Чужа війна нам допоможе

20.04.2024 12:32 ПОЛІТИКА

Центр світової уваги змістився від України на Близький Схід. Іран та Ізраїль вступили в безпосереднє протистояння. Якщо раніше Іран лише фінансував та озброював прихильних до себе бойовиків в Іраку, Сирії та Лівані, то зараз ця колись цілком світська, а зараз параноїдально консервативна країна вирішила нанести ракетний удар по своєму найбільшому ворогу – Ізраїлю.

Ізраїль вже давно попереджав світ, що з приходом до влади в Ірані аятол, визріла велика небезпека для світу. Іран входить до поясу зла. Він є союзником росії і надає окупантам свої безпілотники-шахеди, які щодня нищать українські енергетичні об’єкти, соціальну інфраструктуру, житлові будинки. Окрім того, Іран збив український пасажирський літак і тривалий час «морозився», мовляв, все в рамках безпеки країни.

І ось зараз ця країна вже на порозі створення ядерної зброї. Тобто, у світі з’явиться ще одна «мавпа з гранатою».

Демократичний світ проігнорував застереження Ізраїлю. Ніхто не хотів сваритися з Іраном, бо це великий ринок. А зараз сваритися з Іраном вже стало пізно. Всі розуміють, що якщо Іран вступить у відкритий конфлікт з Ізраїлем, то «вибухне» весь Близький Схід.

Загострення сталося після того, як ізраїльтяни нанесли удар по приміщенню в Сирії, де зібралися високопоставлені іранські генерали. Іран відразу ж попередив, що не терпітиме такої зухвалості Ізраїлю і нанесе удар у відповідь по «сіоністському режиму».

Всі чекали іранської відповіді. Авіакомпанії припинили польоти над зоною конфлікту, а консульства багатьох країн закликали своїх громадян негайно покинути деякі країни Близького Сходу.

Іран таки наніс удар. У бік Ізраїлю полетіли сотні ракет та бойових безпілотників. Але успішною цю атаку назвати важко. Спрацювала коаліція. Американські та британські літаки більшість ракет знешкодили ще на підльоті до території Ізраїлю, а решту збили ізраїльські системи протиповітряної оборони. Було зафіксовано лише декілька влучань, які не призвели до великих руйнувань та жертв.

Президента США Байдена запитали: чому американці збивали іранські ракети, які летіли на Ізраїль, але не збивають російські ракети, які летять на Україну? Той відповів, що це зовсім два різні конфлікти і США, якщо зіб’є російську ракету, то вступить у війну з росією, а це вже ядерна війна з усіма відповідними наслідками.

Одним словом, нам дали зрозуміти, що ніхто відкрито нас не захищатиме. Нещодавно президент Франції Макрон натякнув, що французькі військові можуть прийти в Україну і стати на наш захист, але потім він взяв свої слова назад. Не так його зрозуміли. Але з Макроном все ясно. Той веде подвійну гру. Варто нагадати, що Франція є наразі головним експортером російського газу у Європі. Більше того, за останні місяці цей експорт значно зріс і росія отримали мільярди євро від Франції за свій газ. І про санкції ніхто не згадує.

І все ж. Є позитив для України після загострення ірансько-ізраїльського конфлікту. На фоні цього конфлікту у США повернулися до розгляду питання про надання Ізраїлю та Україні військової допомоги. Нагадаємо, що в цьому пакеті нам передбачена допомога на 60 млрд. доларів. Чекаємо. Це може змінити ситуацію на фронті і хід самої війни. Ворог це відчуває і чинить щоденні масовані ракетні атаки на Україну. Але ми вистоїмо.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат