Всі на війну

13.04.2024 10:09 ПОЛІТИКА

Ворог тисне по всій лінії фронту. Бомбардування щоденні. Енергосистема майже знищена. Перевага окупантів у снарядах майже 10 до одного. Україна у великій небезпеці, а західні партнери вже просто не мають чим нам допомогти. Або не дуже хочуть.

Наш парламент прийняв закон Про мобілізацію. І головне в ньому те, що демобілізація не передбачається. Тобто, якщо раніше говорилося, що після трьох років у війську буде демобілізація, то цю норму прибрали. Військове начальство пояснило це тим, що у нас не вистачає воїнів і у випадку демобілізації, замінити «дембелів» не буде ким.

Закон, серед іншого, також передбачає, що:

Чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника.

Військовозобов’язані на час дії воєнного стану повинні постійно мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти їх на вимогу поліції чи працівників ТЦК.

Без військово-облікових документів можуть обмежити консульські послуги для чоловіків від 18 до 60 років.

Визнані обмежено придатними зобовʼязані будуть повторно пройти переогляд протягом 12 місяців. Ті, хто отримав 2-3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби.

Люди з інвалідністю та особи, звільнені з полону мають право на звільнення з військової служби (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу).

Ухилянтів можуть обмежити в праві керування авто за рішенням суду.

Місцеві державні органи зобов’язані сприяти мобілізації.

Закон також вводить «базову військову підготовку» для громадян замість строкової служби. Її можна пройти під час навчання у ВНЗ або в тренувальних центрах ЗСУ. Така підготовка почнеться з 1 вересня 2025 року.

Особи, які не пройшли військову службу чи базову військову підготовку, не зможуть працювати на державній службі, в прокуратурі чи поліції.

Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть в добровільному порядку зареєструвати свій електронний кабінет.

Бронювання

У органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах:

Державної служби категорії “А”, голів обласних, районних рад, сільських, міських голів - усі заброньовані від служби.

Державної служби категорії “Б”, “В”, в органах місцевого самоврядування – заброньовані лише 50%.

В органах державної влади, Національній поліції, НАБУ, ДБР, органах прокуратури, БЕБ, ДСНС, в судах - 100% бронь.

На підприємствах, яким встановлено мобілізаційні завдання – бронь.

На підприємствах, які є критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ – бронь.

Загалом, бронь від служби в армії отримали і багато працівників культури. Бронь отримали навіть працівники цирку. Тобто, клоунів в армію не візьмуть, а от трактористів та хліборобів будуть забирати.

Важливо також, що   відправити громадянина непідготовленим на фронт заборонено. До війська зможуть забирати і засуджених (крім тих, хто засуджений за злочини проти основ національної безпеки України).

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат