З угорцями можна домовлятися

03.02.2024 10:45 ПОЛІТИКА

Закарпаття стало майданчиком для переговорів з норовистими сусідами. Нещодавно нас відвідав глава уряду Словаччини Роберт Фіцо, який до візиту пропагував російські наративи, казав, що блокуватиме виділення Україні 50 млрд. євро грошей Євросоюзу і натякав, що Україна мала б віддати вже захоплені росіянами наші території, щоб нарешті поставити крапку у війні. Однак, приїхавши на Закарпаття він вже змінив риторику і був більш поблажливим.

А на початку цього тижня на Закарпаття навідався глава угорської дипломатії Петер Сійярто. Напередодні його візиту праворадикальні угорські політики висловлювалися про те, що у випадку поразки України Угорщина мала б забрати Закарпаття собі. А ще раніше говорилося багато про те, що Угорщина блокуватиме виділення Україні 50 млрд. євро коштів Євросоюзу, не буде постачати нам зброю і взагалі заважатиме євроінтеграційним процесам України.
Однак в Ужгороді Петер Сійярто вже не був таким різким у висловлюваннях. Він відвідав в Ужгороді кладовище Кальварія і вшанував пам’ять загиблих у війні з росією ужгородців. А потім поїхав до туркомплексу «Верховина» біля Невицького замку, де мав понад шестигодинну розмову зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою та главою Офісу Президента Андрієм Єрмаком.
Те що ця зустріч відбулася у комплексі «Верховина» було доволі дивним. Адже її власником є відомий прихильник путіна та росії Володимир Гісем, який наразі перебуває під криміналом за відмивання коштів Рівненської атомної станції. Це той, у кого під час обшуків виявили портрети путіна та печатки російських підприємств і це той, що в російській пресі вихваляв російських диктаторів і казав, що третю світову війну росія вже виграла. Присутні на зустрічі угорські журналісти радісно фотографували відреставрований Гісемом радянський символ «Миру – Мир» і викладали це в угорських виданнях, мовляв, в Україні є прихильники «русского мира».
Щодо самої зустрічі, то після неї Сійярто, Кулеба та Єрмак поділилися тим, про що було домовлено.
Сійярто спочатку розповів про те, яку допомогу надає Угорщина Україні, скільки прийняла у себе українців-переселенців, скільки надала допомоги нашим пораненим військовим і яка безпрецедентна гуманітарна допомога йде в Україну майже щодня. Сійярто нагадав, що всі протиріччя між нашими країнами сталися після прийняття в Україні закону Про освіту, яким різко обмежувалися права угорців на отримання освіти рідною мовою. Петер Сійярто чітко заявив, що єдиною вимогою Угорщини є повернення тих прав, які були в угорців України до 2015 року. І все.
У свою чергу, Дмитро Кулеба сказав, що не так давно, вже було прийняте рішення про зміни в закон Про освіту. Це було зроблено після прохань Угорщини та рішень Венеціанської комісії. Петер Сійярто передав 11 пунктів, які ще повинна виконати Україна щодо захисту прав нацменшин в Україні і Кулеба повідомив, що протягом 10 днів всі ці прохання будуть опрацьовані і питання має бути вирішене.
Щодо блокування допомоги Україні з фондів Євросоюзу і щодо підтримки вступу України до Євросоюзу, то Петер Сійярто ухилявся від прямої відповіді, однак сказав, що зброю Угорщина Україні надавати не буде, бо зброя – це війна, а не мир. Але при цьому з його вуст прозвучала чітко фраза, що Угорщина підтримує територіальну цілісність України та її суверенітет.
Ну і після цього глава Офісу Президента Андрій Єрмак також дав зрозуміти, що мова про територіальні поступки йти не може і на цьому крапка.
Ще один нюанс. Наші політики починають розуміти, що позиція влади Угорщини не є проросійською. Це позиція захисту інтересів самої Угорщини. Главу МЗС України попросили прокоментувати твердження про проросійськість Сійярто і Орбана.

"Якби це підтвердилося, це означало б великі проблеми як для ЄС, так і для Угорщини. Але я думаю, що вони налаштовані проугорськи. Якби вони були проросійськими, то Петер не заявив би на нинішній зустрічі, що поважає територіальну цілісність і суверенітет України", – сказав Кулеба.
Ще кілька слів про Закарпаття. Обласна влада добре підготувалася до зустрічі напередодні представила ряд проектів щодо угорсько-української прикордонної співпраці. Сійярто, Кулеба та Єрмак підтвердили, що є домовленості про розбудову прикордонної інфраструктури. Мова йде і про реконструкцію діючих переходів та відкриття нових, про ремонт мосту через Тису на пункті пропуску «Чоп-Загонь» і будівництво об’їзної дороги навколо Берегова.   Тобто, зустріч на Закарпатті глав дипломатичних установ Угорщини та України однозначно матиме користь і для безпосередньо нашої області.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат