RIONews.com.ua http://www.rionews.com.ua/ Новини Ужгорода, Закарпаття, України - РІО uk-UA http://www.rionews.com.ua/img/rionews_m.jpg RIO Newshttp://www.rionews.com.ua/ В Ужгороді начальника складу військової частини засудили за втрату харчів на 1,5 млн гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420893133 В Ужгороді Закарпатської області сержанта ЗСУ Антона Кіньшина, який був начальником продовольчого складу у 15-му Севастопольскому батальйоні 128-ї гірськопіхотної бригади ЗСУ, засудили за втрату харчів на 1,53 млн гривень. Про це редакція 368.media   дізналася з вироку суду за ст.425 КК. КРИМІНАЛ Sat, 27 Jul 2024 12:30:00 +0300 У Закарпатській області зараз понад 15 тисяч ветеранів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420892948 В Ужгороді за ініціативи Закарпатської обласної військової адміністрації відбувся форум, присвяченого пошуку шляхів реінтеграції ветеранів у громади. Європейський Союз спільно з Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні надали підтримку проведенню цього регіонального форуму. СОЦІО Sat, 27 Jul 2024 12:28:00 +0300
За даними місцевої влади, в Закарпатській області наразі налічують понад 15 тис. ветеранів. Очікується, що їхня кількість зростатиме. Це підкреслює потребу у вдосконаленні локальних аспектів ветеранської політики.

В рамках форуму відбулися панельні дискусії, присвячені ролі держави та громад у створенні можливостей для повноцінної реінтеграції. Обговорювалися програми реабілітації та психологічної підтримки, розробка якісних соціальних послуг для ветеранів, успішні приклади впровадження ветеранських політик на рівні громад, а також можливості громадського сектору в забезпеченні потреб адаптації та реінтеграції.

«ЄС пишається підтримкою цього регіонального форуму, адже він сприяє реінтеграції ветеранів у громадах. Ми вважаємо, що такі ініціативи закладають міцний фундамент для ефективного переходу ветеранів та ветеранок до цивільного життя. Це допомагає формувати та впроваджувати якісні ветеранські політики на всіх рівнях, в основі яких — глибинне розуміння потреб ветеранів та їхніх родин», – зазначив керівник програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Штефан Шльойнінг.

Форум організували в рамках фінансованого ЄС проєкту «EU4Recovery – Розширення можливостей громад в Україні».]]>
Ужгород став найдорожчим містом за вартістю оренди житла http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420892814 У перші 2 роки війни Львів вважався найдорожчим містом з оренди квартир, але ситуація змінилася. РАТУША Sat, 27 Jul 2024 12:24:00 +0300
▪️ Ужгород – в середньому 17,7 тис. грн/міс;
▪️ у Львові — 16,5 тис. грн/міс;
▪️ У Києві — 15 тис. грн/міс.]]>
В ужгородському супермаркеті чоловік помер від серцевого нападу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420892449 26 липня в супермаркеті «Дастор» чоловіку 1960 року народження стало зле, він впав без свідомості у молочному відділі супермаркету. РАТУША Sat, 27 Jul 2024 12:23:00 +0300 “Минай” пробився у фінал “турніру чотирьох” http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24207171229 Відбулися півфінальні матчі "турніру чотирьох" з право виступати в УПЛ. СПОРТ Fri, 26 Jul 2024 20:11:00 +0300
Фінал відбудеться 30 липня.

Нагадаємо, переможець замінить "Дніпро-1", який знявся з розіграшу Прем'єр-ліги.]]>
В Ужгороді рятувальники допомогли лебедю, у якого в горлі застряг риболовний гачок http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24207162338 На прохання стурбованих місцевих жителів Ужгорода фахівці аварійно-рятувального відділення вирушили до місцевого озера «Кірпічка», де допомоги потребував лебідь. Пресслужба ДСНС СОЦІО Fri, 26 Jul 2024 19:20:00 +0300 Начальницю управління ДАБК Ужгородської міськради підозрюють у підробці документів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24207161219 Начальницю управління ДАБК Ужгородської міської ради Олександру Зотову підозрюють у зловживанні службовим становищем та підробці документів, - повідомив Віталій Глагола. КРИМІНАЛ Fri, 26 Jul 2024 19:08:00 +0300
За даними слідства, у травні 2020 року Зотова ввела в експлуатацію торгово-житловий комплекс по вул. Гаджеги (колишня Радіщева), а в липні 2020 року — ще один багатоквартирний житловий будинок на вул. Миколи Бобяка, 13.

Наскільки мені відомо, то в першому випадку мова йде про ЖБК «Парковий масив».

Загальна сума несплачених внесків на розвиток інфраструктури міста склала понад 1,5 млн грн.

Зотовій правохоронці повідомили про підозру за ч.2 ст.364 та ч.1 ст.366 КК України.]]>
Закарпатські ФК "Хуст", "Ужгород" та "Минай" дізналися суперників у Першому раунді Кубка України http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24207134728 Визначилися пари першого попереднього етапу Кубка України з футболу. СПОРТ Fri, 26 Jul 2024 16:37:00 +0300
Команди, які ТЕКСТсьогодні грають у перехідних матчах за право виступати в УПЛ, якщо переможуть, також отримають свого суперника у раунді.

Перший раунд (базовий день матчів — 3 серпня)

"Вільхівці" (Вільхівці) — "Металіст" (Харків)
"Пробій" (Городенка) — "Хуст" (Хуст)
"Скала 1911" (Стрий) — "Епіцентр" (Кам’янець-Подільський)/"Минай" (Минай)
"Ужгород" (Ужгород) — "Прикарпаття" (Івано-Франківськ)
"Нива" (Тернопіль) — "Буковина" (Чернівці)
"Миколаїв" (Миколаїв, Львівська обл.) — "Агробізнес" (Волочиськ)
"Ревера 1908" (Івано-Франківськ) — "Поділля" (Хмельницький)
"Куликів" (Куликів) — "Нива" (Вінниця)
"Чернігів" (Чернігів) — "Чайка" (Петропавлівська Борщагівка)
"Діназ" (Вишгород) — "Кудрівка" (Кудрівка)
"Локомотив" (Київ) — "Лівий берег" (Київ)/"Металіст 1925" (Харків)
"Реал Фарма" (Одеса) — ЮКСА (Тарасівка)
"Вікторія" (Суми) — "Металург" (Запоріжжя)
"Олімпія" (Савинці) — "Кремінь" (Кременчук)
"Гірник-Спорт" (Горішні Плавні) — "Маріуполь" (Маріуполь)
"Тростянець" (Тростянець) — "Полтава" (Полтава)

Переможці протистояння визначатимуться за підсумками одного поєдинку.

]]>
Голова Закарпатської ОВА привітав медиків з прийдешнім професійним святом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420713210 Сьогодні привітали наших медиків з нагоди прийдешнього професійного свята, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Fri, 26 Jul 2024 16:18:00 +0300
У важкий для народу та країни час вони на лінії фронту й у лікарнях самовіддано, героїчно рятують бійців та цивільних, дітей, дорослих, піклуються про здоровʼя кожного, рятують життя інших, іноді ціною власного.

Вони – наші янголи-охоронці.

Низький уклін за Вашу роботу.
Вітаємо з Днем медичних працівників.]]>
За торгівлю метамфетаміном жителя Виноградова засудили до 6 років ув’язнення з конфіскацією майна http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24207131744 За публічного обвинувачення прокурорів Берегівської окружної прокуратури до 6 років ув’язнення засуджено мешканця Виноградова за кількома фактами незаконного придбання, зберігання і збуту метамфетаміну (ч.ч. 1, 2 ст. 307 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Fri, 26 Jul 2024 16:16:00 +0300
Прокуратура довела, що протягом березня-червня 2023 року обвинувачений збував психотроп серед місцевого населення. Зустрічі з покупцями призначав у себе вдома, у Виноградові. Після однієї з таких правоохоронці викрили незаконну діяльність чоловіка та провели в його помешканні санкціонований обшук.

Тоді в особистих речах закарпатця знайшли пакетики з розфасованим амфетаміном. Частини він поспіхом намагався позбутися та викинув із балкону, але і це виявили працівники поліції.

У засіданні чоловік лише частково визнав свою вину. Наразі вирок щодо нього ще не набрав законної сили, триває час на апеляційне оскарження.
]]>
На Закарпатті фіксують карантинного шкідника, який знищує пасльонові - томатну міль http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420783043 Батьківщиною томатної молі (Tuta absoluta Meyr.) є регіони центральної та південної Америки, де вона широко поширена. Шкідник має кілька назв: американська томатна міль, томатний листової мінер, американський томатний точильник. mukachevo.net СОЦІО Fri, 26 Jul 2024 11:26:00 +0300
Томатна міль пошкоджує рослини пасльонових в будь-якій фазі - від початку сходів до повного дозрівання врожаю. Крім томатів, вона пошкоджує баклажани, перець, фізаліс, картоплю та багато дикорослих та декоративних рослин роду пасльонових. Об'єктом харчування для томатної молі може бути велика кількість рослин, і в разі її появи на новій території вона може пошкоджувати місцеві види рослин, які раніше не виступали для неї об'єктом харчування.

Пошкодження плодів спостерігається на всіх стадіях їх дозрівання. Міни гусениці збільшуються по мірі зростання самої гусениці. У важких випадках пошкодження гусінь може повністю з'їдати листя томатів, залишаючи при цьому тільки жилки. Перед лялькуванням гусениця плете шовковий кокон або робить його в вигляді згорнутих листків. Вона не впадає в діапаузу до тих пір, поки є доступний харчовий ресурс.

Враховуючи велику шкідливість Південноамериканської томатної молі, боротьба з нею є одним з важливих і першочергових завдань усіх землекористувачів. Реальну загрозу становить можливість проникнення цього шкідника до овочевих теплиць, особливо якщо до них потрапляють плоди чи тара імпортного походження.

І якщо в теплиці, у разі виявлення шкідника, його можливо знищити за один – два роки (провести, наприклад, виморожування і зміну культури), то у відкритому ґрунті це зробити буде надзвичайно складно у зв’язку з особливостями розвитку молі.

Хімічні методи боротьби зі шкідником

Для хімічного контролю томатів та інших пасльонових фермери давно й успішно використовують низку зареєстрованих інсектицидів, наприклад, Верімарк та Ексірель.

Обидва інсектициди є представниками найновішої хімічної групи — антраніламіди. Крім того, з-поміж інших вони відрізняються безпечністю для культур вирощування, а також толерантністю до корисних комах, зокрема комах-запилювачів (бджоли, джмелі), що дуже важливо при формуванні систем захисту в різних тепличних (і не тільки) господарствах.

Будьте уважні, при виявленні ознак пошкодження рослин південноамериканською томатною міллю негайно повідомте про це Управління фітосанітарноної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.]]>
На Мукачівщині у селі Горонда збудують сухий порт http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420782457 Компанія DMV Group рік тому придбали ділянку в Закарпатській області, у Горонді, та планує збудувати термінал, а у перспективі — організувати повноцінний сухий порт. ПОДІЇ Fri, 26 Jul 2024 11:21:00 +0300
«Тут дві залізничні колії — вузька та широка. Дозвільну документацію оформляємо. Загалом особливо не поспішаємо — просто тримаємо руку на пульсі»,- говорить бізнесмен.

У Горонді планують також побудувати перевалку ще дві компанії, серед яких італійська Goronda Platform, але Іван Дімов говорить, що всі ці проєкти будуть працювати на різних залізничних станціях, тому конкуренції не буде.]]>
На Закарпатті втонули двоє людей http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420782130 25 липня ДСНС Закарпаття повідомили з поліції про необхідність залучення водолазів для проведення пошукових робіт тіла ймовірного потопельника в озері с. Нижнє Селище Хустського району. Водолазно-рятувальним відділенням тіло людини було вилучено з води та передано працівникам поліції. СОЦІО Fri, 26 Jul 2024 11:18:00 +0300
Також 25 липня ДСНС Закарпаття повідомили про ймовірне утоплення людини в р. Тиса за адресою: Берегівський район с. Сасово. Для вилучення тіла залучалось чергове відділення 18-ї державної пожежно-рятувальної частини   м. Виноградів.]]>
Закарпатці можуть отримати компенсацію на встановлення гібридних сонячних електростанцій http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420774632 Сьогодні підписав програму, згідно з якою мешканці регіону можуть отримати компенсацію в розмірі 20 тисяч гривень на придбання та встановлення гібридних сонячних електростанцій у приватних домогосподарствах, котрі дозволяють генерувати й накопичувати енергію для власних потреб, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Fri, 26 Jul 2024 10:41:00 +0300
Детальнішу інформацію можна   отримати в обласному Фонді інвестування об’єктів соціальної сфери та промисловості за номером телефону +38-097-855-57-06. Для подання пакету документів на компенсацію необхідно звернутися за адресою: м. Ужгород, вул. Загорська, 2.

Цей механізм доповнює інші заходи, котрих ми вжили для підтримки населення в умовах енергетичної кризи. Головне завдання – підтримати людей та забезпечити розвиток децентралізованої системи енергозабезпечення Закарпаття, що дозволить мінімізувати проблеми, з якими стикаються люди внаслідок атак окупантів на обʼєкти критичної інфраструктури країни.

Дякую депутатам обласної ради та громаді краю за підтримку.

Разом подолаємо труднощі, разом переможемо!]]>
За скандал у кавʼярні адвокатці з Мукачева на пів року заборонили працювати http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24206213152 Полтавський окружний адміністративний суд відмовився скасувати заборону на ведення діяльності адвокатці з Закарпаття Наталії Лишенко. Раніше вона влаштувала скандал у місцевому кафе в Мукачево, після чого їй на пів року заборонили займатися адвокатською діяльністю. Про це 25 липня повідомив «Судовий репортер». СОЦІО Fri, 26 Jul 2024 00:30:00 +0300
Через скандал робота закладу була паралізована майже на 40 хвилин, а офіціантка не могла обслуговувати клієнтів, тому викликала поліцію. Під час замовлення Наталія Лишенко хизувалася, що вона адвокатка і зазначила, що прийшла купувати каву на прохання голови Ради адвокатів Закарпатської області і телефонувала йому з кавʼярні, щоб уточнити скільки цукру має бути в каві.

У суді зʼясувалося, що офіціантка і адвокатка – сусідки і давно перебувають у неприязних відносинах. Під час сутички в кафе адвокатка в присутності поліції та інших відвідувачів лаялася, умисно перекручувала прізвище барменки, говорила, що вона бреше і показувала їй непристойний жест рукою, знімаючи це на камеру мобільного телефону.

18 травня 2023 року Мукачівський міськрайонний суд визнав адвокатку винною адмінправорушенні – дрібному хуліганстві (ст. 173 КУпАП). Однак суд закрив справу через закінчення термінів давності справи. Адвокатка свою провину в дрібному хуліганстві не визнала та пояснила, що попросила чек, бо каву купувала для колеги. Барменку вона дійсно добре знає, бо та є її сусідкою, з якою в неї давні неприязні стосунки. Та відповіла, що не може видати чек, бо апарат не працює без інтернету. При цьому, барменка сама почала знімати її на свій мобільний. Адвокатка зазначила, що використовувала своє право отримати чек за придбану каву й нічого не порушувала.

У серпні 2023 року Комісія за скаргою працівниці кафе притягнула адвокатку до дисциплінарної відповідальності та зупинила її право на зайняття адвокатською діяльністю на шість місяців. Комісія враховувала, що подібні дії Наталія Лишенко вчинила повторно впродовж року, оскільки 10 листопада 2021 року і 21 січня 2022 року вже конфліктувала з цією ж барменкою та ще однією жінкою. Тоді Комісія зупиняла її право на заняття адвокатською діяльністю на два місяці.

Це рішення Комісії Наталія Лишенко намагалась оскаржити в суді, втім 23 липня Полтавський окружний адміністративний суд відмовився скасувати їй заборону на ведення діяльності.]]>
У всіх навчальних закладах Мукачівської громади встановлені тривожні кнопки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24206212856 У всіх освітніх та позашкільних установах Мукачівської громади встановлені тривожні кнопки, повідомляє управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради. Мукачівська міськрада ПОДІЇ Fri, 26 Jul 2024 00:27:00 +0300 На Закарпатті пенсіонерці присудили 85 тис. грн штрафу за продаж безакцизних сигарет http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24206212450 На Закарпатті пенсіонерці присудили 85 тис. грн штрафу за продаж безакцизних сигарет КРИМІНАЛ Fri, 26 Jul 2024 00:22:00 +0300
Як йдеться у вироку суду, який винесли 1 липня, наприкінці 2021 року Ніна Лепей-Кулькова купила в інтернеті сигарети без акцизних марок і впродовж 2023-2024 років продавала їх у своєму павільйоні на центральному ринку Берегова.

Зокрема, у січні 2024 року, вона за 40 грн продала чоловіку пачку безакцизних сигарет «Compliment», а в березні – 2 пачки «Lifa» та «NZ» за 70 грн. Під час обшуків в кіоску пенсіонерки виявили понад 600 пачок контрафактних сигарет різних марок.

Ніна Лепей-Кулькова уклала з прокурором угоду про визнання винуватості. Як наслідок, суддя Лайош Гал визнав жінку винною у незаконному виготовленні, зберіганні та збуті підакцизних товарів і призначив їй покарання у виді 85 тис. грн штрафу. Також засуджена має сплатити майже 8 тис. грн за виконання експертиз. На вирок можуть подати апеляцію.]]>
Протягом першого півріччя бюджети Закарпаття акумулювали понад 4,7 млрд гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24206173953 Протягом першого півріччя 2024 року місцеві бюджети Закарпаття отримали понад 4,7 млрд грн, зокрема в обласний бюджет надійшло майже 711,4 млн грн, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Thu, 25 Jul 2024 20:36:00 +0300
Якщо порівнювати всі дані з аналогічним періодом минулого року без урахування «військового» ПДФО, то спостерігається зростання за різними напрямками. Так, за перше півріччя ми отримали до місцевих бюджетів на 27,6% більше коштів, ніж торік у співставних умовах, а до обласного – 38,4%.

Варто зазначити, що більшість територіальних громад нашого регіону показує приріст фактичних надходжень загального фонду: 62 ТГ мають позитивні результати, якщо говоримо про співставні умови.

Станом на 1 липня на Закарпатті зареєстровано понад 80,3 тисячі суб’єктів господарювання. Серед них і чимало представників релокованого бізнесу: підприємці, які переїхали в наш регіон через дії ворога, за перше півріччя сплатили майже 1,5 млрд до зведеного бюджету.

До того ж Закарпаття перше в Україні за темпами росту надходжень податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки.

Але не всі цифри такі позитивні. Попри наявність динаміки спостерігаємо втрату темпу надходжень з об'єктивних причин. Сьогодні наш регіон лише на 11 місці в Україні за темпами фактичних надходжень податку на доходи фізичних осіб за 1 півріччя цього року до аналогічного періоду минулого року у співставних умовах і на 16 місці за акцизним податком. ПДФО є основним джерелом наповнення бюджетів сповільнення темпу може негативно впливати на фінансово-економічну ситуацію загалом.

Попри відсутність надходжень ПДФО військових та втрату темпів надходжень ми продовжуємо підтримувати захисників, використовуючи інші наявні фінансові ресурси. За ці шість місяців з місцевих бюджетів на оборону та безпеку було спрямовано 656,9 млн грн.

Отже, зараз консолідуємо наші зусилля, робимо все можливе для забезпечення сталої розбудови регіону, підтримки місцевих громад, бізнесу і захисників. Це дозволяє зберігати економічну стабільність та забезпечувати необхідні умови для соціально-економічного розвитку Закарпаття в умовах сьогодення.]]>
У Свалявській міськлікарні відремонтували відділення анестезіології та інтенсивної терапії http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420691656 Спільно з головою Закарпатської обласної ради Романом Сараєм і керівником Мукачівського району Сергієм Гайдаєм відвідали заклад, оглянули оновлену реанімацію, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Thu, 25 Jul 2024 12:14:00 +0300
В оновленому відділенні розгорнули 10 ліжок. Тут перебувають пацієнти з порушенням вітальних показників (тиск, пульс, частота дихання), а також після складних операцій.

Відділення оснащене багатофункціональними ліжками, до кожного з яких проведено централізований кисень, протипролежневими матрацами, моніторами пацієнта та іншим вкрай важливим для роботи лікарів обладнанням. На його базі також функціонує осучаснена експрес-лабораторія.

Тут світло і просторо, дотримані всі вимоги інклюзії. Певен, фахівці закладу врятують не одне життя.
]]>
На Виноградівщині поблизу кордону прикордонники затримали 4 ухилянтів і неповнолітнього провідника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420681321 На Закарпатті наряд відділу «Вилок» Мукачівського загону, до складу якого входять курсанти-стажувальники прикордонного вишу, затримали під час спроби незаконного перетину кордону чотирьох порушників разом із неповнолітнім провідником. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Thu, 25 Jul 2024 11:07:00 +0300
Затриманими виявилися жителі Київщини, Закарпаття, Дніпропетровщини та Львівщини. За подорож із можливим смертельним фіналом у стрімкій течії річки, кожен зі спритників заплатив від 4 до 6 тисяч доларів США.

Підліток мав одержати за свої послуги 1 тисячу доларів.

Правову оцінку діям затриманих вже невдовзі надаватиме суд.

Наразі оперативники загону встановлюють коло осіб, причетних до організації незаконної подорожі чоловіків.]]>
Мешканка Берегівського району у соцмережі «розганяла» російську пропаганду http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420520302 На Закарпатті СБУ викрила чергову прихильницю «руського міра», яка в соцмережах виправдовувала війну рф проти України. КРИМІНАЛ Wed, 24 Jul 2024 23:28:00 +0300
За даними слідства, громадянка України репостила кремлівські наративи про «справедливу» війну росії проти України, нібито відсутність кордонів України, про «внутрішні справи росії – на «своїй» території», «українські біохімічні лабораторії» та іншу цинічну брехню.

Прихильниця «руського міра» також поширювала на своїй сторінці одіозні заяви про війну в Україні президента рф владіміра путіна і постійного представника рф в Раді безпеки ООН василя небензі.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила наявність у публікаціях публічних виправдовувань збройної агресії рф проти України, а також глорифікації представників збройних формувань рф.

Під час санкціонованих обшуків за місцем проживання громадянки України співробітники спецслужби вилучили засоби зв’язку, з яких зловмисниця поширювала пропагандистський контент.

Слідчі СБУ в Закарпатській області повідомили агітаторці про підозру за ч. 2 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.

Їй загрожує до 5 років ув’язнення.

Розслідування проводили слідчі СБУ в Закарпатській області за матеріалами контррозвідки за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.]]>
Перший заступник голови Закарпатської ОВА зустрівся з представницею ЮНІСЕФ в Україні Нінке Воппен http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420520181 Дуже важливі і цінні ті зустрічі, під час яких ідеться про конкретні справи, цілі та перспективи, які можна втілити за лічені місяці, - повідомив Мирослав Білецький. - Саме такою предметною була розмова з Нінке Воппен, керівницею Львівського регіонального офісу представництва ЮНІСЕФ в Україні. ПОДІЇ Wed, 24 Jul 2024 23:15:00 +0300
Тільки на заходи, спрямовані за питання захисту дітей (підтримка сімей, зокрема і матеріальна, супровід психолога, запобігання насильству тощо), у 2023-2024 роках ЮНІСЕФ спрямував 13 млн грн.

Один із проєктів, які плануємо спільно реалізовувати на Закарпатті, – створення «Барнахуса» –   міждисциплінарного і міжустановчого спеціалізованого центру, де працюватимуть з дітьми, які постраждали від насильства або стали свідками подібних злочинів. Це вкрай важлива ініціатива, що покликана розвивати систему правосуддя толерантного до дитини.

Наші партнери також розуміють, які виклики чекають країну прийдешньої зими, тому готові надати відповідно до наших потреб альтернативні джерела живлення (потужні генератори, сонячні панелі) для того, щоб забезпечити електроенергією водоканали, заклади освіти та охорони здоров’я.

Досі наша співпраця з ЮНІСЕФ була продуктивною, сподіваємося, вона залишиться такою і надалі.]]>
Закарпаття – лідер за кількістю міжнародних міжмуніципальних угод, які уклали громади http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24205201412 Cтаном на 1 липня 2024 року область та громади підписали 284 угоди про співпрацю з іноземними партнерами, які зараз допомагають розвиватися й функціонувати в умовах воєнного стану, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Wed, 24 Jul 2024 23:12:00 +0300
За даними моніторингу децентралізації, територіальні громади України уклали 2089 угод про міжнародне партнерство.

У такий спосіб громади не тільки спираються на підтримку іноземних партнерів у складний час, а й обмінюються досвідом та ведуть підготовку до євроінтеграції.

Дякую громадам Закарпаття за активну роботу в цьому напрямку.

Рухаємося далі.]]>
На Андріївському озері стався замор водних біоресурсів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24205131358 До Державної екологічної інспекції у Закарпатській області 19.07.2024 надійшла оперативна інформація Управління державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Закарпатській області (Закарпатський рибоохоронний патруль) щодо виявлення факту загибелі водних біоресурсів на Андріївському озері, біля с. Андріївка, Середнянської ТГ, Ужгородського району. Державна екологічна інспекція у Закарпатській області СОЦІО Wed, 24 Jul 2024 16:11:00 +0300
З метою встановлення причини загибелі риби, відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції відібрано проби поверхневої води.

Після отримання результатів лабораторного аналізу, у разі виявлення перевищень та з метою встановлення винних у загибелі водних біоресурсів осіб, зазначена інформація буде негайно передана до правоохоронних органів.

Закликаємо мешканців бути відповідальними та дотримуватися правил сортування та видалення відходів, бути небайдужими та інформувати Державну екологічну інспекцію у Закарпатській області про виявлені факти порушень, використовуючи мобільний додаток “ЕкоЗагроза” або ж за телефоном (0312) 61-43-30.

Про це інформує Державна екологічна інспекція у Закарпатській області.]]>
Адвокати заявили про затягування справи про групове зґвалтування 14-річної на Воловеччині http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24205131036 Адвокати, які представляють інтереси 14-річної постраждалої внаслідок групового зґвалтування на Закарпатті, заявили про спроби суду затягнути процес. Про це повідомили працівники юридичної компанії "Міллер", які представляють інтереси потерпілої в суді. КРИМІНАЛ Wed, 24 Jul 2024 16:08:00 +0300
Водночас, як стверджують співробітники "Міллер", представниці підлітків не надали підтверджень обставин, через які вони не можуть бути присутніми на засіданнях у зазначені дні.

"Це затягування судового процесу може бути спробою обвинувачених уникнути покарання. Активна участь громадськості та моніторинг справи можуть допомогти забезпечити справедливий розгляд справи", – вважають у "Міллер".

Останнє судове засідання в цій справі, як повідомили адвокати, відбулося 11 березня 2024 року. Тоді двом обвинуваченим у вчиненні зґвалтування призначили психологічну експертизу. Очікувалося, що у серпні мають провести допити свідків.


За даними слідства, у серпні 2021 року троє підлітків у селі Верхні Ворота, що на Закарпатті, зґвалтували 14-річну дівчину, яка прийшла на запрошення одного з них у підвал. Юнаки силою утримували постраждалу та фіксували процес злочину на камеру.

Дівчина не розповіла про зґвалтування батькам та бабусі – остання дізнались про це безпосередньо від правоохоронців.

Згодом зловмисники розповсюдили відео серед учнів місцевої школи.

У березні 2023 року хлопців визнали винними у вчиненні групового зґвалтування та призначили кожному по п’ять років позбавлення волі. Однак через неповнолітній вік суд звільнив їх від відбування покарання, призначивши іспитовий строк на два роки.

При цьому суддя врахувала "позитивні характеристики" про хлопців, які надали вчителі та працівники їхньої школи, а також служба захисту дітей.

Після звернення до апеляційного суду вирок скасували і направили справу на повторний розгляд іншим складом суду.

Раніше у ході нового судового розгляду захисники кривдників просили про усунення одного із суддів від процесу, що, на думку адвоката Артема Крикуна-Труша, можуть призвести до затягування справи.

Згодом адвокати підлітків подали клопотання про відвід ще одного судді, який мав розглядати справу.

"Таке затягування розгляду справи, звісно, не йде на користь постраждалій дівчині, яка змушена буде перебувати у цьому процесі довше, але команда адвокатів, що її представляють готові працювати, аби зробити подальший процес максимально чутливим та нетравматизуючим для неї", – коментували раніше юристи.]]>
Закарпаття серед лідерів за динамікою запитів населення на встановлення сонячних електростанцій http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420513346 Закарпаття серед лідерів у країні за показником збільшення динаміки запиту населення на встановлення гібридних сонячних електростанцій у приватних домогосподарствах, які дозволяють генерувати та накопичувати енергію, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Wed, 24 Jul 2024 15:59:00 +0300
Загальна потужність установок – майже 142 мегавати.

Для порівняння: у 2021 році такого обладнання вдома у краян було 2744 одиниці, нині ж цей показник сягнув 5 тисяч установок. Зараз черга на встановлення обладнання становить до трьох місяців. Компанії, які надають послуги зі встановлення гібридних сонячних електростанцій у приватних домогосподарствах, у терміновому порядку збільшують штати працівників, щоб забезпечити потреби мешканців області.

Окремо хочу зазначити, що саме закарпатська компанія буде реалізовувати перший в Україні кредитний кейс фізичній особі на придбання енергообладнання від «Ощадбанку», який оформлено 22 липня 2024 року. Держава повністю компенсуватиме відсоткову ставку за такими кредитами впродовж 10 років. Сума кредиту – до 480 тисяч гривень.

Зараз понад 30 заявок лише в Закарпатській області.

Краяни визначили цей напрямок як реальну альтернативу енергозабезпечення в умовах атак росіян на критичну інфраструктуру та аварійних відключень.

Гібридні сонячні електростанції у приватних домогосподарствах дають можливість людям не відчувати відключень та бути енергонезалежними від обставин, спричинених війною.

Одночасно це енергетична децентралізація та енергетична безпека. Таку систему не зможуть знищити окупанти, що зміцнює нашу обороноздатність і посилює спроможність країни протидіяти атакам ворога.

Дякую усім, хто приймає вчасні та прагматичні рішення щодо переходу на альтернативні джерела енергетичної генерації й акумуляції.

Дякую підприємцям, які 24/7 працюють, щоб забезпечити закарпатців необхідним обладнанням.

Дякуємо Президенту Володимиру Зеленському та Уряду за пакет рішень щодо фінансової підтримки населення у межах енергетичної кризи.

Разом переможемо!]]>
В Ужгороді вводять транспортні картки для пільгового проїзду в громадському транспорті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24205105421 Основні вимоги та вигляд персоналізованих транспортних карток, які передбачені для пільгового проїзду в громадському транспорті Ужгорода, затвердили 24 липня на засіданні виконкому. Міськрада Ужгорода РАТУША Wed, 24 Jul 2024 13:52:00 +0300
Усі деталі щодо видачі карток відповідним категоріям ужгородців та зареєстрованим у нашому місті ВПО, які передбачені чинним законодавством, незабаром будуть оприлюднені на офіційному сайті Ужгородської міської ради та у соціальних мережах.]]>
«Справа Балоги»: ВАКС заочно арештував оцінювачку землі на Закарпатті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24205104234 Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід – заочний арешт ще одній оцінювачці, підозрюваній у справі про продаж за безцінь землі у Закарпатській області. КРИМІНАЛ Wed, 24 Jul 2024 13:40:00 +0300
"23 липня слідчий суддя ВАКС за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, обрав запобіжний захід до ще одного оцінювача – підозрюваного у справі щодо продажу за заниженою вартістю земельної ділянки комунальної власності площею понад 3 га на Закарпатті", - йдеться у повідомленні.

Після затримання підозрюваної та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.

Як ми повідомляли, 25 червня правоохоронці викрили Мукачівського голову та голову Мукачівської райради у причетності до корупційних схем.]]>
Румун намагався в’їхати а Україну на викраденому у Великобританії Мерседесі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24205103854 22 липня в пункт пропуску «Дяківці» на в’їзд в Україну прибув позашляховик марки Мерседес під керуванням громадянина Румунії. Під час проведення заходів прикордонного контролю з використанням бази даних Інтерполу прикордонники виявили, що автомобіль нещодавно був викрадений на території Великої Британії. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Wed, 24 Jul 2024 13:36:00 +0300 9 чоловіків намагалися подолати Тису, одному з них довелося викликати "швидку" http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24205103547 Впродовж минулої доби прикордонники відділу «Тячів» Мукачівського загону зупинили поблизу Тиси дев’ятьох чоловіків, які мали намір незаконно потрапити в Румунію. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Wed, 24 Jul 2024 13:32:00 +0300
Ще через три години порушити кордон спробували двоє закарпатців та двоє прикарпатців. Помітивши військовослужбовців, порушники спробували втекти, після попереджувальних пострілів, за 20 метрів до кордону їх зупинили. Одному із затриманих, 56-річному закарпатцю, який разом з набагато молодшими попутниками біг до річки і у якого піднявся тиск, довелося викликати карету швидкої допомоги. Чоловік зізнався, що хотів незаконно перетнути кордон та з розпачем розповів, що його обдурили переправники, які пообіцяли допомогти «офіційно» перетнути кордон і яким він віддав 7 тисяч доларів США. Натомість чоловіка спрямували в Тису, у якій, під час спроби потрапити в Румунію, від початку року вже потонули 17 чоловіків.

Решта затриманих мали сплатити організаторам своєї «мандрівки» від 4 до 7 тисяч доларів.

Ще двоє відчайдухів спробували поодинці переплисти Тису. Одного з них - жителя Закарпаття, зупинили на околиці села Солотвино за 400 метрів до кордону, іншого – жителя Київщини, затримали на одному із контрольних постів.  

Стосовно усіх затриманих складено протоколи про адмінправопорушення, передбачені ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України». Крім того, стосовно порушників, які ігнорували законні вимоги прикордонних нарядів і намагалися втекти, складено протоколи за ст.185-10 «Злісна непокора законному розпорядженню чи вимозі військовослужбовця або працівника Державної прикордонної служби України або члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону».

Справи скеровано до суду.

Коло осіб, причетних до організації незаконного переправлення чоловіків, наразі встановлюється.]]>
На Закарпатті затримали військового, який їхав у відпустку на Драгобрат http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24205103115 У прикордонному підрозділі чоловік був 5 годин, після чого його відвезли у Хустський ТЦК. СОЦІО Wed, 24 Jul 2024 12:49:00 +0300
Про затримання свого чоловіка 23 липня повідомила дружина Олеся Котубей-Геруцька. Вона написала в Іnstagram, що приїхала з ним на кілька днів на Закарпаття, щоб відпочити в наметах на гірському курорті «Драгобрат». Одразу після виходу з поїзда поліція провела військового перевіряти документи.

«Документи в порядку, він діючий військовослужбовець, відпускне є. Але вони такі: сідайте, поїдем в Ділове (на сам кордон, за 36 км), з вами проведуть розмову і можете слідувати по маршруту», – розповіла Олеся Котубей-Геруцька, зазначивши, що у прикордонному підрозділі чоловік був 5 годин, після чого його відвезли у Хустський ТЦК.

Військового відпустили о 17:49 і відвезли у селище Солотвино, де він зустрівся з дружиною.

«Чоловік говорить, що ніяк аргументовано йому не пояснюють причини затримання. Його, мовляв затримали за підозрою у перетині кордону. Ще оглядали телефон Влада і претензія була така – точки на карті стоять не там, куди він планував іти, а він ставив їх там, де вже був. У мене такі самі мітки в телефоні», – сказала Олеся Котубей-Геруцька.

Речниця Мукачівського прикордонного загону Леся Федорова зазначила ZAXID.NET, що військовослужбовці ДПСУ ретельно перевіряють інформацію стосовно усіх осіб, які прибувають у прикордоння через збільшенням спроб незаконного перетину кордону.

«На підставі отриманої інформації та відповідно до чинного законодавства виноситься рішення щодо можливого притягнення до відповідальності. Прикордонники толерантно проводять бесіди з усіма особами, стосовно яких необхідно уточнювати ту чи іншу інформацію», – зазначила Леся Федорова.

Додамо, що за рішенням Ради оборони області, закарпатцям та гостям регіону заборонено відвідувати окремі ділянки туристичних маршрутів у період дії воєнного стану. Обмеження не поширюються на Свидовецький хребет, де знаходиться гірськолижний курорт «Драгобрат».]]>
В Ужгороді триває будівництво обʼєкту спортивної інфраструктури на базі Наукового ліцею http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n242059411 Оглянув динаміку виконання робіт на обʼєкті спортивної інфраструктури в Ужгороді, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Wed, 24 Jul 2024 12:33:00 +0300
ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЄКТУ ЗАЛУЧАЮТЬСЯ ВИКЛЮЧНО КОШТИ МЕЦЕНАТІВ.

ЖОДНИХ КОШТІВ З БЮДЖЕТУ НА ЦЕ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО.

Тривають роботи з буріння свердловини для видобутку води, що забезпечить полив травʼяного газону на новому футбольному полі.

Залито залізобетонну основу для будівництва гуртожитку, модульні компоненти якого вже зібрані на підприємстві.

Одночасно спеціальна високоточна техніка завершує роботи з формування чотирискатної поверхні великого футбольного поля з натуральним трав’яним покриттям.

Роботи тривають за графіком. На обʼєкті постійно працюють висококваліфіковані будівельники й інженери, котрі знають, що втілюють один із найкращих проєктів області, спрямований на розвиток молоді, її освіти та спортивного зростання.]]>
В Ужгороді освятили нову дерев'яну греко-католицьку церкву http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420415915 21 липня у мкр. Підлипники Преосвященний владика Ніл здійснив Чин освячення нового престолу та храму Пратулинських мучеників. Греко-Католицьке Закарпаття РАТУША Tue, 23 Jul 2024 18:04:00 +0300
Новоосвячений храм покликаний стати місцем молитви та духовного зростання вірників, що проживають у мікрорайоні Підлипники, тому радо запрошуємо приходити на молитву до нового чудового храму.]]>
В Ужгороді завдяки міжнародним партнерам безоплатно лікують військових сучасними методами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24204145712 Важкі переломи, складні ураження кісток через бойові дії – такі травми лікують в Ужгородській міській багатопрофільній лікарні у межах пілотного проєкту МОЗ та міжнародних партнерів, - повідомляє перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Tue, 23 Jul 2024 17:53:00 +0300
Станом на сьогодні ужгородські лікарі встановили вже 488 імплантів 460 військовим.

Проєкт реалізовують за фінансової підтримки глобальної біофармацевтичної компанії AstraZeneca за участю міжнародного благодійного фонду YellowblueForceFoundation.]]>
На Рахівщині затримали зловмисників, причетних до незаконного переправлення чоловіків через кордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24204114040 До організації незаконної діяльності причетні 36-річний мукачівець та 23-річний житель села Ділове Рахівського району. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Tue, 23 Jul 2024 14:37:00 +0300
Фігуранти підшукували   «клієнтів», поселяли в прикордонній зоні, а звідти — супроводжували лісовою місцевістю до кордону. Оплату за послуги брали від чоловіків після успішного перетину ними кордону.

У ході контролю за вчиненням злочину правоохоронці затримали зловмисників під час спроби переправити через державний кордон України п'ятьох клієнтів.

У автомобілях фігурантів провели обшуки. Там виявили та вилучили готівку в національній та іноземній валюті на понад 700 тисяч гривень, пристрій для пошуку сигналу gps та інші речові докази, які свідчать про причетність до незаконної діяльності. Транспортні засоби зловмисників також вилучено.

Фігурантів помістили до ізолятора тимчасово тримання. Їм слідчі, за процесуального керівництва Закарпатської спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону, повідомили про підозру за ч. 3 ст.332 Кримінального кодексу України, тобто незаконне переправлення осіб через державний кордон України,   вчинені групою осіб з корисливих мотивів.

Наразі правоохоронці встановлюють імовірних спільників фігурантів. За скоєне зловмисникам загрожує до дев’яти років позбавлення волі. Слідство у справі триває.
]]>
ФК Минай зможе наступного року виступати в УПЛ, якщо переможе у перехідних матчах http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24204113346 За місце вибулого «Дніпра-1» змагатимуться 4 команди. СПОРТ Tue, 23 Jul 2024 14:24:00 +0300
За результатами «сліпого» жеребкування були сформовані наступні пари:

1/2 фіналу. 26 липня:
«Епіцентр» (Кам’янець-Подільський) – «Минай»,
«Лівий Берег» (Київ) –«Металіст 1925» (Харків).

Фінал - 30 липня.

Матчі відбудуться на нейтральних полях. Якщо в основний час переможців виявлено не буде, то одразу ж відбудеться серія пенальті.]]>
Жительку села Фанчиково засудили за шахрайство з компенсаціями для ВПО http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24204112412 У березні 2023 року жителька села Фанчиково Виноградівського району вигадала, що у її будинку протягом місяця проживали внутрішньо переміщені особи (ВПО), щоб отримати компенсацію від Товариства Червоного Хреста України. КРИМІНАЛ Tue, 23 Jul 2024 14:22:00 +0300
У травні 2023 році жінка спробувала повторити свою шахрайську схему, але її викрили.

Суд визнав жінку винною у шахрайстві (ч. 1 та 2 ст. 190 КК України) та засудив до 1 року позбавлення волі. Однак, завдяки щирому каяттю та відшкодуванню шкоди, суд застосував статтю 79 КК України та звільнив жінку від відбування покарання з випробуванням на рік.

Протягом року жінка зобов'язана періодично з'являтися для реєстрації до органів пробації та повідомляти їм про зміну місця проживання.]]>
В Ужгороді заблоковано канал торгівлі наркотиками: зловмисник «працював» шляхом закладок http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24204105654 Організував "бізнес" 44-річний уродженець Одеської області, який лише місяць тому вніс 300 тисяч гривень застави і таким чином вийшов з-під варти, де перебував за черговий наркозлочин. Окрім цього, у фігуранта є судимості і за вчинення майнових злочинів. КРИМІНАЛ Tue, 23 Jul 2024 13:51:00 +0300
Поліція затримала підозрюваного під час отримання ним чергової партії товару, а саме 200 грамів синтетичного наркотику Alpha PVP («вулична» назва – «солі») та десятка згортків з марихуаною. Також наркотики вилучили і під час проведення невідкладного обшуку за місцем проживання фігуранта: марихуану, вагою близько 90 грамів, та метамфетамін. Загальна вартість вилучених з незаконного обігу наркотиків за цінами «чорного ринку» становить понад 250 тисяч гривень.

Окрім цього, оперативники встановили 16 місць «закладок» фігуранта, що були розміщені в різних районах Ужгорода. Всі речові докази вилучено.

Підозрюваного у наркоторгівлі взято під варту без можливості внесення застави. Слідчі Ужгородське районне управління поліції, за процесуального керівництва окружної прокуратури, інкримінують йому ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України.

За скоєне зловмиснику загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.]]>
Нардеп Андрій Жупанин пропустив засідання Верховної Ради під приводом навчання у Лондоні http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24203194716 Після поїздки на навчання Жупанин взяв відпустку та пропустив засідання, під час якого його помітили у Лондоні. ПОЛІТИКА Mon, 22 Jul 2024 22:43:00 +0300
Зазначається, що 19 червня на порядку денному був законопроєкт про угоду між Україною та Нідерландами про обмін та взаємну охорону інформації з обмеженим доступом, втім Жупанина, який є співголовою групи міжпарламентських зв’язків з Нідерландами, на засідання не прибув. Водночас період з 11 по 20 червня дружина Жупанина, Міс Україна Інтернешнл-2018 Богдана Тарасик (Жупанина) публікувала світлини з Лондона, де журналісти помітили нардепа.

«11 червня 2024 року Богдана Жупанина у своєму профілі в Instagram опублікувала спільну світлину з нардепом. Журналісти ідентифікували місце зйомки – перетин вулиць Чізвік та Мертон у Лондоні. Упродовж 11-20 червня жінка публікувала свої фото та відео з прогулянок та відпочинків у столиці Великої Британії. Зокрема, 16 червня на одному з фото знову був помічений Жупанин. Згодом допис видалили», – повідомили розслідувачі.

З 18 по 20 червня Богдана Жупанина продовжувала публікувати світлини з Лондона, а нардеп не був присутній на роботі. Можливе пояснення його відсутності – навчання у Лондонській школі бізнесу, куди Жупанин вступив у серпні 2022 року та отримав у 2023 році стипендію на часткове покриття вартості навчання. Сам Жупанин раніше заявляв, що раз на місяць витрачає 54 годин на дорогу, щоб 48 годин пробути на навчанні у Лондоні.

«Журналістам Bihus.Info політик підтвердив, що востаннє був у Лондоні 8-16 червня. Їздив туди на запрошення депутатів парламенту Великої Британії – Карен Бредлі та Алекса Собела. Зазначив, що це спосіб парламентської взаємодії. Проте на сторінках згаданих депутатів у цей період були лише зустрічі з їх виборцями та політичні агітації і жодної згадки про заходи, де міг би перебувати Жупанин», – повідомили журналісти.

Відсутність у Верховній Раді Жупанин пояснив тим, що взяв відпустку. Втім, він не відповів, скільки тривала відпустка та де він її провів, заявивши, що присвятив вільний час навчанню.

Зазначимо, рішенням РНБО від січня 2023 року депутати та інші державні службовці не мають права виїжджати з України у недержавницьких справах.

Що відомо про Андрія Жупанина

35-річний уродженець Виноградова на Закарпатті навчався в Ужгородському університеті, а згодом у КНУ імені Шевченка, отримавши диплом з відзнакою. У 2014 році вступив до Лейденського університету в Нідерландах, а потім працював в юридичній фірмі DLA Piper. У 2018 році став членом комітету з корпоративного права та фондового ринку Асоціації правників України, а в 2019 – був обраний депутатом від партії «Слуга народу».

Наразі Андрій Жупанин є членом комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, головою підкомітету з питань газової, газотранспортної галузі та політики газопостачання та співголовою групи з міжпарламентських зв'язків з Нідерландами. У 2021 році став співавтором скандального законопроєкту про містобудування, а в 2023 ініціював проєкт закону про припинення виплат сонячним електростанціям за «зеленим тарифом», які перебували на окупованих територіях і не постачали енергію в українську енергомережу.]]>
Закарпаття друге за Індексом цифрової трансформації регіонів у першому півріччі 2024 року http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420314301 Закарпаття займає другу позицію в країні за Індексом цифрової трансформації регіонів у першому півріччі 2024 року, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 22 Jul 2024 17:28:00 +0300
— інституційна спроможність
— розвиток інтернету
— цифрова освіта
— візитівка області
— індивідуальні е-продукти.

Одночасно Закарпаття має найкращий показник у країні зі створення та генерації власних е-продуктів.

Це результат великої роботи команди CDTO військової адміністрації, яка націлена на реалізацію завдань у сфері цифровізації регіону та громад, котрі об’єднали зусилля для прогресу в цьому напрямку.

Дякую віцепрем’єр-міністру з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністру цифрової трансформації України Михайлові Федорову та його команді за постійну підтримку, співпрацю й увагу до Закарпаття.

Рухаємося далі!]]>
На Берегівщині правоохоронці затримали двох переправників, жителів Мукачівщини, разом з ухилянтами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24203142724 Служба безпеки викрила двох мешканців Мукачівського району, які налагодили канал нелегального переправлення осіб через держкордон в обхід контрольно-пропускних пунктів. КРИМІНАЛ Mon, 22 Jul 2024 17:22:00 +0300
Обом організаторам оборудки повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон) Кримінального кодексу України.]]>
У Виноградові у фонтані потонув чоловік http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24203103542 22 липня, вранці, на площі Миру 35-річний чоловік впав у фонтан і втопився. За словами свідків, чоловік перебував у стані алкогольного сп'яніння. ПОДІЇ Mon, 22 Jul 2024 13:28:00 +0300 ]]> В Ужгороді затримали двох переправників військовозобовʼязаних через кордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24203101659 Правоохоронці припинили функціонування стійкого каналу, яким зловмисники переправляли чоловіків за кордон. КРИМІНАЛ Mon, 22 Jul 2024 13:10:00 +0300
Оперативники зʼясували, що зловмисники підшукали для переправлення чергового втікача. Провівши ряд негласних заходів та зібравши достатньо доказів правоохоронці затримали 23-річного організатора та його 25-річного спільника. Останній саме транспортував клієнта до кордону, а організатор вже встиг отримати першу частину оплати за «послуги».

Слідчі вилучили у підозрюваних загалом 6500 $, мобільні телефони та автомобіль «Skoda».

Відповідно до статті 208 КПК України їх помістили в ізолятор тимчасового тримання. Слідчі ГУНП кваліфікували цю справу за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України, тобто незаконне переправлення осіб через державний кордон України, вчинене з корисливих мотивів. За скоєне їм загрожує до 9 років ув’язнення.]]>
Житель Хустщини вкрав електромотоцикл під час його купівлі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420395832 До поліції Виноградова звернувся закарпатець, який повідомив про викрадення його електромотоцикла. Потерпілий розмістив у Інтернеті оголошення про продаж свого транспортного засобу. Вже за кілька днів з ним сконтактував закарпатець, вони домовилися про зустріч. КРИМІНАЛ Mon, 22 Jul 2024 12:48:00 +0300
В ході проведення ряду заходів співробітники кримінальної поліції встановили, що дорогою зловмисник не впорався з керуванням та впав. Після цього викрадений транспорт він помістив до мікроавтобуса, який на нього чекав неподалік, та втік.

Оперативники встановили, що до злочину причетний 21-річний мешканець села Заріччя Хустського району. Його швидко розшукали та затримали. Окрім цього поліцейські розшукали і сам викрадений мотоцикл, який найближчим часом буде повернуто потерпілому.

Фігурантові уже повідомили про підозру та вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Йому загрожує до 10 років позбавлення волі.]]>
У горах Рахівщини ледь не загинув від переохолодження львів’янин, який йшов у Румунію http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24202121234 Львів’янина, який заблукав у горах, знайшли сьогодні вранці прикордонники відділення «Богдан» Мукачівського загону разом із гірськими рятувальниками ДСНС. КРИМІНАЛ Sun, 21 Jul 2024 15:03:00 +0300
Знайденого чоловіка доставили до Рахівської центральної районної лікарні, де його ушпиталили, діагностувавши загальне переохолодження організму.

Загалом впродовж минулої доби прикордонники відділу «Ділове», до якого входить і відділення «Богдан», затримали в горах майже два десятки чоловіків призовного віку, які намагалися у незаконний спосіб дістатися Румунії.

Крім переохолодженого львів’янина серед порушників було п’ятеро жителів Київщини, троє – Дніпропетровщини, по двоє закарпатців, чернігівців, херсонців, по одному жителю Сумщини, Тернопільщини, Львівщини, Кіровоградщини та Донеччини.

Стосовно правопорушників склали протоколи про вчинення ними адмінправопорушення, передбаченого ст. 204-1 КУпАП «Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України».

Вже невдовзі оцінку їх діям надаватиме суд.]]>
В горах на 30-річну туристку напав собака вівчарів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24201154025 До рятувальників звернулась пара туристів, які мандрували в районі озера Апшинець, що у Свидовецькому масиві та повідомили, що під час походження туристичного маршруту 30-річну жінку покусав собака. СОЦІО Sat, 20 Jul 2024 18:38:00 +0300 У Мукачівського прикордонного загону новий керівник http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24201152341 Згідно наказу Голови Держприкордонслужби України 27 прикордонний загін ім. героїв Карпатської Січі очолив полковник Осипець Олександр Валерійович. Прес-служба Мукачівського прикордонного загону ПОДІЇ Sat, 20 Jul 2024 18:19:00 +0300
Полковник Осипець має чималий досвід служби у прикордонному відомстві, є учасником бойових дій. До призначення на посаду начальника 27 прикордонного загону очолював 3 прикордонний загін ім. Героя України полковника Євгенія Пікуса. Олександр Валерійович пройшов усі ланки офіцерських посад у підрозділах і органах охорони кордону Західного та Східного регіональних управлінь.

Бригадний генерал Олександр Рибак подякував попередньому очільнику Мукачівського прикордонного загону, полковнику Ігнатюку Богдану Васильовичу за виконання посадових обов'язків та привітав його з призначенням на посаду начальника 6 прикордонного Волинського загону.

Також заступник начальника Західного регіонального управління висловив впевненість у високому професіоналізмі обох новопризначених керівників та побажав їм успіхів і наснаги на нових місцях служби.]]>
Голова Закарпатської ОВА відвідав бійців Нацгвардії України, які дислокуються на Закарпатті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24201151450 Підрозділ виконує завдання в зоні бойових дій на ротаційній основі, - повідомив голова ОВА Віктор Микита. - Більшість нацгвардійців перебуває на відновленні після тривалого перебування на фронті. ПОДІЇ Sat, 20 Jul 2024 18:11:00 +0300
Підрозділом командує бойовий офіцер підполковник Сергій Лукʼянчиков.

Ми підтримуємо бригаду відповідним фінансуванням для забезпечення умов виконання завдань за призначенням. Транспорт, засоби радіоелектронної боротьби, РЕР, дрони тощо.

Підрозділ є невідʼємною та ефективною складовою сектору оборони й безпеки Закарпаття.

Під час візиту Віктор Микита нагородив бійців військової частини 3115 Національної гвардії, котрі самовіддано захищають нашу землю від окупанта, відзнаками Президента «За оборону України» та грамотами начальника Закарпатської ОВА.

"Поспілкувалися з хлопцями, уточнили напрямки підтримки та взаємодії, отримали інформацію про обстановку в зоні відповідальності підрозділу й моральний дух бійців. Дякуємо кожному й кожній, хто захищає нашу державу та людей, хто наближає нашу перемогу!"]]>
Жителя Рахівщини засуджено на 3 роки тюрми за стрілянину по авто в якому перебували люди http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2420017344 За публічного обвинувачення Рахівського відділу Тячівської окружної прокуратури мешканця селища Ясіня засуджено до 3 років позбавлення волі за хуліганство із застосуванням вогнепальної зброї (ч. 4 ст. 296 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Fri, 19 Jul 2024 20:01:00 +0300
Чоловіки, які були в авто, на суді розповіли, що в тій місцевості часто виникають конфлікти з жителями вулиці. Останні невдоволені через проїзд вантажних автомобілів, оскільки такі пошкоджують дорогу.

Після інциденту обвинувачений ще телефонував чоловікам і погрожував фізичною розправою. Сам він із показами свідків не погоджувався і вину не визнав. Набрання вироком законної сили очікується.
]]>
Попри складні умови окремі громади проводять відновлення автошляхів місцевого значення http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24200164525 Попри складні умови заради безпеки водіїв та пасажирів окремі спроможні громади проводять відновлення автошляхів місцевого значення, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Fri, 19 Jul 2024 19:43:00 +0300
Крім того, дорожні служби проводять аварійно-відновлювальні роботи на мостовому переході у межах автомобільної дороги загального користування місцевого значення С 070402 (Ужок – Нижні Ворота) – Буковець.

Нагадаємо, нещодавно через сильні опади і паводкову хвилю на інфраструктурному об’єкті відбулися руйнування, зокрема провалля. У зв’язку з цим рух мостом закрили.

Станом на сьогодні підрядна організація влаштувала камʼяний накид на укосах. Це потрібно для захисту від дії хвиль, течій, зміни рівнів води, атмосферних опадів та інших чинників, які призводять до руйнувань.

Аварійно-відновлювальні роботи, які розпочали виконувати дуже оперативно, ще тривають, а про відкриття мосту повідомимо завчасно.]]>
На Закарпатті зафіксовано падіння дерев на залізничну колію http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24200112640 18 липня на залізничну колію на перегоні Свалява - Воловець. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Fri, 19 Jul 2024 14:21:00 +0300
О 21:14   -   падіння дерева на залізничну колію та лінії електропередач за адресою: Мукачівський район, с. Вовчий. Колія сполучає станцію Мукачево та станцію Львів.   Рух інших поїздів організовано паралельною колією. На місце події залучено чергове відділення 12-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Свалява та бригаду енергетиків від АТ Укрзалізниця.]]>
На Виноградівщині перекинулася вантажівка з напівпричепом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24200112035 Берегівські рятувальники ліквідували наслідки дорожньо-транспортної пригоди, що сталася на відрізку автошляху національного значення Н-09 Мукачево-Львів між селами Велика Копаня та Широке Берегівського району. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Fri, 19 Jul 2024 14:18:00 +0300
Аби в подальшому на місці не виникло пожежі, рятувальники 18-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Виноградів змили з дорожнього покриття залишки пального.]]>
У горах поблизу словацького кордону виявили тіло чоловіка з Полтавщини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24200111719 Учора вночі прикордонний наряд відділу «Стужиця» Чопського загону виявив за два кілометри від держрубежу невідому особу без ознак життя. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України СОЦІО Fri, 19 Jul 2024 14:14:00 +0300
Поруч з чоловіком знайшли рюкзак з його паспортом, особистими речами та грошима. За документами, загиблий є 29-річним жителем Полтавщини.

Попередньо, ознак насильницької смерті виявлено не було.

Про цей випадок прикордонники проінформували співробітників Нацполіції. Дата та причина смерті будуть встановлені відповідними експертами.

З огляду на подію, ще раз застерігаємо, що гори є місцем підвищеної небезпеки.   Особливий ризик такі походи становлять для людей, які не володіють необхідними знаннями і навичками та не мають відповідної підготовки, адже часом вони   призводять до трагічних наслідків.]]>
Заступник міністра у справах ветеранів Приходько відвідав в Ужгороді будівництво "Recovery Center" http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24200103042 Хід будівництва реабілітаційного центру для військовослужбовців і цивільних в Ужгороді оглянули перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький та заступник міністра у справах ветеранів України Руслан Приходько. ПОДІЇ Fri, 19 Jul 2024 13:27:00 +0300
За його словами, після реконструкції центр буде розрахований на 134-140 ліжок і працюватиме тут професійна мультидисциплінарна команда, що допомагатиме військовим та цивільним відновитися після поранень, травм, наслідків недуг. Завершити роботи планують до 31.01.2026☝️

«Для реалізації проєкту цьогоріч в обласному бюджеті передбачено 60 млн грн. Також до співфінансування активно доєднуються партнери – європейські країни (Чехія профінансувала частину першочергових робіт), міжнародні організації та фонди (від благодійного фонду „Віза“ надійшло 2,17 млн грн), місцеві територіальні громади тощо», –   підкреслив перший заступник голови ОВА.

Своєю чергою Руслан Приходько високо оцінив цей проєкт та ідею, яку в нього вкладають: створити місце, що не нагадуватиме лікувальний заклад, а місце для комплексного відновлення душі і тіла, де затишно, комфортно, де поряд родина.

Крім того, під час зустрічі представники влади обговорили питання реалізації ветеранської політики в нашій області, особливості надання послуг учасникам бойових дій у ЦНАПах, ідеї та напрацювання, які дозволять забезпечити максимально комфортне повернення воїнів у цивільне життя.

Дякуємо всім партнерам, які долучаються до будівництва цього об’єкта, наближаючи цим час його відкриття.]]>
У Виноградові нетверезий водій спричинив ДТП у якій постраждало немовля http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419918431 17 липня до поліції надійшло повідомлення про ДТП з травмованими у Виноградові. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Thu, 18 Jul 2024 21:38:00 +0300
Водіїв поліцейські освідували. З’ясувалося, що водій «Audi A6» за кермом перебував у стані алкогольного сп’яніння. У його крові виявили 1,5 проміле алкоголю, що майже у 8 разів перевищує допустиму норму.

За фактом порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження, слідчі поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286-1 Кримінального кодексу України.

Наразі фігуранта затримали у порядку статті 208 КПК України та помістили до ізолятора тимчасового тримання. За скоєне чоловікові загрожує до 8 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.]]>
На Закарпатті з робочим візитом Держсекретар Офісу прем’єр-міністра Угорщини Янош Надь http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24199182610 Національні спільноти, інфраструктурні, соціальні та гуманітарні проєкти для України – головні теми, які обговорюємо сьогодні разом з угорським високопосадовцем, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Thu, 18 Jul 2024 21:24:00 +0300
Також подякував за реалізацію спільних ініціатив щодо організації оздоровлення українських дітей у рекреаційних зонах та відновлення поранених захисників у реабілітаційних центрах їхньої країни

Поінформував пана Державного секретаря про безпекову ситуацію в регіоні та ефективну взаємодію органів влади з національними спільнотами.

Зараз на столі нові проєкти, які плануємо реалізувати на території Закарпаття та інших областей України. Вони – для розвитку наших дітей.]]>
Стрічки з шести країн. В Ужгороді втретє пройде фестиваль Кіно сусідів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24199142829 З 7 по 11 серпня 2024 року в Ужгороді пройде третій кінофестиваль Кіно cусідів, де покажуть фільми зі Словаччини, Угорщини, Чехії, Австрії, Польщі та Румунії. ДОЗВІЛЛЯ Thu, 18 Jul 2024 17:19:00 +0300
«Перший фестиваль наша команда провела в Ужгороді вже під час повномасштабного вторгнення, коли всі ми усвідомили цінність справжнього добросусідства та підтримки, від якої залежить здатність України оборонятись та вистояти. Закарпаття історично має тісні звʼязки з сусідніми державами, і, привозячи сюди кіно цих країн, ми прагнемо надати їм культурний вимір.

Щороку ми запрошуємо професіоналів з країн Вишеградської четвірки, щоб плекати цей міжкультурний обмін ідей, розповідати про себе і дізнаватись глибше, чим живуть наші сусіди по той бік кордону, звідки надходить допомога, а не летять кулі та ракети. Віримо, що це наш вклад в культурну дипломатію регіону, який працюватиме на побудову взаєморозуміння, небайдужості та підтримки між державами", — коментують ідею фестивалю організатори Кіно сусідів.

Цього року програма включає п’ять блоків короткометражного кіно від фестивалів-партнерів:

● Short Waves з Познані,
● Azyl Shorts зі Словаччини,
● Young Film Fest з Чехії
● Університету ELTE з Угорщини.

В межах ретроспективних показів покажуть дві стрічки, які спеціально для фестивалю обирали режисер Антоніо Лукіч та діджей Олексій Уманський. У програму увійшли Горить, моя панянко!, останній чеський фільм Мілоша Формана перед еміграцією у США, та Будапештські казки Іштвана Сабо, номіновану свого часу на Золоту пальмову гілку в Каннах.


Також на фестивалі представлять документальний фільм Дикун про режисера Джека Ґарфейна, який народився у Мукачеві, пережив Аушвіц та відкрив для світу таких акторів, як Джеймс Дін і Стів Макквін.

Глядачі зможуть побачити:

● австрійсько-аргентинський фільм У пошуках клезмерів, частково знятий на Закарпатті,
● румунську кінокартину Свобода,
● польсько-українську документальну стрічку Все має жити,
● словацький фільм Енді Воргол: Американська мрія,
● хіт минулорічного Венеційського кінофестивалю Пояснення всього від угорського режисера Ґабора Рейса.

Для сімейного перегляду буде представлений анімаційний фільм Тонда, Славка і чарівне світло.

Частиною фестивалю стане освітня секція, яка має особливу мету — відкрити світ кіно для дітей та підлітків. Для юних глядачів європейські кінопрофесіонали проведуть майстеркласи та спільні активності.

Вхід на фестиваль вільний за умови попередньої реєстрації. Стежити за розкладом показів та новинами заходу можна на сайті та у соціальних мережах фестивалю.]]>
Закарпатські правоохоронці викрили іноземця на контрабанді психотропних речовин http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24199141852 Оперативники Управління по боротьбі з наркозлочинністю у співпраці зі слідчими Головного управління Національної поліції в Закарпатській області припинили функціонування стійкого каналу, яким зловмисники із-за кордону постачали психотропні речовини на територію України. КРИМІНАЛ Thu, 18 Jul 2024 17:14:00 +0300
В ході проведення негласних заходів оперативники з’ясували час та місце ввезення чергової партії психотропів та затримали зловмисника у Волинській області, одразу після перетину ним державного кордону.

Із   залученням службового собаки у транспортному засобі фігуранта поліцейські виявили прихованим пакунок, в якому знаходилися майже сотня пігулок «Екстазі». Всі вилучені речовини вже дослідили експерти та у своїх висновках підтвердили, що пігулки містять особливо небезпечну психотропну речовину МДМА, обіг якої заборонено.

Організатора контрабанди помістили в ізолятор тимчасового тримання. Слідчі Головного управління Національної поліції в Закарпатській області, за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури, інкримінують йому ч. 2 ст. 305 та ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України.

Відповідно до санкції вказаної статті за скоєне зловмиснику загрожує до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі поліцейські встановлюють можливих спільників затриманого. У справі триває слідство, повідомляє преслужба поліції.

Прокуратура повідомляє, що затриманому вже обрали запобіжний захід – тримання під вартою із правом внести майже 727 тис. грн застави.

]]>
На Закарпатті СБУ затримала групу рекетирів, які тероризували місцевих мешканців http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419914840 У результаті спецоперації на Закарпатті нейтралізовано діяльність групи зловмисників, яка тероризувала і тримала в страху місцевих жителів. КРИМІНАЛ Thu, 18 Jul 2024 17:05:00 +0300
Злочинні дії призводили до загострення криміногенної ситуації в регіоні.

За оперативними даними, фігуранти вимагали від місцевого мешканця системно сплачувати 3 400 доларів США за вигадану «заборгованість».

У разі відмови платити – зловмисники погрожували покалічити потерпілого.

Правоохоронці затримали двох учасників групи у Мукачівському районі під час передачі їм чергового «траншу».

У межах кримінального провадження за ч. 4 ст. 189 (вимагання в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України, обом рекетирам повідомлено про підозру.

Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.]]>
В Ужгороді розпочав роботу форум «Ветерани і громада: пошук можливостей для реінтеграції» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24199122047 В обласному центрі Закарпаття розпочав роботу дводенний форум «Ветерани і громада: пошук можливостей для реінтеграції», - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. - Його мета – обмін досвідом у впровадженні кращих практик реалізації державної ветеранської політики задля надання якісних соціальних послуг ветеранам та ветеранкам. ПОДІЇ Thu, 18 Jul 2024 15:18:00 +0300
Мені дуже імпонує позиція Руслана Приходька щодо того, що про проблеми ветеранів потрібно говорити із самими ветеранами, потрібно будувати роботу з ними передусім на місцях –   у громадах, де вони проживають. Звідти починається їх повернення до життя особистого і суспільного. Тому потрібна максимальна взаємодія між усіма міністерствами, регіональною владою, громадськими організаціями, щоб забезпечити нашим воїнам гідне життя після повернення з передової.

В області діє чимало ініціатив для ветеранів та їхніх родин. Тут варто згадати будівництво сучасного реабілітаційного центру, створення Ветеранського простору «ВДОМА», послугу безкоштовного зубопротезування та відшкодування витрат вартості лікарських засобів з лікування псоріазу, компенсації відсотків за кредитами на придбання житла у межах програми єОселя та чимало інших.

Важливість і цінність заходу у тому, що він є дискусійним майданчиком для державної, обласної, місцевої влади та громадянського суспільства із демобілізованими захисниками.   Це нагода переглянути наші досягнення, зрозуміти, де є недопрацювання і що слід змінити.

Тільки у тісній комунікації та взаємодії із ветеранами, фахівцями у різних сферах можемо спільно зробити якомога більше, щоб показати, що ми цінуємо і дбаємо про наших захисників і захисниць.]]>
Відтепер бронювати працівників можна в Дії http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419912183 Новий механізм спрощує процедуру і скорочує час очікування, - повідомив заступник голови ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Thu, 18 Jul 2024 15:16:00 +0300
Далі безпосередньо бронювати фахівців керівник компанії буде в Дії, подаючи списки. Система автоматично перевірятиме офіційне працевлаштування та інші дані і протягом доби надсилатиме повідомлення про результат бронювання.

У працівників, які подані до списку і отримали позитивне рішення, інформація зʼявиться у застосунку Резерв+.

Бронювання працівників через додаток «Дія» значно полегшує весь процес. Раніше доводилося чекати тривалий період часу, а зараз це все відбуватиметься оперативно, тож працівники зможуть і надалі ефективно виконувати свою роботу, надавати важливі послуги, створювати необхідні речі та наповнювати бюджети громад.]]>
Мукачівця, який жорстоко побив свою співмешканку засудили до п'яти років позбавлення волі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419911332 У Мукачеві чоловік напідпитку схопив свою співмешканку за шию та почав бити об підлогу. Чоловіка засудили до п'яти років позбавлення волі. Подія трапилася ще у 2023 році та рішення суд ухвалив 10 липня 2024 року. КРИМІНАЛ Thu, 18 Jul 2024 14:02:00 +0300
«Близько 00 год. 00 хв. 07 липня 2023 року, на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних відносин, вчинив сварку зі своєю співмешканкою, під час якої, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, їх карність та настання суспільно-небезпечних наслідків, схопив потерпілу обома руками за шию, після чого умисно повалив її на підлогу, де знаходячись зверху неї, почав бити її головою об тверду поверхню підлоги, внаслідок чого спричинив потерпілій тілесні ушкодження, згідно судово-медичної експертизи у виді: дифузний забій головного мозку важкого ступеня, травматичний субдуральний крововилив праворуч, травматичний набряк головного мозку, множинні поверхневі травми голови, дисфагія і груба моторна афазія, правобічна геміплегія», – йдеться у матеріалах справи.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю та зазначив, що   того вечора він зі своєю співмешканкою розпивав   алкогольні напої. Жінка попросила його сходити до магазину за ще однією пляшкою, на що він спочатку не погодився, але згодом пішов. Після повернення з магазину вони продовжили вживати алкогольні напої на кухні квартири, де остання вдарила його по голові порожньою пляшкою. Після цього він почав виштовхувати її з кухні, на що вона вдарила його в око та схопила за пах.

Чоловік схопив жінку за шию, в результаті чого вони разом впали, він декілька разів вдарив її головою об підлогу та говорив їй, щоб вона заспокоїлась, після чого залишив її лежати на підлозі, вважаючи, що вона самостійно прийде до тями. Прокинувшись на наступний день, побачив, що потерпіла лежить на тому ж місці. Він підняв її на диван та почав приводити її до тями, проте вона не реагувала. Після цього він зателефонував своєму знайомому лікарю, який сказав викликати швидку.

Тож, Мукачівський міськрайонний суд визнав винним чоловіка у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених статті 122 частини 1 та 121 частини 1 Кримінального кодексу України та призначити йому покарання за частиною 1 статті 121 КК України у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі.]]>
На Хустщині на контрольному посту 61-річний водій поранив ножем прикордонника http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419910394 На контрольному посту на околиці села Вишково Хустського району стався конфлікт між 61-річним мешканцем села Буштино та прикордонниками. Порушник поранив ножем прикордонника Мукачівського загону, який без жодної подряпини повернувся з двох бойових ротацій з Донеччини. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Thu, 18 Jul 2024 13:33:00 +0300
Прикордонники намагалися затримати порушника застосувавши фізичну силу та засоби, споряджені речовинами сльозогінної та дратівної дії. Попри це, водій не покинув салон автомобіля, а дістав ніж та постійно ним розмахував. Чоловік відмовлявся від допомоги медиків швидкої допомоги та спершу відмовлявся від води, яку пропонували прикордонники, бо вважав, що вона отруєна.

Після майже 3-годинного перебування на контрольному посту прикордонники, застосувавши фізичну силу та кайданки, все ж затримали кремезного чоловіка, який чинив супротив.

На затриманого прикордонники оформили адмінпротокол за порушення прикордонного режиму та злісну непокору прикордонникам. Також в Нацполіцію направлене повідомлення про виявлення в діях затриманого ознак кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 345 КК України «Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу».

Зазначимо, що українське законодавство передбачає систему режимних заходів у прикордонній смузі та контрольованому прикордонному районі, крім того, певні режимні обмеження введені на період воєнного стану. Тому закликаємо громадян виконувати вимоги правоохоронців, а якщо вважають, що ці дії незаконні – оскаржувати їх у цивілізований спосіб.]]>
На Мукачівщині в одному з помешкань сталася пожежа через удар блискавки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24199103323 17 липня до ДСНС надійшло повідомлення про пожежу в надвірній споруді за адресою: Мукачівський район, Мукачівська тергромада, с. Доробратово, вул. Дружби. СОЦІО Thu, 18 Jul 2024 13:32:00 +0300 В Ужгороді відбудеться презентація книги «Нове Давидково — село над Латорицею» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419995543 Презентація нової книги: «Нове Давидково — село над Латорицею», відбудеться завтра, 19 липня в Ужгородському СК «Юність» (вул. Заньковецької, 5, 2–й поверх). Початок о 15. 00. Василь Гаджега, журналіст ДОЗВІЛЛЯ Thu, 18 Jul 2024 12:51:00 +0300
В Україні є 20 унікальних сіл. Найбільше їх на Закарпатті — 5.

1. Село Колочава, протяжністю більше 40 км, називають одним з найдовших в Україні. А ще Колочава відома як село 10 музеїв.

2. Іза —   центр лозоплетіння. У ньому народні майстри створюють справжні шедеври, які можна побачити лише тут. До речі, лозоплетільник — це перша професія і автора цих рядків.

3. Синевир. Це гірське село багате кришталевим повітрям, екологічно чистими лісами і головною перлиною Карпат – озером Синевир. Про це диво України мало хто не чув, до того ж за 6 км від прекрасного Синевира знаходиться єдиний у Світі музей лісу і сплаву.

4. Село Карпати знаходиться у дуже мальовничій місцевості, оточеній горами і лісами. Тут протікає безліч мінеральних вод, а основною архітектурною пам'яткою є замок Шенборнів.

5. Село Нове Давидково — це рідне село 10 професорів та 12 футболістів, котрі свого часу грали за команди майстрів. Скажімо, у сезонах — 82 та — 83 за головну команду краю — ФК «Говерла» Ужгород («Спартак», «Закарпаття», «Верховина») за «основу» відразу грало четверо гравців із Нового Давидкова: В’ячеслав Медвідь, Йосип Микуланинець, Василь Штима та капітан команди Мирослав Кабацій (псевдо «Цар»). У сезоні— 72 — Іван Качур та Василь Медвідь, — у кінці 90–их: Антон Лендєл та Михайло Ковтун. За київське «Динамо» — Федір Медвідь, одеський «Чорноморець — Гаврило Качур....  

Нове Давидково рідне село професорів Івана та Василя   Гранчаків, Юрія Сливки, Івана Когутича, Василя Смужаниці, Єлизавети Федорович (Лешко), Ольги Лемко (Гранчак), Василя Станковича, Василя Качурівського,   Івана Орлая,   батька колишнього ректора УжНУ, професора Володимира Сливки, народного художника України Бориса Кузьми, генерала–майора Василя Ситара, майстра спорту та заслуженого тренера України   з легкої атлетики Євгена Сюча, начальників управління освіти та науки ОДА Бориса Качура та Маріанни Кляп (Гранчак), народної артистки України Ганни Захарченко (Черепаня), заслуженого енергетика України Йосипа Сливки, першого заступника голови ОДА та народного депутата України Василя Улинця, головного будівельника краю Василя Іванчулинця, члена збірної колишнього СРСР з футболу та ФК «Динамо» Київ, МСМК Федора Медвідя, журналіста Василя Черепані…]]>
Зайшов у двір і загриз собаку: у селі на Закарпатті камери зафіксували вовка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419995046 Хижак розгулював поміж хат у селі Порошково, що неподалік Перечина, повідомили в Закарпатському обласному товаристві мисливців та рибалок. СОЦІО Thu, 18 Jul 2024 12:45:00 +0300
У Порошкові цей випадок став першим. Досі вовка у селі ніхто не бачив. Проте, ще пів року тому аналогічні ситуації були в сусідніх населених пунктах: Зарічеві, Сімері, Сімерках та Буковці. Тоді, відразу кілька хижаків атакували села.

В Закарпатському обласному товаристві мисливців та рибалок б’ють на сполох: через заборону полювання, що діє в Україні з початку повномасштабного вторгнення, популяція хижих звірів в закарпатських лісах зросла щонайменше у чотири рази. ]]>
На Виноградівщині мотопомпа спалахнула під час заправки, чоловік у реанімації з опіками http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241999437 17 липня ДСНС Закарпаття повідомили з приймального відділення Виноградівської районної лікарні про те, що до приймального відділення поступив громадянин з термічними опіками полум’ям. СОЦІО Thu, 18 Jul 2024 12:41:00 +0300
]]>
У Хусті впав на тротуар високовольтний кабель і почав іскрити http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419994039 17 липня ДСНС Закарпаття повідомили про коротке замикання електропроводів на електроопорі без подальшого горіння за адресою: м. Хуст, вул. Корятовича, повідомили у ДСНС. ПОДІЇ Thu, 18 Jul 2024 12:36:00 +0300
- Наразі вжито всіх необхідних заходів для усунення небезпеки, що виникла через падіння кабеля.Відповідальними особами вже розпочато   роботу щодо виявлення та усунення незаконно встановлених кабелів на опорах вуличного освітлення, щоб запобігти виникненню подібних аварійних ситуацій у майбутньому.]]>
Уродженця Мукачівщини, який служить у зс рф, засудили до 15 років позбавлення волі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24198195628 За публічного обвинувачення Закарпатської обласної прокуратури уродженця Мукачівщини заочно засуджено за державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Йому призначено покарання – 15 років ув’язнення із конфіскацією майна. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Wed, 17 Jul 2024 22:54:00 +0300
Засуджений пройшов попередню підготовку, вступив до ворожого війська та прийняв присягу на вірність рф. За інформацією свідків, службу чоловік проходив у військовій частині на території Пензенської області рф.

Спеціальне досудове розслідування здійснювало Управління СБУ в Закарпатській області. Наразі вирок щодо чоловіка набрав законної сили.

]]>
На Закарпатті депутата сільради викрили на причетності до незаконного переправлення ухилянтів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24198195432 Закарпатська обласна прокуратура викрила депутата Костринської сільської ради на сприянні незаконному переправленню військовозобов’язаних через кордон. Йому повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 332 КК України. Сьогодні суд обрав чоловіку запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внести понад 151 тис. грн застави. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Wed, 17 Jul 2024 22:53:00 +0300
Чоловіків розміщували в с. Вишка, у готелі, що належить родині підозрюваного депутата. Останній добре знав навколишню територію, адже є також співробітником лісоохорони. Він проводив громадянам інструктаж, даючи поради щодо конспірації та особливостей перетину державного кордону. Надалі «клієнтів» відвозили до лісистої місцевості неподалік держрубежу, звідки починався їх маршрут.

Досудове розслідування щодо депутата сільради здійснює Шостий слідчий відділ ТУ ДБР, розташованого у м. Львові, за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.

Водночас провадження щодо трьох інших фігурантів перебуває на розгляді у Перечинському районному суді.
]]>
У Сваляві п’яний скоїв ДТП зі службовим авто та намагався здійснити наїзд на правоохоронців http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24198194732 На Закарпатті поліція затримала зловмисника, який напідпитку скоїв ДТП зі службовим авто та намагався здійснити наїзд на правоохоронців. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Wed, 17 Jul 2024 22:42:00 +0300
Правоохоронці намагалися зупинити правопорушника, однак він не виконував законних вимог поліцейських та намагався здійснити на них наїзд. Для припинення загрози власному життю та здоров’ю, а також для примусової зупинки транспортного засобу, співробітники поліції відповідно до Закону України «Про Національну поліцію» застосували табельну вогнепальну зброю. Інспектор групи реагування патрульної поліції здійснив три постріли по автомобілю.

Внаслідок події ніхто не постраждав. 38-річного водія, який за кермом транспортного засобу перебував у стані алкогольного сп’яніння (1,01 проміле), затримано на місці події. Відповідно до статті 208 КПК України слідчі помістили зловмисника до ізолятора тимчасового тримання.

За даним фактом у поліції відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 342 Кримінального кодексу України, йдеться про опір представникові правоохоронного органу. Найближчим часом фігурантові буде обрано запобіжний захід.

Слідство у справі триває.]]>
На Закарпатті викрили підпільне виробництво побутової хімії http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24198103538 Детективи Територіального управління БЕБ у Закарпатській області викрили виробництво фальсифікованих товарів. КРИМІНАЛ Wed, 17 Jul 2024 13:33:00 +0300
За результатами обшуку детективи БЕБ виявили та вилучили понад тонну побутової хімії, 900 кг сировини для її виготовлення, тару, велику кількість етикеток торгових марок міжнародних компаній та принтер на якому їх друкували.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 229 Кримінального кодексу України (незаконне використання знаків для товарів та послуг) здійснюють детективи Територіального управління БЕБ у Закарпатській області. ]]>
Через нагоду на Закарпатті знеструмлені повністю чи частково 25 населених пунктів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419893514 Станом на сьогоднішній ранок через грозу в області зовсім без електроенергії були жителі 11 населених пунктів, ще в 14 нема енергопостачання частково. Закарпаттяобленерго ПОДІЇ Wed, 17 Jul 2024 12:34:00 +0300 У Мукачеві двоє дітей отруїлися чадним газом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419873138 16 липня ДСНС Закарпаття повідомили про отруєння чадним газом двох осіб (2009 та 2008 років народження) в квартирі за адресою: м. Мукачево, вул. Шандора Петкі. Пресслужба ДСНС СОЦІО Wed, 17 Jul 2024 10:28:00 +0300
Як вдалося з’ясувати, їхня мати прийшла після роботи додому й побачила синів непритомними. Пізніше один із них розповів, що вони раптово відчули запаморочення, дзвін у вухах і нудоту.

Представники газової служби перевірили оселю й не виявили витоку природного газу. Остаточна причина отруєння підлітків встановлюється]]>
На Закарпатті 126 ветеранів подали заяви на безоплатне зубопротезування http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24197165933 На Закарпатті 126 ветеранів подали заяви на безоплатне зубопротезування в межах розширеної цьогоріч регіональної програми, - повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький. - Найчастіше за такою послугою зверталися мешканці обласного центру, Ужгородського, Мукачівського та Берегівського районів. СОЦІО Tue, 16 Jul 2024 19:55:00 +0300
Дуже важливо, щоб наші воїни були максимально захищеними та знали, що в тилу про них дбають і готові докласти максимум зусиль для їхнього відновлення після поранень, отриманих травм.

Цьогоріч в обласному бюджеті на послуги з безоплатного зубопротезування передбачено 1,5 млн грн у межах програми соціальної підтримки та реабілітації ветеранів війни, військовослужбовців та членів їхніх сімей на 2023-2024 роки.

Такі послуги можуть отримати учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни. За регіональною програмою закладам відшкодовують до 10 тис. грн на одну людину.

Важливо, що ветеран може самостійно обрати фахівця чи заклад, у якому лікуватиметься. Щоб забезпечити компенсацію, особа повинна подати відповідну заяву до департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОВА.]]>
Конкурсна комісія Ужгородської міськради визначила переможців цьогорічної премії імені Петра Скунця http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24197165532 Цьогорічних переможців премії імені Петра Скунця в галузі літератури і краєзнавства визначили на засіданні конкурсної комісії в Ужгородській міській раді під головуванням заступника міського голови Євгена Плавайка. Рішення ще мають підтримати на сесії Ужгородської міської ради. Міськрада Ужгорода ПОДІЇ Tue, 16 Jul 2024 19:51:00 +0300
В обговоренні взяли участь члени комісії: заступник голови Закарпатської організації НСПУ, керівник Народного музею літератури Закарпаття Василь Густі, заслужена журналістка України, дослідниця минувшини Ужгорода Тетяна Літераті, проректорка Закарпатської академії мистецтв, літературознавиця Наталія Ребрик, директорка Ужгородської публічної бібліотеки Людмила Ленарт, літературознавиця, донька Петра Скунця Наталія Скунць, заступниця начальника управління у справах культури, молоді та спорту міськради Ольга Василиндра.

Відповідно до рішення членів комісії переможцями стали:

✔️У номінації «Художня література» - Дмитро Кешеля із книгою «Доживемо до зеленої травички» Ужгород: «TIMPANI» 2023. - 448 с.;

✔️У номінації «Краєзнавча література» - Іванна Когутич-Гаврош із книгою «Петро Скунць у колі сучасників». Ужгород: ТОВ «РІК-У». 2023. - 472 с.;

✔️У номінації «Альбомне видання» - Сергій Денисенко за фотоальбом «Ужгород: колись і нині». Ужгород: ТОВ «РІК-У», 2024.

Нагадаємо, міська премія імені Петра Скунця в галузі літератури і краєзнавства присуджується щорічно, починаючи із 2017 року. Переможців нагородять грошовою премією у 30 000 гривень до Дня Ужгорода, який відзначаємо у другу суботу та неділю вересня.]]>
Суд виправдав митника з Закарпаття, який не помітив мікроавтобус із технікою Apple на 14 млн грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24197145432 Суд не міг встановити, чи номери затриманого поліцією автомобіля збігаються із номерами мікроавтобуса, який перетнув кордон. zaxid.net КРИМІНАЛ Tue, 16 Jul 2024 17:51:00 +0300
Як йдеться у вироку суду, який винесли 11 липня, 30 червня 2022 року близько 18:30 у пункт пропуску «Лужанка» на кордоні з Угорщиною прибув Mercedes-Benz Sprinter. Для проходження митного контролю водій обрав «зелений коридор» і о 18:43 безперешкодно в’їхав на територію України. За кілька хвилин цей мікроавтобус зупинили поліцейські і виявили в ньому понад 2,5 тис. телефонів, годинників та ноутбуків Apple на 14 млн грн. Саме цю суму прокуратура просила суд стягнути з Юлія Богуша.

Митник під час судового засідання свою вину не визнав, сказав, що працює на митниці 20 років, але жодного стосунку до оформлення мікроавтобуса із контрабандою не має.

Із запису відеокамер митниці суд не зміг встановити чи номерний знак Mercedes-Benz Sprinter, що зупинила поліція, збігається з номерним знаком Mercedes-Benz Sprinter того ж кольору і модифікації, який перетнув кордон. Натомість суд взяв до уваги номери авто, внесені в «Електронний журнал пасажирського пункту пропуску». Також суд підтвердив, що незважаючи на те, що мікроавтобус часто перетинав кордон, обираючи «зелений коридор», працівники митниці мали право не проводити його поглибленого огляду.

«Досліджені судом наведені докази не встановлюють факт перетину державного кордону 30.06.2022 року о 18:33 годині автомобіля марки Mercedes-Benz Sprinter 316 CDI, білого кольору, із державним номерним знаком в міжнародному пункті пропуску “Лужанка” Закарпатської митниці. Суд приходить до висновку, що органом досудового розслідування не доведено причинний зв’язок між діянням і наслідком інкримінованого обвинуваченому кримінального правопорушення», – йдеться у вироку.

Дослідивши всі матеріали справи, суддя Віталій Михайлишин виправдав Юлія Богуша, залишивши без розгляду позов Закарпатської обласної прокуратури про стягнення з нього на користь Державної митної служби матеріальних збитків, завданих внаслідок кримінального правопорушення в розмірі 14 млн грн.

Додамо, що Юлій Богуш працює на митниці з 2002 року. У 2021 році під час запровадження санкцій проти президента ФК «Минай» Валерія Пересоляка та інших топ-контрабандистів країни його відсторонили від роботи, а 11 березня 2022 року призначили заступником начальника митного поста «Лужанка». Під час судового розгляду у травні 2023 року Юлія Богуша перевели на посаду заступника начальника митного поста «Чоп-Залізничний».]]>
Відбулася хіротонія та інтронізація єпископа-номінанта Теодора на правлячого ординарія МГКЄ http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419713837 Сьогодні велика подія для греко-католиків усього Закарпаття, - повідомляє голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. - Відбулася хіротонія та інтронізація єпископа-номінанта Теодора (Мацапули) на правлячого ординарія МГКЄ. ПОДІЇ Tue, 16 Jul 2024 16:05:00 +0300
Нехай сьогоднішня хіротонія стане новим стартом для майбутніх звершень і продовженням історії МГКЄ як взірця мудрого служіння Христовій Церкві та вірянам Закарпаття з любов’ю одне до одного, вірою у міцність Української держави і повернення справедливого миру.

Духовної Вам радості та шани!

Творіть добро, наповнюйте серця силою для подолання щоденних викликів! Хай Господь дає Вам, шановний владико, натхнення у служінні справі, якій Ви присвятили своє життя.]]>
Отця Теодора висвятили на єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24197123035 Сьогодні у Хрестовоздвиженському греко-католицькому кафедральному соборі в Ужгороді відбувся християнський обряд хіротонія та інтронізація єпископа-номінанта Теодора (Мацапула) на правлячого єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Tue, 16 Jul 2024 15:27:00 +0300
Для мене було честю бути присутнім на архієрейській божественній літургії, де пройшло таїнство висвячення нового єпископа для однієї із найчисельніших у нашому краї спільноти вірян - Мукачівської греко-католицької єпархії.

Бажаємо владиці Теодору легкого служіння, сил та наснаги для духовного заступництва закарпатців у непрості часи, коли чимало з нас рятуються від болю, що несе війна, саме молитвою. Особливої підтримки сьогодні потребують військові та їхні родини. Певен, вони знайдуть спокій та смирення у наставництві єпископа.]]>
На кордоні з Угорщиною затримали групу ухилянтів у супроводі двох місцевих підлітків http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241977428 Двох запоріжців, закарпатця та прикарпатця затримали за 100 метрів до кордону прикордонники відділу «Вилок» Мукачівського загону. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Tue, 16 Jul 2024 10:40:00 +0300
Зрозумівши, що їх викрито, спритники спробували втекти.

Військовослужбовці здійснили попереджувальний постріл, що змусило правопорушників виконати законні вимоги прикордонного наряду та зупинитися.

У ході подальших пошукових заходів, окрім чотирьох чоловіків, які планували порушити кордон, було виявлено двох неповнолітніх місцевих жителів 13 та 14 років, які здійснювали їх супровід.

За свою пригодницьку мандрівку із супроводом, кожен із порушників віддав переправникам по 8 тисяч доларів США.

Для з’ясування обставин та складання протоколів про вчинені адміністративні правопорушення, передбачені ст. 185.10 та 204-1 ККпАП чоловіків доставили до прикордонного підрозділу.

Наразі співробітники оперативно-розшукового підрозділу Мукачівського загону встановлюють коло осіб, причетних до організації незаконної подорожі.]]>
На Закарпатті фотопастка зафіксувала зграю шакалів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419764328 На Закарпатті фотопастка зафіксувала зграю з 10 шакалів у мисливських угіддях УТМР поблизу Виноградова. Про йдеться на сторінці Українського товариства мисливців і рибалок – УТМР у соцмережі. СОЦІО Tue, 16 Jul 2024 09:36:00 +0300
Раніше шакалів фіксували переважно у східних та південних областях країни. Тепер же їх присутність спостерігається в більшості регіонів України, включаючи Карпати.

Експерти відзначають, що таке стрімке зростання популяції шакалів може мати серйозні наслідки для локальних екосистем та потребує уваги з боку екологів та мисливствознавців.

]]>
Віктор Микита взяв участь у нараді Президента з начальниками обласних військових адміністрацій http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24196142420 Узяв участь у нараді Президента з начальниками обласних військових адміністрацій України, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 15 Jul 2024 17:21:00 +0300
Президент наголосив на важливості зустрічі голів ОВА з урядовцями для якнайшвидшого розв’язання проблем у громадах. Ідеться про безпеку, енергетику, опалювальний період і навчальний процес.

Володимир Зеленський доручив налагодити співпрацю на регіональному рівні з представниками американських штатів. Це питання він також обговорював із губернаторами під час візиту до США.

Маємо підтримку від Президента Володимира Зеленського та Уряду щодо низки питань, які важливо оперативно вирішити для Закарпаття на державному рівні.

Дякую Главі держави за підтримку та увагу до нашого регіону.]]>
Віктор Микита разом з Президентом взяв участь в заходах до Дня Державності та Хрещення Русі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24196122747 Разом із Президентом Володимиром Зеленським узяв участь у заходах з нагоди Дня Української Державності та Дня хрещення Київської Русі — України, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Mon, 15 Jul 2024 15:24:00 +0300
Об’єднані, ми б’ємося за майбутнє поколінь та землю, за яку боролися тисячоліттями.

Вічна пам’ять героям, які віддали своє життя за незалежність України у боях з ворогом.

Слава воїнам, котрі кожного дня самовіддано наближають нашу перемогу.]]>
В Ужгороді Tesla зіткнулася з автобусом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24196101826 Водій Тесли виїхав на зустрічну смугу та зіткнувся з автобусом Електрон. Подія трапилася 14 липня на перехресті вулиць Митна — Собранецька. РАТУША Mon, 15 Jul 2024 13:13:00 +0300 В Ужгороді на озері Кірпічка потонула людина http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241969589 13 липня ДСНС Закарпаття повідомили про утоплення людини в озері за адресою: м. Ужгород, вул. Заньковецької. Тіло вилучено працівниками поліції, підрозділи ДСНС не залучались. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Mon, 15 Jul 2024 12:56:00 +0300 В Ужгороді горів склад із вторсировиною http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419695132 14 липня, до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу на вул. Приладобудівників. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Mon, 15 Jul 2024 12:49:00 +0300 На Хустщині діти знайшли протитанкову міну часів Другої світової війни http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419694927 У селі Гребля, місцеві діти купаючись у річці Боржава, помітили на березі незрозумілий предмет. Пресслужба ДСНС СОЦІО Mon, 15 Jul 2024 12:46:00 +0300 Депутата Берегівської міськради затримали за переправлення ухилянтів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419685811 Затримали депутата Берегівської міської ради Віктора Саєнкова при отриманні $14 000 за допомогу в організації злочину по статті 332 ККУ «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України». КРИМІНАЛ Mon, 15 Jul 2024 11:56:00 +0300
Віктор Саєнков є депутатом Берегівської міської ради двох скликань і входить до фракції «Європейської Солідарності». За повідомленнями місцевих ЗМІ, у 2018 році Віктору Саєнкову спочатку підпалили позашляховик Toyota RAV4, а через кілька тижнів – продуктовий магазин.

За даними Youcontrol, депутат очолює компанії «Карпатіталі» та «Ас Інвестментс», які у 2023 році принесли йому понад 4,7 млн грн прибутку.


Як повідомив Віталій Глагола, затриманий депутат має угорське громадянство. Про це йдеться в інформації на сайті «Миротворець».


Як повідомила прокуратура Саєнкову обрали запобіжний захід - тримання під вартою із можливістю внесення застави 908 000 гривень:

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури на організації незаконного переправлення чоловіків через кордон викрито та затримано депутата Берегівської міської ради. Йому повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 КК України.

Слідством встановлено, що підозрюваний налагодив схему незаконного перетину держрубежу громадянами призовного віку. Після знаходження «клієнтів» депутат координував їхні подальші дії для успішної реалізації плану.

Зокрема, надавав вказівки щодо поселення чоловіків у готель на території Берегова та повідомляв про час і спосіб майбутнього переправлення. На заздалегідь узгодженому місці громадян чекав трансфер і відвозив до прикордонних територій. Вартість таких «послуг» складала 7000 доларів США з особи.

Депутата затримали при одержанні 14 тисяч доларів США. Це – оплата за переправлення двох громадян, яке фігурант організував напередодні.

Суд вже обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою із можливістю внести 908 тис. грн застави.

Правоохоронці встановлюють інших осіб, які можуть бути причетними до вказаної схеми. Досудове розслідування здійснює СУ ГУ Нацполіції Закарпаття за оперативного супроводу обласного Управління СБУ.]]>
В Ужгороді відзначили День Української Державності http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419683649 Дуже символічно, що в обласному центрі квіти покладали до підніжжя пам’ятника Августину Волошину, громадському та політичному діячеві, який став першим президентом Карпатської України – через століття наступниці Давньої Русі, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Mon, 15 Jul 2024 11:33:00 +0300
«Молитва за Україну» насамкінець прозвучала у виконанні артистів Заслуженого академічного Закарпатського народного хору.

Загалом День Української Державності – свято молоде: відзначаємо його втретє за роки незалежності. Проте історія становлення нашої держави, спадкоємиці Русі, сягає понад тисячоліття.

Тому нині вшановуємо найцінніше – нашу свободу, гідність і право жити у своїй вільній та незалежній державі. Саме це одвічний і підлий ворог намагається відібрати у нас. І саме за це міцно та сміливо сьогодні бʼються наші захисники.

Слава Україні!]]>
На кордоні з Угорщиною митники виявили «псевдогуманітарку» на 700 тисяч гривень http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24195152641 Закарпатські митники щоразу викривають різні махінації та схеми ділків, які намагаються обійти митне законодавство та використати гуманітарну місію в комерційних та інших протиправних цілях. Закарпатська митниця КРИМІНАЛ Sun, 14 Jul 2024 18:25:00 +0300 Порушником виявився 49-річний працівник італійської благодійної організації, який, відправляючи в Україну гуманітарну допомогу, вирішив обійти митне законодавство і завантажив напівпричіп різною жіночою косметикою, гаманцями, сумочками і лампами для автомобілів.
Коли інспектори-пошуківці перевіряли вантажівку на митному посту «Тиса», на яку було подано пакувальний лист про перелік товарів та декларацію на вантаж, що визнається гуманітарною допомогою з унікальним кодом, то звернули увагу на розбіжності у вагових параметрах. Це і стало підставою для проведення ретельного огляду з вивантаженням усього товару з напівпричепу.
Відтак, виявлено серед гуманітарки імпортний товар, не заявлений у товаросупровідних документах. Насправді крім 12 тонн гуманітарної допомоги, переміщувалися: різна жіноча косметика, зокрема, 1052 шт туші, 72 шт сонцезахисних кремів, а також 205 шт гаманців, 18 сумок, різні лампи для автомобілів та мотофари, і навіть – тату принтер та інше. За наявною інформацією з інтернет магазинів, загальна вартість товару, який призначений для комерції, перевищує 700 тисяч гривень.
Тож, за подання митному органу документів на переміщення гуманітарної допомоги з неправдивими відомостями щодо найменування товару та його вартості, відносно італійця складено протокол за ч.1 статті 483 Митного кодексу України.
Наразі вантажівку із заявленою гуманітарною допомогою відпущено до отримувача – вітчизняного благодійного фонду, а от не задекларований товар комерційного призначення вилучено на склад митниці. Його остаточну вартість встановить спеціаліст-експерт. Справу скерують до суду.
До слова, за вказаною статтею митного законодавства відносно порушника передбачено не лише штрафні санкції від 50 до 100% вартості предметів правопорушення, а й можлива їх конфіскація.
]]>
Фонд держмайна продасть відзначену ЮНЕСКО виноробню на Закарпатті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419515830 Державне підприємство «Леанка» має унікальні винні підвали, що є пам’яткою XVI століття. ПОДІЇ Sun, 14 Jul 2024 18:05:00 +0300
Винні підвали ДП «Леанка» є пам’яткою архітектури XVI століття, що визнані ЮНЕСКО одними з десяти найкращих винних підвалів Європи.

«ДП «Леанка» активно готується до приватизації, що, безумовно, стане новою історією успіху та надасть підприємству потужний імпульс для розвитку», – повідомив Віталій Коваль.

Додамо, що інформація про майновий комплекс ДП «Леанка» вже розміщена на сайті ФДМУ, проте наразі невідома ані дата аукціону, ані стартова ціна лоту.

Віталій Коваль також розповів, що землі підприємства «Леанка» увійдуть до державного земельного банку. Це дасть виноробам можливість прозорої оренди земель на термін до 25 років і створить стабільну основу для довгострокового планування та інвестицій у виноградарство.

Довідково. Винні підвали в селищі Середнє біля Ужгорода закладені 1557 року тодішніми власниками Середнянського замку магнатами Франциском Стефаном і Домініком Добо, про що свідчить кам'яна табличка біля старого входу в підземелля.

Середнянські винні підвали мають загальну довжину 4,5 км і висічені в туфі – пористій породі вулканічного походження. Постійна температура 12°C створює ідеальні умови для витримки вина.

У винних підвалах Середнього завжди зберігається ідеальна температура для витримки вин

Агропромислова фірма «Леанка» заснована у 1946 році. «Леанка» – це сорт винограду, в перекладі з угорської мови означає «дівчина» і є одним із найпопулярніших сортів цього регіону.

Нагадаємо, що у 2023 році НАБУ і САП викрили посадовців Держгеокадастру Закарпатської області та народного депутата із Закарпаття Роберта Горвата у незаконному привласненні понад 300 га земель ДП «Леанка».]]>
На Міжгірщині у ДТП постраждав малолітній на самокаті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419515438 13 липня, працівники Відділення поліції №2 Хустського районного управління поліції отримали повідомлення про дорожньо-транспорту пригоду в селі Синевир — 25 річний водій автомобіля марки «КІА» наїхав на малолітню дитину. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області ПОДІЇ Sun, 14 Jul 2024 17:57:00 +0300
Внаслідок наїзду дитина отримала численні травми та була госпіталізована до місцевого медзакладу.

25-річного жителя Львівщини освідували — за кермом він перебував тверезий. Автомобіль правоохоронці помістили на спецмайданчик поліції.

За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України. Слідство триває.]]>
"Стань голосом полонених": в Ужгороді відбулася акція на підтримку звільнення військовополонених http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24194162839 Вже 2 роки в російському полоні знаходяться близько 900 українських військових, бійців «Азову», Національної гвардії, Прикордонники та ТРО, які навесні 2022 року впродовж 86-ти днів героїчно обороняли Маріуполь у повному оточенні. СОЦІО Sat, 13 Jul 2024 19:24:00 +0300
"У полоні немає свят. Це один страшний довгий день, який сповнений катувань та принижень. Цих свят немає і у родин, які чекають рідних з полону".

Не будь байдужим, приєднуйся до нас! Разом ми сила!]]>
На Виноградівщині зіштовхнулися легковик та мікроавтобус, постраждали 8 осіб серед яких неповнолітні http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419416443 ДТП з постраждалими сталася на автошляху між селами Фанчиково та Підвиноградів. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Sat, 13 Jul 2024 18:58:00 +0300
Внаслідок зіткнення шофер легковика 2000 року народження опинився заблокованим у салоні. Бійці ДСНС м. Виноградів за допомогою гідравлічного інструмента вивільнили чоловіка та передали працівникам екстреної медичної допомоги (на фото).

Наразі він, а також другий керманич та троє пасажирів, серед яких дівчина 2010 року народження, знаходяться у Виноградівській районній лікарні. Обставини події з’ясовують правоохоронці.]]>
В Ужгороді відбувся Чемпіонат України з петанку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24194111451 На стадіоні «Авангард» в Ужгороді відбувся Чемпіонат України з петанку. Змагання відбувалися у двох дисциплінах – тир та чоловічі триплети (по три гравці в команді). До Ужгорода приїхали спортсмени з Києва, Харкова, Вишгорода, Львова, Полтави. Закарпаття було представлене клубами з Ужгорода, Мукачева та Нижнього Селища. СПОРТ Sat, 13 Jul 2024 13:56:00 +0300
У наступні дні відбулися командні чоловічі змагання триплетів і чемпіонами України стала львівська команда клубу «Кошовий», яка у фіналі перемогла команду Київського петанк-клубу. У боротьбі за третє місце команда Ужгородського петанк-клубу у складі Пітера Гілладе, Євгена Агости та Анатолія Мущинки перемогла команду з Вишгорода.]]>
В Ужгороді розпочали будівництво дитячої спортивної бази http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24194103817 Коштами меценатів реалізовуємо один із найкращих проєктів області, спрямований на розвиток молоді, її освіти та спортивного зростання, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. СПОРТ Sat, 13 Jul 2024 13:33:00 +0300
Проєкт передбачає зведення гуртожитку на 50 осіб за сучасними технологіями швидкого будівництва, реконструкцію великого футбольного поля з натуральним трав’яним покриттям, пісочного майданчика для занять з гандболу та футболу в літній період, смуги для бігу, гімнастичного майданчика, паркінгу й інше.

За планом ініціатива дозволить збільшити охоплення дітей, які займаються спортом, та покращити матеріально-технічну базу Ужгородського наукового ліцею Закарпатської обласної ради.

Водночас згідно з концепцією новий спортивний осередок залучатимуть для проведення навчально-тренувальних зборів для школярів з Донецької області та інших прифронтових регіонів у літній період.

Соціальна складова ініціативи є надважливою, адже, окрім тренувань, у дітей буде можливість відпочити та відновитися на туристичних локаціях нашого краю.

Уперше ми реалізуємо великий проєкт із залученням місцевого бізнесу, який об’єднався та виділив власні кошти, щоб створити сучасні й комфортні умови для розвитку майбутніх поколінь.

Дякую президенту Української асоціації футболу Андрієві Шевченку, очільнику Асоціації футболу Донецької області Максимові Єфімову, керівнику ЗАФ Іванові Дурану, представникам місцевого бізнесу та компаніям, котрі будують інфраструктуру, за консолідацію зусиль і втілення в життя концепції, яка вже зараз стає реальністю.

Разом переможемо!
Рухаємося далі!]]>
Два потяги, що курсують на Закарпаття, отримають жіночі купе http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419495315 Жіночі купе з'являться у потягах, що прямують на Рахівщину. ПОДІЇ Sat, 13 Jul 2024 12:48:00 +0300
•⁠   ⁠№ 1/2 Харків — Івано-Франківськ.
•⁠   ⁠№ 5/6 Запоріжжя — Ясіня;
•⁠   ⁠№ 43/44 Черкаси — Івано-Франківськ;
•⁠   ⁠№ 95/96 Київ — Рахів.

“Укрзалізниця дотримується обіцянки планомірного масштабування проєкту. Жіночі купе сьогодні мають рекордний рівень задоволеності пасажирів – 88%. Тож ми внесли необхідні програмні доопрацювання, щоб розширити кількість рейсів із жіночими купе до 12. На піку літнього сезону перевезень ми обрали ще 4 напрямки з довгим часом курсування, що є популярними саме для відпочинку мам із дітьми наймолодшого віку”, – зазначає голова правління Укрзалізниці Євген Лященко.

За вартістю вони традиційно жодним чином не відрізнятимуться від інших купе аналогічного типу на конкретному рейсі, але гарантуватимуть певну приватність та відчуття безпеки під час подорожі.

Ці поїзди поповнять перелік з 8 поїздів, що вже зараз курсують із жіночими купе:

•⁠   ⁠№15/16 Харків – Ясіня;
•⁠   ⁠№17/18 Харків – Ужгород;
•⁠   ⁠№26/236 Одеса – Ясіня;
•⁠   ⁠№3/4 Запоріжжя – Ужгород;

•⁠   ⁠№41/42 Дніпро – Трускавець;
•⁠   ⁠№29/30 Київ – Ужгород;
•⁠   ⁠№81/82 Київ – Ужгород;

•⁠   ⁠№75/76 Київ – Кривий Ріг.

Квитки до жіночих купе на вказані поїзди будуть доступні у застосунку Укрзалізниці вже з 13 липня.

Посадка до відповідних вагонів доступна жінкам та дітям, яким не виповнилося 6 років.]]>
Масштабний молодіжний освітній форум від Української академії лідерства відбувся в Ужгороді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241948300 Понад 300 молодих людей з усієї України віком від 16 до 19 років впродовж трьох днів, 4-6 липня, на стадіоні «Авангард» вчилися працювати в команді, досягати цілей, створювати проєкти, брати відповідальність за своє життя та свідоміше обирати професію. РАТУША Sat, 13 Jul 2024 11:27:00 +0300
Традиційно в програмі форуму для молоді організували   наметове містечко. Тут відбувалися лекції про психологічну підтримку, стійкість та ненасильницьке спілкування,   фінансову грамотність; командні активності просто неба;   активності від партнерів;   затишні вечори з творчими перформансами;   фізичні, емоційні та інтелектуальні змагання між учасниками заходу.]]>
На Закарпатті створюють індустріальний парк «ЕКО Мукачево» з інвестиціями у 35 млн євро http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24193175039 Близько 900 нових робочих місць у переробній промисловості створять у Мукачево Закарпатської області завдяки заснуванню у місті нового індустріального парку. Рішення про включення парку «ЕКО Мукачево» до Реєстру індустріальних (промислових) парків ухвалив Кабінет Міністрів України на засіданні 12 липня 2024 року. Мінекономіки ПОДІЇ Fri, 12 Jul 2024 20:45:00 +0300
Як йдеться в концепції індустріального парку, на його території створять низку підприємств у переробній галузі. Вони будуть займатись деревообробкою, виробництвом паперу та паперових виробів, а також виготовленням поліграфічної продукції. Також передбачається, що на території парку будуть працювати підприємства з виробництва текстилю та електричного устатковання, компанії, які спеціалізуються у галузях електронної промисловості, металообробки,   харчових технологій, науково-технічній діяльності, діяльності у сфері інформації й телекомунікацій, альтернативній енергетиці та інших сферах, сумісних із зазначеними. В облаштування індустріального парку на території 23 Га ініціатори його створення планують залучити інвестиції на суму понад 36 млн євро.

Загалом разом з «ЕКО Мукачево» в Україні вже нараховується 85 індустріальних парків.

Нагадаємо, програма розвитку індустріальних парків є складовою економічної політики «Зроблено в Україні», покликаної стимулювати розвиток вітчизняного виробництва з високою доданою вартістю.

В державному бюджеті на 2024 рік на виконання програми розвитку індустріальних парків   закладено 1 мільярд гривень. Ці кошти підуть на співфінансування облаштування або будівництва інженерно-транспортної інфраструктури, а також часткове відшкодування вартості приєднання до електричних мереж. Прийом заяв за програмою відбуватиметься до 15 серпня 2024 року.]]>
Суд не покарав нападника, який кинув гранату на подвір’я у Мукачеві http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24193174357 За скоєне мукачівець отримав один рік умовного терміну. zaxid.net КРИМІНАЛ Fri, 12 Jul 2024 20:42:00 +0300
Як йдеться у вироку суду, який винесли 3 липня, В’ячеслав Герцовський незаконно купив ручну осколкову гранату РГН і 1 червня о пів на п’яту ранку кинув її на подвір’я постраждалого, влучивши у бесідку. З місця події експерти вилучили 15 металевих уламків корпусу гранати та частину її запалу.

У суді В’ячеслав Герцовський визнав свою вину та уклав угоду з прокурором.

Дослідивши матеріали справи, суддя Володимир Носов визнав мукачівця винним у незаконному поводженні з боєприпасами та закінченому замаху на умисне знищення чужого майна і присудив йому 4 роки ув’язнення. Реальний термін покарання замінили на рік умовного. На вирок можуть подати апеляцію.]]>
На Закарпатті з робочим візитом пребуває голова Фонду державного майна України Віталій Коваль http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24193174019 У межах робочого плану – огляд активів державної форми власності на території регіону, які з об’єктивних причин десятиліттями занедбані, не працюють на країну та є збитковими, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. - Також заплановано нараду з регіональними представниками ФДМУ, зустріч з головами громад тощо. ПОДІЇ Fri, 12 Jul 2024 20:37:00 +0300
Кожен занедбаний державний актив повинен знайти нового ефективного власника, який перезавантажить його роботу, створить додану вартість, нові робочі місця, запустить економічний механізм. Те саме стосується приватизації активів, стягнутих у російської федерації.

Маємо хороший пакет рішень для Закарпаття, який незабаром може дати новий економічний імпульс у певних громадах.
Дякую голові Фонду державного майна України Віталію Ковалю за візит, підтримку та увагу до нашого краю.]]>
До 150-річчя Августина Волошина прикарпатці подарували Ужгороду мурал http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419314715 В обласному центрі Закарпаття, на стіні новобудови на вулиці Капушанській завершуються роботи над муралом, основою якого є зображення президента Карпатської України Августина Волошина. РАТУША Fri, 12 Jul 2024 17:05:00 +0300
Виконавиці – художниці сестри Ольга і Леся Мельничук.

Замовником виступила компанія "Франківський дім ІФ".

Стінопис є подарунком Ужгороду до 150-річчя від дня народження А.Волошина.


Верховна Рада України та Закарпатська і Львівська обласні ради проголосили 2024 рік – роком Августина Волошина, першого в історії законно обраного президента Української держави, який народився 17 березня 150 років тому. Сойм Карпатської України 15 березня 1939 року одноголосно обрав його таємним голосуванням.

]]>
Житель Хустщини разом із сином та односельцем переправляли чоловіків http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419314510 Співробітники кримінальної поліції Тячівського районного відділу поліції у співпраці з працівниками Мукачівського прикордонного загону в ході відпрацювання оперативної інформації попередили незаконне переправлення через держкордон України групи чоловіків мобілізаційного віку. КРИМІНАЛ Fri, 12 Jul 2024 17:04:00 +0300
За ці гроші фігуранти поселяли своїх клієнтів до готелю, де проводили інструктажі щодо подальшого переправлення. Потім автівками транспортували їх в максимальній близькості до лінії кордону. Іншу частину маршруту, що вела до річки Тиса, вздовж якої і проходить кордон, долали пішки у супроводі одного зі зловмисників. В разі успішного перетину гірської водойми, чоловіки потрапляли до Румунії.

Фігурантів злочину впіймали саме під час спроби переправити таким чином пʼятьох військовозобов’язаних чоловіків.
У ході огляду місця події поліцейські вилучили транспортні засоби та мобільні телефони. На усіх громадян прикордонники склали адміністративні протоколи за статтею 204-1 КУпАП та помістили   їх до пункту тимчасового тримання ДПСУ.

Слідчі поліції за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України. У справі триває досудове розслідування.

За скоєне трьом зловмисникам загрожує до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.]]>
У Закарпатській області облаштовують прикордонні дороги http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419314418 Державна прикордонна служба України розпочала облаштування прикордонних доріг у Чернівецькій та Закарпатській областях, плануючи побудувати майже 700 км нових доріг для покращення прикордонного контролю та можливостей реагування. ДПСУ ПОДІЇ Fri, 12 Jul 2024 17:02:00 +0300
Ініціатива, підтримана урядом та МВС України, дозволяє Держприкордонслужбі самостійно займатися будівництвом доріг вздовж кордону з ЄС. Завдяки цьому буде покращено контроль за територією, оперативне реагування на зміни в ситуації, а також зменшення витрат на пальне та експлуатацію техніки.

Для облаштування кордонів на заході України, ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" безкоштовно надасть 70 тис. тонн доменного шлаку, а Укрзалізниця забезпечить його доставку.

На сьогодні вже облаштовано майже 35 км доріг у Чернівецькій області та 17 км на Закарпатті. В планах ще майже 700 км нових доріг.]]>
У Перечинському відділку поліції запрацювала автоматизована система відеофіксації http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24193135849 «Custody Records» – безпека затриманих, безпека поліцейських: автоматизована система відеофіксації запрацювала в поліції Перечина, повідомляє пресслужба поліції Закарпатської області. ПОДІЇ Fri, 12 Jul 2024 16:53:00 +0300
Така автоматизована система сьогодні, 12 липня, запрацювала у Відділенні поліції № 1 Ужгородського районного управління поліції   в місті Перечин. Її презентація відбулася за участі заступника начальника Головного управління Національної поліції в Закарпатській області Івана Йовенка, заступника начальника Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини НПУ Володимира Захаренка, заступника голови Закарпатської ОВА Юрія Гузинця, представників центрального апарату Нацполіції, Уповноваженого ВРУ з прав людини в Закарпатській області, представників правоохоронних органів Ужгородського району та органів місцевого самоврядування.

Це вже шостий підрозділ поліції в Закарпатській області, де функціонує «Custody Records».

«Ця система допомагає контролювати увесь процес: з моменту фактичного затримання правопорушника та упродовж усього періоду його перебування у відділенні поліції, аж до моменту звільнення цієї особи чи взяття під варту. Таким чином безперервна відеофіксація дає змогу захистити права затриманого, і в той самий час захищає від безпідставних звинувачень і самих поліцейських» – зазначив Іван Йовенко.

Присутнім наглядно продемонстрували роботу фронт-офісу та самої системи. Також ознайомили з ефективністю роботи цього механізму захисту прав громадян в інших поліцейських підрозділах.

Реалізація безпекового проєкту продовжується.]]>
Керівниця управління освіти Ужгорода задекларувала новий Mercedes за 4,5 млн грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24193104919 Чоловік чиновниці – екс-депутат Закарпатської облради від «Партії Регіонів» – не вказав, скільки заробляє. zaxid.net ПОДІЇ Fri, 12 Jul 2024 13:46:00 +0300
Наталія Баранюк задекларувала 548 тис. грн зарплати в управлінні освіти та 41 тис. грн за сумісництвом на посаді вчителя історії Ужгородського ліцею №8. Для порівняння – у 2022 році на посаді начальника управління освіти вона заробила 440 тис. грн та ще 59 тис. грн, вчителюючи. На банківських рахунках чиновниця грошей не тримає, натомість готівкою у неї 629 тис. грн.

У власності Наталії Баранюк земельна ділянка в Оноківцях і два автомобілі – Volkswagen Passat, який вона купила у 2022 році за 100 тис. грн, та Mercedes-Benz GLE 53 за понад 4,5 млн грн, який задекларувала у липні 2024 року.

Чоловік очільниці управління освіти – екс-депутат Закарпатської обласної ради трьох скликань від «Партії Регіонів» та «Відродження» – Олексій Баранюк, який працює генеральним менеджером готелю «Ужгород» та в ТОВ «Універсал-М» не вказав, скільки заробляє. У його власності 2 будинки, квартира, 3 нежитлові приміщення і 2 земельні ділянки.

Додамо, що Наталія Баранюк очолює управління освіти Ужгородської міської ради з січня 2019 року. У 2020 році її обрано депутаткою міськради за списком партії ВО «Батьківщина».]]>
У Тисі виявили ще трьох потопельників http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419371939 Про знайдені тіла трьох осіб чоловічої статі повідомили пресслужби ДСНС та ДПСУ. ПОДІЇ Fri, 12 Jul 2024 10:16:00 +0300
11 липня ДСНС Закарпаття повідомили про ймовірне утоплення в річці Тиса людини за адресою: Тячівський район, смт Тересва, вул. Армійська. Для вилучення тіла потопельника залучалось чергове відділення 1-ї державної пожежно-рятувальної частини м. Тячів та водолазно-рятувальне відділення м.Хуст.

11 липня військовослужбовці відділення інспекторів прикордонної служби «Грушово» Мукачівського загону виявили в річці Тиса, на кордоні з Румунією, тіло людини. До місця події прикордонники викликали співробітників ДСНС та поліції. Тіло дістали на берег. Загиблим виявився 33-річний житель Закарпаття. Від початку року це вже 17 випадок виявлення потопельника, який намагався подолати Тису щоб у незаконний спосіб перетнути кордон.]]>
На Хустщині сталася масштабна пожежа у житловому будинку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419371356 11 липня надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку за адресою: Хустський район, Драгівська тергромада, с. Драгово, вул. Івасюка. Пресслужба ДСНС ПОДІЇ Fri, 12 Jul 2024 10:12:00 +0300
]]>
Через спеку на дорогах Закарпаття області діятимуть сезонні обмеження для вантажівок http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24192195837 В області вводиться тимчасове обмеження на рух вантажівок понад 24 тонни та з навантаженням на вісь понад 7 тонн за температури повітря вище +28°C. Патрульна поліція ПОДІЇ Thu, 11 Jul 2024 22:58:00 +0300 Де можна перечекати спеку:
➡️на майданчиках для тимчасової стоянки у смугах відведення доріг;
➡️біля об'єктів дорожнього сервісу.
На автомобільних дорогах загального користування державного значення встановлено відповідні заборонні дорожні знаки та інформаційні щити.
За не виконання вимог дорожнього знаку водія можуть притягнути до адміністративної відповідальності.
Обмеження не стосуються транспортних засобів, що:
➡️використовуються для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;
➡️перевозять небезпечні, швидкопсувні вантажі, тварин, військові вантажі, товари подвійного призначення, майно, що використовується для потреб оборони.]]>
Ужгородські спортсменки потрапили до збірної України з фехтування та поїдуть на Олімпійські Ігри-202 http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419214710 Дві ужгородські спортсменки потрапили до збірної України з фехтування на Олімпійські Ігри-2024. Про це йдеться на офіційній сторінці НОК України. bro.org.ua СПОРТ Thu, 11 Jul 2024 17:03:00 +0300
Повний склад команди шпага (жінки): Влада Харькова, Олена Кривицька, Джоан Фейбі Бежура (особисті та командні змагання), Дар’я Варфоломеєва (командні змагання – запасна)

Особисті змагання на паризьких доріжках Олімпіади відбудуться 27 липня, а командна першість стартує 30 липня.]]>
Укрзалізниця замінила електричку за маршрутом «Львів – Ужгород» http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24192135246 Повністю оновлений та екіпірований електропоїзд ЕПЛ2Т-007, який виходить на маршрут поїзда № 829/830 має в наявності окрім звичних пандусів, інклюзивних вбиралень, роз'ємів для підзарядки гаджетів також збільшену кількість пасажирських місць та розширені зони для перевезення велосипедів (лижного спорядження взимку) та туристичного багажу. ПОДІЇ Thu, 11 Jul 2024 16:46:00 +0300
— систему зовнішнього відеоспостереження за станом залізничного полотна (за принципом автомобільного відеореєстратора);

— систему відеофіксації роботи пантографа та стану контактної мережі;

— LED-підсвітку на сходах вагонів для забезпечення безпечної посадки та висадки пасажирів.]]>
У Тисі прикордонники виявили тіло чоловка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24192133937 За 30 метрів від українського берега Тиси виявили тіло людини без ознак життя помітили прикордонники Мукачівського загону під час моніторингу ділянки відповідності на кордоні з Румунією. СОЦІО Thu, 11 Jul 2024 16:36:00 +0300 Закарпатська митниця передала музею в Ужгороді вилучені старовинні монети http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24192115713 Раритети були виявлені інспекторами-пошуківцями на митному посту «Дякове», що на кордоні з Румунією, ще торік влітку. Колекцію давніх грошей взявся перевезти до Великобританії 48-річний житель Івано-Франківщини. Але, під час проходження митного контролю у «зеленому коридорі», розгублена поведінка водія мікроавтобуса підказала досвідченим митникам провести ретельний огляд багажу. ПОДІЇ Thu, 11 Jul 2024 14:50:00 +0300
Згідно чинного законодавства України для вивезення культурних та історичних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Оскільки жодного дозвільного документа водій при собі не мав, митники задокументували порушення за ч.3 статті 471 Митного кодексу України, а монети вилучили і передали експертам для визначення їхньої цінності.

Як розповіла старший науковий співробітник відділу фондів Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького -Анастасія Хома, мистецтвознавча експертиза врахувала основні критерії цінності пам’яток Музейного фонду України. Зокрема: походження монет, їх зміст, наукову та художню цінність. І невдовзі визнала 3 монети культурною та історичною цінністю. Відповідно до законодавства України культурні цінності   підлягають збереженню та охороні.

Тож, сьогодні, 11 липня, перший заступник начальника Закарпатської митниці Ярослав Могильний виконав приємну місію – передав представниці Закарпатського обласного краєзнавчого музею імені Тиводара Легоцького три старовинні монети. А саме: «1 талер» (1789 р.) Баварія; «1 талер» (1871 р.) Баварія; «1 крона» (1889 р.) Велика Британія.

До слова, передачу раритетів здійснено за наказом Міністерства культури та інформаційної політики України «Про передачу безоплатно закладам культури вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави, для постійного зберігання в державній частині музейного та бібліотечного фондів».]]>
На Хустщині у потічку виявили тіло чоловіка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419274147 10 липня ДСНС Закарпаття повідомили з поліції про виявлення тіла громадянина в місцевому потічку за адресою: Хустський район, Довжанська тергромада, с. Приборжавське, вул. Монастирська. СОЦІО Thu, 11 Jul 2024 10:39:00 +0300
Учора ми повідомляли, що на Хустщині у селі Рокосово на березі Тиси виявили тіло закарпатця.]]>
Підприємства Закарпаття отримують компенсацію за придбані альтернативні джерела енергозабезпечення http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419272427 211 підприємств Закарпаття отримали часткову компенсацію за придбані альтернативні джерела енергозабезпечення в межах обласної програми «Energy Help». ПОДІЇ Thu, 11 Jul 2024 10:23:00 +0300 Василь Іванчо - заступник голови Закарпатської ОВА зауважив, що ця важлива ініціатива допомагає бізнесу адаптуватися до викликів, стати більш енергонезалежними, продовжувати роботу у звичайному темпі.

За його словами, від початку 2023 року підприємцям уже відшкодовано чи буде відшкодовано 26,3 млн грн за встановлення трьохсот одиниць обладнання. До цього переліку входять 186 генераторів, 61 акумуляторна батарея, 22 зарядні станції, 19 сонячних електростанцій і 12 інверторів.

Програма «Energy Help» і надалі діє, тому всі зацікавлені представники бізнесу можуть подавати заявки на порталі Допомога Закарпаття: https://dopomoha.carpathia.gov.ua/.

«Важливо, щоб бізнес продовжував працювати, наповнював бюджети та сприяв розвитку економіки, тож ця програма – чудова можливість отримати підтримку та зробити крок до енергонезалежності. Інвестиції в альтернативні джерела енергії сьогодні – це запорука стабільного майбутнього завтра», – підкреслив Василь Іванчо.]]>
Суд визнав незаконним виділення 42 Га землі під вітряки на полонині Боржава http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24191202239 10 липня Західний апеляційний господарський суд завершив розгляд скарги Закарпатської обласної прокуратури щодо земельних ділянок на полонині Боржава та прийняв рішення на користь прокурорів і громадськості – задовольнив усі позовні вимоги. Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури ПОДІЇ Wed, 10 Jul 2024 23:22:00 +0300
Цього вдалося досягнути завдяки успішній спільній роботі з активною громадськістю, яка відстоювала збереження Боржави на усіх етапах, а також у співпраці із колегами-прокурорами з Львівської обласної прокуратури. Саме вони забезпечили участь на стороні позивача в суді апеляційної інстанції.

Захист Боржавських полонин у суді тривав із кінця 2020 року. Саме тоді обласна прокуратура заявила позов в інтересах держави до ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області та приватного товариства.

Підставою стали виявлені факти того, що у 2017-2018 роках місцевий підрозділ Держгеокадастру змінив цільове призначення понад 50 земельних ділянок, розташованих на полонині Боржава. Їх загальна площа склала більше 42 га. Після цього землі надали в оренду для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єкту енергогенеруючого підприємства.

На дії державного органу не вплинув ані той факт, що не було проведено обов’язкову оцінки впливу на довкілля, ані природоохоронна цінність цих земель.

Усі надані в оренду ділянки розміщені у межах території Смарагдової мережі (Emerald Network), яка знаходиться під охороною Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі 1979 року. Збереження цих територій є зобов’язанням України перед Радою Європи в рамках Бернської конвенції та Європейським Союзом в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Варто додати, що вказана територія є й ареалом проживання рідкісних видів тварин та зростання рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України, що є безумовною підставою для оголошення цієї землі об'єктом природно-заповідного фонду України загальнодержавного значення.

Повністю проігнорувавши всі ці факти, органи Держгеокадастру безпідставно віднесли території полонини до земель сільськогосподарського призначення, чим порушили вимоги закону щодо порядку зміни цільового призначення та вилучення особливо цінних земель.

У березні цього року Господарський суд Закарпатської області виніс рішення у цій справі, однак доводи прокуратури та небайдужих громадян не підтримав. У задоволенні позову було відмовлено.

Взявши до уваги те, чим суд першої інстанції мотивував свою відмову, заступник керівника обласної прокуратури подав апеляційну скаргу. Вважаючи рішення незаконним і необґрунтованим, прийнятим із порушенням норм процесуального та іншого права, а також таким, що не відповідає обставинам справи, прокуратура вимагала його скасування та постановлення нового.

Однак не лише незгода із застосуванням законодавства стала підставою продовжувати захищати унікальні ландшафти Боржави. В умовах війни, коли ми є свідками безжалісного знищення росією довкілля та здійснення екоциду, збереження природи від згубного людського впливу набуває ще більшої значимості.

Наразі маємо результат багаторічної роботи – позитивне рішення, постановлене Західним апеляційним господарським судом на користь прокуратури та громадськості. Воно набрало законної сили з моменту проголошення. Водночас у випадку його оскарження у касаційному порядку прокурори й надалі захищатимуть інтереси держави та землі полонини Боржава від незаконної забудови.]]>
Колишнього голову Верховного суду Князєва спіймали за 1 км від кордону з Румунії на Закарпатті http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24191201749 Як повідомив Віталій Глагола, Всеволода Князєва затримано прикордонниками в селі Солотвино на Закарпатті за 1 км від кордону з Румунією. ПОДІЇ Wed, 10 Jul 2024 23:13:00 +0300
Наразі Князєв перебуває на відділі прикордонної служби «Солотвино».   Уточнюється мета перебування поблизу державного кордону та перевіряється версія щодо можливої спроби незаконного перетину державного кордону України. ]]>
У Мукачеві та Тячеві виявили нелегальну мережу з продажу тютюнових виробів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24191135653 Детективи ТУ БЕБ у Закарпатській області викрили організаторів нелегального продажу тютюнових виробів через мережу комп’ютерних клубів та кінотеатру у м. Мукачево та м. Тячів. БЕБ КРИМІНАЛ Wed, 10 Jul 2024 16:54:00 +0300
Детективи БЕБ провели обшуки за місцем зберігання продукції та вилучили понад 2,5 тисячі електронних сигарет, рідини до них, змінні картриджі, кошти отримані від незаконної діяльності, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнові записи тощо. Орієнтовна вартість вилученого становить 1,2 млн грн.

Наразі тривають слідчі дії та встановлюється повне коло осіб, причетних до незаконної діяльності, а також джерела придбання нелегальної продукції.]]>
На Закарпатті ділки з використанням системи «Шлях» переправляли ухилянтів через кордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24191135144 Слідчі Ужгородського районного управління поліції, у співпраці зі співробітниками СБУ та ДПСУ, ліквідували черговий механізм незаконного переправлення чоловіків через кордон. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Wed, 10 Jul 2024 16:50:00 +0300
Дані таких осіб у подальшому підприємці вносили до системи «Шлях», що надавало змогу чоловікам безперешкодно перетнути державний кордон України. За такі послуги зловмисники отримували грошову плату.

За місцями проживання фігурантів правоохоронці провели санкціоновані обшуки та вилучили ряд речових доказів.

Обом зловмисникам слідчі Ужгородського районного управління поліції, за процесуального керівництва окружної прокуратури, повідомили про підозру за ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України. За скоєне фігурантам загрожує до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Наразі правоохоронці встановлюють можливих спільників підозрюваних. Слідство у справі триває.]]>
Закарпаття серед лідерів у країні щодо реєстрації нових компаній з іноземними інвестиціями http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24191131155 У період з 2022 до 2024 років на території регіону зареєструвалися 207 таких компаній, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Wed, 10 Jul 2024 16:10:00 +0300
Іноземні інвестори дуже прискіпливо ставляться до інвестиційного середовища, тож такі показники свідчать про довіру до економічного сектору Закарпаття та всіх інституцій, які забезпечують роботу компаній в умовах воєнного стану.

Усе це – податки, робочі місця і надходження, які спрямовуються на підтримку сектору оборони й безпеки, а також життєдіяльності краю.

Дякую інвесторам за довіру!
Рухаємося далі!]]>
На Хустщині у річці Тиса виявили тіло чоловіка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419194445 9 липня ДСНС Закарпаття повідомили, що на березі Тиси виявлено тіло ймовірного потопельника за адресою: Хустський район, с. Рокосово. СОЦІО Wed, 10 Jul 2024 12:42:00 +0300
Пресслужба поліції також повідомила, що загиблим є 43-річний закарпатець. Ознак насильницької смерті на тілі чоловіка не виявили.

Тим часом, продовжуються пошуки жінки, яку забрав паводок на річці Жденіївка, що на Воловеччині. До пошуків залучалося 40 працівників ДСНС і 4 одиниці техніки, а також працівники Пашківецького лісництва та місцеве населення.]]>
На Великоберезнянщині на ходу спалахнула вантажівка, в якій перевозили деревину http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241919414 На Ужгородщині в селі Сіль на ходу загорілася вантажівка ГАЗ-66. Як з’ясувалося, двоє чоловіків везли дрова, коли між кабіною та кузовом побачили вогонь. Водій і пасажир одразу ж вистрибнули з палаючої машини, яка покотилася далі й зупинилася в заростях дерев. Пресслужба ДСНС СОЦІО Wed, 10 Jul 2024 12:36:00 +0300 На реабілітацію до Угорщини сьогодні вирушив український військовий – поліцейський Роман із Дніпра http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419193242 Лікуватись та відновлюватись після поранення він буде в Центральному госпіталі Міністерства оборони у місті Будапешт, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. - Ще один наш захисник вже перебуває на лікуванні в угорському медичному закладі. ПОДІЇ Wed, 10 Jul 2024 12:30:00 +0300
Для нас, для родини героя - це дуже цінно!]]>
Внаслідок паводка на Воловеччині пошкоджено міст http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419019517 Внаслідок паводка, спричиненого понаднормовими опадами, у с. Буковець було зруйновано частину кам'яної кладки опори моста на Мукачівщині на автомобільній дорозі загального користування місцевого значення С 070402 (Ужок - Нижні Ворота), - повідомляє перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Tue, 09 Jul 2024 22:48:00 +0300
Внаслідок отриманих руйнувань міст не може експлуатуватися та потребує термінового проведення аварійно-відновлювальних робіт.

Однак цього буде недостатньо, тому необхідно передбачити заходи щодо реконструкції споруди. Цей випадок продемонстрував, що міст не пропускає розрахункові паводки та корчоходи, які утворюються на цій ділянці.

Проектна документація на реконструкцію повинна передбачати підмостові габарити та висоту прогонових будов над рівнем високої води згідно з чинними вимогами.]]>
В Ужгороді чоловік вдарив ножем іншого чоловіка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24190194734 Ми оперативно надали допомогу чоловіку, якому завдали ножове поранення, - повідомляє патрульна поліція. КРИМІНАЛ Tue, 09 Jul 2024 22:42:00 +0300
Патрульний Анатолій Скунць, не гаючи часу, почав надавати домедичну допомогу, а саме наклав бинтову пов’язку на рану та спинив кровотечу постраждалого. Також поліцейський контролював стан потерпілого до приїзду медиків, після чого громадянина ушпиталили.

Поліцейські затримали кривдника, окрім ножа в нього виявили ще й кастет. На місце події викликали слідчих.]]>
Закарпатська митниця передала ЗСУ конфісковані цьогоріч автомобілі та інше майно на 5 млн грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419017469 На виконання рішень ради оборони області Закарпатська митниця у першому півріччі 2024 року передала для потреб фронту конфіскованого майна на 5 млн грн. Закарпатська митниця ПОДІЇ Tue, 09 Jul 2024 20:43:00 +0300
- 4 транспортних засоби на суму 1,5 млн грн;
- 60 одиниць комп’ютерної техніки та комплектуючих до неї, мобільних телефонів на суму понад 1,3 млн грн;
- продуктів харчування на 30,7 тис грн;
- 208 одиниць побутової техніки на майже півмільйона грн;
- понад 19 м куб лісоматеріалів на 246,6 тис. грн;
- 1312 одиниць чоловічого одягу (спортивні костюми, світшоти, толстовки, футболки, штани) на 682 тис. грн;
- іншого майна (з’єднання для кабелів, LED лампи, фарба, ополіскувачі для прання, миючі засоби, тощо), вартістю 830 тис. грн.

До слова, від початку воєнного стану в Україні Закарпатська митниця загалом передала для потреб фронту майна на суму майже 97 млн. грн.

Крім цього, на початку липня п.р. Закарпатська ОВА прийняла рішення про безоплатну передачу майна ще на суму 2,6 млн. грн (мобільні телефони, транспортний засіб, плитка, будівельні суміші, вогнегасники, термінали StarlinkKit, тощо).

Також в цьому місяці митниця надала обласній військовій адміністрації інформацію про наявність наступного вилученого майна, яке незабаром може бути безоплатно передано для потреб функціонування держави в умовах воєнного стану на загальну суму 17,7 млн. грн. Відтак, до кінця липня п.р. ОВА має прийняти відповідні рішення.]]>
СБУ викрила корупційну схему в Ужгородському ДСНС, яка ставила під загрозу життя громадян http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24190131926 СБУ ліквідувала корупційну схему в Ужгородському районному управлінні ГУ ДСНС в Закарпатській області. Злочинна діяльність полягала у системному отриманні хабарів від підприємців за погодження дозвільної документації. Пресслужба СБУ КРИМІНАЛ Tue, 09 Jul 2024 16:18:00 +0300
За отриманий хабар посадовці ДСНС «закривали» очі на невідповідність матеріально-технічної бази суб’єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки.

Частина з таких закладів були нездатними забезпечити цивільний захист громадян у момент надзвичайних ситуацій. Таким чином, вони ставили під загрозу життя та здоров’я громадян України.

Організатору схеми та його спільнику повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України.

Наразі триває досудове слідство. Встановлюються інші, причетні до правопорушення, особи.  

Заходи з викриття злочину проводили співробітники СБУ в Закарпатській області разом з територіальним управлінням ДБР у Львові за процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури.]]>
На Закарпатті поліція заблокувала масштабний канал переправлення військовозобов’язаних через кордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24190125729 У Берегівському районі співробітники поліції затримали зловмисників, які організували масштабний канал переправлення військовозобов’язаних чоловіків через кордон України. За місцями проживання та у транспортних засобах фігурантів проведено 16 обшуків. КРИМІНАЛ Tue, 09 Jul 2024 15:50:00 +0300
За узгодженим планом зловмисники транспортували групи чоловіків на мікроавтобусах до лінії кордону, там вони покидали автівки й наступну частину маршруту долали пішки. За такі послуги кожен з клієнтів сплачував фігурантам від 7 до 12 тисяч доларів.

За оперативними даними правоохоронців, такими послугами зловмисників скористалися близько 50 осіб.

Поліцейські встановили особи підозрюваних – 33-річний та 49-річний організатори, а також 26-річний водій. Останнього затримали днями раніше під час спроби переправити таким чином 17 військовозобов’язаних чоловіків. Їх впіймали за 200 метрів від кордону з Угорщиною.

За результатами обшуків вилучено готівку в національній та іноземній валюті на понад 820 тисяч гривень, 5 автомобілів, зброю, набої та боєприпаси, понад півтисячі пачок безакцизних сигарет, GPS-трекер, фотопастку та інші речові докази, які підтверджують причетність фігурантів до злочинної діяльності.

Слідство у справі триває. Затриманим загрожує до 9 років увʼязнення з конфіскацією майна, повідомляє відділ комунікації поліції в Закарпатській областi.

Західне регіональне управління Держприкордонслужби України
повідомляє, що 8 липня Берегівський райсуд обрав запобіжний захід двом організаторам. Обидвом призначено по 60 діб тримання під вартою, з можливістю внесення застави у розмірі 9 мільйонів гривень одному та 7,5 мільйонів   гривень іншому. Їх поплічника днями суд також постановив взяти під варту на 60 діб з можливістю внесення застави у розмірі 900 400 гривень. ]]>
Працівник львівської митниці спільно з 30-річною закарпаткою переправляли чоловіків через кордон http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24190124847 Правоохоронці встановили, що діючий працівник митниці спільно з 30-річною мешканкою Закарпатської області підшуковував чоловіків призовного віку, які мали намір у незаконний спосіб виїхати за кордон в умовах воєнного стану. Вони допомагали переправляти чоловіків до країн ЄС поза встановленими пунктами пропуску. Свої послуги ділки оцінювали від 10 до 15 тисяч доларів США. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Tue, 09 Jul 2024 15:42:00 +0300
Охочі перетнути кордон спочатку приїжджали у Львів. Там їх зустрічав один з фігурантів. Вони отримували інструктаж щодо порядку дій та поведінки. На автомобілях їх доставляли до прикордонного населеного пункту, далі проводили до кордону пішки.

В ході роботи правоохоронці задокументували декілька таких фактів незаконного переправлення осіб через державний кордон.

Організаторам незаконного трансферу повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) ККУ. Посадовцю митниці та його спільниці обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою із правом внесення застави — 240 000 та 151 400 гривень.

Наразі тривають слідчі дії для встановлення повного кола причетних до організації схеми осіб та притягнення їх до кримінальної відповідальності.]]>
У Мукачеві затримали чоловіка, який погрожував ножем поліцейським та військовим http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419083559 Сьогодні під час заходів оповіщення на залізничному вокзалі міста Мукачева спільна група оповіщення зустріли чоловіка, який при спілкування почав погрожувати поліцейським та військовим ножем. Закарпатський ОТЦК та СП КРИМІНАЛ Tue, 09 Jul 2024 11:33:00 +0300
Нагадуємо, під час дії воєнного стану пересуватись без облікових документів заборонено. Погрози військовим та поліцейським, при виконанні службових обовʼязків, є обтяжуючою обставиною, що має правові наслідки та передбачає   кримінальну відповідальність.]]>
На Хустщині чоловіка придавило повалене дерево, його деблокували рятувальники http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419075313 Хустські рятувальники допомогли чоловіку, якого заблокувало дерево. Подія сталася вчора зранку в с. Велятино на вулиці Крушенича. ПОДІЇ Tue, 09 Jul 2024 10:48:00 +0300 ]]> ОСББ та ЖБК зможуть отримати пільговий кредит на закупівлю і встановлення енергообладнання http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2419074244 У межах розширеної програми «Доступні кредити 5-7-9%» їм видаватимуть до 5 млн грн терміном до 5 років під 7% річних. Закарпатська ОВА СОЦІО Tue, 09 Jul 2024 10:41:00 +0300
Щоб скористатися пільговим кредитом, керівництво ОСББ чи ЖБК має подати заявку до одного із 46 банків, які співпрацюють із державою за програмою «Доступні кредити 5-7-9%», та надати пакет необхідних документів.]]>
На Воловеччині течією віднесло жінку - тривають пошуки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24189162523 Через сильні дощі з градом в селі Буковець почалася повінь. Пресслужби поліції та ДСНС ПОДІЇ Mon, 08 Jul 2024 19:22:00 +0300
Також тривають пошуки 68-річної місцевої жительки: жінку віднесло течією річки, наразі її місцезнаходження невідоме. Поліція та ДСНС проводить пошукові заходи.

Громадяни, які через негоду опинилися в складній ситуації та потребують допомоги, можуть звертатися на номери гарячих ліній «102» та «101», повідомляє пресслужба поліції.


Пресслужба ДСНС
повідомляє, що до пошуків жінки залучено рятувальників, поліцейських та місцеве населення. Пошуковими групами обстежено близько 8 кілометрів русла потічка та річки Жденієвка.

Також фахівці ДСНС працюють над відкачкою води з 3-х підвальних приміщень приватних домоволодінь. Бригади РЕМ відновлюють пошкоджені лінії електропередач та електроопори. Окрім того, через пошкодження паводковою хвилею автомобільного моста відсутнє транспортне сполучення з 140 дворогосподарствами. Всі служби життєзабезпечення працюють над відновленням нормальних умов життя закарпатців.]]>
На Мукачівщині ремонтують автошлях Червеньово – Гать у межах села Великі Лучки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24189152627 На Мукачівщині у с. Великі Лучки проводять ремонт автошляху місцевого значення О 070704 Червеньово – Великі Лучки – Гать, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Mon, 08 Jul 2024 18:23:00 +0300
Заплановано провести ремонт дороги окремими картами. Підрядна організація зробить фрезування старого покриття і влаштує вирівнювальний шар асфальтобетону.

Таким чином вдасться забезпечити проїзд на ділянці протяжністю близько 3 км.

Після завершення робіт у цьому населеному пункті розпочнуть відновлювати покриття у межах дороги С 070728 (Київ – Чоп) – Домбоки.

Ремонт автошляху проводять за кошти громади.]]>
На Воловеччині мікроавтобус збив 10-річну дівчину http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24189141322 7 липня, співробітники поліції Воловця отримали повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду з травмованою дитиною у селі Гукливий. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Mon, 08 Jul 2024 17:08:00 +0300
Працівники поліції освідували водія — за кермом чоловік перебував тверезий. Досудове розслідування триває.
]]>
Хуст знову залишається у Першій лізі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418913585 Як ми повідомляли, ФК "Хуст" вибув із Першої ліги програвши у стикових матчах ФК "Звягель". Потім стало відомо, що "Хуст" все таки виступатиме у Першій лізі, замінивши ФК "Дружба". ПОДІЇ Mon, 08 Jul 2024 16:39:00 +0300
Сьогодні на офіційній сторінці ФК "Хуст" у соцмережі, з'явилося повідомлення, що команда таки гратиме у Першій лізі. Хустяни виступатимуть в групі «А» разом із «Минаєм».]]>
Харків'янка везла нареченого за кордон у спинці автомобільного крісла http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418983344 7 липня на кордоні з Румунією прикордонники Мукачівського загону виявили чоловіка, який ховався від паспортного контролю у спинці заднього крісла автомобіля своєї нареченої. ПОДІЇ Mon, 08 Jul 2024 11:28:00 +0300
Для перетину кордону українка обрала пункт пропуску «Солотвино».

Окрім запакованого у сховок 34-річного нареченого, у закордонну подорож 29-річна водійка взяла із собою свою маму та бабусю. Посадивши родичок на заднє сидіння автівки, жінка розраховувала, що прикордонний наряд не зможе виявити прихованого у спинці чоловіка.

Тепер за спробу незаконного перетинання кордону України на чоловіка чекає адмінвідповідальність. А от харків’янці загрожує кримінальна відповідальність. За організацію незаконного переміщення осіб через кордон Кримінальний кодекс передбачає відповідальність до 5 років позбавлення волі.]]>
В Ужгород приїхала дівоча футбольна команда «Багіра» з Донеччини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24189876 7 липня в Ужгород завітала дівоча футбольна команда «Багіра» з Донеччини, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. - Завдяки спільній ініціативі Української Асоціації Футболу, Закарпатської асоціації футболу та Закарпатській обласній державні адміністрації спортсменки з прифронтової області зараз відпочивають і відновлюються у нашому регіоні. Донецька обласна державна адміністрація СПОРТ Mon, 08 Jul 2024 10:59:00 +0300
Попри війну й постійні обстріли дівчатка продовжують тренуватися та не втратили бажання розвиватися у рідних містах на лінії фронту. Вони та їхні наставники – справжні герої і приклад незламності для наших дітей.

Щиро радію тому, що ми маємо можливість підтримати, забезпечити належні умови й відновлення для дітей, які живуть у складних умовах війни.

Дякую за чудовий настрій, який дівчата подарували нам у цей недільний день. Ми й надалі будемо зміцнювати ці звʼязки та підтримувати українців, які зараз перебувають у надскладних життєвих обставинах, спричинених терористами проти нашої країни.]]>
На Тячівщині сталася масштабна пожежа в житловому будинку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418975615 Пожежа сталася 6 липня в смт Дубове, на вул. Чендея. Пожежею знищено крівлю та перекриття будинку площею 110 кв. м, а також меблі та частину майна. Пресслужба ДСНС СОЦІО Mon, 08 Jul 2024 10:52:00 +0300
До гасіння залучались дві одиниці техніки від державних пожежно-рятувальних постів селищ Дубове та Усть-Чорна, а також вогнеборці Центру безпеки громадян Нересницької тергромади.]]>
На кордоні з Угорщиною затримали жінку з гранатою http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24188122342 Прикордонники Мукачівського загону припинили спробу незаконного переміщення через кордон боєприпасів. ДПСУ КРИМІНАЛ Sun, 07 Jul 2024 15:17:00 +0300
Виявилося, що 24-річна громадянка України, яка прибула в пункт пропуску автомобілем марки «Хонда», у дорожню сумку серед особистих речей поклала корпус та запал від гранати Ф-1 та патрон калібру 5.45 мм.

Зі слів подорожуючої, гранату її попросили доставити знайомі, які проживають в Будапешті.

Про виявлення ознак злочину, передбаченого ст. 263 «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» КК України, направлено повідомлення до Нацполіції.

Виявлені предмети були вилучені слідчо-оперативною групою Берегівського районного відділу поліції в Закарпатській області.]]>
На Закарпаття вкотре прибув евакуаційний потяг із Харкова http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241888450 Групу із 12 осіб зустріли на залізничному вокзалі у Мукачеві, - повідомляє перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Sun, 07 Jul 2024 11:41:00 +0300
Загалом за останні кілька тижнів наша область надала прихисток 64 особам із Харківщини.]]>
На Берегівщині потонули двоє дівчат http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418883546 Вода забрала життя одразу двох дітей у с. Батрадь. Пресслужба ДСНС СОЦІО Sun, 07 Jul 2024 11:33:00 +0300
Рятувальники щиро співчувають рідним загиблих та вкотре закликають громадян пильнувати за дітьми та частіше нагадувати їм про правила безпеки.

Із початку року 36 людей загинули на природних і штучних водоймах Закарпаття. І це аж на 11 більше, ніж за такий же період минулоріч.]]>
На Іршавщині пʼяний водій наїхав на жінку-пішохода та втік з місця події - потерпіла загинула http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24187183019 Смертельна ДТП сталася в селі Кушниця. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Sat, 06 Jul 2024 21:27:00 +0300
За викликом одразу ж виїхала слідчо-оперативна група Відділення поліції № 1 Хустського районного управління поліції. Правоохоронці обстежили місце аварії, переглянули записи з камер відеоспостереження із прилеглих територій та з'ясували попередні обставини ДТП.


10 липня прокуратура повідомила, що винуватцю обрали запобіжний захід – тримання під вартою без можливості внести заставу.


Відомо, що водій автомобіля «Chevrolet» проявив неуважність та допустив наїзд на 51-річну жительку села Лисичово, яка рухалась узбіччям у попутному напрямку автомобіля. Від отриманих травм жінка померла у кареті «швидкої».

Правоохоронці швидко встановили особу водія – 64-річний місцевий житель. На його пошуки орієнтували особовий склад відділення поліції та вже за 30 хвилин інспектори сектору реагування патрульної поліції спільно зі співробітниками слідчо-оперативної групи затримали чоловіка. Зʼясувалося, що за кермом він перебував у стані алкогольного спʼяніння.

Співробітники поліції помістили зловмисника до ізолятора тимчасового тримання. За фактом порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом в стані сп'яніння, що спричинило смерть потерпілого слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 286-1 Кримінального кодексу України. Окрім цього, поліцейські внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань   за ч. 1 ст. 135 Кримінального кодексу України, тобто залишення в небезпеці.

Слідство у справі триває. За скоєне зловмиснику загрожує до 10 років позбавлення волі.]]>
В Ужгороді неадекватний чоловік лазить по балконам багатоповерхівки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24187182431 Надзвичайна подія сталася у мікрорайоні Боздош на вулиці Хіри. Напівоголений чоловік завис на балконі. На місці події працюють поліцейські, рятувальники та медики. СОЦІО Sat, 06 Jul 2024 21:18:00 +0300
Як виявилося, на цьому ж балконі перебуває ще одна людина. У цієї людини в руках пляшка з пивом.

Медики, які прибули на виклик, кажуть, що це вже другий подібний випадок в місті протягом цього місяця.

Поліція попросила людей, які стоять поруч з будинком, розійтися, повідомляє "Ужгород оперативний":]]>
Чим відрізняється заводський спосіб приготування вин від домашнього? http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24187162949 Багато відомих людей говорять, що Закарпаття- срібна земля, адже це і не дивно, бо найкращі умови для вирощування винограду та виготовлення вин саме тут. Люди зі всієї України приїжджають на дегустації до різних виноробів Закарпаття. Один з найвідоміших виноробів Берегова Василь Копча має 7 гектарів землі на яких розташованні його виноградники. Їхня сім’я вже в декількох поколіннях виробляє вино, тому Василь розказує про відмінності виготовлення заводського та домашнього вина, адже проводячі дегустації для туристів зі всієї України йому неодноразово говорили, що їхні вина відрізняються від магазиних. Вероніка Межуєва СОЦІО Sat, 06 Jul 2024 19:28:00 +0300 Зупиняється процес бродіння методом зняття вина з осаду. Осад- це є мертві дикі винні дріжджі, які вже вимерли, переробили вино і осіли на дні. Після цього процесу відбувається зняття з осаду, перефільтрація. Але повністю перефільтрувати дріжджі неможливо, тому вина залишаються живими. Але якщо довго тримати вино в пляшці, то в ній з’явиться маленький осад і вино стане більш сухе і міцне. На відміну від крафтових вин, в заводських зупиняють процес бродіння за допомогою різних стабілізаторів, консервантів, а в солодкі десертні вина добавляють спирт, хоча спирт технологічно не заборонено добавляти, але він повинен бути виним.

Якщо порівнювати вино Кагор, то заводський має 16-20 градусів співвідношення цукристості та міцності, відповідно до чого видно, що бродіння зупиняють методом додавання спирту, адже Кагор сім’ї Копча має 9-10 градусів.]]>
Закарпатська ОВА реалізує спільний проєкт з оздоровлення ветеранів у Туреччині http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24187143722 Реабілітація та відновлення небом – ще один пілотний проєкт підтримки ветеранів, який Закарпатська ОВА реалізувала спільно з патронатною службою «Азову» й організацією «Wings4heroes», котру представляє наш партнер Любим Коган у Туреччині, - повідомляє Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Sat, 06 Jul 2024 17:32:00 +0300
Завдяки проєкту людини, яка займається організацією парапланеризму на турецькому узбережжі, та за особистої підтримки керівниці патронатної служби «Азову» Олени Толкачової в межах проєкту ми відправили за кордон ветерана 3-ї окремої штурмової бригади ЗСУ – Валентина, який був важко поранений у бою та втратив ногу.

За час перебування в Туреччині наш герой мав можливість підійматися в повітря разом з інструктором, отримати справжнє задоволення від польотів та відпочинку на узбережжі. Спілкування з тамтешніми українцями, які підтримують побратимів, надихає на нові звершення і дає сили рухатися вперед.

Дякуємо Любиму Когану та організації «Wings4heroes» за реалізацію цього проєкту.

Підтримка захисників – наш безумовний пріоритет. Тож для нас велика честь досягти цього результату.

Дякуємо за службу!]]>
Мобілізований клірик Хустської єпархії УПЦ МП втік з військової частини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24187143145 Мова про диякона Хустської єпархії УПЦ (МП) Володимира Петровція, який втік з військової частини, - повідомляє Віталій Глагола. КРИМІНАЛ Sat, 06 Jul 2024 17:28:00 +0300
Більше того, кажуть, що племінник росіянина Марка серед сослуживців неодноразово заявляв, що не хоче воювати проти своїх «сограждан», тому шукав варіантів уникнути служби.

Факт відсутності Володимира був виявлений вчора, 5 липня, під час перевірки особового складу. Чоловік самовільно залишив військову частину і наразі його розшукує ДБР та поліція.

За даними джерел Володимир Петровцій зараз знаходиться в Закарпатській області та переховується на території Хустської єпархії, сам він родом із села Приборжавське, що на Іршавщині.]]>
На Закарпатті собака прикордонників зупинив біля Тиси чотирьох ухилянтів з надувними колами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24187101734 На Закарпатті за 50 метрів від кордону з Румунією прикордонники відділення «Грушово» Мукачівського загону затримали чотирьох порушників кордону разом із провідником. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Sat, 06 Jul 2024 13:14:00 +0300
За послуги закарпатця троє з чоловіків заплатили по 8 тисяч доларів США, ще один віддав 7 тисяч доларів США. Отримавши від «гіда» надувні кола, «вояжери» у його супроводі попрямували до річки, де їх виявив та затримав прикордонний наряд. У ході затримання двоє зі зловмисників, проігнорувавши законні вимоги військовослужбовців, спробували втекти. Для їх затримання було залучено службового собаку та здійснено попереджувальні постріли.

Плавців та їх помічника доставили в прикордонний підрозділ для складання протоколів про вчинені ними адміністративні правопорушення.

Про виявлення у діях провідника ознак злочину, передбаченого ст. 332 ККУ «Незаконне переправлення осіб через державний кордон України», прикордонники направили повідомлення до Нацполіції.

Крім того, оперативники загону проводять заходи з пошуку організатора злочинної схеми переправлення осіб через державний кордон.]]>
Поліція Хустщини затримала зловмисника, який посеред вулиці скоїв розбійний напад на жінку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24187101353 Вранці 6 липня до поліції звернулася 48-річна закарпатка та заявила, що щойно на автобусній зупинці у селі Нижнє Селище Хустського району її пограбував знайомий. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Sat, 06 Jul 2024 13:11:00 +0300
Поліцейські встановили особу, причетну до пограбування — 44-річний місцевий житель. Зловмисника менш ніж за годину розшукали. У нього виявили та вилучили мобільний телефон потерпілої, який після проведення всіх необхідних слідчих дій повернуть власниці.

Зловмисника поліцейські затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 4 ст. 186 Кримінального кодексу України, тобто грабіж, вчинений   в умовах воєнного стану. Слідство у справі триває.]]>
Віктор Микита взяв участь у засіданні Президії Конгресу місцевих та регіональних влад України http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418710127 Узяв участь у роботі засідання Президії Конгресу місцевих та регіональних влад України, яке пройшло на чолі з Президентом Володимиром Зеленським, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Sat, 06 Jul 2024 12:58:00 +0300
Глава держави дав доручення Уряду представити суспільству всі пропозиції щодо того, як підтримати людей, наші громади, українські компанії в умовах жорстких дефіцитів електрики.

Уже готовий пакет змін до законодавства, який незабаром буде проголосований у парламенті. Є рішення Уряду. Є нові кредитні програми – повністю безвідсоткові кредити для людей і дешеві й лояльні кредити для бізнесу. Все це має запрацювати якнайшвидше.

На засіданні взяли слово представники військових адміністрацій, громад та бізнесу, які надали власні пропозиції для оперативного розвʼязання поточних питань.

Росія й надалі продовжує атаки на енергетичну інфраструктуру, тож потрібно готуватися до вирішення проблем і на рівні регіонів та громад.]]>
Нова пальмова алея з’явилася в Ужгороді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24186175421 Деталі тут Мирослава Глагола ПОДІЇ Fri, 05 Jul 2024 20:53:00 +0300 Творчі Волонтери: Серце Благодійних Ярмарків для ЗСУ в Ужгороді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418617535 Завдяки наполегливій праці та невичерпному ентузіазму цих відданих людей, кожен благодійний ярмарок перетворюється на незабутнє свято. Вони збирають значні кошти для підтримки наших захисників, створюючи атмосферу радості та надії. Мирослава Глагола СОЦІО Fri, 05 Jul 2024 20:51:00 +0300 Завдяки цим самовідданим людям, кожен благодійний ярмарок перетворюється на справжнє свято, сповнене радості та надії. Вони організовують веселі заходи, де кожен може долучитися до благородної справи допомоги нашим воїнам. Завдяки їхній наполегливій праці та невичерпному оптимізму, волонтери збирають значні кошти для ЗСУ, підтримуючи наших захисників у важкий час.
Їхня діяльність не обмежується лише одним днем чи подією. Вони постійно працюють, організовуючи нові заходи, залучаючи нових людей і надихаючи всіх навколо. Це справжні герої нашого часу, які, незважаючи на всі труднощі, продовжують боротися за світле майбутнє України.
]]>
В Ужгороді у спеку будуть обмежувати рух великих вантажівок http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24186154837 На території міста із 1️⃣0️⃣:0️⃣0️⃣ до 2️⃣2️⃣:0️⃣0️⃣ включно ОБМЕЖЕНО рух автотранспортних засобів фактичною масою понад 2️⃣4️⃣ тонни і навантаженням на вісь більше 7️⃣ тонн при температурних показниках повітря вище 2️⃣8️⃣ градусів за Цельсієм. РАТУША Fri, 05 Jul 2024 18:46:00 +0300
✅ спеціалізованих транспортних засобів, що використовуються для ліквідації надзвичайних ситуацій,

✅ транспортних засобів, що здійснюють перевезення небезпечних, швидкопсувних вантажів, живих тварин і птиці, товарів подвійного призначення та/або майна, що використовується для потреб оборони.]]>
Медичні заклади Закарпаття отримали 700 ноутбуків http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24186132723 Медичні заклади Закарпаття отримали ноутбуки, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. - Їх закупило Міністерство охорони здоров’я спільно зі Світовим банком у межах проєкту «Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя (HEAL Ukraine)». ПОДІЇ Fri, 05 Jul 2024 16:24:00 +0300
На Закарпатті відповідно до розподілу ноутбуки отримали 34 установи, зокрема центри первинної медико-санітарної допомоги та комунальні медичні центри у різних куточках області.

Надана сучасна техніка дуже потрібна нашим лікарям, щоб забезпечувати належне функціонування електронної системи охорони здоров’я, бути мобільними і завжди перебувати у комунікації із пацієнтами.]]>
На Закарпатті викрили міжрегіональне наркогруповання, організатор якого колишній поліцейський http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24186131713 В ході проведення оперативних заходів, спрямованих на протидію наркозлочинності, співробітники Головного управління Національної поліції в Закарпатській області заблокували канал постачання наркотиків до регіону. Під час розслідування вдалося встановити, що організатором схеми є 40-річний голова однієї з профспілкових організацій, який в перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну виїхав з Дніпропетровської області на постійне місце проживання до Закарпаття. КРИМІНАЛ Fri, 05 Jul 2024 16:11:00 +0300
Правоохоронцям вдалося встановити, що для приховування злочину та оперативної доставки, фігуранти користувалися послугами однієї з логістичних компаній. В ході документування злочинної діяльності оперативники зафіксували близько 10 таких трансферів.

Експерти у своїх висновках підтвердили, що речовина, яку постачали наркоторговцю з Дніпропетровської області, є особливо небезпечним наркотичним засобом. Також їх протиправну діяльність підтверджують зафіксовані правоохоронцями телефонні розмови.

Організатора та двох спільників, підозрюваних в налагодженні міжрегіонального каналу наркоторгівлі поліцейські затримали у порядку статті 208 КПК України та помістили в ізолятор тимчасового тримання. Слідчі повідомили їм про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 307 Кримінального кодексу України.

Злочинну діяльність зловмисників припинено. За скоєне їм загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна, повідомляє Відділ комунікації поліції в Закарпатській області.

Віталій Глагола
повідомив, що йдеться про Сергія Джихура – колишнього міліціонера, тепер голову Первинної профспілки «Правозахисники країни». З міліції його з ганьбою звільнили за пʼянку та втрату табельної зброї. Після цього Джихур роками дискредитував у своїх дописах роботу правоохоронних відомств, напевно через особисті образи, а прикривав це все бурхливою діяльністю профспілки.

З початком війни він втік з рідного Дніпра до Закарпаття. Тут придбав собі будинок та планував спокійно приторговувати наркотиками.


5 липня екс-міліціонера Сергія Джихуру відправили за ґрати без права внесення застави.]]>
На Закарпатті розпочали роботу літні патріотично-виховні табори для молоді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24186112155 На Закарпатті розпочали роботу літні патріотично-виховні табори для молоді, які проходять на мальовничих гірських локаціях краю, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. СОЦІО Fri, 05 Jul 2024 14:18:00 +0300
У складі групи є й діти героїв, які зараз захищають країну на фронті, та тих, хто віддав своє життя за незалежність нашої держави.

Продовжуємо системну роботу з організації навчально-виховного процесу для молоді в різних районах Закарпаття і забезпечуємо всебічну підтримку для дітей з прифронтових регіонів.]]>
На Міжгірщині місцеві жителі врятували оленятко, відбивши його у зграї собак http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418681746 4 липня у селі Новоселиця місцеві жителі врятували маленьке оленятко від неминучої загибелі. За тваринкою гналися собаки і без втручання людей її життя могло б закінчитися трагічно. СОЦІО Fri, 05 Jul 2024 11:09:00 +0300 На Тячівщині судитимуть депутата за шахрайське заволодіння землею вартістю 1,2 млн грн http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241868853 Прокурор Тячівської окружної прокуратури скерував до суду обвинувальний акт щодо депутата Нересницької сільської ради за фактом шахрайства в особливо великих розмірах і використання підробленого документу (ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 358 КК України). Пресслужба Закарпатської обласної прокуратури КРИМІНАЛ Fri, 05 Jul 2024 11:06:00 +0300
У 2021 році чоловік одержав дозвіл на розробку проєкту землеустрою на ділянку, яка призначалася для ведення особистого селянського господарства. Оформлюючи право власності на майно вже після повномасштабного вторгнення рф в Україну, підозрюваний проігнорував положення Земельного кодексу України, які регулюють такі дії на період воєнного стану.

Не маючи належних підстав для отримання землі, він використав фальсифіковане рішення селищної ради, надав його держреєстратору і, як наслідок, набув у власність згадану ділянку. У подальшому ж відчужив її третій особі.

У період слідства прокурори також заявили цивільний позов, аби витребувати ділянку з чужого незаконного володіння і повернути громаді.

Досудове розслідування здійснював Тячівський райвідділ поліції.

]]>
Закарпаття посідає перше місце в Україні за відкриттям нових підприємств http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24185185855 Сьогодні ЗМІ опублікували аналітику щодо закриття ФОПів в Україні в умовах воєнного стану, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. - За даними YouControl.Market, за перше півріччя 2024 року закриття ФОПів зросло на 54%, а компаній – на 15% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. ПОДІЇ Thu, 04 Jul 2024 21:49:00 +0300
Динаміка приросту кількості підприємців у нашому регіоні зросла на 21% у порівнянні з першим півріччям 2023 року. Це на 11,3% більше, ніж загальний показник у країні.

У що це трансформувалося для Закарпаття: надходження коштів до місцевих бюджетів лише у першому кварталі 2024 року (у зіставних умовах) зросли на 130,8% (+534 млн грн), порівнюючи з минулим роком.

Завдяки сприятливому економічному клімату та вектору на захист інтересів бізнесу наш регіон посідає перше місце в Україні за відкриттям нових підприємств. І ця динаміка лише збільшується.

У що це трансформувалося для ЗСУ: лише в першому кварталі 2024 року Закарпаття спрямувало на оборону та безпеку майже 678 млн грн. Міста Мукачево й Ужгород увійшли до всеукраїнських рейтингів за цим коефіцієнтом.

Це один із найбільших показників серед усіх областей країни попри те, що ми – один із найменших регіонів і маємо чи не найменший бюджет за обсягом.

Мова цифр гучніша за популізм.

Дякую бізнесу за довіру та громадам за те, що підтримали регіональний курс на розвиток економічного сектору в умовах війни.

Дякуємо нашим захисникам за міцність і героїзм!

Рухаємося далі.]]>
Цього року Закарпаття отримає десятки мільйонів євро від ЄС на реалізацію інфраструктурних проєктів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418518495 Цього року Закарпаття отримає десятки мільйонів євро від ЄС на реалізацію інфраструктурних проєктів за пріоритетами охорони здоров’я, захисту довкілля, зменшення забруднення та спільних ініціатив між прикордонними регіонами, зокрема й у сфері безпеки, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Thu, 04 Jul 2024 21:47:00 +0300
Наш регіон – лідер за кількістю відібраних грантових проєктів у межах програми Interreg VI-A NEXT HUSKROUA, яка фінансується за кошти Європейського Союзу.

28 червня в румунському повіті Сату-Маре відбулося засідання Моніторингового комітету програми транскордонного співробітництва Interreg VI-A NEXT «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2021 – 2027», в межах якого затверджено перелік проєктів, котрі пройшли конкурсний відбір.

Офіційно цей перелік буде опублікований після звершення всіх протокольних процедур згідно з правилами Програми.

Цей кейс укотре демонструє, що попри війну наш регіон завдяки ефективним менеджерам може залучати міжнародні інструменти підтримки, кошти позабюджетного спрямування в той час, коли державні ресурси спрямовуються на потреби ЗСУ та життєдіяльності громад.

Дякуємо всім учасникам і партнерам за вагомий внесок у розвиток краю.

Рухаємося далі!]]>
В Ужгороді під час ремонтних робіт бетонозмішувач зачепив дроти і зірвав ліхтар - постраждала жінка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24185114411 У центрі Ужгорода на Волошина бетонозмішувач зірвав електропроводи та ліхтар. РАТУША Thu, 04 Jul 2024 14:41:00 +0300 Віктор Микита привітав правоохоронців Закарпаття з професійним святом http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24185113552 Привітав правоохоронців Закарпаття з професійним святом – Днем Національної поліції України, - повідомив голова Закарпатської ОВА. ПОДІЇ Thu, 04 Jul 2024 14:32:00 +0300
Окрема вдячність тим поліцейським, які зі зброєю в руках героїчно захищають нашу незалежність і женуть ворога з української землі.

Дякую за самовіддану службу та вірність присязі!

Вічна пам’ять тим, хто віддав своє життя за Україну.]]>
На Закарпатті прикордонники затримали двох "благодійників", які збирали кошти на лікування дітей http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418585440 Жителів Одещини та Полтавщини, які привласнювали кошти, зібрані на лікування тяжкохворих дітей, викрили на Закарпатті прикордонники. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Thu, 04 Jul 2024 11:47:00 +0300
На неодноразові вимоги прикордонників водій відмовився надати свій транспортний засіб для огляду, натомість, як підставу для безперешкодного проїзду через контрольні пости, пред’явив посвідчення комітету по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Таке ж посвідчення мав і пасажир. Як з’ясували згодом прикордонники, надані документи є повністю сфальшованими.

Під час подальшого огляду, до якого долучилися співробітники оперативно-розшукового відділу «Дякове», у вказаних чоловіків також виявили посвідчення про належність до одного із благодійних фондів, договір про надання волонтерських послуг, бланки актів вилучення грошових пожертв, наліпки благодійного фонду тощо. Виявилося, що «благодійники» займалися розповсюдженням по місцевих магазинах скриньок для збору коштів, а в подальшому 80 % від зібраних коштів забирали собі, а решта 20 %, за словами чоловіків, могли бути використані для надання допомоги комусь із хворих.

Крім того, в телефоні одесита оперативники загону виявили переписку, у якій він висловлює сподівання на перемогу росії у війні проти України.

До місця події прикордонники викликали співробітників взаємодіючих правоохоронних органів.

Про факт виявлення у діях псевдо благодійників ознак злочинів, передбачених ст. 358 ККУ (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) та 190 ККУ (Шахрайство) прикордонники направили повідомлення до Нацполіції.

Наразі заходи з ретельного вивчення усіх деталей виявлених правопорушень тривають.]]>
Закарпатські митники не дозволили розмитнити двох «німців» за символічну сплату митних платежів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241858477 Посадові особи управління боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці задокументували одразу два порушення митного законодавства за надання підроблених документів на транспортні засоби, які намагалися розмитнити за символічну ціну. Закарпатська митниця ПОДІЇ Thu, 04 Jul 2024 11:45:00 +0300
Звісно, зважаючи на такі «символічні» вартості іномарок, в інспекторів виникли підозри щодо достовірності договору купівлі/продажу даних транспортних засобів.

У рамках співпраці закарпатських митників з суміжною стороною було встановлено, що продавцем «німців» була не фізична особа, а компанія, і вартість однієї становила 2250 євро, іншої – 2400 євро. А от покупцем і одержувачем цих іномарок виявився житель Червонограда.

Перевізник почав виправдовуватися та зізнався, що на прохання одного знайомого, який пообіцяв йому винагороду 400 євро, взявся за перевезення з Німеччини двох авто, але на словацькому кордоні «помилково» надав не ті рахунки, а от на українській стороні – «справжні».

Тож, за надання митному органу підроблених документів, в даному випадку – договорів купівлі/продажу, що містять неправдиві відомості щодо продавця/відправника, покупця/одержувача та вартості товару, відносно перевізника складено протокол про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України.

Автомобілі вилучено, cправу скерують до суду. А от на порушника чекають не лише штрафні санкції у вигляді сплати від 50 до 100% від вартості товарів правопорушення, а й можлива їх конфіскація.]]>
На Берегівщині легковик впав у річку, рятувальники деблокували водія з понівеченого авто http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418575150 Сьогодні вночі до ДСНС Закарпаття надійшло повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду в селі Сільце, що на Берегівщині. Пресслужба ДСНС СОЦІО Thu, 04 Jul 2024 10:49:00 +0300 ]]> Конфлікт між працівниками прикордонної служби та жінкою на Закарпатті прокоментували в ДПСУ http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418574844 3 липня на Тячівщині стався конфлікт між прикордонниками та водійкою легковика, яка не захотіла проходити перевірку на блок-посту. У Мукачівському прикордонному загоні прокоментували подію. ПОДІЇ Thu, 04 Jul 2024 10:38:00 +0300
А вже потім прикордонники наздогнали її автомобіль, попри те, що жінка чинила опір, її затримали та доставили у прикордонний підрозділ де склали протокол про адміністративне правопорушення.]]>
На Виноградівщині прикордонники затримали відразу 10 ухилянтів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24184184728 Прикордонники відділу «Вилок» Мукачівського загону затримали групу чоловіків з восьми різних областей України. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України ПОДІЇ Wed, 03 Jul 2024 21:45:00 +0300
Усіх затриманих для з’ясування обставин правопорушення і складання протоколів доставили у прикордонний підрозділ. Троє із затриманих є жителями Закарпаття, решта - жителі Полтавщини, Житомирщини, Вінниччини, Запоріжжя та міст Харків, Київ і Дніпро.

Кожен із затриманих мав заплатити переправникам від 7 до 10 тисяч доларів США. Оперативники загону детально вивчають усі обставини та встановлюють коло осіб, причетних до організації незаконної подорожі чоловіків.]]>
Чиновника Ужгородської міськради Горвата, затриманого на хабарі, відсторонено від посади http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24184184444 Посадовця Ужгородської міської ради, якого правоохоронці викрили на вчиненні корупційного злочину, рішенням суду відсторонили від виконання посадових обов’язків. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області КРИМІНАЛ Wed, 03 Jul 2024 21:40:00 +0300
У ході розслідування встановлено, що фігурант пропонував громадянам за неправомірну вигоду сприяти у пришвидшенні оформлення документів про догляд за родичами з інвалідністю. Така довідка надавала можливість в подальшому отримати відстрочку від мобілізації.

Зловмисника спіймали на гарячому та затримали. За скоєне йому загрожує до 10 років ув’язнення із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

У справі триває досудове розслідування.

Читайте також: Які статки у сім’ї ужгородського депутата-хабарника Мирослава Горвата]]>
На Тячівщині планують демонтувати торік пошкоджений міст http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24184131745 Роботи проведуть у межах реалізації проєкту реконструкції переходу через річку Тересва на дорозі державного значення Н-09 Мукачево — Рахів — Богородчани — Івано-Франківськ — Рогатин — Бібрка — Львів, - повідомив перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Wed, 03 Jul 2024 16:16:00 +0300
Підрядна організація, відповідальна за реконструкцію, упродовж тижня підготує графік виконання робіт, його узгодять і вже на початку серпня розпочнуть реалізацію проєкту. Терміни дуже стислі, зараз ідеальний момент: рівень води невисокий, а вимушене тимчасове відключення від газопостачання мешканці окремих населених пунктів відчуватимуть не так гостро, ніж, до прикладу, восени чи взимку.

Дату початку робіт, а також графік, коли у зв’язку з перенесенням труби буде відсутнє газопостачання, обов’язково оприлюднимо завчасно.]]>
Закарпатців будуть штрафувати за використання електрики для непобутових потреб без погодження http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241849302 З 1 липня побутовим споживачам заборонено використовувати електроенергію для непобутових потреб без наявності окремого договору з обленерго. СОЦІО Wed, 03 Jul 2024 12:29:00 +0300
Згідно з Кодексом комерційного обліку електричної енергії, на об’єкті такого побутового споживача має бути забезпечений окремий комерційний облік електричної енергії, що використовується на непобутові потреби.

У разі виявлення оператором системи розподілу фактів споживання побутовим споживачем електричної енергії на непобутові потреби побутовому споживачу, в якого будуть виявлені вищезгадані порушення, буде здійснено перерахунок вартості за фактично спожиту електричну енергію за відповідним комерційним тарифом за попередні 6 місяців.

Також споживач повинен ПРОТЯГОМ ОДНОГО МІСЯЦЯ з моменту виявлення факту порушення здійснити заходи з усунення порушення шляхом негайного припинення споживання електричної енергії на непобутові потреби та укладення відповідних договорів з ОСР та постачальником щодо використання електроенергії за відповідним комерційним тарифом.]]>
В ТЦК на Закарпатті чоловік порізав собі руки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418492832 В соціальних мережах поширюється допис громадянина Пилипа Луніна, де він розповідає історію, як порізав руки в туалеті, тільки б не ставати на захист України. Громадянин навіть не приховує своє небажання служити українському народові. Служба зв’язків з громадськістю Закарпатського ОТЦК та СП ПОДІЇ Wed, 03 Jul 2024 12:26:00 +0300
Зазначаємо, що Пилип Лунін   відповідно ст. 18 та п. 2, ч. 1, ст. 37 Закону України “Про військовий обов’язок та військову службу” 19.12.2017 року   Дніпровським районним ТЦК та СП в м. Київ у зв’язку з визнанням за станом здоров’я непридатним до військової служби в мирний час та обмежено придатним у воєнний час, переданий з обліку призовників на військовий облік військовозобов’язаних. Відповідно підлягає призову по мобілізації.

Закликаємо громадян бути гідними нащадками українських героїв, сумлінно ставитися до свого конституційного обов’язку і встати на захист рідної землі.]]>
СБУ повідомила про підозру закарпатцю, який закликав до захоплення державної влади http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418492557 Служба безпеки викрила у Закарпатській області місцевого мешканця, який розхитував ситуацію в регіоні і закликав громадян до захоплення державної влади. КРИМІНАЛ Wed, 03 Jul 2024 12:25:00 +0300
В соцмережі Facebook він «аргументував» необхідність захоплення державної влади. Агітатор закликав військові формування «взяти владу», пояснюючи це єдиним шляхом перемогти у війні.

Ініційована у справі експертиза підтвердила протиправну діяльність агітатора.

Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) Кримінального кодексу України.

Викриття зловмисника проводилося під процесуальним керівництвом Закарпатської обласної прокуратури.]]>
Працівниці міськради Ужгорода повідомлено про підозру у незаконному виведенні 0,2 Га землі в аеропор http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n241849252 Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Закарпатській області повідомили про підозру колишній працівниці Ужгородської міської ради у зловживанні службовим становищем. КРИМІНАЛ Wed, 03 Jul 2024 12:22:00 +0300
Крім того, незаконне виведення зазначеної земельної ділянки з комунальної власності є перешкодою для успішного проходження сертифікації міжнародним аеропортом "Ужгород".

Дії підозрюваної кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 2 ст. 233 (незаконна приватизація державного, комунального майна) Кримінального кодексу України. Наразі вирішується питання про обрання фігурантці запобіжного заходу.

Закарпатською обласною прокуратурою предʼявлено цивільний позов про повернення незаконно приватизованої ділянки в комунальну власність.]]>
На Тячівщині у селі Чумальово втонув 21-річний місцевий мешканець http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418491542 2 липня Служби порятунку повідомили з поліції про ймовірне утоплення людини в с. Чумальово, на вул. Озерній. СОЦІО Wed, 03 Jul 2024 12:07:00 +0300 Історична зустріч Президента Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Орбана http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418320220 Протягом року спеціально сформована двостороння українсько-угорська робоча група на чолі з Андрієм Єрмаком і Петером Сійярто провела велику цілеспрямовану та ефективну роботу, щоб вивести відносини країн на якісно новий рівень, який потрібний для євроінтеграції України, та допомоги нашому народу досягти справедливого миру. Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита ПОЛІТИКА Tue, 02 Jul 2024 22:59:00 +0300
Угорщина почала головувати в ЄС, тож ми отримали союзника на чолі ключової європейської інституції.

Діалог та співпраця продовжуються.]]>
На Закарпатті з робочим візитом перебувають представники громадської організації з Німеччини http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24183195725 У фокусі уваги – питання енергетичної безпеки, робота місцевого й релокованого бізнесу в умовах відключень електроенергії та будівництво реабілітаційного центру, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Tue, 02 Jul 2024 22:55:00 +0300
Зосередив увагу на плані забезпечення життєдіяльності населення електроенергією, стабільної роботи бізнесу та розвитку економіки району в умовах дефіциту централізованого енергопостачання. Йдеться про створення децентралізованої інфраструктури для генерації електроенергії з відновлювальних джерел та газу. Для потужних компаній хорошим варіантом у цьому випадку було б встановлення автономних газових станцій, що зменшить навантаження на енергосистему і підвищить енергетичну незалежність регіону. Тому є потреба в такому обладнанні, і підтримка партнерів у цьому процесі була б дуже корисною.

На зустрічі також обговорили проєкт «4.5.0. Recovery Center». Будівництво реабілітаційного центру для ветеранів в Ужгороді вже підтримують кілька країн Європи. Тож ішлося, зокрема, про важливість сприяння з боку німецьких партнерів в обміні досвідом та навчанні спеціалістів.

Ми вдячні громадській організації «Партнерство Німеччина – Україна/Молдова» та пану Йохану Парчу за підтримку і сподіваємося на плідну майбутню співпрацю.]]>
Чотирьох "туристів" затримали поблизу кордону зі Словаччиною. Серед затриманих - росіянин http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418313570 Чотирьох молодиків зупинили у горах Закарпаття прикордонники Чопського загону. Свою появу поблизу кордону зі Словаччиною чоловіки пояснювали пристрастю до гір та туризму. КРИМІНАЛ Tue, 02 Jul 2024 16:55:00 +0300
У ході перевірочних заходів оперативні співробітники загону встановили, що затримані давно знайомі між собою і дійсно займалися туризмом. Вони склали маршрут подорожі за порадами з соцмереж та онлайн картами. Чоловіки розраховували, що чим складніша місцевість, тим менша вірогідність натрапити на прикордонників.

Росіянин, який прямував разом з ними, багато років проживає у Луцьку і знайомий з «мандрівниками». Відповідно до задуму, він мав бути, так би мовити, їхнім «прикриттям» як туристів. Після перетину кордону українцями іноземець планував повернутися тим же маршрутом назад і згодом виїхати за кордон через один з пунктів пропуску.

Чоловіків затримали в адміністративному порядку і доставили у прикордонний підрозділ. Громадянам України доведеться відповідати перед судом за спробу незаконного перетину державного кордону. Росіянина притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення прикордонного режиму.]]>
На Закарпатті СБУ затримала ділків, які переправляли за кордон призовників http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24183135458 Служба безпеки України встановила зловмисників, які допомагали чоловікам призовного віку покинути територію України без законних на це підстав. Пресслужба СБУ КРИМІНАЛ Tue, 02 Jul 2024 16:53:00 +0300
Вартість такої послуги становила 7,5 тис. доларів США з одного «ухилянта».

За оперативною інформацією, щомісяця ділки переправляли у такий спосіб близько 10-15 призовників.

У межах слідчо-оперативних дій, правоохоронці затримали ділків під час спроби організувати нелегальний «трансфер» для п’яти «ухилянтів».

Організатору схеми та двом його спільникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон) Кримінального кодексу України. Їм обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави.

Тривають слідчі дії для встановлення усіх обставин злочину та причетних до правопорушення осіб.]]>
Голова Закарпатської ОВА взяв участь у зустрічі Володимира Зеленського та Віктора Орбана http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24183125256 Узяв участь у зустрічі Президента Володимира Зеленського та прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, - повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Tue, 02 Jul 2024 15:50:00 +0300
Президент Володимир Зеленський серед іншого подякував Віктору Орбану та угорському народу за підтримку ініціативи щодо відкриття в Будапешті української школи для представників української національної спільноти та тимчасових переселенців. Це рішення є безпрецедентним і закладає основу майбутнього напрямку освіти наших громадян за кордоном.

Для Глави держави підтримка українців за кордоном у цей складний час є одним із пріоритетних питань. Завдання залишається незмінним – повернення всіх, хто через війну вимушено залишив рідну землю.

Для Закарпаття це також важливе питання, адже десятки тисяч наших краян вимушено переїхали до Угорщини та намагаються організувати навчально-виховний процес дітей саме за українською системою освіти.

Тож можна констатувати, що 1 вересня 2025 року українські діти підуть до першої в ЄС повнокомплектної державної української школи. Знаково, що цей навчальний заклад буде саме в Будапешті.

Зараз лише в столиці Угорщини є запит від декількох тисяч українських родин з-поміж переселенців та окремо від угорських українців на навчання дітей українською мовою. Є українські вихователі та вчителі, вони готові працювати. Є важливе рішення державного самоврядування українців в Угорщині щодо необхідності відкриття української школи, яке прийняли в поточному році.

Завдяки Президенту Володимиру Зеленському українці отримали підтримку Уряду Угорщини та особисто премʼєр-міністра країни Віктора Орбана в питанні започаткування власного освітнього осередку.]]>
До команди амбасадорів Закарпаття приєдналися ще троє людей http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418310435 Сьогодні черговий важливий момент для нашого краю – вручили відповідні посвідчення та значки ще трьом амбасадорам Закарпаття: Олександру Шаталову, Тетяні Шелест та Наталії Петій-Потапчук, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. ПОДІЇ Tue, 02 Jul 2024 13:37:00 +0300
Та для амбасадорів це не тільки висока й почесна відзнака, а й велика відповідальність перед спільнотою. Бажаємо енергії для продовження роботи на ще вищому та кращому рівні.

Загалом зараз у нашому регіоні вже є 24 амбасадори, які працюють над залученням інвестицій, підвищенням привабливості регіону й економічного розвитку.

Ця подія стала ще одним етапом підтримки активних громадян, які не лише вірять в майбутнє свого краю, а й роблять все для його розбудови.]]>
Закарпатець намагався перевезти через кордон 20 тис. пачок сигарет та двох чоловіків http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418310151 На Закарпатті прикордонники Мукачівського загону викрили 41-річного жителя села Дюла на спробі незаконного підробітку одразу на двох видах протиправної діяльності. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України ПОДІЇ Tue, 02 Jul 2024 13:05:00 +0300
Близько першої години ночі прикордонний наряд від відділення інспекторів прикордонної служби «Хижа» зупинили на КП. Під час перевірки військовослужбовці виявили у сховку двох чоловіків – 30-річного черкащанина та 23-річного киянина, які зізнались у своїх намірах незаконно покинути територію України. У ході подальшої перевірки транспортного засобу із залученням оперативників загону, прикордонники виявили також і сховок з тютюновими виробами без марок акцизного збору.

Тож своїми діями закарпатець вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ст. 332 ККУ (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) та 204 ККУ (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів), по даному факти прикордонники повідомили співробітників поліції.]]>
В Ужгородському та Тячівському районах сталися дві ДТП за участі неповнолітніх http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418310438 ДТП за участю неповнолітніх сталися у Чопі та Тячеві. Відділ комунікації поліції в Закарпатській області ПОДІЇ Tue, 02 Jul 2024 13:01:00 +0300
Друга аварія трапилася 2 червня в місті Тячів. 35-річна місцева жителька, рухаючись на автомобілі марки «Hyundai», зʼїхала за межі проїзної частини та допустила зіткнення з припаркованим на обочині транспортним засобом марки «Infiniti». У салоні авто «Hyundai» також знаходились 9-річний син водійки, 35-річна жителька селища Буштино та її 9-річна дочка. У результаті зіткнення малолітню дівчину та її матір доставили до лікарні з травмами.]]>
На Хустщині горіли два будинки, а на Тячівщині під час пожежі травмувалася жінка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418375632 За минулу добу в області сталися три масштабні пожежі в оселях закарпатців. СОЦІО Tue, 02 Jul 2024 10:48:00 +0300 (на фото).

1 липня, сталася пожежа в житловому будинку за адресою: Хустський район район, Хустська тергромада, с. Крайнє. Пожежею знищено крівлю та перекриття на площі 60 кв. м.

2 липня, сталася пожежа в житловому будинку за адресою: Тячівський район, Нересницька тергромада, с. Терново, вул. Центральна. Вогнем знищено крівлю на площі 80 кв. м та частину домашнього майна, а також пошкоджено перекриття на площі 40 кв. м. На пожежі постраждала 80-річна жінка, що надихалася продуктами горіння. Каретою екстреної медичної допомоги її госпіталізували до реанімаційного відділення Тячівської райлікарні.

Причини й збитки встановлюються. ]]>
На Закарпатті стартувала подача заявок на Конкурс стартапів http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24182182958 Сьогодні стартувала подача заявок на Конкурс стартапів, - повідомив заступник голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо. - Якщо ви маєте амбітні ідеї для створення або розвитку бізнесу, ця ініціатива – саме для вас. Конкурс надає унікальну можливість отримати до 200 тисяч гривень на реалізацію проєкту. ПОДІЇ Mon, 01 Jul 2024 21:28:00 +0300
•   ініціативи від внутрішньо переміщених осіб, ветеранів 2014–2024 років та членів їхніх родин (30% від загальної суми бюджету);

•   проєкти, які реалізуватимуть на гірських територіях Закарпаття (20% від загальної суми);

•   інші ідеї, які відповідають критеріям Конкурсу (50% від бюджету).

Ця ініціатива є важливою для економіки нашого краю, оскільки сприяє розвитку малого та середнього бізнесу, створенню нових робочих місць, впровадженню інновацій. Підтримка підприємців допомагає зміцнювати місцеву економіку, підвищувати її стійкість і конкурентоспроможність.

Детальнішу інформацію, зокрема про пакет документів, можна знайти на порталі «Допомога Закарпаття». Там же до 30 липня можна подавати документи для участі: www.dopomoha.carpathia.gov.ua/archives/22682.

Не втрачайте свій шанс отримати фінансування та зробити свій внесок у розвиток економіки Закарпаття.]]>
Декана факультету іноземної філології УжНУ Михайла Рошка піймали на хабарі http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418215931 У ході проведення негласних слідчих розшукових дій управлінням стратегічних розлідувань зафіксовано цілий ряд фактів передачі грошей Михайлу Рошку за позитивні відмітки студентам, повідомив Віталій Глагола. ПОДІЇ Mon, 01 Jul 2024 18:09:00 +0300
За деканом слідкували кілька місяців і фіксували отримання хабарів у службовому кабінеті. Ще у квітні у тому самому кабінеті провели обшуки, вдома також. А також у автомобілі Audi A4, яким користується Михайло Рошко.

Під час обшуків виявили чорнові записи й пристрій для виявлення «жучків» у кабінеті.

Наразі декану УжНУ повідомлено про підозру. Йому оголошено про неї за ч.3 ст.368 КК України.


Сьогодні ж в Ужгородському міськрайонному суді обирали запобіжний захід для декана УжНУ Михайла Рошка. Йому обрали «запобіжку» у вигляді тримання під вартою на 60 діб з можливістю внесення застави в 181 000 грн, хоча прокуратура просила 3 000 000 грн.

В результаті за Михайла Рошка щойно внесли заставу, але через кінець робочого дня - його випустять завтра зранку після оформлення необхідних паперів.

Прокуратура подасть апеляцію на це рішення суду і вимагатиме заставу в 3 мільйони гривень.

]]>
Лінії екстрених служб «103» та «112» доступні навіть при відсутності енергопостачання http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24182144820 Якщо у Вас виникають труднощі із дозвоном на "103" або «112», але є стаціонарний інтернет, то скористайтесь альтернативними каналами зв’язку. 103 Закарпаття СОЦІО Mon, 01 Jul 2024 17:46:00 +0300 Viber, WhatsApp, Telegram, Signal + 38 050 432 44 07.

Коротко і чітко сформулюйте причину виклику (скарги та симптоми пацієнта, прізвище, ім'я, стать та вік хворого) та точну адресу виклику. Якщо є можливість – вкажіть дані геолокації. Це важливо, якщо Ви знаходитесь поза межами населеного пункту (наприклад у лісі, в горах тощо) і поряд немає видимих орієнтирів.

НАГОЛОШУЄМО!!! Використовуйте цей канал зв’язку ВИКЛЮЧНО коли у Вас не має можливості зателефонувати на лінію «103» або «112»!!!]]>
Дорожники відновлюють покриття у напрямку популярного серед туристів села Лумшори на Ужгородщині http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24182144519 Підрядна організація проводить аварійно-відновлювальні роботи на двох ділянках автомобільної дороги загального користування місцевого значення О 070802 Тур’ї Ремети – Лумшори, - повідомляє перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький. ПОДІЇ Mon, 01 Jul 2024 17:43:00 +0300
Всі роботи виконують за рахунок бюджету громади.]]>
Хор «Кантус» дав благодійний концерт у церкві Перечина http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418292817 30 червня академічний камерний хор «Кантус» з Ужгорода гастролював у Перечині. Концерт «Звуки небес, голоси землі» на підтримку наших захисників відбувся у греко-католицькому храмі святого Миколая Чудотворця. Благодійний квиток коштував всього сто гривень. ДОЗВІЛЛЯ Mon, 01 Jul 2024 12:23:00 +0300
Програма складалася з двох частин. У першій прозвучали духовні пісні, молитви зі святої Літургії, у другій – світські пісні, українські та закарпатські народні співанки вітчизняних композиторів.

Настоятель парафії отець Мирослав зауважив: «Вдячні Господу Богу і нашим захисникам, що під час повномасштабної війни можемо приймати цей чудовий хор і прославляти нашого Господа співом, нашими відкритими серцями. У Всевишнього просимо захисту для наших воїнів, просимо миру і перемоги».

Диригент та художній керівник хору, народний артист України Еміл Сокач розповів, що отець Мирослав неодноразово запрошував «Кактус», але так склалося, що виступає тільки тепер.

– Сьогодні, 30 червня, ми завершуємо концертний сезон. З 1 липня ідемо у відпустку. Маємо честь виступати у Перечині, у такому красивому храмі. Скажу таке: нині ми вперше співатимемо світські пісні у церкві на Закарпатті. Досі у храмах виконували тільки духовні. Це знаково. Для мене Перечин – важливе місто. Мій батько очолював Перечинську дитячу музичну школу протягом 12 років, керував місцевими хорами. Думаю, дехто ще пам’ятає його, – звернувся до присутніх.

– Пам’ятаємо, пам’ятаємо, – сказало одночасно декілька людей. Ці слова викликали щиру радість у пана Еміла.

Розпочали і закінчили молитвою за Україну «Боже великий єдиний». Протягом години у приміщенні панувала неймовірна атмосфера, божественний багатоголосий спів, який зачепив найпотаємніші струни серця присутніх. Це було дуже гарно і дуже глибоко.

Прозвучав і всесвітньо відомий «Щедрик» Миколи Леонтовича. Заспівали закарпатську народну пісню «Пливе качка по Тисині». Саме «качка», а не кача. Як сказав пан Сокач, таким був перший варіант пісні в обробці Іштвана Мартона.

Слухачі-глядачі на знак вдячності гаряче аплодували артистам і заспівали «Многая літ». Від парафії пані Людмила вручила пану Емілу букет білих троянд.

– Це було щось неймовірне. У мене бракує слів, щоб передати емоції, – зізнався Іван Стецьо. – Усім знайомим, які не прийшли на концерт, буду казати, що вони багато втратили. Отримані враження сьогодні – це надовго. Це треба пережити. Думаю, що ті голоси навічно засядуть у наших серцях, душах. Я щасливий, що почув такий спів у нашій церкві. Це щось божественне!

Своїми враженнями поділилася і Вероніка Годована: «Я була вихованкою дитячої музичної школи, коли Петро Петрович Сокач очолював її. А ще багато років співала у колгоспному хорі, яким він керував. На концертах «Кантуса» була і в Перечині, і в Ужгороді. Дивлюся на Еміла і бачу його батька: ті ж манери, поведінка. Просто Петро Петрович був трохи вищим, більшим. Вважаю, що такі заходи треба відвідувати частіше, щоб очистити і наповнити свою душу чистим, божественним, побачити і почути високе мистецтво».

Довідково
Історія «Кантуса» почалася в 1985 році виступом на ювілейному вечорі Михайла Кречка. 1992 року вийшло розпорядження голови виконкому Закарпатської обласної ради Михайла Країла про створення професійного камерного хору «Кантус». Це був старт професійної кар’єри колективу. В 2009 році «Кантус» отримав почесне звання «академічного хору».

У репертуарі камерного хору чільне місце посідає духовна музика, музика епохи ренесансу, обробки українських народних пісень, твори українських композиторів, колядки та щедрівки, джазові композиції. Особливе значення колектив віддає виконанню та популяризації сучасної музики, зокрема вітчизняної.

З 2001 по 2014 рік хор був організатором музичного фестивалю «Фестиваль сучасної духовної музики» в Ужгороді. 1999 року відбулося концертне турне містами Швейцарії.

Учасник хорових фестивалів і форумів як в Україні, так і за кордоном – в Угорщині, Італії, Ірландії, Австрії, Швейцарії, Франції, Німеччині, Великій Британії.]]>
Визначилися фіналісту Кубка Закарпаття з футболу http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418292257 30 червня відбулись матчі у відповідь 1/2 фіналу Кубка Закарпаття: ЗАФ СПОРТ Mon, 01 Jul 2024 12:18:00 +0300 «Сокіл» (Кінчеш) – «Медея» (Оноківці) – 0:7 (3:2).

У фіналі зустрінуться «Севлюш» та «Медея».]]>
Минулими вихідними на Закарпатті сталися три масштабні пожежі у житлових будинках http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418272122 29 червня пожежа сталася в житловому будинку за адресою: Мукачівський район, Чинадіївська тергромада, смт Чинадійово, вул. Глинянська. Вогнем знищено покрівлю житлового будинку та надвірної споруди на площі 200 кв. м, частину перекриття житлового будинку, а також частину майна. Ще пошкоджено перекриття та стіни другого поверху будинку. Пресслужба ДСНС СОЦІО Mon, 01 Jul 2024 10:16:00 +0300
30 червня пожежа сталася в житловому будинку за адресою: Тячівський район, Солотвинська тергромада, смт Солотвино, вул. Л.Українки. Вогнем пошкоджено перекриття на площі 99 кв. м та речі домашнього вжитку (на фото).

Постраждалих не було, причина й збитки встановлюються.]]>
21-річний наркоман з Мукачева через ревнощі вбив 46-річного мешканця Верхнього Коропця http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24181144747 29 червня, до поліції надійшло повідомлення від медиків про те, що у приватному помешканні у селі Верхній Коропець Мукачівського району співробітники екстреної допомоги констатували смерть місцевого жителя. На тілі чоловіка були наявні ознаки насильницької смерті. Пресслужба поліції КРИМІНАЛ Sun, 30 Jun 2024 17:43:00 +0300
Поліцейські затримали вбивцю неподалік. Чоловіка освідували – він перебував у стані наркотичного сп’яніння. За скоєне йому загрожує до 15 років позбавлення волі.


2 травня cуд обрав убивці запобіжний захід – тримання під вартою без визначення розміру застави.]]>
На Закарпатті поблизу кордону з Угорщиною правоохоронці зупинили автобус із 17-ма ухилянтами http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418173324 Сімнадцятьох чоловіків зупинили на кордоні з Угорщиною прикордонники Мукачівського загону. Західне регіональне управління Держприкордонслужби України КРИМІНАЛ Sun, 30 Jun 2024 10:29:00 +0300
На затримання транспортного засобу висунулася група реагування. За 200 метрів до держрубежу авто зупинили. У ньому перебували 17 чоловіків із семи областей України – Київської, Львівської, Одеської, Харківської, Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської.

За послуги переправників кожен з чоловіків мав віддати від 3 до 12 тисяч доларів США. Для з’ясування обставин та складання протоколів про вчинені адмінправопорушення затриманих доставили до прикордонного підрозділу.

Ведеться слідство.]]>
Благодійна акція в Угорщині на підтримку закарпатських церков http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24180173747 З нагоди сторіччя угорського підрозділу Ордену Йоганнітів влаштовано масштабну благодійну акцію – збір на підтримку сотні закарпатських церков, – повідомляє KARPAT.IN.UA. Таміла Рахівська СОЦІО Sat, 29 Jun 2024 20:34:00 +0300 Внаслідок тривалої російсько-української війни забезпечувати церкви опаленням та електроенергією стає дуже важко. Багато людей покинуло свої домівки, і через це в громадах погіршилася можливість утримувати храми, так як переважна більшість пожертвувань надходила від прихожан.
На Закарпатті дзвони є в 101 реформатській церкві, майже в такій же кількості римо-католицьких храмів та 37 греко-католицьких, де служба проводиться угорською мовою.
На сайті budapest-johannita.hu/adomany перераховано сто закарпатських населених пунктів, для церковних громад яких збирається допомога. Серед них, зокрема, Тячів, Велика Добронь, а також міста Ужгород, Хуст і Мукачево.
Нa сайті є мoжливість зрoбити пожертву з бaнківської кaртки. Кошти можнa також внести на рахунок Угорського підрoзділу Ордену Йоганнітів, зaзначивши кoнкретне цiльове призначeння плaтежу.
]]>
П’яний мукачівець вбив свого знайомого http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n2418017220 28 червня до поліції Мукачева зателефонував місцевий мешканець та заявив, що у будинку своєї матері виявив невідомого чоловіка, який лежить посеред кімнати весь у крові. Пресслужба поліції КРИМІНАЛ Sat, 29 Jun 2024 20:17:00 +0300
Оперативники встановили, що до злочину причетний 36-річний брат заявника. Чоловіки разом розпивали алкогольні напої, а згодом між ними виник конфлікт, у ході якого фігурант наніс численні тілесні ушкодження потерпілому та втік. Сам потерпілий від отриманих травм помер.

Підозрюваного швидко розшукали і помістили в ізолятор тимчасового тримання. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі.]]>
Закарпатський реабілітаційний центр для військових 4.5.0 Recovery Center отримав поштову марку http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24180111659 Знаково, що проєкт із кожним днем набирає обертів і вже має перспективи стати національним, - повідомляє голова Закарпатської ОВА Віктор Микита. ПОДІЇ Sat, 29 Jun 2024 14:12:00 +0300
Дякуємо іноземним партнерам за підтримку проєкту та фінансування першочергових робіт. Попри нестачу державних коштів ми обʼєднали навколо нашої ідеї міжнародну спільноту, яка має тісні звʼязки із Закарпаттям та нашими громадами.

Зараз концепт стає реальністю – і скоро тисячі захисників отримають справжнє місце сили, де зможуть відновити своє здоровʼя та повернутися до нормального життя.]]>
В Ужгороді на Радванському кар’єрі втонув чоловік http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24180111013 28 червня до Служби порятунку від поліцейських надійшло повідомлення про імовірне утоплення чоловіка 1999 року народження. Зі слів очевидців, хлопець разом з друзями відпочивав біля водойми, але опісля чергового занурення, зник під водою та не виплив на поверхню. СОЦІО Sat, 29 Jun 2024 13:53:00 +0300
Обставини трагедії наразі з’ясовують правоохоронці, повідомляє пресслужба ДСНС.
______________________________________

Пресслужба ДСНС повідомила, наступного дня, 29 червня з водойми вилучено та передано працівникам поліції ще одне тіло чоловічої статі.
]]>
На Мукачівщині хлопця вбила блискавка http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24179202741 На Мукачівщині у селі Великі Лучки місцевий житель загинув від удару блискавки, повідомляє mukachevo.rayon.in.ua. СОЦІО Fri, 28 Jun 2024 23:26:00 +0300
Загиблому було 22 роки. На місце викликали «швидку», але врятувати його не змогли – постраждалий помер ще до приїзду медиків.
]]>
Голова Закарпатської ОВА привітав ужгородських випускників з успішним завершенням навчального року http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24179165720 Мав за честь привітати ужгородських випускників з успішним завершенням навчального року, - повідомив Віктор Микита. - За його підсумками 979 учнів отримали свідоцтва про здобуття повної загальної середньої освіти. 148 з них нагороджено медалями. ПОДІЇ Fri, 28 Jun 2024 19:54:00 +0300
Нових звершень та здійснення мрій!
]]>
Словацька компанія готова долучитися до будівництва реабілітаційного центру 4.5.0 в Ужгороді http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24179165412 Словацькі бізнесмени готові доєднатися до будівництва реабілітаційного центру для військових в Ужгороді. Про це повідомляє Закарпатська обласна рада. ПОДІЇ Fri, 28 Jun 2024 19:49:00 +0300
Начальник управління з питань організаційного забезпечення діяльності ради, міжнародних та регіональних зв’язків обласної ради Тарас Гайдук окреслив етапи реалізації зазначеного проєкту, який передбачає глибоку реновацію будівлі колишньої лікарні. Зокрема, її буде добудовано та реконструйовано відповідно до найновіших стандартів, щоб пацієнт, який буде перебувати тут на реабілітації, відчував себе максимально комфортно. Він закликав підприємців допомогти з електротехнічним обладнанням для Центру та обґрунтував можливості такої співпраці.

Керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Володимир Гнатківський подякував меценатам за підтримку у такий важкий для нашої країни час та запевнив у підтримці з реалізації спільних ініціатив.

Участь у зустрічі узяли: генеральний директор компанії SEZ Krompachy Йозеф Дороцак, представники компанії Їржі Адамек та Ян Габонай,   представник МЗС у м. Ужгрод Михайло Дзихор та ін.]]>
В Ужгороді, на землях виділених під дитсадки, будують багатоповерхівки http://www.rionews.com.ua/mixed/all/now/n24179163945 На території колишнього зеленгоспу, що на розі вулиць Загорської та Івана Франка, виросла новобудова. Минулого року тут мали почати будувати садок, натомість сьогодні продають квартири від 50 000 доларів. РАТУША Fri, 28 Jun 2024 19:36:00 +0300
Ужгородцям навіть презентували проект уявного дитсадка та розповіли, що його будівництво коштуватиме 44 мільйони гривень. 10% коштів на спорудження мали виділити з бюджету громади Ужгорода і 90% — з державного бюджету. Здати в експлуатацію садок мали минулого року. У ньому мало бути 13 груп і 100 працівників. На його місці виросла чергова багатоповерхівка, квартири у якій продають за понад 50 000 доларів.

Також соціальне зобов’язання зі зведення садочка взамін на дозволи свого часу давав найбільший забудовник вулиці Климпуша у мікрорайоні Боздош. Відтак, обіцянку було змінено на побудову дитячого майданчика, зрештою мешканці не отримали нічого. За недотримання домовленостей ніхто не відповів жодним чином.

Якщо врахувати, що останній садок в Ужгороді збудували понад 30 років тому, тобто ще за радянських часів, і якщо врахувати, що з початком війни населення в Ужгороді зросло приблизно у 2,5 рази, то ця історія виглядає, як мінімум антилюдяно. Бо сьогодні в Ужгороді — понад 8,5 тисяч дошкільнят. Їх виховують у 23-х заповнених до максимуму садках, деякі з них перевантажені майже вдвічі.

Мікрорайони Ужгорода продовжують рясніти новими багатоповерхівками, дошкільнят стає більше, електронна черга у діючих садках вже заповнена на кілька років уперед і місць у ДНЗ гостро не вистачає.]]>