Газета

SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS * FROM news where (active_i = '1') and (lang_code = 'rus') and (date_i <= '2024-04-26') and ((cat_id = '0')or('0' >= '0')) and (in_newspaper = '1') and ((is_nonpublished <> '1')or(0 = '13')) order by id desc LIMIT 20, 20

Прихильник путіна – коньячний барон Гісем – опинився під ще одним ударом

Київ тримає під пильним контролем справи проти директора Ужгородського коньячного заводу Володимира Гісема. Вседозволеність коньячного барона залишилася в минулому.

США не допоможе

Все сталося так, як і прогнозувалося. Байден не встиг надати тієї допомоги, на яку розраховувала Україна. Конгрес США знову заблокував проект надання допомоги Україні. І навряд чи до виборів президента США, які відбудуть   восени, нам ще щось світить. Передвиборне політичне протистояння між демократами та республіканцями у США перейшло у стадію популізму і політики намагаються використовувати риторику не надання допомоги комусь, а акумулювання коштів на внутрішні потреби.

Про фандрейзинг та гендерну рівність в Ужгороді від експертів Ради Європи

Днями Благодійний фонд «Благо» організував тренінги з гендерної політики та фандрейзингу і проектного менеджменту для громадських організацій, що працюють із національними меншинами, за підтримки Ради Європи. Лариса Кобелянська, експертка Ради Європи з розвитку громадянського суспільства та адвокації розповіла:

З угорцями можна домовлятися

Закарпаття стало майданчиком для переговорів з норовистими сусідами. Нещодавно нас відвідав глава уряду Словаччини Роберт Фіцо, який до візиту пропагував російські наративи, казав, що блокуватиме виділення Україні 50 млрд. євро грошей Євросоюзу і натякав, що Україна мала б віддати вже захоплені росіянами наші території, щоб нарешті поставити крапку у війні. Однак, приїхавши на Закарпаття він вже змінив риторику і був більш поблажливим.

Закарпаття як потенційний логістичний хаб – впораємося?

Ужгород зустрів прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо, відомого своїми антиукраїнськими заявами, сніговою заметіллю і нечищеними дорогами. Дуже контрастними виглядали новенькі українські та словацькі прапорці вздовж вул. Собранецької, якою і прибув високий словацький гість на Закарпаття, до снігової каші на проїжджій частині. Особливо невесело це виглядало на затяжному бамівському підйомі. Громадський транспорт, яким містяни дістаються до міської лікарні, поліклініки, інших установ, пробуксовував, водії чортихалися, погрожували зійти з маршруту. Ось тільки кому? Містянам, які співчутливо виходили з транспорту, де виходило зупинитися автобусу, й брели далі пішки. Переважно це літні люди, яким би до лікаря…  

Дволикий сусід

Коли почалася війна, то першими нам на допомогу прийшли найближчі сусіди. Особливо словаки. Вже перші ж дні на кордоні були відкриті волонтерські та державні пункти допомоги біженцям. Людей консультували, транспортували, годували…

Фонд «Благо»: про зустріч з Її Величністю Королевою Швеції   та плани на 2024

У 2023 році Закарпатський обласний благодійний фонд «Благо», діяльність якого зосереджена на підтримці та розвитку ромської громади Ужгорода та Закарпаття в цілому, відсвяткував своє 20-річчя. З початком повномасштабного вторгнення Фонд опікується також ВПО - для цього був створений шелтер, в якому за цей час прихистили більш ніж 2500 людей. Про те, що зараз у пріоритеті для Фонду «Благо», спілкуємося з його засновницею Елеонорою Кулчар та її командою.

Чому правоохоронці зволікають зі слідством стосовно корупційних діянь «червоного директора» Гісема

Країна попри війну захлинається в корупції. Захід вже відкрито нам погрожує припинити фінансову допомогу, якщо ми не почнемо масштабну боротьбу з корупцією. Крадуть мільярди бюджетних коштів. Більшість з крадених корупціонерами коштів – кошти, які мають йти на підтримку нашої армії.

Як не залишитися на самоті з ворогом

Ситуація на фронті все важча. Але ми тримаємося. На 50% впала підтримка заходу. США входять у передвиборчий період. Там цього року обиратимуть президента і американцям вже не до нас. Саме США були найбільшими нашими донорами, саме від них ми отримали значну кількість зброї та техніки. Тепер цього не буде.

Ми пишаємося ним!

10 січня цього року професору УжНУ доктору історичних наук, старшому науковому співробітнику Центру Гунгарології, членуТовариства з вивчення спадщини Шандора Петефі при Академії наук Угорщини, засновнику професійної угорської історіографіїна Закарпаття Якову Ісаковичу Штернбергу виповнилося б 100 років. Його і досі пам’ятають як талановиту людину, яка до останнього віддавалася роботі.

Депутати Ужгородської міськради звітують перед виборцями про роботу за рік

На початку року представники органів місцевого самоврядування традиційно звітують про пророблену за рік роботу. Відповідно до чинного законодавства. У першу чергу перед своїми виборцями. Чи зверталися до них містяни впродовж року і з якими питаннями, перепитали у голови фракції політичної партії «Слуга народу» в Ужгородській міській раді Арсена Мелкумяна.

Крадуть мільярди

Виснажений народ розуміє, що ситуація на фронті не на нашу користь і люди подеколи віддають останні гроші, на які мають купити дрони чи теплий одяг нашим захисникам. Але в той же час у верхах діється щось неймовірне. Міністр оборони України Рустем Умєров нещодавно зізнався, що наразі у війську проводиться аудит на предмет закупівель і лише за 4 місяці виявлено крадіжку щонайменше 10 мільярдів гривень!

Найцінніший ресурс – люди, яких маємо берегти

Підбиваючи підсумки 2023 року, усвідомлюємо втрати, пов’язані в першу чергу з війною, аналізуємо пройдені та непройдені уроки, прийняті та неприйняті виклики, використані й упущені шанси та можливості. Розмовляємо про це з депутатом міськради Арсеном Мелкумяном, який за поточний рік і як представник органів місцевого самоврядування, і як підприємець підтримав цілу низку громадських проєктів та ініціатив в Ужгороді.

Потрібно менше красти

У британській газеті The Times вийшла стаття під заголовком «Чим закінчиться війна в Україні». У статті йдеться про те, що перемога над Росією виглядає малоймовірною і з наближенням другої річниці вторгнення Київ переключає увагу на утримання своєї території, а не на перемогу над ворогом.

Мобілізація по-новому

Урядовий проєкт про нові правила мобілізації та нововведення в несенні військової служби зареєстрували в парламенті ввечері на Різдво, 25 грудня. Головна потреба нових змін, чого не приховує українська влада, покращити показники мобілізації та поповнити війська, які зазнали великих втрат за майже два роки повномасштабної війни з Росією. Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що військове командування очікує мобілізувати наступного року близько 450-500 тисяч новобранців.

Важливо знати, що ти «неСам»

Уже 5-ий рік на Закарпатті працює соціальний проєкт «неСам». Він був створений, аби показати, що ті, хто потрапили у біду, самими у ній не залишаться, – розповідає Ернест Завадський, речник патрульної поліції Закарпаття, громадський активіст, який докладає   чимало зусиль для організації різних акцій у рамках проєкту.

Теракт на сесії сільради

Під час сесії Керецьківської сільради на Свалявщині стався теракт. На сесії приймали бюджет на 2024 рік. Депутат від Слуг Народу, 54-річний Сергій Батрин був проти того, щоб бюджет приймали без звіту про використання бюджету на 2023 рік. Окрім того, він був проти того, щоб голові громади Михайлу Мушці піднімали оклад на 50% і плюс давали премію 100% від окладу.

Як розвивати Ужгород

На сесії розглянули звіт про виконання Програми економічного і соціального розвитку Ужгородської міської територіальної громади за січень-вересень 2023 року.

Чи бути в Ужгороді вулицям Скунця, Чендея, Параджанова?

На листопадовій сесії Ужгородської міської ради депутати нарешті проголосували перейменування вулиці Антона Чехова на Шевченківського лауреата, уродженця Закарпаття Дмитра Кременя.

Чому нас зливають

Це дуже значимі для України дні. Ми просимо грошей і військової допомоги у США та Євросоюзу. Якщо допомоги не буде, то ми програємо війну. Навіть президент Зеленський сказав, що без допомоги ми повернемося до того стану, як це було у перші дні війни. Ми втратимо території і почнемо партизанську війну. Мета агресора залишається тою самою – для початку забрати у нас весь схід та південь, закрити доступ до моря і впритул підійти до кордонів Європи, замінивши владу в Україні на ручну.

 

Погода

Стрічка новин

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат