Хто протиратиме штани в парламенті

15.11.2014 09:11 ПОЛІТИКА

ЦВК завершила підрахунки і визначила остаточно склад нового парламенту.

За даними обробки 100 % протоколів дільничних виборчих комісій в електронному вигляді, за результатами голосування на позачергових парламентських виборах у багатомандатному загальнодержавному окрузі до Верховної Ради проходять шість партій.

Згідно з даними, оприлюдненими на сайті Центральної виборчої комісії, за партію «Народний фронт» проголосували 22,14 % виборців, за «Блок Петра Порошенка» — 21,81 %, за Об’єднання «Самопоміч» — 10,97 %, за «Опозиційний блок» — 9,43 %, за Радикальну партію Олега Ляшка — 7,44 %, за Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» — 5,58 %.

Так проголосувала Україна і цим партіям та людям довірила творення законів і формування уряду. Тільки не потрібно зараз говорити, хто свідомий чи не свідомий. Ми такі, які є.

До речі, найвищий рівень освіти мають виборці «Самопомочі» та «Правого сектору», а найнижчий — Радикальної партії. Про це свідчать дані опитування, проведеного консорціумом соціологічних служб, до якого входять «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва», Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова.

Так, у виборців «Самопомічі» — 56 % мають вищу освіту і ще 6,5 % незакінчену вищу.

У електорату «Правого сектору» — 47 % з вищою освітою і ще 12 % з незакінченою вищою.

При цьому серед виборців Радикальної партії мають вищу освіту 19 % і ще 5 % мають незакінчену вищу освіту. Тобто, за Ляшка голосували, м’яко кажучи, не зовсім розумні люди.

Результати опитування також показують, що за віком наймолодший електорат у Об’єднання «Самопоміч» (48 % віком до 40 років) та у «Правого сектору» (55% віком до 40 років), а найстарший електорат — у КПУ (73 % старших за 50 років) та в «Опозиційного блоку» (58 % старших за 50 років).

Відповідно до опитування, 50 % електорату Радикальної партії Олега Ляшка становлять сільські мешканці. Дещо вище від статистичного відсоток сільських жителів також характерний для електоратів «Народного фронту» (43 %) та ВО «Батьківщина» (41 %). А найбільше «урбанізований» електорат у Об’єднання «Самопоміч» (48 % виборців проживають у обласних центрах) та «Правого сектору» (49 %).

Окрім того, Верховна Рада 8-го скликання має найбільше жінок-народних депутатів за всю історію незалежної України. Такі висновки наводить Комітет виборців, проаналізувавши результати виборчих кампаній.

Цього року до парламенту обрано 47 жінок, або 11,1 % загального складу. Для порівняння, у Верховній Раді попереднього скликання було 9,9 % жінок (44 особи), а у ВР першого скликання — лише 2,3 % (11 осіб). Тож можна сказати, український парламент стає   збалансованішим. Втім, до світової практики ще далеко — в середньому в парламентах світу 22 % жінок, а в Європі цей показник сягає 25 %.

Наразі тривають коаліційні перемовини. Тобто, в парламенті буде створена коаліція, яка і повинна обирати главу уряду і рекомендувати міністрів. Тут не все просто, бо Блок Порошенка має намір отримати всіх силових міністрів, а «Народний фронт» Яценюка з цим не погоджується і має намір залишити на посаді глави МВС Арсена Авакова. Є в коаліційних переговорах і деякі популістські ляпи. Наприклад, міністром культури хочуть зробити співачку Оксану Білозір і поки що не відомо, що буде з міністром спорту Дмитром Булатовим, який встиг засвітитися в корупційних скандалах.

Можуть бути в новому уряді міністрами і двоє закарпатців: міністром економіки можуть призначити Віктора Пинзеника, найімовірніше, залишиться на своїй посаді міністр освіти ужгородець Сергій Квіт, а от нинішній в. о. міністра охорони здоров’я Василь Лазоришин із Хустщини, швидше за все, поступиться своєю посадою Ользі Богомолець.

Ну і про матеріальний бік. Як відомо, нині депутати в Україні це певна недоторканна каста. Наразі йде мова про необхідність зняття недоторканності нардепів, щоб вони не могли ховатися від кримінальних діянь у парламенті. А також мова йде про оплату праці парламентарів. Більшість експертів схиляються до того, щоб нардепам підвищити зарплату, але забрати пільги. Бо не гоже, щоб і так небідні депутати мали ще й можливість безкоштовних перельотів і відпочинку та лікувань. Вони ж не інваліди…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат