство у цій справі ще триває.

За скоєні злочини обвинуваченому загрожує до 5 років ув’язнення. ]]>
У Мукачеві сталася пожежа на території колишньої тютюнової фабрики http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410772433 Будівля, що не експлуатується, розташована по вул. Миру. Пожежею знищено крівлю та перекриття на площі 150 кв. м. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Wed, 17 Apr 2024 10:19:00 +0300
Причина й збитки встановлюються.]]>
В Ужгороді проведуть реконструкцію та благоустрій скверів Масарика і Штефаника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410721537 Невдовзі в Ужгороді буде проведено реконструкцію і благоустрій скверів Масарика і Штефаника. Дана ініціатива буде реалізована коштами ТОВ “АВЕ Ужгород” та за погодженням Ужгородської міської ради. Про це розповів заступник міського голови Євген Плавайко. РАТУША Wed, 17 Apr 2024 00:04:00 +0300
Очищення пам’ятників та художнє шліфування бюстів (згідно акту виконаних робіт).

Заміна малих архітектурних форм:

Заміна лавиць і сміттєвих урн

Велосипедні парковки та зони паркування візочків для маломобільних груп населення

Розробка мережі вказівників і інформаційних табло

Заміна покриття пішохідних доріжок.

Влаштування дитячих розважальних зон. Дитяча атракція для активного відпочинку.

Облаштування зон дозвілля для людей похилого віку:

– шахові столи

– влаштування зон пасивного відпочинку в транзитній пішохідній зоні.

Облаштування освітлення транзитних пішохідних алей:

– Підсвітка зони історичного меморіалу

– Підсвітка транзитних пішохідних зон

– Упорядкування технічного стану мережі ліхтарів]]>
Суд виніс вирок ужгородці, яка народила дитину і залишила помирати на вулиці http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241061901 Дитина, що народилася без вад розвитку, померла від переохолодження. КРИМІНАЛ Tue, 16 Apr 2024 21:58:00 +0300
Як йдеться у вироку суду, який винесли 10 квітня, у лютому 2023 року Юлія Мокшайт у своїй кімнаті без допомоги медиків народила дівчинку. Вона поставила новонароджену в пакет, винесла з будинку і залишила на подвір’ї. Через 5 днів тіло дитини, покусане тваринами, знайшли. Під час експертизи встановили, що дитина, яка народилася доношеною і без вад розвитку, померла від переохолодження.

Під час судового засідання прокурор уклав з Юлією Мокшайт угоду про визнання винуватості. Зважаючи на це, суддя Олеся Лемак визнала ужгородку винною у залишенні в небезпеці, що спричинило смерть дитини, і присудила їй 5 років ув’язнення. Від відбування призначеного судом покарання обвинувачену звільнили з випробувальним строком на 2 роки. Вирок може бути оскаржений у Закарпатському апеляційному суді.]]>
На Закарпатті військовий уник покарання за переправлення ухилянта через кордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24106185831 Поруч з КПП він отримав від чоловіка 3900 доларів за допомогу у втечі з країни. КРИМІНАЛ Tue, 16 Apr 2024 21:49:00 +0300
Як йдеться у вироку суду, винесеного 12 квітня, 10 березня 2024 року військовослужбовець поруч з КПП отримав від чоловіка 3900 доларів за допомогу ухилянту у переправленні через кордон поза пунктами пропуску. Того ж дня обвинувачений дав військовозобов’язаному поради, вказівки та засоби, за допомогою яких той міг незаконно перетнути кордон.

27 березня прокурор Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону та підозрюваний уклали угоду про визнання винуватості. На її підставі захисник військовослужбовця попросив суд призначити обвинуваченому узгоджене в угоді покарання.

Суддя Іван Котубей визнав сержанта з матеріального забезпечення військової частини винним у незаконному переправленні осіб через держкордон, вчинене з корисливих мотивів і призначив йому 5 років ув’язнення. Від відбування призначеного судом покарання обвинуваченого звільнили з випробувальним строком на 1 рік.]]>
На Закарпатті заблокували канал торгівлі наркотиками зі щомісячним доходом 13,5 млн грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24106184423 Правоохоронці в Закарпатській області ліквідували масштабний міжнародний канал постачання та збуту наркотиків у регіоні. КРИМІНАЛ Tue, 16 Apr 2024 21:41:00 +0300
До незаконної схеми зловмисники залучили ще вісьмох закарпатців. Шестеро членів угруповання займалася постачанням метамфетаміну та марихуани на територію України та розподіляли «товар» між іншими фігурантами, які відповідали за безпосередній збут його у регіоні.

За оперативними даними орієнтовний дохід зловмисників за цінами «чорного ринку» складав понад 13,5 млн грн на місяць.

За місцями проживання 10 фігурантів правоохоронці, за силової підтримки бійців «КОРД», провели 12 санкціонованих судом обшуків. У їх результаті з незаконного обігу вилучили понад два кілограми розфасованого метамфетаміну, вартість якого сягає 3 млн грн; майже пів кілограма марихуани, пігулки невідомого походження; електронні ваги, 30 мобільних телефонів; 190 банківських карток та комп’ютерну техніку. Також у фігурантів вилучили готівку у національній та іноземній валюті на суму понад 620 тисяч гривень.

Десятьох учасників злочинної групи, серед яких основні організатори, поліцейські затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Їм повідомили про підозру за ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України, тобто незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів в особливо великих розмірах, вчинені організованою групою.

Одинадцятому учаснику, співорганізатору злочинної групи, який наразі перебуває за кордоном, заочно повідомили про підозру. Наразі готуються матеріали для оголошення його у міжнародний розшук.

За організацію наркобізнесу зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.]]>
На Закарпатті з робочим візитом перебуває бригадний генерал Володимир Шведюк http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24106183715 На Закарпатті з робочим візитом перебуває командувач військ оперативного командування «Захід» бригадний генерал Володимир Шведюк, під керівництвом якого зараз закарпатські підрозділи разом з іншими формуваннями захищають Україну від окупантів, - повідомляє голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Tue, 16 Apr 2024 21:35:00 +0300
Також обговорили низку питань у закритому форматі.

Проінформував Володимира Шведюка про регіональні проєкти підтримки ветеранів і кадрових військових, серед яких – будівництво реабілітаційного центру, кредитування житла, самозайнятість та інші.

Громади Закарпаття підтримували й будуть підтримувати захисників у межах відповідних програм забезпечення військових підрозділів за місцем дислокації. Це безумовний пріоритет, тож і надалі триматимемо обраний курс.

Дякую бригадному генералу Володимиру Шведюку за зустріч, всебічну підтримку та співпрацю. ]]>
У Пилипці завершують ремонт у ще одному шелтері для внутрішньо переміщених осіб http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24106153418 Під час робочої поїздки Хустщиною проінспектував хід робіт на об’єкті, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Tue, 16 Apr 2024 18:32:00 +0300
Станом на сьогодні сюди вже завезли меблі, зокрема і кухонні, облаштували санвузли. На поверсі будуть дві кухні, блочна система кімнат (душова і туалет на дві кімнати), простір, дружній до дітей, пральня. Щоб забезпечити автономне опалення шелтеру, за кошти організації вдалося обладнали котельню з електрокотлами.

На першому поверсі громада облаштовує класні приміщення для початкової школи. Всі внутрішні роботи проведуть за кошти місцевого бюджету. Щоб якісно завершити проєкт, потрібно ще близько 2 млн грн для ремонту фасаду та покрівлі.]]>
Закарпатські вина отримають шанс вийти на міжнародні ринки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24106153113 Продовжуємо працювати над популяризацією Закарпаття, зокрема над підвищенням конкурентоспроможності та впізнаваності наших вин на міжнародному ринку, - повідомляє заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Tue, 16 Apr 2024 18:30:00 +0300
Це знакова зустріч, оскільки наші гості – справжні професіонали своєї справи, які готові вивчати наші вина та виводити їх на новий рівень.

Говорили з експертами, амбасадорами Закарпаття Вікторією Алексович, Ольгою Тоїчкіною, Хуго Гутманом та іншими про теперішній стан справ у виноробній сфері краю, важливість розширення ринку й міжнародного просування, досвід роботи партнерів.

Так, Крістофер Йорке – генеральний директор «Austrian Wine», працює зараз над популяризацією вин Австрії, виходом на міжнародні ринки. Позаду в нього потужний реалізований кейс з розвитку маркетингу новозеландського вина в глобальному масштабі. За 15 років пан Крістофер вивів вина Нової Зеландії на зовсім інший рівень, забезпечивши попит на нього на світовому рівні.

З початку повномасштабного вторгнення експерт хотів допомогти нашій державі, тож у межах своїх знань та досвіду він зараз вивчає наш ринок, а далі визначатиме шляхи реалізації наших вин за кордоном.

Своєю чергою Войцех Бонковський готовий ділитися своїми напрацюваннями як консультанта на ринку вина, зокрема визначенням та задоволенням споживчого попиту, маркетингу цієї продукції.

Розповів гостям про вже налагоджену співпрацю з Бургенладном і Тіролем, підписані угоди та визначені напрямки діяльності наших країв, зокрема й виноробство.

Йшлося під час також про винний фестиваль «Vie Vinum», який відбудеться в Республіці Австрія, можливість долучення нашого регіону до цього заходу, проведення додаткової зустрічі щодо цього вже на території країни-партнера.

Дякуємо Крістоферу Йорке і Войцеху Бонковському за зустріч та зацікавленість у співробітництві із Закарпаттям. Сподіваємося на подальшу комунікацію, підтримку і взаємодію.]]>
БК «Ужгород» двічі переміг у другому турі другого етапу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24106123355 12–14 квітня у Хмельницькому тривав другий з’їзний тур ІІ етапу Першої ліги України з баскетболу серед команд групи №4: СПОРТ Tue, 16 Apr 2024 15:24:00 +0300 «Ужгород» - «БІПА-Одеса-СДЮСШОР-2» - 79:74,
«Ужгород» - «Чернігів-ШВСМ» - 88:64.

Попереду в команд вирішальний етап чемпіонату – Фінал восьми, який запланований на 26–28 квітня.]]>
Рахівчанина, брат якого вбив прикордонника, затримали на переправці ухилянта через кордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24106122354 Правоохоронці затримали 35-річного жителя Рахова за організацію незаконного переправлення до Румунії військовозобов’язаних чоловіків. ПОДІЇ Tue, 16 Apr 2024 15:17:00 +0300
Підозрюваного помістили до ізолятора тимчасового тримання, йому загрожує до 9 років позбавлення волі, повідомили у пресслужбі поліції.

Як повідомляє пресслужба прикордонслужби, підозрюваний також є рідним братом злочинця, засудженого на 15 років за вбивство у 2018 році начальника відділу прикордонної служби «Ділове» Вадима Березенського. Раніше злочинець неодноразово потрапляв у поле зору оперативників Мукачівського прикордонного загону як організатор тютюнової контрабанди.]]>
Голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай задекларував два нові будинки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24106121554 Про це стало відомо з декларації політика за 2023 рік. ПОЛІТИКА Tue, 16 Apr 2024 15:08:00 +0300
У декларації за 2023 рік Роман Сарай вказав 279 тис. грн зарплати у Закарпатській облраді, 104 тис. грн – в УжНУ, 526 тис. грн – в очолюваних ним компаніях «Карпаттрансбуд», «Максимум» та «Ужгород П.С.Ю» та 2,1 млн грн доходу від зайняття підприємницькою діяльністю. Також голова облради вказав, що отримав понад 9,4 млн грн доходу від відчуження цінних паперів та корпоративних прав своїм родичам – Дмитру, Мирославу та Ользі Сарай. На банківських рахунках у Романа Сарая розміщено 318 тис. грн. Ще понад 1,1 млн грн, 180 тис. доларів та 120 тис. євро він тримає готівкою.

У 2023 році голова Закарпатської облради купив 2 житлові будинки з землею у Тячеві загальною вартістю понад 1,6 млн грн та пересів на BMW X5 2020 року випуску, який належить його батькові.

Дружина очільника облради Алла Сарай у 2023 році заробила понад 1,1 млн грн в управлінні Державної судової адміністрації України в Закарпатській області та задекларувала 6 тис. грн на банківському рахунку, а також 160 тис. грн, 75 тис. доларів та 1 тис. євро готівкою.

Нагадаємо, ужгородський бізнесмен Роман Сарай очолив Закарпатську обласну раду 27 вересня 2023 року. Він є діючим депутатом облради від партії «Слуга народу». За інформацією YouControl, Роман Сарай є засновником семи компанiй, які займаються орендою нерухомості та торгівлею. Також голова облради є кандидатом юридичних наук, доцентом кафедри конституцiйного права та порiвняльного правознавства юридичного факультету УжНУ.]]>
Нацгвардійці провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медпідготовки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241068451 «Зачистка позиції і знищення ворожого танку». Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки. ПОДІЇ Tue, 16 Apr 2024 11:39:00 +0300
«Щоб вести ефективний вогонь і при цьому завадити противнику уразити вас, потрібно змінювати положення для стрільби, ховатись за укриття. Тому, перш за все, важливо навчитись швидко присідати, лягати, вставати і переміщатись. Коли ми відпрацювали ці рухи, то вже перейшли до стрільби пластиковими кульками по нерухомих мішенях. І для першого разу у закарпатських журналістів вийшло доволі непогано», – розповів інструктор Національної гвардії України Данило.

На кожному занятті гвардійці відпрацьовують навички надання домедичної допомоги. Учасники прес-туру також пройшли цей курс. Гвардійці навчили журналістів швидко і правильно накладати турнікет і тампонувати рану. Ці заняття проходять з сучасними і дуже якісними засобами імітації.

«Виявляється, що недостатньо просто перебинтувати рану. Я раніше ніколи такого не робила. Тут є своя специфіка. Треба відпрацьовувати такі навички, адже вони дійсно корисні і можуть врятувати комусь життя», – поділилася журналістка Марина.

Найбільш очікувана і складна фаза занять – зачистка ворожих окопів. Тут медійники спробували на собі, як проходить навчання гвардійців. Потрібно убезпечити себе, помітити ворога і знешкодити його. Для цього, окрім стрілецької зброї, використовують навчальні гранати. Коли відпрацювали разом з інструктором, спробували зробити це самостійно. Після чого, під час руху колоною, довелося відбивати напад з засідки і ховатись від дронів, які постійно скидали гранати на учасників тренування.

«Я дуже вражена! Це дійсно складно. Потрібно враховувати все: власні і ворожі можливості, завжди пам’ятати та бути готовим до атаки з повітря, адже граната може прилетіти будь-якої миті. При цьому пам’ятати, як надати собі допомогу в разі поранення і у підсумку все одно виконати поставлену задачу. Все це ми робили разом з професійними інструкторами Нацгвардії і зі страйкбольною зброєю. Але і це дозволило зрозуміти, наскільки важко доводиться нашим захисникам в реальних бойових умовах», – поділилася враженнями кореспондентка Тетяна.

Наприкінці заходу журналісти спробували знищувати російську броньовану техніку з гранатометів. У сучасному мультимедійному тирі всі зразки зброї ідентичні справжнім.

«Ми бачимо та цінуємо внесок українських журналістів у боротьбу проти російських загарбників. Вони роблять надважливу роботу – показують всьому нашому народу і світу, що воїни Національної гвардії у складі Сил оборони України дають гідну і потужну відсіч ворогу. Кожен має робити те, що вміє й працювати заради єдиної мети – перемоги.

Сьогодні ми показали і дали відчути журналістам, наскільки якісною і комплексною є підготовка військовослужбовців Національної гвардії України. Впевнені, що наступить час, коли, наприклад, телевізійники запросять нас на екскурсію по телеканалу і у нас буде час і можливість прийняти це запрошення. А поки що навчаємось, боремося і обов’язково поборемо», – зазначив офіцер Національної гвардії України Іван.]]>
Закарпатка намагалася вивезти до Угорщини предмети старовини датовані початком ХХ століття http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410672816 Нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети залишаться в Україні. Закарпатська митниця ПОДІЇ Tue, 16 Apr 2024 10:20:00 +0300
Порушення митного законодавства зафіксували інспектори-пошуківці на митному посту «Астей», що на українсько-угорському кордоні. 40-річна жителька Закарпаття їхала до Євросоюзу в якості пасажирки на позашляховику. Під час митного контролю обрала спрощену смугу «зелений коридор», засвідчуючи, що не переміщує товари чи предмети, які підлягають письмовому декларуванню. А також – не підпадають під встановлені законодавством заборони чи обмеження щодо вивезення з України.

Втім, на підставі результатів аналізу та оцінки ризиків, транспортний засіб, в якому знаходилася зазначена громадянка, скеровано на оглядовий майданчик для ретельної перевірки. Митники попросили жінку відкрити сумочку, де знаходилися 4 конверти з поштовими повідомленнями. Відкривши кожний, інспектори виявили старовинні предмети: паперову купюру Австро-Угорської імперії, датовану 1907 роком; раритетний перстень з металу; медальйон за 1921 рік; металевий нагрудний знак із зазначеними 1918-1939 рр.

Як пояснила закарпатка, виявлені предмети їй передав знайомий з Мукачева, попросивши розіслати конверти в Угорщині по пошті конкретним особам. А от про їх вміст, нібито, їй було не відомо.

Відносно жінки складено протокол про порушення митних правил за ч.3 статті 471 Митного кодексу України (Недекларування товарів, що підпадають під встановлені законодавством заборони та/або обмеження щодо ввезення на митну територію України або вивезення за межі цієї території та які переміщуються громадянами). Старовинні предмети вилучено, а от, чи представляють вони культурну та історичну цінність, а також їх колекційну вартість – визначить спеціаліст-експерт.]]>
На пожежі в Ужгороді врятовано двох осіб http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410671857 15 квітня до ДСНС надійшло повідомлення про пожежу в надвірній споруді у мікрорайоні Горяни, по вул. Високій. ПОДІЇ Tue, 16 Apr 2024 10:17:00 +0300 пресслужба ДСНС.
]]>
Вночі в Ужгороді чоловік влаштував стрілянину із пневматичної зброї http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105193015 Подія сталась близько 00:30 біля на вулиці Шевченка. Чоловік з товаришем із зброєю посеред вулиці вправлялись у стрілянині на влучність. На щастя, ніхто не постраждав. Стрілка вже знайшла поліція та склала на нього протокол через «дрібне хуліганство». Віталій Глагола КРИМІНАЛ Mon, 15 Apr 2024 22:26:00 +0300 На кордоні з Угорщиною затримали пенсіонерку з України, яка перебувала у розшуку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105192539 15 квітня у пункті пропуску «Тиса» прикордонники Чопського загону виявили громадянку України, який перебувала у розшуку за підозрою у скоєнні декількох злочинів. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Mon, 15 Apr 2024 22:24:00 +0300
Розшукувану затримали у порядку ст.208 КПК України. По завершенні першочергових заходів її передали відповідним правоохоронним органам.]]>
35-річний ужгородець задушив 23-річну киянку, яку запросив до себе в гості http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105192324 Подія трапилася на вулиці Грушевського в Ужгороді. КРИМІНАЛ Mon, 15 Apr 2024 22:21:00 +0300
Поліцейські провели на місці події першочергові слідчі дії та з’ясували, що зловмисник через мережу інтернет познайомився із 23-річною жителькою Київщини та запросив її у гості.

За словами вбивці, уже в нього вдома, між ним та дівчиною виник конфлікт, у xоді якого гостя дістала травматичний пістолет та здійснила кілька пострілів в сторону чоловіка. Останній виxопив у жінки зброю та почав її душити. Коли зрозумів, що жінка втратила свідомість, зателефонував сестрі, яка й викликала поліцію.

Затриманому інкримінують умисне вбивство. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

Поліцейські вже з'ясували, що зброя, з якої стріляли, була зареєстрована у встановленому законом порядку та належить потерпілій.
____________________________________________________

18 квітня пресслужба прокуратури повідомила, що фігуранту повідомлено про підозру у вчиненні умисного вбивства та обрано запобіжний захід – тримання під вартою без можливості внести заставу.

Також вияснилося, що підозрюваний під час скоєння вбивства перебував під дією наркотиків.]]>
Закарпаття серед лідерів у країні за спрямуванням коштів на оборону та безпеку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241051727 Закарпаття – серед лідерів у країні за спрямуванням коштів на оборону та безпеку попри те, що ми – один із найменших регіонів і маємо чи не найменший бюджет за обсягом, - повідомляє голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 15 Apr 2024 19:59:00 +0300
Водночас вдалося досягнути суттєвих результатів у суміжних напрямках, котрі спрямовані на збільшення обсягів підтримки сектору безпеки й оборони.

Закарпаття – серед лідерів у країні за темпами росту надходжень до місцевих бюджетів у першому кварталі 2024 з показником 130,8%.

Також наш регіон є одним із лідерів в державі за темпами росту надходжень ПДФО за перші три місяці 2024 з показником 119,6%.

Закарпаття – на перших місцях за надходженнями до бюджетів туристичного збору.

Наша область – лідер в Україні за показником відкриття нових підприємств.

Закарпаття – одне з кращих за показником ефективної релокації підприємств з інших регіонів.

Наш край – лідер за відновленням ринку праці з показником 177%.

Закарпаття має найнижчий в Україні рівень злочинності.

Регіон – серед лідерів за співвідношенням кількості генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання у приватних домогосподарствах до кількості побутових споживачів.

Роботи ще дуже багато, тож рухаємося далі!

Дякуємо нашим героям, захисникам України! Вдячні підприємцям, платникам податків за довіру!

Разом переможемо!]]>
Галичанка та Карпати перемагають конкурентів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105145950 11-14 квітня в Ужгороді відбулися ігри 6-го туру жіночої Суперліги, останнього туру перед початком ІІ етапу. СПОРТ Mon, 15 Apr 2024 17:51:00 +0300
ДЮСШ 1-ХНУ (Хмельницький) - Спартак-ШВСМ (Київ) - 22:35,
Галичанка (Львів) - ДонДУВС-ДЮСШ 4 (Кривий Ріг) - 39:21,
Карпати (Ужгород) - Реал (Миколаїв) - 44:27,
КОСФК (Київська область) - ДЮСШ 1-ХНУ (Хмельницький) - 31:21,
Реал (Миколаїв) - Галичанка (Львів) - 23:37,
Спартак-ШВСМ (Київ) - Карпати (Ужгород) - 28:31,
Галичанка (Львів) - Спартак-ШВСМ (Київ) - 32:19,
ДЮСШ 1-ХНУ (Хмельницький) - ДонДУВС-ДЮСШ 4 (Кривий Ріг) - 20:26,
Карпати (Ужгород) - КОСФК (Київська область) - 37:22,
КОСФК (Київська область)   - Галичанка (Львів) - 24:42,
Реал (Миколаїв)   - ДЮСШ 1-ХНУ (Хмельницький) - 26:36,
ДонДУВС-ДЮСШ 4 (Кривий Ріг) - Карпати (Ужгород) - 22:38.

2 етап
Група А (1-4 місця першого етапу)
Група Б (5-7 місця першого етапу)

Очки здобуті на 1-му етапі зберігаються в 2-му етапі. Іншими словами: команди розпочинають 2-й етап з тією кількістю очок, що вони здобули на 1-му етапі.  

У кожній групі на 2-му етапі проводиться по три тури. Таким чином, команди групи А зіграють по 9 матчів, команди групи Б зіграють по 6 матчів. ]]>
За ухилення від мобілізації жителя Мукачівщини засуджено на 3 роки ув’язнення http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105145052 Закарпатська обласна прокуратура в апеляції домоглася зміни покарання для 30-річного мешканця Мукачівщини за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (ст. 336 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури ПОДІЇ Mon, 15 Apr 2024 17:49:00 +0300
Встановлено, що військовозобов’язаний закарпатець у червні 2023 року з’явився до одного з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, пройшов медичний огляд і був визнаний військово-лікарською комісією придатним до служби. Попри це, чоловік написав заяву про відмову проходити військову службу, усвідомлюючи кримінальну відповідальність за це.

Вже у вересні того ж року Мукачівський міськрайонний суд визнав чоловіка винним і призначив покарання – 3 роки позбавлення волі зі встановленням іспитового строку на 1 рік. Таке рішення суду Мукачівська окружна прокуратура оскаржила в апеляційному порядку.

Наразі ж на закарпатця чекає реальна міра покарання. Новий вирок суду щодо нього вже набрав законної сили.

]]>
У Сваляві хочуть конфіскувати будівлю, незаконно побудовану на комунальній землі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105144851 Мукачівська окружна прокуратура виявила, що мешканка Сваляви самовільно здійснила будівництво магазину на комунальній землі та в судовому порядку визнала за собою право власності на цей об’єкт. Аби скасувати незаконне рішення суду, прокурори оскаржили його в апеляційній інстанції. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури ПОДІЇ Mon, 15 Apr 2024 17:47:00 +0300
Незважаючи на це, у серпні минулого року суд першої інстанції визнав право власності на зазначену нерухомість за позивачкою. Таке рішення порушує прямі норми закону, що забороняють експлуатацію закінчених об'єктів будівництва, які не були прийняті в експлуатацію. При цьому закарпатка завершила будівництво об'єкту, призначеного для відвідування людей, без необхідного контролю та оцінки безпеки з боку уповноваженого державного органу.

Мукачівська окружна прокуратура не могла стояти осторонь таких порушень, тож звернулася до Закарпатського апеляційного суду зі скаргою. Наразі судом відкрито апеляційне провадження, розгляд справи триває.]]>
В Ужгороді зловмисник посеред вулиці пограбував чоловіка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410514399 14 квітня, близько 2-ї години ночі, до поліції звернувся 47-річний житель села Худльово та розповів, що декілька хвилин тому його посеред вулиці пограбував невідомий чоловік. КРИМІНАЛ Mon, 15 Apr 2024 17:34:00 +0300
Поліцейські провели ряд заходів та встановили особу, причетну до пограбування. Ним виявився 24-річний раніше судимий за майнові злочини мешканець села Сюрте. Його затримали на залізничному вокзалі в Ужгороді. У фігуранта слідчі вилучили мобільний телефон, викрадений у потерпілого.

Зловмисника помістили до ізолятора тимчасового тримання, йому інкримінують грабіж, вчинений   в умовах воєнного стану. Слідство у справі триває.]]>
На Закарпатті відкрили перший «Ветеранський хаб» для захисників та членів їхніх сімей http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105143346 Турбота про ветеранів - безумовний пріоритет для Закарпаття, тож ми робимо конкретні кроки для реалізації цієї політики в межах нашого регіону. ПОДІЇ Mon, 15 Apr 2024 17:29:00 +0300 голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. - Функціонує він на обласному та районних рівнях.

І ось зараз ми відкриваємо перший «Ветеранський хаб» для кожного хто, повернувся з війни, захисника, який зараз стоїть за незалежність, та членів їхніх сімей. До роботи залучені ветерани, які забезпечують основний принцип роботи: «рівний – рівному».

Приємно відзначити, що цей проєкт підтримують військові, громади, волонтери, підприємці, політики і багато інших небайдужих людей.

Дякуємо Президенту України Володимиру Зеленському, Уряду та депутатам обласної ради за підтримку нашої ініціативи.

Дякую усім, хто рухається цим курсом з нами, допомагає нашим побратимам, їхнім родинам.]]>
Віктор Микита у Будапешті зустрівся з представниками Державного самоврядування українців Угорщини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105142739 Під час робочої поїздки до Будапешту за дорученням Президента України Володимира Зеленського зустрівся з представниками Державного самоврядування українців Угорщини та лідерами української громади в сусідній державі, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 15 Apr 2024 17:23:00 +0300
Співпрацю та комунікацію ми розпочали з 2021 року із взаємної підтримки і спільних проєктів. Водночас за роки повномасштабної війни ця діяльність трансформувалася в роботу з допомоги українцям, які постраждали внаслідок збройної агресії терористів.

Зараз в Угорщині проживає понад 100 тисяч українців, переселенців та тих, хто працює й навчається в сусідній країні.

Президент Володимир Зеленський визначив стратегічними такі завдання: повернення додому наших громадян, котрі через війну змушені були виїхати за кордон; збереження їхнього зв’язку з Україною, культурою, суспільством.

Тож як найближчий територіально до Угорщини регіон, ми обʼєднуємо спільні зусилля з представниками Державного самоврядування українців, лідерами української громади в Угорщині й вимушеними переселенцями, аби реалізувати надважливі завдання для всього нашого народу.

Дякую представникам української громади в Угорщині за ініціативу, всебічну підтримку та спільний курс розвитку.

Рухаємося далі!]]>
Жіночий «Минай» продовжує розгромно вигравати http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105142052 Команда забила шість сухих м’ячів у Буську. ЗАФ СПОРТ Mon, 15 Apr 2024 17:18:00 +0300
Голи: Леспух (26, 28, 44), Барінова (37), Сірмай (64), Шалімова (89).

Команда з Ужгородщини лідирує в турнірній таблиці, випереджаючи івано-франківське «Прикарпаття-ДЮСШ №3» на два очки.]]>
У Чемпіонаті Закарпаття з футболу стартував новий сезон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410514187 14 квітня відбулися перші тури у Вищій та Першій лігах. ЗАФ СПОРТ Mon, 15 Apr 2024 17:11:00 +0300 «Медея» (Оноківська ТГ) – «Вишково» – 7:0,
«Тячів» – «Бужора» (Іршава) – 1:2,
«Севлюш» (Виноградів) – «Сокіл» (Холмківська ТГ) – 2:1.

Перша ліга. 1 тур
«Перечин» – «Зірка-SPAR» (Середнянська ТГ) – 0:0,
«Лідер» (Сторожниця) – «Заріччя» – 0:4,
«Мукачево» – «Зірка» (Онок) – 3:1,
«Берегвідейк» (Берегово) – «Зірка» (Лінці) – перенесено.]]>
У Чопі розбійник з пістолетом увірвався до магазину і вимагав випивку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24105105916 14 квітня, близько 17:30 до поліції надійшло повідомлення від 31-річної жительки міста Чоп, яка працює у місцевому магазині. Жінка заявила, що стала заручницею невідомого чоловіка, який увірвався до магазину з пістолетом та вимагає безкоштовно надати йому випивку. Відділ комунікації поліції Закарпатської області КРИМІНАЛ Mon, 15 Apr 2024 13:56:00 +0300
Слідчі вилучили у підозрюваного пістолет, яким він погрожував потерпілій. Жінка не постраждала.

Фігуранта затримали у порядку статті 208 КПК України та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Його дії в поліції кваліфікували за ч. 4 ст. 187 Кримінального кодексу України, тобто розбій, вчинений в умовах воєнного стану.

За скоєне фігуранту загрожує до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Слідство у справі триває.]]>
ФК Хуст вчетверте поспіль перемагає на другому етапі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24104123236 Відбувся матч 4-го туру у групі "Вибування". ФК Хуст приймав кременчуцький Кремінь і переміг 1:0. Гол: Диянчук (48). СПОРТ Sun, 14 Apr 2024 15:25:00 +0300 На Хустщині у ДТП загинув мотоцикліст http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24103122016 ДТП за участі вантажівки та мотоцикла сталася 12 березня у Горінчово. ПОДІЇ Sat, 13 Apr 2024 15:17:00 +0300
Водій мотоцикла від отриманих травм помер на місці ДТП. Його 47-річну пасажирку, жительку міста міста Хуст, госпіталізували до реанімаційного відділення районної лікарні.

Водій вантажівки тілесних ушкоджень не отримав. Його освідували — за кермом чоловік перебував тверезий. Ведеться слідство.]]>
Минай здобув очко у матчі в Києві http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24103121335 Відбувся матч 24 туру Оболонь - Минай, рахунок зустрічі - 1:1. Голи: Приймак (62) - Устименко (58 п.). СПОРТ Sat, 13 Apr 2024 15:06:00 +0300
Минай здобуває вже 15-те очко але залишається на останньому місці. Оболонь із 19-ма очками на 14-му місці.

У наступному турі минай приймає Рух. Гра відбудеться у понеділок, 22 квітня. Початок о 13:00.]]>
Відбулася відкрита першість Ужгорода з петанку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410372218 Відкрита першість Ужгорода з петанку відбулася на стадіоні «Авангард». СПОРТ Sat, 13 Apr 2024 10:19:00 +0300
Організаторами заходу є Федерація петанку м. Ужгорода і Управління у справах культури молоді та спорту Ужгородської міської ради.

Захід відбувся також за сприяння депутата Ужгородської міськради Арсена Мелкумяна.]]>
В Ужгороді відбудеться благодійний забіг під сакурами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410371919 У неділю, 14 квітня, запрошуємо долучитися до благодійного забігу під квітучими сакурами нашого міста. Усі виручені кошти перерахують на потреби ЗСУ. РАТУША Sat, 13 Apr 2024 10:16:00 +0300
~ 2 км (одне коло центральною частиною міста)
~ 4 км (два кола центральною частиною міста)

Старт: пл. Поштова, поруч із будівлею Ужгородської міської ради. 09:00 – початок реєстрації, 10:00 – старт.
Нагородження відбуватиметься серед чоловіків та жінок на обох дистанціях.

Реєстрація на забіг - за посиланням:
www.runstyle.net/events/uzhhorod-sakura-run-2024]]>
Закарпатка піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світі - Анапурна http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410220129 Мукачівка Ірина Галай піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світі - Анапурна. ПОДІЇ Fri, 12 Apr 2024 23:00:00 +0300
Сьогодні вранці Ірина Галай разом із непальським гідом Мінгма піднялась на Анапурну (висота 8 091 метр), яка вважається одним з найбільш небезпечних восьмитисячників у світі (рівень смертності 22% за всі роки сходжень альпіністів). Це був перший похід у гори для мукачівки під час повномасштабної війни, повідомляє transkarpatia.net.]]>
Назвали терміни реконструкції електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24102195958 Україна та Словаччина мають намір завершити реконструкцію і модернізацію електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани» до кінця 2028 року. ПОДІЇ Fri, 12 Apr 2024 22:55:00 +0300
«До кінця 2028 року плануємо завершити реконструкцію та модернізацію електричного інтерконектора «Мукачево – Вельке Капушани», – заявив український прем'єр.

Такі кроки дозволять мати набагато більше можливостей для того, щоб експортувати або імпортувати електроенергію. На думку Дениса Шмигаля, реконструкція електроінтерконектора підвищить безпеку Словаччини і України.

Прем'єр зазначив, що словацька сторона зможе користуватись українським морським нафтовим терміналом для того, щоб постачати нафтопродукти до ЄС. Окрім того, Словаччина може використовувати газосховища України для зберігання запасів свого газу.

Важливим підсумком візиту також стала домовленість про створення робочої групи, як займеться диверсифікацією постачання ядерного палива на АЕС. Це дозволить ще більше нівелювати важелі російського впливу.

Нагадаємо, Шмигаль уже назвав «історичною» зустріч у словацьких Михайлівцях, де у четвер 11 квітня проходили урядові консультації між Україною та Словаччиною. ]]>
В Ужгороді провели антинаркотичний рейд із замальовування на стінах наркоадрес http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24102195310 Учасники рейду зібралися, щоб зафарбувати графіті наркосайтів та телеграм-ботів, яких з’явилося дуже багато на стінах будівель міста. РАТУША Fri, 12 Apr 2024 22:50:00 +0300
Рейд відбувся за підтримки громадської організації «Західна інституція терапії залежностей», Реабілітаційного (психосоціального) центру відкритого типу, пацієнтами якого є алкозалежні, наркозалежні та лудомани (люди, які грають в азартні ігри на гроші), Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини, інспекторів дотримання прав людини та ювенальної превенції Ужгородського районного управління поліції, управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради.]]>
На Закарпатті БЕБ упередило розтрату 3,2 млн грн бюджетних коштів на обрізці дерев http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24102195011 Аналітики Територіального управління БЕБ у Закарпатській області виявили ризикову закупівлю. Одне з комунальних підприємств міської ради планувало замовити послуги з санітарної та формувальної обрізки дерев на території міста. Для цього оголосили проведення публічної закупівлі вартістю 3,2 млн грн. ПОДІЇ Fri, 12 Apr 2024 22:48:00 +0300
Зокрема переможець тендеру не підтвердив наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід для надання послуг, що є безумовною підставою для відхилення пропозиції учасника.

На підставі виявлених ризиків та з метою недопущення розтрати бюджетних коштів аналітики БЕБ направили лист комунальному підприємству та рекомендували вжити заходів щодо усунення передумов неефективного використання коштів громади.

Розглянувши рекомендацію, замовник відмовився від укладання договору та відмінив тендерну закупівлю.

Таким чином аналітики ТУ БЕБ у Закарпатській області   упередили розтрату 3,2 млн грн місцевого бюджету.]]>
Закарпатський поліцейський став бронзовим призером Чемпіонату Європи зі змішаних єдиноборств ММА http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24102194714 З 1 по 6 квітня у Сербії, відбувся чемпіонат Європи зі змішаних єдиноборств ММА. У ньому взяли участь понад 500 учасників з 36 країн світу. До складу збірної України потрапили 18 спортсменів, серед яких – співробітник закарпатської поліції Михайло Данилаш (на фото зліва). СПОРТ Fri, 12 Apr 2024 22:40:00 +0300
Поліцейський змагався у двох поєдинках: у першому здобув перемогу над бійцем з Кіпру, у другому — поступився спортсмену з Києва. У підсумку Михайло Данилаш виборов бронзу.

Це перша перемога спортсмена на міжнародному рівні.]]>
У Перечині сталася пожежа на території деревообробного комбінату http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410219408 Сьогодні рано-вранці на номер екстреного виклику "101" повідомили, що в Перечині на території місцевого деревообробного підприємства горить цех для зберігання деревних брекетів. На місці події працювали пожежно-рятувальні підрозділи з Перечина та Ужгорода, а також добровольці місцевого лісохімкомбінату. ПОДІЇ Fri, 12 Apr 2024 22:37:00 +0300
Вогонь знищив готову продукцію на площі 150 кв.м, а також 50 кв.м перекриття даху виробничої будівлі. На пожежі ніхто з людей не постраждав.]]>
Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита перебуває з робочою поїздкою у Будапешті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24102142019 З робочою поїздкою перебуваю в Будапешті. На порядку денному – візит до центрального офісу Угорська Екуменічна Служба Допомоги, зустріч із керівником Служби Ласло Легелом та командою, - повідомив очільник Обласної військової адміністрації. ПОДІЇ Fri, 12 Apr 2024 17:17:00 +0300
Працюємо на міжнародних майданчиках для консолідації зусиль закордонних партнерів у напрямку забезпечення життєдіяльності Харкова, який зараз живе в надскладних прифронтових умовах.


У межах робочого візиту до Будапешту відвідав центральний офіс Угорської екуменічної служби допомоги.

Тут мав за честь вітати справжнього друга Закарпаття, керівника Служби Допомоги Ласло Легела.

Робота благодійної організації, яку очолює пан Легел, не потребує окремих представлень. Можу впевнено сказати, що з початку повномасштабної війни Служба є однією з найефективніших благодійних організацій.

За останні два роки Угорська екуменічна служба допомоги:

— надала допомогу більше ніж п'ятистам тисячам українців в Україні та Угорщині;
— відновила понад 530 будинків;
— направила більш як 2 тисячі тонн гуманітарної допомоги на загальну суму 26 млн доларів;
— загальний масштаб програм підтримки з лютого 2022 року – 37,5 млн доларів.

Під час візиту особисто познайомився з командою Угорської екуменічної служби допомоги. Подякував кожному за велику роботу та сприяння українському народу, а також за конкретні реалізовані проєкти підтримки українців, котрі потрапили у складні життєві обставини.

Обговорили питання можливості розширення пакета допомоги для Харкова, який зараз у надважкій ситуації, котра повʼязана з атаками на енергетичну інфраструктуру.

Продовжуємо співпрацю і взаємопідтримку.
Дякую нашим угорським партнерам за ініціативу, увагу та допомогу.

Разом переможемо!]]>
На Закарпатті зростає захворюваність на туберкульоз серед дітей http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24102141643 Попри загальну тенденцію зменшення кількості випадків туберкульозу, на Закарпатті зростає захворюваність серед дітей. На сьогодні цей показник становить близько 3% від усіх захворілих. ЗДОРОВ'Я Fri, 12 Apr 2024 17:15:00 +0300 першого заступника керівника краю Мирослава Білецького.

За його словами, за підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце в Україні за показником захворюваності на туберкульоз. Торік фахівці фіксували незначне зниження кількості нових випадків недуги – 74 на 100 тис. населення.

Медики акцентують на тому, що чимало випадків несвоєчасного виявлення недуги, оскільки пацієнти не звертаються по допомогу, не проходять регулярне обстеження.

«Важливо розуміти, що у сучасних умовах, із наявними обладнанням, препаратами та методиками, туберкульоз – виліковна хвороба, а діагностика та лікування у разі виявлення – безкоштовні», – зазначив Мирослав Білецький.

Не варто нехтувати щорічним медичним оглядом, а якщо вас турбують кашель чи інші симптоми, обов’язково проконсультуйтесь із сімейним лікарем.]]>
На Хустщині у старій будівлі облаштували шелтер для переселенців http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24102141321 Нове сучасне житло для вимушених переселенців облаштували в селі Ізки Хустського району. У відкритті шелтеру взяв участь перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Fri, 12 Apr 2024 17:09:00 +0300
В осередку зможуть проживати 27 осіб. Сьогодні тут уже мешкають 18 вимушених переселенців. Це люди здебільшого з Харківської області, Маріуполя, Краматорська, Луганська, Донецька, Дніпра.

Проєкт капітального ремонту нежитлової будівлі для розміщення ВПО реалізували Закарпатська обласна військова адміністрація спільно з громадою та організаціями «Людина в біді» (Чехія), «Людина у скруті» (Словаччина).

«Вдячні партнерам за підтримку України та українців в умовах війни. Певен, що тут, серед гір, внутрішнім переселенцям буде безпечно, спокійно, затишно, як удома», – наголосив Мирослав Білецький.]]>
На Закарпатті прокуратура ініціювала передачу ЗСУ конфіскованих автомобільних шин http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410119259 З ініціативи Закарпатської обласної прокуратури на потреби військових передадуть більше 1,4 тис. автомобільних шин. Їх вартість – понад 8 млн грн, або ж більше 200 тис. доларів США в еквіваленті. ПОДІЇ Thu, 11 Apr 2024 22:00:00 +0300
Прокурори у співпраці з Нацполіцією Закарпаття домоглися, аби товар, вилучений за фактом шахрайства, передали на потреби українських захисників.

Напередодні повномасштабного вторгнення його на двох вантажних автомобілях завезли в Україну транзитом з рф та планували доставити до країн ЄС. Відтоді завантажені транспортні засоби перебували на одному зі штрафмайданчиків в області. Вказані шини мають різний діаметр та, за висновками експерта, вартують на ринку більше 8 млн грн.

Завдяки злагодженій роботі правоохоронців та Закарпатської ОВА вони вже незабаром відправляться до військовослужбовців для забезпечення їх поточних потреб.]]>
Депутат ужгородської міськради Віталій Глагола задекларував нову квартиру і кілька автівок http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410116042 У декларації за 2023 рік Віталій Глагола вказав, що заробив понад 3,6 млн грн. РАТУША Thu, 11 Apr 2024 18:54:00 +0300
У виправленій декларації за 2022 рік Віталій Глагола дописав, що став власником квартири в Ужгороді площею майже 80 м2 і вартістю 605,5 тис. грн. Також депутат ужгородської міської ради згадав, що у тому ж році разом з дружиною продали Audi A6 2015 року випуску за 485 тис. грн та BMW X1 2013 року випуску за 297 тис. грн. Замість них у 2022-2023 роках Віталій та Анжеліка Глаголи купили 4 автомобілі загальною вартістю понад 2,5 млн грн – BMW X1 2017 року, Audi A6 2018 року, BMW 330 CI 2001 року та BMW 318I року випуску.

У декларації за 2023 рік Віталій Глагола вказав, що заробив понад 3,6 млн грн. Натомість дружина депутата Ужгородської міськради задекларувала майже 5,3 млн грн доходу від підприємницької діяльності. Коштів на банківських рахунках у Віталія Глаголи нема. Готівкою він тримає 22 тис. доларів та 342 тис. грн. Анжеліка Глагола задекларувала готівкою 45 тис. євро.

Нагадаємо, екс-репортер та ведучий «Тиси-1» і «Нового каналу» Віталій Глагола став депутатом ужгородської міської ради у 2020 році по списку регіональної партії «Рідне Закарпаття», створеної нардепами Робертом Горватом, Василем Петьовкою, Владіславом Поляком і Валерієм Лунченком. У березні 2021 року Віталій Глагола був серед депутатів, які проголосували за виділення під забудову зелених зон в Ужгороді. Ділянки повернули громаді у 2024 році.

На Telegram Віталія Глаголи, в якому він інформує про події в Україні та на Закарпатті, підписані майже 40 тисяч читачів.]]>
Ужгород з’єднають з європейською колією вже цьогоріч http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24101153741 Важливий день для транспортної сфери нашої країни. ПОДІЇ Thu, 11 Apr 2024 18:32:00 +0300
Сьогодні урочисто змонтували перший символічний прогін довжиною 20 м майбутньої колії за участю Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, голови правління АТ «Укрзалізниця» Євгена Лященка та першого заступника голови Закарпатської обласної військової адміністрації Мирослав Білецький.

За його словами, очікується, що будівельні роботи розпочнуться у травні 2024 року. Завершити планують до кінця 2025 року.

У перспективі для більшої зручності пасажирів та економії часу на вокзалі Ужгорода заплановано облаштувати пункт митного і прикордонного контролю, що дозволить не зупиняти поїзди на державному кордоні.

«Будівництво залізничної колії європейського стандарту – важливий крок для інтеграції нашої країни в Євросоюз. Адже йдеться не лише про покращення у транспортній галузі, це і крок для поглиблення економічних зв’язків, розвиток туризму тощо», – прокоментував Мирослав Білецький.
________________________________________________

Ужгород став перший обласним центром, до якого прокладено євроколію. "У найближчому майбутньому плануємо за рахунок коштів ЄС реалізувати аналогічні проєкти зі Львова та Чернівців", - сказав прем'єр Шмигаль.

]]>
П’ятеро чоловіків намагалися перетнути кордон, під видом представників «Червоного хреста» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24101153231 Берегівські правоохоронці викрили групу військовозобов’язаних чоловіків, віком від 20 до 40 років, які намагалися незаконно перетнути кордон з Румунією. Для реалізації своїх планів двоє мешканців столиці, житель Київщини, херсонець та донеччанин скористалися підробленими документами, які нібито засвідчували їх причетність до міжнародної гуманітарної організації «Червоний хрест». ПОДІЇ Thu, 11 Apr 2024 18:27:00 +0300
Обвинуваченим загрожує від штрафу до обмеження волі терміном до двох років.]]>
У Заріччі вантажівка зіткнулася з легковиком, в результаті ДТП одна людина загинула, двоє травмовано http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24101152642 ДТП сталася 11 квітня у селі Заріччя Хустського району. 19-річний мешканець Мукачева, керуючи вантажним автомобілем «VOLVO», виїхав на зустрічну смугу руху та допустив зіткнення з легковим автомобілем «Volkswagen Touran», під керуванням 37-річного жителя Заріччя. Останній, від отриманих травм загинув на місці. Його пасажирів — 23-річну жінку та 16-річного хлопця — госпіталізували до лікарні. ПОДІЇ Thu, 11 Apr 2024 18:22:00 +0300 В Ужгороді відкрили скульптурку кінорежисеру Сергію Параджанову http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410171355 2024 рік ЮНЕСКО внесла у свій календар, як рік Параджанова, а також Верховна Рада України вирішила вшанувати 100-річчя Параджанова на державному рівні. Саме до 100-річчя видатного сина вірменського та українського народів в Ужгороді за ініціативи та сприяння депутата Ужгородської міськради Арсена Мелкумяна відкрили міні-скульптурку геніальному режисеру Сергію Параджанову. admin ПОДІЇ Thu, 11 Apr 2024 10:11:00 +0300
Це фільм, який займає першу сходинку у ТОП-100 кращих фільмів України.

За свою творчу працю Сергій Параджанов удостоєний звання Народного артиста України та став лауреатом премії імені Тараса Шевченка.

Скульптурку Параджанову встановили поблизу Закарпатського драмтеатру імені братів Шерегіїв, біля вірменського пам'ятного знаку Хачкар.

На відкриття скульптурки прийшло багато поважних гостей. Параджанов Молитву та слова привітання висловив голова української єпархії Вірменської апостольської церкви Владика Маркос Оганесян.

З офіційними промовами виступали заступник міського голови   Іван Завидняк, керівник департаменту культури Закарпатської ОВА Євген Тищук, голова Спілки кінематографістів України Сергій Борденюк, секретар Посольства Республіки Вірменія Торосян Айк, шолова штабу Спілки вірмен України - Мкртчян Давид, голова вірменської общини Закарпаття Карен Енокян та інші.
Урочисте відкриття скульптурки Параджанову провели автор скульптурки Роман Мурник та ініціатор появи цієї скульптурки в Ужгороді, депутат Ужгородської міськради Арсен Мелкумян.

Відкриваючи скульптурку, Арсен Мелкумян сказав, що ця подія не лише вшанування великого кінорежисера зі світовим іменем, але й повага до нашого минулого, без якого не може бути майбутнього.
Сценарій фільму «Тіні забутих предків» Сергій Параджанов писав із закарпатським письменником Іваном Чендеєм. Параджанов жив у Чендеїв в Ужгороді майже місяць.

Скульптурка встановлена на постаменті, де сполучено гранітний камінь (символ незламності митця) та криці (символ боротьби за правду), на якій   зображено особистий підпис кіномитця. Дві книги на постаменті символізують твори «Тіні забутих предків» та «Колір граната». Зверху покладено кінобобіну, на якій вигравіровано літеру «С», що символізує в латині число 100 (сторіччя від дня народження Параджанова). У руках у митця - половинка гранату, що символізує фільм «Колір граната».]]>
СБУ завершила розслідування у справі про підрив гранат під час засідання сільради на Закарпатті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241017656 Служба безпеки завершила розслідування і передала до суду обвинувальний акт щодо депутата сільської ради на Закарпатті, який вчинив теракт у будівлі держустанови. Посадовцю загрожує довічне ув’язнення. Пресслужба СБУ КРИМІНАЛ Thu, 11 Apr 2024 10:05:00 +0300
Унаслідок вибухів 26 громадян включно з депутатом-терористом отримали тілесні ушкодження різних ступенів тяжкості. Двоє поранених – згодом померли.

За даними слідства, у той день фігурант намагався вплинути на ухвалення рішень із кадрових та бюджетних питань, які приймало керівництво громади.

Однак, не досягнувши «бажаного» результату, він ненадовго залишив приміщення сесійної зали, щоб привести вибухові боєприпаси в бойову готовність.

Повернувшись назад, зловмисник дістав їх з кишень куртки та почергово кинув на підлогу приміщення, де перебував майже повний склад депутатського корпусу сільради.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки скерували до суду обвинувачення на підривника за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 3 ст. 258 (терористичний акт, що призвів до загибелі людей);

- ч. 1 ст. 263 (носіння, зберігання, придбання вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу).

Обвинувачений наразі знаходиться під вартою в ДУ «Закарпатська УВП (№9). Максимальне покарання, яке загрожує йому за скоєне – довічне ув’язнення.]]>
Наркозлочинця з Рахова засуджено до 7 років ув’язнення з конфіскацією майна http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24100184315 За публічного обвинувачення Рахівського відділу Тячівської окружної прокуратури місцевого жителя засудили до ув’язнення за торгівлю наркотиками (ч. 2 ст. 307 КК України). Суд призначив йому покарання у виді 7 років 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Wed, 10 Apr 2024 21:40:00 +0300
Вину в інкримінованому злочині закарпатець визнав частково: підтвердив, що незаконно придбав і вживав наркотик, однак факти збуту заперечував. Раніше він вже притягався до кримінальної відповідальності – був судимий за крадіжку.

Наразі вирок щодо чоловіка ще не набрав законної сили, триває час на апеляційне оскарження.]]>
В Ужгороді правоохоронці виявили склади з контрафактними електронними сигаретами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24100184045 9 квітня правоохоронці провели санкціоновані обшуки в Ужгороді за адресами зберігання та збуту підакцизних товарів. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Wed, 10 Apr 2024 21:37:00 +0300
Також було вилучено комп’ютери, відеосервери, мобільні телефони, чорнові записи та 50000 грн.

Орієнтовна вартість вилученого товару склала близько мільйона гривень. Точну оціночну вартість буде встановлено після проведення відповідної експертизи.
]]>
В Ужгороді зловмисниця пограбувала місцеву жительку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24100114819 9 квітня увечері до поліції зателефонувала ужгородка, яка заявила, що її знайому пограбували невідомі. Сама потерпіла перебувала у шоковому стані та самостійно не змогла звернутися до правоохоронців. Відділ комунікації поліції Закарпатської області КРИМІНАЛ Wed, 10 Apr 2024 14:44:00 +0300
Співробітники кримінальної поліції Ужгородського районного управління у співпраці з патрульними поліцейськими одразу почали пошуки та оперативно встановили, що до злочину причетна 50-річна ужгородка. Зловмисницю швидко розшукали та затримали. Слідчі вилучили у неї викрадені у потерпілої речі.

Саму фігурантку було поміщено до ізолятора тимчасового тримання. Раніше затримана вже притягалася до кримінальної відповідальності за аналогічний злочин.]]>
Невдовзі на Тячівщині почнеться зведення мосту через Тису в районі будівництва пропускного пункту http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24100114218 Провели чергову робочу зустріч із нашими партнерами щодо зведення мосту між Україною та Румунією через річку Тиса, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Wed, 10 Apr 2024 14:37:00 +0300
Обговорили проблемні питання щодо реалізації проєкту, які не передбачені міжурядовою Угодою, можливі шляхи вирішення.

Рухаємось далі.
]]>
На Тячівщині двоє працівників підприємства спалювали сміття і отримали опіки, один з них у реанімаці http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2410073950 9 березня рятувальники вирушили на виклик у селище Тересва. Загорання сталося на відкритій території приватного підприємства по вул. Марамороській. ПОДІЇ Wed, 10 Apr 2024 10:38:00 +0300
Потерпілий 1987 року народження знаходиться у травматологічному відділенні Тячівської центральної райлікарні, а другий - 1973 року народження – у відділенні реанімації.]]>
На Закарпатті пройде Всеукраїнська шкільна олімпіада з румунської, словацької та угорської мов http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249919359 Уперше на Закарпатті пройде фінальний етап Всеукраїнської шкільної олімпіади з румунської, словацької та угорської мов і літератур. ПОДІЇ Tue, 09 Apr 2024 22:30:00 +0300
Віктор Микита - голова Закарпатської ОДА разом з представниками дипломатичних місій привітали учасників, учителів і журі олімпіади.

«Мовне розмаїття – одна з основ європейської культури, основоположна цінність цивілізованого світу. Тож знаково, що саме наш мультинаціональний регіон сьогодні став безпечним і спокійним майданчиком для учасників з різних областей країни. Завдяки Збройним силам ми продовжуємо розвивати освіту й підтримувати нашу талановиту молодь, яка пришвидшує євроінтеграцію України», – наголосив Віктор Микита.

Очільник області підкреслив, що саме за ініціативи департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОВА цьогоріч уперше на всеукраїнському рівні започаткована олімпіада зі словацької мови та літератури.

Успіхів та перемоги учасникам також побажали Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Александру Віктор Мікула, консул Румунії в Солотвині Граціан-Флорін Пирву, консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгород Ласло Куті та заступниця Генерального консула Словацької Республіки в м. Ужгород Габріела Станкова, заступниця директора з операційної діяльності Малої академії наук України Олена Квачевська та інші.

У складі журі фінального етапу змагань – викладачі філологічного факультету та факультету іноземної філології Ужгородського національного університету, Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, Фахового коледжу інституту й найкращі вчителі-предметники області.

Цього року в олімпіаді з румунської мови і літератури беруть участь 12 школярів, угорської – 10 та словацької – 8. Бажаємо кожному з них сил, натхнення, мотивації для перемоги.]]>
В Ужгороді провели масштабну акцію на підтримку дітей Харківщини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2499192859 Сьогодні в Ужгороді ми провели масштабну акцію на підтримку дітей Харківщини під назвою #powerkharkiv, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. СОЦІО Tue, 09 Apr 2024 22:23:00 +0300
Серед школярів і діти з Харкова, які переїхали до нас та стали нашими краянами. Всього у навчальних закладах Ужгорода навчається 210 дітей з Харківщини.

До акції також долучилася Закарпатська академія мистецтв, яка зобразила основний меседж заходу. За допомогою малюнків юні жителі обласного центру надіслали символічне повідомлення дітям Харківщини про те, що Ужгород – разом з ними, він був, є і буде завжди другою домівкою для них.

Упевнений, що підтримка між дітьми та взаємна комунікація в ці складні часи сформує звʼязки, які будуть об'єднувати Україну після нашої перемоги.

Дякую Ужгороду за велике серце.
Дякуємо Харкову за міцність та опір.]]>
Спецвантаж для зміцнення енергетичної інфраструктури відправили із Закарпаття на Харківщину http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2499192144 За дорученням Президента України Володимира Зеленського у межах цільового пакета підтримки від Закарпаття направляємо до Харкова потужні трансформатори та спецобладнання загальною потужністю 4 600 кВт, які допоможуть дати більше енергії і забезпечити безперебійну роботу критичної інфраструктури міста, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Tue, 09 Apr 2024 22:16:00 +0300
Це обладнання ми отримали від наших нідерландських партнерів завдяки ініціативі команди БО «Фонд Андрія Півня».
Продовжуємо підтримувати харківʼян.

Харків – «Місто-герой України»!
]]>
На Закарпатті немовлятам проводять діагностику, яка дозволяє виявити спадкові та вроджені недуги http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2499191219 Вже півтора роки на Закарпатті немовлятам проводять розширений неонатальний скринінг, який дозволяє на ранніх етапах виявити спадкові та вроджені недуги, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ЗДОРОВ'Я Tue, 09 Apr 2024 22:09:00 +0300
За цей час вдалося обстежити 13089 новонароджених, у п’яти випадках фахівці виявили у малюків спадкові хвороби.

Своєчасна діагностика дозволяє розпочати лікування ще до того, як з’являться клінічні прояви, що дає шанс немовлятам одужати, мати щасливе дитинство і повноцінне життя. Варто зазначити, що скринінг здійснюють безкоштовно, як і подальше дообстеження та лікування дитини у разі виявлення ризиків.]]>
Під час пожежі у житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249913921 Сьогодні вранці до Служби порятунку надійшло повідомлення про займання у житловому будинку на вулиці Бако Габора. Про це рятувальників сповістила власниця, яка помітила щільне задимлення в одній із кімнат будівлі. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Tue, 09 Apr 2024 16:06:00 +0300
Бійці ДСНС, що прибули за викликом, менш ніж за 5 хвилин ліквідували пожежу на площі 2 кв. м. Причиною, імовірніше за все, стала ультрафіолетова лампа, яка висіла на стіні над м’якими меблями.]]>
В Ужгороді встановлять мініскульптурку видатному кінорежисеру Сергію Параджанову http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249974114 В Ужгороді з'явиться чергова мініскульптурка і цього разу вона буде присвячена видатному кінорежисеру Сергію Параджанову admin ПОДІЇ Tue, 09 Apr 2024 10:39:00 +0300 За свою творчу працю Сергій Параджанов удостоєний звання Народного артиста України та став лауреатом премії імені Тараса Шевченка.
Про себе сам митець казав: «Я – вірменин, який народився у Тбілісі й сидів у російській в’язниці за український націоналізм». У 1988 році Сергій Параджанов дав своє останнє інтерв’ю українською мовою, у якому, зокрема, сказав «Не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського!».
2024 рік ЮНЕСКО внесла у свій календар, як рік Параджанова, а також Верховна Рада України вирішила вшанувати 100-річчя Параджанова на державному рівні.
Саме до 100-річчя видатного сина вірменського та українського народів в Ужгороді за ініціативи та сприяння депутата Ужгородської міськради Арсена Мелкумяна   відкриють міні-скульптурку Геніальному режисеру Сергію Параджанову.
Скульптурку буде встановлено поблизу Закарпатського драмтеатру імені братів Шерегіїв, біля вірменського пам'ятного знаку Хачкар.
Урочисте відкриття міні-скульптурки Сергію Параджанову відбудеться у середу, 10 квітня, об 11.00, - повідомили організатори.
]]>
На кордоні затримали громадянина Ізраїлю з фальшивим паспортом, якого розшукував Інтерпол http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249974157 50-річного ізраїльтянина, який незаконно перетнув кордон з Угорщини, затримав прикордонний наряд відділу «Вилок» під час патрулювання. Іноземець надав для перевірки посвідку на тимчасове проживання в Україні та посвідчення водія, видане йому в Україні. КРИМІНАЛ Tue, 09 Apr 2024 10:35:00 +0300
Чоловік пояснив, що паспорт він придбав під час перебування за кордоном за 7 тисяч євро, оскільки його паспорт у зв’язку із закінченням терміну дії був недійсним.

У ході подальшого з’ясування обставин, прикордонникам стало відомо, що ізраїльтянин перебуває у міжнародному розшуку. Правоохоронці Австрії розшукують його за крадіжки зі зломом.

Щоб уникнути відповідальності, іноземець вирішив повернутися в Україну, де проживав впродовж кількох років. Зі слів затриманого, за сприяння у незаконному перетинанні кордону він заплатив невідомим особам 10 тисяч євро.

Про наявність у діях іноземця ознак злочину, передбаченого ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів», прикордонники повідомили співробітників Нацполіції.]]>
В Ужгороді в ДТП загинули двоє людей, ще троє травмовані http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249972417 9 квітня о 00:12 годині до поліції надійшло повідомлення про ДТП на Слов’янській набережній. ПОДІЇ Tue, 09 Apr 2024 10:20:00 +0300
Двоє пасажирів – 19-річний та 21-річний місцеві мешканці – від отриманих травм померли на місці аварії, водія та ще двох пасажирів – 20-річного та 16-річного ужгородців – госпіталізували до реанімаційного відділення міської лікарні.

Слідство триває, повідомили у пресслужбі поліції.
__________________________________________________________

Стало відомо, які травми отримали ті, хто вижив:

У 28-річного водія – розрив селезінки. Її видалили. Крім того, в нього перелом хребта, ребер, гемоторакс.

У 16-річного пасажира – розрив селезінки, яку теж видалили.

У 20-річного пасажира – закрита черепно-мозкова травма, перелом хребта, відкритий перелом правого передпліччя, забій грудної клітини.
__________________________________________________________

В мережі оприлюднили відеотрансляцію зроблену за кілька хвилин до жахливої аварії. На ній молодики їздять на величезній швидкості та слухають російський реп:]]>
Ексміністр МВС Арсен Аваков має на Закарпатті 900 га плантацій фундука http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2499211347 Родині Авакових через фонд АТ «ЗАКРИТИЙ НЕДИВЕРСИ­ФІКОВАНИЙ ВЕНЧУРНИЙ КОРПОРАТИВНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ ФОНД „ФОРСАЙТ ІНВЕСТ“» належить один з найбільших садів фундука площею 900 га (ТОВ "Карпатські золоті горішки"), що розташований у Закарпатській області, ближче до європейських ринків. СОЦІО Tue, 09 Apr 2024 00:09:00 +0300
Фундук, або ліщиновий горіх, – один з найпопулярніших горіхів серед українських садівників.

Ідея вирощувати горіхи стала популярною серед бізнесменів в Україні (не лише аграрних) ще років 15 тому. Драйвером інтересу стали високі ціни на горіхи, які в той час в Україні майже всі були імпортними.

У 2023 році в Україні заклали приблизно 2 300 гектарів нових садів, більше ніж половина з них – це горіхові та черешневі насадження. Серед горіхових садів 80% – це насадження ліщини.

Цей горіх починає "працювати" вже через три роки. Після цього врожаї зростають кратно: від 600 кг/га на шостий рік до 1200 кг/га на сьомий рік, і далі до майже 3 тон/га.

Арсен Аваков та його дружина володіють багатьма бізнес активами в різних секторах економіки України, серед яких компанії: ТОВ "ЗАТИШНА ДУБРАВА", АТ "ФОРСАЙТ ІНВЕСТ", ТОВ "ГРАНД-ТЕР", ТОВ "САНВЕЙ СТ", ТОВ "ПОРА БЕЗПЕКА", ТОВ "ГОТЕЛЬ ГОЛОСІЇВСЬКИЙ", ПП "МІНІСТРІ ПЛЮС", АТ "ВЕРОНА", ТОВ "БІЗНЕС-БІЛД", ТОВ "ЕКОПРОМ-СЕРВІС", ТОВ"АЕСУ", ПРАТ "ІНВЕСТОР", ТОВ "ПІДСТЕПНЕ СОНЦЕ", ТОВ "ТРАСТОВА КОМПАНІЯ АВАКОВА", ТОВ «ТРИХАТИ-ЕЛІОС», ТОВ «АҐРОФЕРТ» тощо.

]]>
На Закарпатті відзначили Міжнародний день ромів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249820937 Разом з ромською громадою Закарпаття відзначили Міжнародний день ромів, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 08 Apr 2024 23:07:00 +0300
Ми демонструємо, що ромська національна спільнота – невідʼємна частина нашого суспільства. Ми щоденно спільно працюємо для перемоги, боронимо країну на фронті, поважаємо один одного, захищаємо та разом дивимося в майбутнє.

Вітаю громаду зі святом!

Дякую за вашу велику роботу для розвитку Закарпаття!]]>
Закарпаття готує безпрецедентний пакет гуманітарної підтримки для Харківщини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2498194123 Триває 775 день повномасштабної війни та героїчної боротьби українського народу проти російської окупації. ПОДІЇ Mon, 08 Apr 2024 22:38:00 +0300
Закарпаття з перших днів повномасштабної війни стояло поряд з Харківщиною. Для десятків тисяч харківʼян наш край став другою домівкою, - повідомляє голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Ми усі єдина, велика родина!

Цими днями в нашому регіоні пройдуть акції на підтримку Харкова. Триватимуть вони стільки, скільки буде потрібно, щоб харківʼяни відчули, що вони – не одні, вони – це кожен з нас.

Закарпаття готує безпрецедентний пакет гуманітарної підтримки для цієї східної області України.

Закликаю всіх краян підтримати Харків та його жителів у ці складні часи.

Разом ми – сила!
Разом ми переможемо!
Слава Україні!
Героям слава!]]>
Україна та Угорщина домовилися рух порожніх вантажівок через КПП «Лужанка – Берегшурань» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2498192419 Україна та Угорщина погодили зміни до Угоди, яка передбачає відкриття пункту пропуску «Велика Паладь – Нодьгодош» для легкового транспорту, а також рух порожніх вантажівок масою понад 7,5 тонн через КПП «Лужанка – Берегшурань», - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Mon, 08 Apr 2024 22:19:00 +0300
Відрадно, що Віцепрем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков зауважив, що розглядають також можливість будівництва нового вантажного пункту пропуску «Дийда – Берегдароц», щоб збільшити пропускну здатність українсько-угорського кордону.

Вдячний усім, хто невтомно працював заради цього рішення! Попереду багато позитивних змін!

Після підписання змін до Угоди проєкт має бути ратифікований.]]>
Віктор Микита: Реабілітація захисників, розмінування, оздоровлення дітей – ключові напрямки роботи http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2498132832 Реабілітація захисників, гуманітарне розмінування, оздоровлення дітей – ключові напрямки роботи всіх областей і громад країни. На цьому наголосив Віктор Микита - голова Закарпатської ОДА й керівник Палати регіонів Конгрес місцевих та регіональних влад. ПОДІЇ Mon, 08 Apr 2024 16:19:00 +0300
«Ми вже маємо позитивний та ефективний досвід спільної роботи з міжнародними партнерами. Тож зараз перед нами цілком конкретні завдання, спрямовані на розширення цих взаємовідносин, що своєю чергою сприятиме взаємному розвитку та зближенню наших громад», – підкреслив Віктор Микита.

Надважливий напрямок роботи – відновлення захисників. Проєкт створення масштабного реабілітаційного центру «4.5.0 Recovery Center» в Ужгороді вже об’єднав міжнародних партнерів з кількох європейських країн, бізнес, місцевих підприємців та відомих українців.

«Наш обовʼязок і першочерговий пріоритет – комплексно допомагати захисникам повертатися до мирного життя на фізичному, психологічному й ментальному рівнях, адаптуватися й знову інтегруватися в суспільство. Для цього продовжуємо консолідувати наші зусилля», – відзначив очільник Закарпаття.

Керівник області разом з командою Палати регіонів Конгресу на комунікаційних майданчиках Європи спрямовують увагу міжнародних партнерів на організацію гуманітарного розмінування. Працюють як над залученням фінансової підтримки для придбання спецтехніки, так і над налагодженням співробітництва у сфері підготовки відповідних фахівців.

«Через російську агресію сьогодні Україна є однією з найбільш замінованих країн у світі. Розуміємо, наскільки важливо убезпечити цивільне населення та відновити експорт продукції. Вже зараз маємо розуміння та підтримку в цьому питанні від колег з Австрії та Угорщини», – прокоментував Віктор Микита.

Він також наголосив, що окремим важливим напрямком роботи залишається оздоровлення дітей українських захисників. Сьогодні, як і в минулі роки, для них організовують відпочинок у літніх таборах Закарпаття та країн Європи, зокрема в Австрії, Угорщині й Італії.

«Завдяки тісним зв’язкам з нашими партнерами в країнах ЄС і підтримці першої леді Олени Зеленської продовжуємо розширювати можливості для оздоровлення й відпочинку якомога більшої кількості дітей наших захисників і захисниць. Маємо подбати про їхній фізичний і психоемоційний стан. В умовах війни надзвичайно важливо, щоб вони могли отримати незабутні позитивні емоції та приємні спогади», –   підкреслив голова Закарпатської ОВА й очільник Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.]]>
ФК Минай програв у домашньому матчі Поліссю з Житомира http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2498131251 В УПЛ відбувся матч 23 туру Минай - Полісся, результат зустрічі - 2:3. Голи: Устименко (65, 87) - Луіфер (9, 23), Мустафаєв (59). СПОРТ Mon, 08 Apr 2024 16:11:00 +0300
У турнірному становищі закарпатська команда із 14-ма очками на останньому місці. Полісся шосте, лідирує - Шахтар. У наступному турі Минай гратиме на виїзді з Оболонню. Гра відбудеться у суботу, 13 квітня. Початок о 13:00.]]>
В Ужгороді п’яний водій потрощив припарковані авто http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2498842 7 квітня на площі Петефі, в Ужгороді, сталася ДТП - водій на авто Seat здійснив наїзд на припарковані 3 автомобілі. Патрульна поліція РАТУША Mon, 08 Apr 2024 10:59:00 +0300
На порушника склали відповідні адміністративні.]]>
На Тячівщині п’яний чоловік порізав знайомого http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24987477 Поліція Тячівщини затримала зловмисника, який у стані сп’яніння ножем поранив знайомого. КРИМІНАЛ Mon, 08 Apr 2024 10:44:00 +0300
На місце події за викликом одразу виїхала слідчо-оперативна група Тячівського районного відділу поліції. Правоохоронці провели першочергові заходи та з’ясували, що 30-річний потерпілий, житель села Вонігове, разом із 46-річним чоловіком з Буштина розпивали алкогольні напої. Згодом між ними виник конфлікт, у ході якого останній схопив ніж та наніс ним удар знайомому у живіт та втік.

Потерпілого із проникаючим ножовим пораненням госпіталізували до лікарні.

Поліцейські оперативно розшукали та затримали зловмисника у сусідньому населеному пункті.

За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України, тобто Умисне тяжке тілесне ушкодження. Фігуранта помістили до ізолятора тимчасового тримання. За скоєне йому загрожує до 8 років позбавлення волі. Слідство у справі триває.]]>
На Мукачівщині сталася масштабна пожежа у житловому будинку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24987424 6 квітня до ДСНС надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку за адресою: Мукачівський район, с. Кольчино, вул. Фрідяшівська. Вогнем знищено альтанку на площі 4 кв. м та пошкоджено перекриття на площі 196 кв. м. СОЦІО Mon, 08 Apr 2024 10:37:00 +0300
Також пресслужба ДСНС повідомляє про пожежу в Рахові, де сталося загоряння   у житловому будинку по вул. Київській. Вогнем знищено перекриття, покрівлю на площі 65 кв. м, а також пошкоджено житлові кімнати на 2-му поверсі та частину домашнього майна.

Учора ми також повідомляли про пожежу на Виноградівщині, де в селі Велика Копаня горів житловий будинок на площі 150 кв. м.]]>
ЖФК Минай встановив власний рекорд за кількості забитих голів у матчі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249872338 На стадіоні «Авангард» відбувся матч 9-го туру першої ліги: Минай (Закарпаття) - ДЮСШ-1 (Хмельницький). fcminaj.com СПОРТ Mon, 08 Apr 2024 10:17:00 +0300 В Ужгороді єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій провів чин оновлення храму ПЦУ http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2497133443 Сьогодні важлива подія для вірян Православної церкви України на Закарпатті, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. - Йдеться про чин оновлення храму ПЦУ в обласному центрі, який провів єпископ Ужгородський і Закарпатський Варсонофій. ПОДІЇ Sun, 07 Apr 2024 16:31:00 +0300
Помісна церква укріплюється та розвивається, а зведення храмів допомагає громаді обʼєднуватися в ці складні для країни часи.

Дякую громаді храму преподобного Амфілохія Почаївського та особисто Владиці Варсонофію за міцну віру й добрі справи на благо наших краян.]]>
Ужгород відвідав уповноважений Президента Франції з питань економічної допомоги Україні П’єр Ельброн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2496132338 На Закарпатті з робочим візитом перебуває спеціальний уповноважений Президента Французької Республіки з питань економічної допомоги та відновлення України П’єр Ельброн. ПОДІЇ Sat, 06 Apr 2024 16:19:00 +0300 голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Ознайомив пана П'єра Ельброна з регіональними проєктами розвитку й підтримки українців, які постраждали внаслідок збройної агресії рф.

Водночас проінформував французьких колег щодо механізмів співпраці між владою і бізнесом на Закарпатті в умовах воєнного стану, а також розповів про оптимізацію та посилення економічного сектору краю.

Запропонував представникам Франції доєднатися до команди обласного реабілітаційного центру 4.5.0 Recovery Center і взяти участь у його реновації.

П'єр Ельброн відзначив високий рівень регіонального зростання Закарпаття та ефективну роботу місцевої влади на усіх рівнях. Франція уважно стежить за розвитком нашого краю і вважає, що європейські, зокрема й французькі, компанії можуть працювати тут, підсилюючи свій потенціал та одночасно допомагаючи Україні.

Насамкінець подякував П’єру Ельброну за візит до України й увагу до Закарпаття. Ми надійні партнери та готові брати участь у роботі над майбутніми проєктами з відновлення і розвитку нашої країни.]]>
В Ужгороді висадили алею пальм http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2496123437 Алею дорослих пальм родини Трахікарпус сьогодні висадили по вулиці Бабяка. Дерева висадив забудовник ЖК "Кристал", що розташований поруч. РАТУША Sat, 06 Apr 2024 15:23:00 +0300 В Ужгороді продають розважальний центр «Джин» за понад 13 мільйонів гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24969510 У приміщенні розважального центру загальною площею 1 600 м² розташовані три бари, піцерія, дитяча гральна кімната. РАТУША Sat, 06 Apr 2024 11:56:00 +0300
На території закладу розташовані також господарські приміщення, комора, балкон, лоджія, тераса, гараж, гостьовий паркінг, гардероб. Будівля облаштована відеоспостереженням та сигналізацією.

Вартість будівлі – 350 000 доларів США.]]>
На Виноградівщині сталася масштабна пожежа у житловому будинку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249684825 Професійні та місцеві вогнеборці ліквідовували значну пожежу в с. Велика Копаня, Виноградівської тергромади. ПОДІЇ Sat, 06 Apr 2024 11:47:00 +0300
Вогонь швидко поширювався покрівлею споруди, і на момент прибуття рятувальників до місця виклику, площа пожежі становила близько 150 кв. м. Зважаючи на масштаб, на допомогу бійцям ДСНС м. Виноградів   залучили ще й вогнеборців місцевої пожежної охорони с. Підвиноградів та бійців ДСНС з Хуста. Активно допомагали у гасінні пожежі й місцеві мешканці. Загалом 14 вогнеборців та 4 одиниці техніки.

Спільними зусиллями вогнеборців та небайдужих громадян пожежу на площі 180 кв.м вдалося ліквідувати за одну хвилину до опівночі.]]>
Пʼяту річницю з дня створення відзначила Служба судової охорони http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2495182537 Працівники цього державного органу забезпечують охорону та підтримання громадського порядку в судах, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Fri, 05 Apr 2024 21:22:00 +0300
Особисто подякував кожному та кожній, хто в умовах воєнного стану несе службу в установах системи правосуддя, сумлінно виконує свої професійні обов’язки. Вручив фахівцям подяки і грамоти обласної військової адміністрації.

Дякую за службу на користь Української держави та нашого народу!]]>
В Ужгороді незаконно приватизували будівлю вартістю понад мільйон гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249515616 Підприємець збрехав про те, що за 143 тис. грн відремонтував орендоване приміщення. РАТУША Fri, 05 Apr 2024 18:04:00 +0300
Як повідомили у Територіальному управлінні БЕБ у Закарпатській області 5 квітня, директор однієї з ужгородських компаній у листопаді 2016 року вніс у приватизаційні документи неправдиву інформацію про те, що за 143 тис. грн відремонтував орендоване приміщення.

«Такі дії стали підставою для приватизації нерухомості. Будівля площею 292,3 м2 загальною вартістю понад 1 млн грн незаконно перейшла у власність товариства», – інформують у БЕБ.

Під час досудового розслідування на будівлю та земельну ділянку наклали арешт. Кримінальну справу передали в суд. За незаконну приватизацію об’єкта комунальної власності підприємцю загрожує штраф від 5 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.]]>
На вихідні перекриють рух транспорту в центрі Ужгорода для кращого доступу до локацій із сакурами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249515352 6-7 та 13-14 квітня в Ужгороді буде перекрито рух транспорту вулицею Олександра Довженка для кращого доступу до локацій із сакурами. РАТУША Fri, 05 Apr 2024 17:58:00 +0300
Просимо врахувати зміни в організації дорожнього руху при плануванні поїздок, - повідомили у міськраді.

Президент Закарпатської туристичної організація Федір Шандор повідомив, що 2024 туристичний рік оголошено на Закарпатті роком квіткового туризму. Деталі в сюжеті Суспільного, а нижче - програма заходів на наступні вихідні.
]]>
На Закарпатті нагородили підприємицю-меценатку, яка допомагає захисникам та переселенцям http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249512347 Сьогодні мав за честь разом із головою обласної ради Романом Сараєм нагородити спільною відзнакою ОВА та облради «За розвиток Закарпаття» й вручити нагрудний знак людині, яка багато років свого життя присвятила розвитку нашого краю у різних сферах життєдіяльності – депутату обласної ради Юдіті Петеї, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Fri, 05 Apr 2024 15:00:00 +0300
Але найголовніше, пані Юдіта – справжній патріот України, один з лідерів угорської громади Закарпаття, голос котрої чути далеко за межами держави.

Дякуємо за фундаментальний внесок у розвиток нашого краю.]]>
Хуст здобуває третю поспіль перемогу у другому етапі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2495114936 У Першій лізі відбувся матч 3 туру у групі Вибування. ФК Хуст грав у гостях з ФК Чернігів. Рахунок зустрічі 2:0 на користь хустян. Голи: Шевчук (57), Гарнага (82). ПОДІЇ Fri, 05 Apr 2024 14:47:00 +0300 Померла 33-річна жінка, яку побив у Мукачеві колишній чоловік http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249592617 Інформацію про смерть молодої жінки підтвердили Mukachevo.net у Лікарні святого Мартина. Раніше лікарі давали невтішні прогнози щодо її одужання. ПОДІЇ Fri, 05 Apr 2024 12:21:00 +0300 повідомляли, правоохоронці затримали 37-річного мукачівця, який наніс тяжкі тілесні ушкодження своїй колишній дружині. Лікарі виявили на тілі 33-річної жінки дуже багато слідів насилля та, вірогідно, знущання.

Ще тоді медики вказували на невтішні прогнози, адже потерпіла була дві доби без лікарської допомоги. Незважаючи на те, що гематома була забрана, мозок вкрай постраждав до цього.

Підозрюваний перебуває під вартою без права внести заставу.]]>
На Закарпатті підозрюють клірика УПЦ МП у виправдовуванні збройної агресії рф та розпалюванні ворожн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24959179 Фігурант закликав вірян уникати мобілізації, підбурював проти парафіян інших конфесій та намагався дестабілізувати ситуацію в області на користь держави-агресора. За скоєне йому загрожує до п’яти років ув’язнення. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Fri, 05 Apr 2024 12:14:00 +0300
У ході слідства встановлено, що священнослужитель на власній сторінці Facebook систематично розміщував дописи, спрямовані на розпалювання релігійної та міжнаціональної ворожнечі між українцями.

Окрім цього, зловмисник   виправдовував збройну агресію росії проти України та називав повномасштабне вторгнення «громадянською війною». Також у своїх закликах фігурант спонукав вірян уникати мобілізації та підбурював проти парафіян інших конфесій.

За місцем проживання клірика правоохоронці провели санкціоновані обшуки, у результаті яких вилучили 2 мобільні телефони та планшет, на яких наявні докази його антиукраїнської діяльності.

У справі було проведено лінгвістичну експертизу, яка підтвердила злочинний характер поширених фігурантом дописів.

За процесуального керівництва Тячівської окружної прокуратури слідчі повідомили 43-річному чоловіку про підозру за ч. 1 ст. 161 та ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України, тобто порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань та виправдовування збройної агресії рф. Підозрюваному загрожує до п’яти років позбавлення волі.]]>
В Ужгороді поліція притягнула до відповідальності батьків школярів, які скоїли бійку у класі (ВІДЕО) http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249591339 Ювенальні поліцейські Ужгородського районного управління притягнули до адміністративної відповідальності батьків двох школярів, які спричинили конфлікт в одному із ліцеїв міста. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області СОЦІО Fri, 05 Apr 2024 12:12:00 +0300
Ювенальні поліцейські зареєстрували дану подію та розпочали перевірку, у ході якої встановили, що подія сталася 1 квітня під час навчального процесу у одному з ліцеїв міста. Правоохоронці опитали працівників закладу, школярів та батьків учасників конфлікту.

Діти пояснюють, що суперечка почалася через словесні образи однокласника. Тоді один із хлопців почав штовханину з 13-річним сином заявниці, а інший повалив його на землю та схопив за шию.

Наразі за фактом невиконання батьками обов'язків щодо виховання дітей, ювенальні поліцейські склали адміністративні протоколи за ст. 184 КУпАП на батьків двох ліцеїстів, які вчинили бійку.

З родинами продовжить працювати ювенальна поліція. ]]>
На Воловеччині пенсіонер намагався перейти Латорицю і втонув http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24959719 4 квітня до ДСНС надійшло повідомлення від працівників поліції про виявлення тіла у р. Латориця у селі Нижні Ворота по вул. Борканюка. СОЦІО Fri, 05 Apr 2024 12:02:00 +0300
За попереднім висновком судмедексперта смерть наступила внаслідок утоплення.]]>
Віктор Микита взяв участь у зустрічі керівника Офісу Президента та очільника МЗС Угорщини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2494204756 Взяв участь у зустрічі керівника Офісу Президента Андрія Єрмака та очільника МЗС Угорщини Петера Сіярто, яка сьогодні відбулася у форматі відеоконференції, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Thu, 04 Apr 2024 23:45:00 +0300
Діалог між Україною та Угорщиною набув нового сенсу після зустрічі Андрія Єрмака, Дмитра Кулеби й Петера Сіярто в Ужгороді, де було домовлено про конкретні кроки назустріч один одному в принципово новому форматі.

Керівник Офісу Президента сьогодні зазначив, що в питаннях національних спільнот є узгоджені позиції, які напрацювали та попередньо зафіксували робочі групи. Діяльність в цьому напрямку триває та буде фіналізована в найкоротші терміни.

Також є суттєвий прогрес у розширенні логістичних і транспортних можливостей на спільному кордоні. Так, на пункті пропуску «Лужанка-Берегшурань» уже цього місяця почнеться пропуск вантажівок без обмеження ваги. Також незабаром відкриють новий ПП «Велика Паладь-Нодьогодош». Це допоможе зменшити черги на кордоні з Угорщиною.

Очільник МЗС сусідньої держави Петер Сіярто своєю чергою відзначив ефективні напрацювання робочих груп щодо   національних спільнот та зауважив, що в понеділок буде підписано двосторонню українсько-угорську угоду щодо прикордонного руху. Це дасть старт розширенню роботи пунктів пропуску.]]>
На Закарпатті збільшуються надходження до місцевих бюджетів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2494204420 Сьогодні провели селекторну нараду з головами районів та громад Закарпаття, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. - На порядку денному – аналіз економічної ситуації регіону в розрізі кожної окремої ТГ. ПОДІЇ Thu, 04 Apr 2024 23:41:00 +0300
Саме тому разом з громадами розробили пакет рішень, який дозволить підвищити показники надходжень, використовуючи роботу з внутрішніми та зовнішніми інвесторами. Такі рішення вже довели свою ефективність.

Ми можемо констатувати, що надходження коштів до місцевих бюджетів у першому кварталі 2024 року (у зіставних умовах) виросли на 130,8% (+534 млн грн), порівнюючи з минулим роком.

Завдяки сприятливому економічному клімату та вектору на захист інтересів бізнесу Закарпаття займає перше місце в Україні за відкриттям нових підприємств. І ця динаміка лише збільшується.

Те, що ми спрямували весь ресурс військового ПДФО у державний бюджет, не означає, що ми зупинили підтримку сил оборони. Навпаки – обласний та бюджети громад продовжують виділяти кошти на забезпечення обороноздатності навіть при дефіциті коштів на загальні програми, повсякденне функціонування й життєдіяльність.

Зокрема, Закарпаття лише в першому кварталі 2024 року спрямувало на оборону та безпеку майже 678 млн грн. Міста Мукачево й Ужгород увійшли до всеукраїнських рейтингів за цим коефіцієнтом.

Це один із найбільших показників серед усіх областей країни попри те, що ми – один із найменших регіонів і маємо чи не найменший бюджет за обсягом.

Майже щоденно отримуємо запити від потенційних інвесторів про відкриття нових підприємств на Закарпатті.

Зараз завдання громад – створення майданчиків для розташування виробничих потужностей, зокрема і для релокації компаній з інших регіонів країни.]]>
На Закарпатті затримали ексвійськового, який організував трансфер для двох військовозобов’язаних http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2494124226 За процесуального керівництва Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону повідомлено про підозру 37-річному колишньому військовому за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України). Пресслужба Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону КРИМІНАЛ Thu, 04 Apr 2024 15:40:00 +0300
Встановлено, що організатор схеми наказав чоловікам прибути до Рахівського району, де зустрів їх і поселив до готелю, а згодом на приватному транспорті перевіз до власного помешкання. Наступного дня він ще раз розповів «клієнтам» про всі деталі плану, надав чіткі поради і вказівки та отримав частину коштів.

Затримали підозрюваного у порядку ст. 208 КПК України – під час одержання 1500 доларів США авансу.

Наразі йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави. Перевіряється причетність до злочину інших осіб.

Довідково: санкція статті передбачає від 7 до 9 років ув’язнення з трирічним позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та   конфіскацією майна.
]]>
Двоє ужгородців за хабарі сприяли успішному здаванню іспиту для отримання посвідчення водія http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2494123749 За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури двом особам повідомлено про підозру у зловживанні впливом. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Thu, 04 Apr 2024 15:35:00 +0300
У якості пособника він залучив знайомого – працівника однієї з міських автошкіл. Той, маючи зв’язки з посадовими особами ТСЦ МВС, мав забезпечити громадянину позитивний результат на іспиті. Таку «допомогу» підозрювані оцінили в 300 доларів США.

Протягом березня цього року було задокументовано отримання одним із фігурантів вказаної суми коштів. Після цього інший провів для кандидата у водії необхідний інструктаж та запевнив у подальшому успішному складанні іспиту з водіння.

Найближчим часом особам оберуть запобіжні заходи, прокуратура вже скерувала відповідне клопотання до суду. У провадженні триває слідство, яке здійснює ГУ Нацполіції в Закарпатській області за оперативного супроводу Закарпатського управління ДВБ НПУ.
]]>
Керівника мукачівського КП підозрюють у розтраті 500 тис. грн на закупівлі генераторів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2494122519 За погодження прокурора Закарпатської обласної прокуратури директору одного з комунальних підприємств Мукачівської міської ради повідомлено про підозру у розтраті чужого майна у великих розмірах. КРИМІНАЛ Thu, 04 Apr 2024 15:22:00 +0300
Без проведення моніторингу ринкових цін та розгляду інших пропозицій замовник уклав договір із постачальником на закупівлю товару за завищеною вартістю. Сума завищення склала 538 тис. грн.

У кримінальному провадженні триває слідство.]]>
На пожежі в Мукачеві загинув пенсіонер, ще трьох госпіталізовано з отруєнням чадним газом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249412217 Пожежа сталася сьогодні в Мукачеві по вулиці Закарпатській. О 7:49 на лінію 101 зателефонували мешканці багатоквартирного будинку з повідомлення про сильне задимлення сусідського помешкання. Пресслужба ДСНС СОЦІО Thu, 04 Apr 2024 15:17:00 +0300
О 08:15 поширення вогню на площі 10 кв.м стримано та через 25 хвилин ліквідовано. На місці надзвичайної події виявлено тіло чоловіка 1963 року народження.]]>
Словак намагався вивезти з України 19 старовинних монет http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249491346 4 березня у пункті пропуску «Малий Березний» прикордонники завадили спробі незаконного переміщення через державний кордон 19 старовинних монет. Їх знайшли у речах 45-річного громадянина Словаччини, який прямував на вихід з України у пішому порядку. Він стверджував, що придбав їх в через інтернет. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України ПОДІЇ Thu, 04 Apr 2024 12:11:00 +0300 Звільнені в запас: на Закарпатті демобілізували перших строковиків http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249491138 25 військовослужбовців строкової служби з Чопського прикордонного загону звільнені в запас Збройний сил. Пресслужба ОВА ПОДІЇ Thu, 04 Apr 2024 12:10:00 +0300 Підприємець з Харкова привласнив майже увесь бюджет, виділений на ремонт доріг в Ужгороді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249491010 За процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури Закарпатської області повідомлено про підозру директору підрядного товариства за фактами привласнення чужого майна та службового підроблення. ПОДІЇ Thu, 04 Apr 2024 12:08:00 +0300
До середини вересня того ж року підрядник завершив ремонт. Він склав відповідні акти, куди вніс неправдиві дані щодо обсягів та вартості робіт.

Висновки експертів підтвердили, що близько 80% від суми, виділеної на аварійні, відновлювані роботи та експлуатаційне утримання місцевих доріг, підприємець незаконно привласнив. Йдеться про 2,9 млн грн бюджетних коштів.

Повідомлення про підозру закарпатські правоохоронці вручили чоловіку у Харкові, де він проживає.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.]]>
На ужгородській об’їзній горів Мерседес http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24949543 3 квітня до ДСНС надійшло повідомлення про загорання легкового автомобіля Mercedes-Benz C220 за адресою: м. Ужгород, вул. Об’їзна. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Thu, 04 Apr 2024 12:04:00 +0300
]]>
Чеський RegioJet заявив про готовність інвестувати в електрифікацію залізниці Чоп-Мукачево http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2494212158 RegioJet розглядає можливість інвестування в електрифікацію залізничної лінії Чоп-Мукачево, аби в перспективі продовжити маршрут поїзда Прага-Кошице-Чоп до Мукачева. Разом з тим Також, якщо буде відновлена залізниця з європейською шириною колії до Ужгорода, компанія не проти долучитися до електрифікації і цього маршруту. ПОДІЇ Thu, 04 Apr 2024 00:20:00 +0300
"Я повторю те, що уже сказав власник RegioJet Радим Янчура: ми готові інвестувати певні кошти в інфраструктуру в Україні, зокрема у відновлення електрифікації ділянки європейської колії Мукачево-Чоп. Проте, звісно, реалізація таких проектів має відбуватися спільно з "Укрзалізницею", - зазначив виконавчий директор RegioJet Якуб Свобода.

"Більше того, сьогодні, зокрема, говорили про можливість будівництва євроколії від Чопа до Ужгорода і, відповідно, електрофікацію лінії до Ужгорода в майбутньому. Є ймовірність, що безпосередньо будівництво євроколії на цьому напрямку розпочнеться до кінця цього року. Це дасть RegioJet можливість організувати маршрут від Праги до Ужгорода", - додав він.

"Тільки-но буде збудовано євроколію до Ужгорода, електрофікація може відбутися за один-два роки. RegioJet дуже серйозно налаштований стосовно реалізації цього проекту. Можу запевнити", - сказав Свобода.

Раніше в інтерв’ю ЦТС власник RegioJet Радим Янчура говорив, що мріє запустити прямий нічний поїзд з Праги до Мукачева, але для цього необхідно відновити електрифікацію європейської колії на ділянці Чоп-Мукачево.

"Також дуже цікавим напрямком є Ужгород. Раніше між Чопом і Ужгородом була колія європейського стандарту, але в 1990-х вона була демонтована. Ми знаємо, що "Укрзалізниця" вже виготовила проектну документацію для відновлення цієї вкрай важливої ділянки. Тому маємо надію, що скоро ця колія буде відновлена, що дозволить нашім поїздам та поїздам інших європейських операторів здійснювати рейси до обласного центру Закарпаття. Це дозволить організувати перевезення з Ужгорода до Праги, Братислави, Будапешта, Відня, Мюнхена, Лейпцига та багатьох інших міст ЄС", - відзначав Янчура.]]>
Віктор Микита зустрівся з адміністратором Мукачівської греко-католицької єпархії владикою Нілом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2493194721 Сьогодні провели робочу зустріч з адміністратором Мукачівської греко-католицької єпархії владикою Нілом, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Wed, 03 Apr 2024 22:42:00 +0300
Обговорили роботу капеланів у військових підрозділах, які зараз боронять незалежність України на фронті. Зараз у лавах Збройних сил, ДПСУ й Нацгвардії служать 9 священників Мукачівської греко-католицької єпархії. Разом з капеланами інших релігійних конфесій вони виконують надважливу духовну місію.

Дякуємо Мукачівській греко-католицькій єпархії за цей внесок та особисту позицію щодо підтримки наших героїв на фронті.

Також, разом з владикою Нілом відвідали новий корпус греко-католицького ліцею «Теобенд» в Ужгороді.

Тут облаштували 9 сучасних класів з новими меблями, інтерактивними дошками, системами відеоспостереження та рекуперації. Незабаром також обладнають комп’ютерний клас, їдальню і харчоблок.

Ліцей «Теобенд» має ліцензію Міністерства освіти і науки. В закладі діти здобувають освіту за новітнім науково-педагогічним проєктом «Інтелект України». Заняття максимально інтегровані, наочні та практичні.

У новому корпусі зможуть навчатися майже сто школярів. Загалом у ліцеї здобувають освіту 264 учні. 7 класів з 12 – інклюзивні. До навчального процесу залучений лікар-дефектолог. Створені всі умови для того, щоб діти з особливими потребами здобували якісну освіту.

В умовах війни та нестачі фінансування розширення можливостей для навчання дітей є критично важливим. Це допомога українцям і державі в ці складні часи.

Дякую громаді, Мукачівській греко-католицькій єпархії та особисто владиці Нілу за ініціативу й увагу до освітнього напрямку.]]>
Через порив вітру в Ужгороді впав білборд http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2493135328 Білборд впав безпосередньо на пішохідну доріжку. Це сталося у Новому районі поблизу ТЦ "Токіо". РАТУША Wed, 03 Apr 2024 16:47:00 +0300 На Закарпатті судитимуть одного з членів ВЛК, який організував схему ухилення від мобілізації http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2493125440 Слідчі Відділення поліції № 2 Ужгородського районного управління поліції скерували для судового розгляду обвинувальний акт з матеріалами кримінального провадження щодо члена військово-лікарської комісії однієї з районних лікарень, який за неправомірну вигоду організував схему ухилення від мобілізації. Обвинуваченому загрожує до 10 років ув’язнення із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна. ПОДІЇ Wed, 03 Apr 2024 15:52:00 +0300
У ході слідства поліцейські встановили, що до організації такої діяльності причетний лікар-психіатр однієї з районних лікарень, який входив до складу ВЛК. Фігурант за 2 тисячі доларів США пропонував чоловікам, які підлягають мобілізації, виготовити документи для отримання групи інвалідності та в подальшому виключення з військового обліку.

Тоді лікаря затримали «на гарячому» — під час отримання 1 тисячі доларів США, тобто частини раніше обумовленої суми неправомірної вигоди. Йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України, тобто одержання хабаря службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище.

На час розслідування фігуранта відсторонили від посади.

Наразі, зібравши доказову базу, слідчі поліції, за процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури, скерували обвинувальний акт з матеріалами кримінального провадження для судового розгляду.

За скоєне обвинувачуваному загрожує до десяти років ув’язнення із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років з конфіскацією майна.]]>
Поліція повідомила про підозру двом закарпаткам за перекриття руху трасою державного значення http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249312522 25 березня 2024 року в межах Мукачівського району групою людей було заблокувано рух транспортних засобів трасою державного значення М-06 зі сполученням «Київ-Чоп». Громадяни заблокували проїзд у двох локаціях – в селі Ракошино та Карпати. Відділ комунікації поліції Закарпатської області ПОДІЇ Wed, 03 Apr 2024 15:50:00 +0300
За даним фактом у поліції одразу відкрили кримінальне провадження та розпочали розслідування.

Станом на сьогодні, провівши всі необхідні слідчі дії, дізнавачі Відділу поліції № 1 Мукачівського РУП повідомили про підозру двом найактивнішим учасницям блокування – обидві мешканки Мукачівського району. Їм інкримінують ч. 1 ст. 279 Кримінального кодексу України, тобто блокування транспортних комунікацій шляхом влаштування перешкод, яке порушило нормальну роботу транспорту.

Фігуранткам загрожує від штрафу до обмеження волі терміном до трьох років.

Найближчим часом справу буде скеровано для судового розгляду.]]>
Суд звільнив від покарання закарпатця, який на вантажівці на смерть збив дитину http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2492153052 За смертельну ДТП водій вантажівки отримав 2 роки іспитового терміну. КРИМІНАЛ Tue, 02 Apr 2024 18:28:00 +0300
Як йдеться у вироку суду, який винесли 28 березня, аварія сталася у листопаді 2023 року на дорозі Ясіня – Чорна Тиса у Рахівському районі. Мирослав Кравчук на УРАЛі збив дитину, яка переходила дорогу поруч з будівлею Ясінянської селищної ради. Від численних травм потерпіла загинула.

Під час судового засідання Мирослав Кравчук розкаявся у вчиненому, сказав, що повністю відшкодував шкоду потерпілій, і попросив суворо його не карати. Суд врахував позитивну характеристику мешканця Чорної Тиси, який раніше не притягувався до кримінальної та адміністративної відповідальності, та бажання потерпілої призначити винуватцеві ДТП покарання без ізоляції від суспільства.

Розглянувши всі матеріали справи, суддя Марія Марусяк визнала Мирослава Кравчука винним у порушенні правил дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого, і призначила йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі, з позбавлення права 2 роки керувати транспортними засобами. Від відбування покарання закарпатця звільнили, призначивши йому 2 роки іспитового терміну. Також він має сплатити близько 8 тис. грн за процесуальні витрати. На вирок може бути подана апеляція.]]>
Прикордонники врятували з Тиси 20-річного закарпатця, пошуки його товариша тривають http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2492152836 Прикордонники Мукачівського загону врятували 20-річного закарпатця, який намагався втекти з України, перепливаючи Тису. Пошуки ще одного ухилянта тривають. ПОДІЇ Tue, 02 Apr 2024 18:25:00 +0300
«Сильною течією молодика швидко відносило від берега. Щоб не втратити його з поля зору, прикордонники підняли квадрокоптер. На допомогу плавцю поспішив курсант прикордонного вишу, який наразі проходить стажування у відділі “Ділове” Мукачівського загону. На щастя, майбутньому офіцеру вдалося врятувати життя молодого закарпатця. Зі слів врятованого чоловіка, за незаконний перетин кордону він віддав 2500 доларів США», – інформують у ДПСУ.

За кілька хвилин оператор БПЛА побачив у воді ще одного чоловіка. Прикордонникам не вдалося дістати потерпілого і вони звернулися за допомогою до рятувальників. Пошуки зниклого тривають.]]>
У Сваляві водій мікроавтобуса збив на смерть пенсіонерку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2492152550 21-річний водій мікроавтобуса «Ford», житель села Голубине, рухаючись заднім ходом допустив наїзд на 76-річну жительку Сваляви, яка проходила поруч. Остання від отриманих травм померла на місці події. СОЦІО Tue, 02 Apr 2024 18:24:00 +0300
За фактом порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України. У справі буде проведено експертні дослідження, щоб встановити об’єктивні обставини автопригоди. Триває слідство.]]>
Затверджено угоду про відкриття на кордоні з Румунією ПП Біла Церква – Сігету Мармацієй http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2492144633 Довгоочікувані новини для Закарпаття! ПОДІЇ Tue, 02 Apr 2024 17:44:00 +0300
Це дуже важливе рішення, що дозволяє активніше працювати над розбудовою прикордонної інфраструктури. Це також позитивно вплине на будівництво мосту через Тису на українсько-румунському кордоні та пов’язану з ним дозвільну частину, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький.]]>
Будівельники із Закарпаття завершують роботи зі створення фортифікаційних споруд на Запоріжжі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249214445 Роботи з будівництва фортифікаційних споруд у Запорізькій області, доручені Закарпаттю вищим державним та військовим керівництвом, добігають кінця, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Tue, 02 Apr 2024 17:38:00 +0300
Робимо все для того, щоб забезпечити військовим надійний захист.]]>
Поліція Ужгородщини підозрює закарпатця у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249292359 Слідчі Відділення поліції № 1 Ужгородського районного управління поліції задокументували факт розпалювання ворожнечі та ненависті між різними групами населення жителем села Анталовці. КРИМІНАЛ Tue, 02 Apr 2024 12:18:00 +0300
Таким чином зловмисник намагався дестабілізувати ситуацію у регіоні у період воєнного стану.

У справі зокрема було проведено семантико-текстуальну експертизу, висновки якої підтвердили вміст у дописах інформації негативного та образливого характеру. Також експертиза підтвердила факт приниження честі й гідності.

Слідчі зібрали достатньо доказів та, за процесуального керівництва Ужгородської окружної прокуратури, повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України. Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Наразі щодо підозрюваного у суді на розгляді вже перебувають матеріали кримінального провадження – зловмисник обвинувачується у виправдовуванні збройної агресії російської федерації.]]>
У Тисі на Рахівщині шукають тіло потопельника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249283216 1 квітня ДСНС Закарпаття повідомили про ймовірне утоплення людини в р. Тиса поблизу смт. В. Бичків. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Tue, 02 Apr 2024 11:26:00 +0300 На Хустщині в результаті пожежі загинув пенсіонер http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249281859 Вчора на пожежі загинув 74-річний чоловік. Подія трапилась у с. Білки у житловому будинку по вулиці Івана Франка. Пресслужба ДСНС СОЦІО Tue, 02 Apr 2024 11:17:00 +0300
Пожежа з постраждалим 42-річним чоловіком також сталася на Ужгородщині в Оноківцях. Тут, на вулиці Кар’єрній, вогонь охопив прибудову до житлового будинку. Господарі нічого не помітили, тож за номером 101 зателефонував сусід – через щільну забудову полум’я перекинулося на його навіс і загрожувало оселі. Після дзвінка чоловік одразу ж кинувся гасити пожежу підручними засобами – і отримав опіки. Рятувальники викликали для нього бригаду екстреної медичної допомоги, яка госпіталізувала постраждалого до опікового відділення обласної лікарні. ]]>
На Рахівщині рятувальники та лісівники ліквідували пожежу на території лісгоспу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2491201540 1 квітня до Служби порятунку надійшло повідомлення про загорання на території Лазещинського лісництва Ясінянського лісомисливського господарства. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Mon, 01 Apr 2024 23:05:00 +0300 На Закарпатті продовжується негативна динаміка зростання кількості лісових пожеж http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2491175135 Чергове займання сьогодні трапилося на території Лазещинського лісництва ДП «Ясінянське лісомисливське господарство», - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. СОЦІО Mon, 01 Apr 2024 20:49:00 +0300
Станом на зараз пожежу локалізовано на площі 6 гектарів. До гасіння залучені 125 фахівців та 17 одиниць техніки.

Закликаю всіх краян відмовитися від прогулянок вздовж лісосмуг та дотримуватися заходів пожежної безпеки.]]>
Закарпатський винороб отримав нагороду «За сприяння обороні» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2491174841 Сьогодні в стінах обласної військової адміністрації мав честь вручити від імені Міністра оборони України Рустема Умерова нагороду «За сприяння обороні» засновнику ТОВ «Шато Чизай» Геннадію Гутману, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 01 Apr 2024 20:46:00 +0300
У 2015 році організація «Шато Чизай», зайнявши принципову позицію, вийшла з ринку терористичної країни, не боячись фінансових втрат. Завдяки професійному менеджменту закарпатська виноробня відкрила нові ринки Європи та Азії, забезпечивши економічне зростання і сталий розвиток тут, на Закарпатті.

Дякуємо компанії «Шато Чизай» та Геннадію Гутману за підтримку наших захисників.]]>
На Закарпатті створюється децентралізована енергосистема, що робить регіон енергетично самодостатнім http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2491174538 Сьогодні можемо чітко констатувати: Закарпаття, обравши курс на створення децентралізованої енергосистеми, стає енергетично самодостатнім, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 01 Apr 2024 20:42:00 +0300
Чітке розуміння прийшло у 2022 році, коли Закарпаття відчуло, що таке бути без електрики, світла й можливості забезпечити стале функціонування громад.

Що таке жити у темряві – відчули кожен та кожна.

У тому ж 2022 році ми невідкладно розпочали роботу зі стимулювання підприємств і домогосподарств до створення автономної системи енергозабезпечення власного функціонування за рахунок сонячної енергії.

Зараз Закарпаття серед лідерів у країні за співвідношенням кількості генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання у приватних домогосподарствах до кількості побутових споживачів.

Станом на 1 березня 2024 року на території області в приватних домогосподарствах встановлено 4 836 генерувальних установок з виробництва електричної енергії з сонячного випромінювання.

Сумарна потужність генерувальних установок приватних домогосподарств становить 138 мегават.

У пікові години літніх місяців при навантаженні Закарпаття близько 330 мегават потужністю генерації приватних домогосподарств покривається до 31% від навантаження регіону.

Таким чином, приватні домогосподарства та підприємства краю, які генерують електроенергію від сонця, здатні повністю забезпечити потреби нашої області.

Зараз ворог продовжує атаки на обʼєкти енергетики по всій країні, залишивши без світла прифронтові регіони та пошкодивши інфраструктуру в інших регіонах.

Створивши децентралізовану енергосистему в кожній області, ми зможемо забезпечити енергетичну безпеку всієї країни, не давши ворогу шансів залякати суспільство обмеженням базових потреб існування.]]>
На Ужгородщині чоловік наніс тяжкі ножові поранення своєму знайомому http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2491145657 Днями на лінію «102» надійшло повідомлення від медиків Ужгородської лікарні про госпіталізацію 24-річного чоловіка з численними ножовими пораненнями. КРИМІНАЛ Mon, 01 Apr 2024 17:52:00 +0300
Оперативники кримінальної поліції швидко розшукали та затримали підозрюваного. Його помістили до ізолятора тимчасового тримання в порядку статті 208 КПК України. Речовий доказ – ніж, розшукали та вилучили.

Слідчі Відділу поліції № 1 Ужгородського районного управління поліції проводять за даним фактом досудове розслідування за ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України. За скоєне затриманому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Слідство у справі триває.]]>
Поліція Берегова вилучила у сімейного кривдника боєприпаси http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2491145226 До поліції звернулася 43-річна жителька села Береги Берегівського району та повідомила, що чоловік вчиняє відносно неї домашнє насильство. КРИМІНАЛ Mon, 01 Apr 2024 17:50:00 +0300
Для вилучення боєприпасів на місце події прибули вибухотехніки.

Поліцейські встановили, що фігурант перебував у стані спʼяніння — у крові виявили 1,9 проміле алкоголю.

Кривдника притягнули до відповідальності за вчинення домашнього насильства та склали на нього адміністративний протокол за ч. 1 ст. 173-2 КУпАП. Окрім цього, за фактом незаконного поводження з бойовими припасами, слідчі повідомили чоловікові про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Найближчим часом матеріали справи буде скеровано для судового розгляду.

З потерпілою та родиною продовжить працювати поліцейський офіцер громади.]]>
Переможцем Зимового чемпіонату Закарпаття став ФК Севлюш http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2491145032 30 березня на штучному полі стадіону «Авангард» відбувся фінал Зимової першості Закарпаття-2024: «Севлюш» (Виноградів) – «Сокіл» (Холмок) – 3:2. За інф. ЗАФ СПОРТ Mon, 01 Apr 2024 17:37:00 +0300
На зустрічі був присутній голова Закарпатської ОВА Віктор Микита і його заступник Ігор Шинкарюк. Вони дали чітко зрозуміти: влада підтримуватиме вид спорту № 1, адже якщо він розвивається понад 100 років, пережив Другу світову війну, то спроможний пережити й російське вторгнення. Тим паче, що молоді в нинішніх умовах як ніколи потрібно займатися спортом, а ворогові показати: Україна незламна.

У Вищій та Першій лігах братимуть участь по 7–8 команд. Календар змагань буде оприлюднено після остаточної реєстрації колективів.

Чемпіонат Закарпаття розпочнеться 14 квітня. Після першого кола команди зіграють матчі Кубка Закарпаття з фіналом на День незалежності. У вересні відновлять поєдинки другого кола. На них обов’язково повинні бути лікар, представник поліції та відеозйомка.

Глядачі можуть відвідувати стадіони лише за наявності поблизу бомбосховища.]]>
БК «Ужгород» здобув дві перемоги в Чемпіонаті України http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2491143657 29–31 березня в ужгородському СК «Юність» тривали ігри 1-го з’їзного туру ІІ етапу Першої ліги України з баскетболу серед команд групи №4. СПОРТ Mon, 01 Apr 2024 17:32:00 +0300 Ужгород - «БІПА-Одеса-СДЮСШОР-2» - 78:83,
Ужгород - «Чернігів-ШВСМ» – 75:63.

У турнірному становищі «Ужгород» на другій сходинці. Наступні матчі відбудуться 12–14 квітня у Хмельницькому.

]]>
Минулими вихідними на Закарпатті горіли три автомобілі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24917517 Пресслужба ДСНС повідомляє про загоряння автомобілів на Хустщині та в Ужгороді, що сталися 29-31 березня. ПОДІЇ Mon, 01 Apr 2024 10:45:00 +0300
Також на Хустщині, у с. Бороняво, по вул. Центральній, сталося загорання легкового автомобіля Audi A4 на території приватного дворогосподарства. Пожежею знищено моторний відсік та салон автомобіля. Причина й збитки встановлюються. До гасіння залучались дві одиниці техніки 14-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Хуст.

В Ужгороді сталося загорання легкового автомобіля Hyundai Santa Fe за по вул. Об’їзна. Пожежею знищено моторний відсік та салон автомобіля. Причина й збитки встановлюються. До гасіння залучались дві одиниці техніки 3-ї та 4-ї державних пожежно-рятувальних частин м. Ужгород.]]>
У Хусті троє дітей отруїлися чадним газом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249020421 В ніч з 30 на 31 березня до Хустської центральної районної лікарні було госпіталізовано 3 дітей: 2015, 2011 та 2023 років народження, мешканців м. Хуст. Всі вони перебувають у дитячому відділенні з попереднім діагнозом - отруєння чадним газом. Стан здоров'я госпіталізованих задовільний. СОЦІО Sun, 31 Mar 2024 23:02:00 +0300
— не використовуйте газові прилади для обігріву кімнат та не залишайте їх без нагляду;

— регулярно перевіряйте справність газових приладів і вентиляційних каналів;

— якщо у вас пічне опалення, регулярно прочищайте димохід і слідкуйте, щоб не було тріщин;

— встановіть у помешканні детектор чадного газу.

— не залишайте дітей без нагляду та бережіть себе.]]>
Святослав Вакарчук завітав до Мукачева в гості до своєї мами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249020225 Святослав Вакарчук, український музикант та громадський діяч, поділився рідкісним фото зі своєю матір'ю на фоні пейзажу у Мукачеві. ДОЗВІЛЛЯ Sun, 31 Mar 2024 22:57:00 +0300
«Вже традиційно провели цю весняну суботу в поїздці до рідного Мукачева. Дякую мамі за спогади та весняний настрій», – написав співак.

Святослав Вакарчук, лідер гурту «Океан Ельзи» 14 травня 1975 року в Мукачеві в сім'ї відомого українського науковця-фізика Івана Вакарчука, ексміністр освіти та науки України, з 1990 року був ректором Львівського держуніверситету. Дитинство та юність провів у Львові.]]>
Визначилися учасники фіналу чотирьох Кубка України з жіночого та чоловічого гандболу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2490122753 29-30 березня у Рівному, а також Ізмаїл та Ужгороді, пройшли матчі 1/4 фіналу Кубка України з гандболу серед жіночих та чоловічих команд. СПОРТ Sun, 31 Mar 2024 15:14:00 +0300 Реал - ДЮСШ 1-ХНУ - 34:21, 28:22,
Спартак-ШВСМ - Дніпро-Кам`янське - 29:18, 51:26,
Карпати - Рівне-ДЮСШ 4 - 48:32, 42:26.]]>
Минай виборов нічию в матчі з Олександрією http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n249012146 В УПЛ відбувся матч 22 туру Минай - Олександрія. Програючи 0:2, Минай зміг забити два голи і звести гру до нічиї - 2:2. Голи: Скиба (63), Гунічев (75) - Кулаков (51), Калітвінцев (58). На 79-й хвилині гравець гостей Ковалець отримав другу жовту картку. СПОРТ Sun, 31 Mar 2024 15:06:00 +0300
У турнірному становищі Минай на останньому місці, маючи 14 очок. Олександрія на 11-му місці, лідирує - Шахтар.]]>
ФК Хуст здобуває другу поспіль перемогу у групі "Виживання" http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n248912040 Відбувся другий матч у групі "Вибування" за участі ФК "Хуст". Цього разу хустяни приймали "Гірник-Спорт" з Горішніх Плавнів і здобули вольову перемогу - 4:2. Голи: Чабан (57, 66, 90), Борисенко (69) - Чідозі (17), Студенко (53). СПОРТ Sat, 30 Mar 2024 13:59:00 +0300 турнірному становищі і вийти зони вильоту.

Наступний, 3 тур, відбудеться за тиждень. У п'ятницю, 5 квітня, "Хуст" зіграє на виїзді з ФК "Чернігів".]]>
Закарпаття - приклад мирного співіснування людей різних національностей http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2489113514 Працюємо над впровадженням європейських стандартів щодо захисту прав представників національних спільнот та корінних народів, а також боротьби з дискримінацією. ПОДІЇ Sat, 30 Mar 2024 13:26:00 +0300 голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Протягом двох днів розглянули актуальні напрямки євроінтеграційної політики нашої країни, імплементації законодавства у сфері етнополітики, втілення Державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті».

Постійний конструктивний діалог з представниками національних спільнот – це основа прийняття ефективних рішень на всіх рівнях, які забезпечують взаємодію, мирне та толерантне співіснування тисяч людей різних національностей у нашому краї.

Закарпаття є прикладом реалізації державної політики щодо національних спільнот. Цей досвід впроваджується і в інших регіонах країни.

Дякую представникам усіх національних спільнот краю, громадських організацій та обʼєднань за конструктивну участь у нараді-семінарі.

Дякую колегам з Державної служби України з етнополітики та свободи совісті за співпрацю й увагу до Закарпаття.]]>
Едуард Бураш став амбасадором Закарпаття http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n248991121 Великий друг Закарпаття, радник омбудсмена Словаччини з питань захисту дітей, Едуард Бураш став Амбасадором Закарпаття. ПОДІЇ Sat, 30 Mar 2024 11:07:00 +0300
Ці 14 осіб, котрих визначила конкурсна комісія, є лідерами думок, активними людьми, котрі вже популяризують наш край та готові й надалі робити все для його розвитку, залучення інвестицій, підвищення привабливості, покращення економічної ситуації.

Варто відзначити, що днями в Ужгороді перша віцепрем'єрка - міністерка економіки України Юлія Свириденко зустрілася із віцепрем’єр-міністром Словацької Республіки Петером Кмецом. Мова йшла про поглиблення співпраці між країнами.

Ну і в Ужгороді також відбувся українсько-словацький форум регіонального розвитку. На заході сторони говорили про розвиток транскордонного співробітництва, будівництво транспортних коридорів й розбудови кордону, перспективи створення українсько-словацького Європейського об’єднання територіального співробітництва.

На Форумі також взяв участь Едуард Бураш уже в якості Амбасадора Закарпаття.

Нагадаємо, що Едуард Бураш вже протягом багатьох років активно сприяє співпраці Словаччини та України. Він був радником прем'єр-міністра Словаччини з питань міжнародної співпраці, об'їздив всю Україну і добре знає потреби та потенціал кожного регіону нашої країни.

Едуард Бураш також є організатором Днів України в Кошице. ]]>
На Закарпатті програма пільгового кредитування продовжує працювати http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24882085 Від початку року наша комісія погодила 35 заявок у межах ініціативи «Власний дім» на кредити загальною сумою близько 9,2 млн грн, - повідомляє заступник голови ОВА Василь Іванчо. СОЦІО Fri, 29 Mar 2024 22:00:00 +0300
По 6 заявок отримали на кредитування для робіт, пов’язаних з дахом, та на встановлення інженерних мереж чи впровадження енергоефективних заходів.

Нагадаю, отримати кошти можна під мінімальні відсотки. Серед учасників обласної програми й військовослужбовці та учасники АТО/ООС, які виплачуватимуть кредит з нульовою річною ставкою. Протягом цього року вже погодили 8 таких заявок.

«Власний дім» – це про вигідні й доступні умови кредитування для створення кращих умов проживання. Завдяки фінансуванню з державного, обласного та бюджетів громад маємо можливість підтримувати закарпатців.]]>
В Ужгороді водій BMW наніс тілесні ушкодження співробітнику поліції http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2488195756 Сьогодні в Ужгороді співробітники поліції стали свідками грубого порушення правил дорожнього руху. Водій автомобіля марки «BMW» здійснював різкі маневри на одній із вулиць центральної частини міста, неподалік пішохідної зони. КРИМІНАЛ Fri, 29 Mar 2024 21:55:00 +0300
Наразі з ним проводять слідчі дії. Відповідно до статті 208 КПК України його буде поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Слідчі кваліфікували такі злочинній дії затриманого за ч. 2 ст. 345 Кримінального кодексу України. Фігурантові загрожує до 5 років увʼязнення. Окрім цього на нього буде складено й адміністративні матеріали за порушення ПДР.]]>
Будівельники з Закарпаття цілодобово зводять фортифікаційні споруди на Запоріжжі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2488194217 У підпорядкуванні Закарпаття 13 об’єктів будівництва інженерно-технічних та фортифікаційних споруд на Запоріжжі. ПОДІЇ Fri, 29 Mar 2024 21:36:00 +0300
«Фіксуємо стовідсоткове виконання будівництва укриттів для техніки на 12 локаціях. Ще на трьох об’єктах завершили влаштування ходів сполучення протяжністю 6300 погонних метрів», – прокоментував Мирослав Білецький і подякував усім залученим працівникам, які попри постійні обстріли, виконують роботи згідно з графіком.]]>
Через перезволоження ґрунтів на Закарпатті сталися зсуви http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2488193448 Через перезволоження ґрунтів на Закарпатті спостерігають зсуви. Один із них зафіксували у Карпатському біосферному заповіднику неподалік гори Стіг та курорту Драгобрат. ПОДІЇ Fri, 29 Mar 2024 21:29:00 +0300 перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

Постраждала також дорога державного значення Н-09 Мукачево — Рахів — Богородчани — Івано-Франківськ — Рогатин — Бібрка — Львів. На Рахівщині в с. Лазещина через підмив підпірної стінки зруйнувалася частина дорожнього полотна.

«Коштів для утримання доріг цьогоріч з державного бюджету не виділяли взагалі. Та ліквідація наслідків потребує нагального фінансування, адже якщо ми не зуміємо відновити автошлях зараз, село може залишитися відрізаним від інших населених пунктів», — зауважив перший заступник керівника краю.]]>
На Закарпатті активізувалися шахраї, які виманюють гроші, представляючись Віктором Микитою http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n248812506 Фіксуємо активізацію шахрайських дій з боку поки що невстановлених осіб, які дзвонять, пишуть підприємцям регіону та, представляючись головою ОВА Віктором Микитою, просять зробити грошові внески на підставні рахунки з метою власної наживи. ПОДІЇ Fri, 29 Mar 2024 14:48:00 +0300 голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Якщо ви благодійник і бажаєте допомогти армії, перерахувавши кошти на благодійні рахунки Закарпатської ОВА, будь ласка, передзвоніть та впевніться, що маєте справу з обласною військовою адміністрацією.

Водночас нагадую, що актуальні реквізити можна знайти на офіційному сайті Закарпатської обласної військової адміністрації.

Зараз за цими фактами працюють правоохоронні органи для пошуку та притягнення шахраїв до відповідальності.]]>
Новий потяг з Києва до Кошице планують запустити у 2024 році http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2488123046 Уряд Словаччини схвалив пропозицію України щодо запровадження прямого залізничного сполучення, інформує Мінвідновлення. Зараз тривають організаційні та підготовчі роботи. Закарпатська ОВА ПОДІЇ Fri, 29 Mar 2024 14:28:00 +0300 На Закарпатті на березі Тиси може з’явитися річковий порт з мультимодальним терміналом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n248812240 Про це повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Fri, 29 Mar 2024 14:20:00 +0300
Перспективи реалізації цього проєкту обговорили під час наради спільно з фахівцями профільних департаментів обласної військової адміністрації, БУВР Тиси, прикордонниками.

Мультимодальний термінал – це виробничо-перевантажувальний комплекс, який використовується для навантаження, розвантаження, зберігання вантажів тощо. Він може бути розташований на території залізничних станцій, аеропортів, морських та річкових портів.

Ідеться про те, що завдяки йому можна організувати міжнародні перевезення Тисою із виходом до більших судноплавних річок.

«Річковий порт та мультимодальний термінал стануть першими об’єктами такого типу в межах Закарпаття. Його важливість для міжнародних перевезень для країни і нашого краю зокрема важко переоцінити.

Вивчаємо документальну базу, проблемні питання, комунікуємо з усіма зацікавленими структурами, щоб розробити стратегію якомога швидшого втілення проєкту», – зауважив Мирослав Білецький.]]>
Прокуратура не допустила передачу у приватну власність зелених зон поблизу річки в Ужгороді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n248895141 Ужгородська окружна прокуратура, звернувшись із позовними заявами до суду, запобігла незаконній передачі у приватну власність земельних ділянок загального користування, розташованих на набережній р. Уж. РАТУША Fri, 29 Mar 2024 11:50:00 +0300
Йдеться про дві ділянки по вул. І. Ольбрахта, розміщені впритул до Ботанічної набережної та транспортного мосту. Вони знаходяться на території історичного ареалу міста, в межах комплексної охоронної зони об'єкта культурної спадщини – Замкової гори, на якій, зокрема, розташований Ужгородський замок.

Вказані земельні ділянки, які мали намір отримати у власність фізичні особи, частково належать до зони зелених насаджень загального користування, перебувають у межах охоронної зони р. Уж, а також в межах запроєктованої частини транспортної розв’язки.

Прокурори Закарпатської обласної прокуратури та Ужгородської окружної прокуратури відстояли інтереси громади міста та свою позицію в судах усіх трьох інстанцій. Розгляди відбувалися у Закарпатському окружному адміністративному суді, Восьмому апеляційному адміністративному суді та Касаційному адміністративному суді Верховного Суду.

При цьому вдалося зберегти недоторканість вказаних зелених зон в обласному центрі. Доведено, що рішення органу місцевого самоврядування були прийняті всупереч законодавству та порушували права громади Ужгорода на врахування її інтересів під час планування і забудови території.]]>
Почесному ветерану України, закарпатцю Івану Качуру — 88 http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n248891147 Мова йде про найстарішу й найповажнішого челядника у селі Нове Давидкова, що на Мукачівщині, Івана Дмитровича Качура, якому нині зозуля у його саду накувала 88 весну. Роки пливуть, як і вода у річці Латориця, що протікає неподалік його ошатного будинку. ПОДІЇ Fri, 29 Mar 2024 11:05:00 +0300
Він пройшов шлях від рядового колгоспника до голови колективного господарства, завуча сільськогосподарського технікуму, директора школи. Також працював помічником–консультантом народних депутатів України, а також був членом комісії академіка С. Веліхова з проблем Пістрялівської РЛС.

У 2002 році очолив Мукачівську районну раду ветеранів України. А ще його у селі над Латорицею (а ще Нове Давидково нарекли Хріняшово) називають ходячою енциклопедією. Він знає усіх. І слава Богу його знають всі.

Він гордиться своїм селом, адже воно унікальне, бо в ньому найбільше професорів (10) і футболістів (15), котрі свого часу грали за команди майстрів. Скажімо, в ужгородській «Говерлі» у 80–их роках минулого століття було аж четверо новодавидківців (капітан команди Мирослав Кабацій, Йосип Микуланинець, В’ячеслав Медвідь та Василь Штима).    

А ще Іван Дмитрович має чудову мрію — видати книгу про рідне село, а також ще танцювати запальний чардаш на весіллях усіх внуків.

Іване Дмитровичу, а всі ті, хто сьогодні разом з Вами підіймає келих ігристого закарпатського вина за Ваше здоров’я, а це діти, внуки, односелець, п’ятикратний чемпіон світу з фехтування Василь Станкович з дружиною Тетяною, голова ветеранів спорту Мукачівщини Георгій Куруц, бирів села Євген Качур, а також автор цих рядків, голова обласного осередку Асоціації спортивних журналістів України Василь Гаджега впевнені у тому, що Ви зі своїм молодецьким запалом, шановний імениннику (його головним транспортом ще й нині є велосипед!), ще танцюватимете найвідоміший у світі український народний гопак на весіллях правнуків.

Отже, нехай життя й надалі дарує Вам ще багато щасливих днів і радісних свят у родинному колі, нехай залишається бравим настрій і щирою душа, нехай буде в домі завжди затишок і достаток, а в серці хай живе любов до близьких людей і промінчик добра. Головне, а ми у це всі віримо, щоб якнайшвидше завершилася триклята війна перемогою українського народу. ]]>