Парламент обиратимемо по-старому…

16.08.2014 12:27 ПОЛІТИКА

Коли ми говоримо про оновлення країни після Майдану, то що маємо на увазі? В чому оновлення? Може, чиновники стали менше брати хабарів? Чи людям стало легше вирішувати свої проблеми в інстанціях? Нема оновлення.


Навіть намагання громадськості змусити парламентарів прийняти «Закон про люстрацію» закінчується фарсом. Тобто в першому читанні для «відмазки» і спускання пари цей закон приймають, а потім гальмують. Закарпатський нардеп-завгосп Балога назвав авторів «Закону про люстрацію» бидлом на сторінці у Facebook. І тепер уже повністю підтверджується багато разів висловлена думка, що закарпатські люстратори повністю підпорядковані Балозі й мають намір вони люструвати вибірково: опонентів клану Балог повиганяти, а самого Балогу не чіпати, хоч той і був колишнім партійним функціонером Медведчука в СДПУ(о), прислужувався Ющенку, а потім і Януковичу. Такі люстратори Балозі потрібні, а справжніх люстраторів, які були авторами «Закону про люстрацію», він просто обзиває.

Та не тільки цей закон не подобається Балозі. Він зі своїми братами не голосував і за зміни до виборчого законодавства. Тобто через Балог та таких, як він, восени ми не зможемо обирати парламент по-новому за відкритими партійними списками. Все залишається, як і було. Депутати не змогли включити до розгляду у ВР жодного проекту змін до виборчого законодавства. Всі п’ять законів впроваджували голосування за відкритими списками. Найбільше — 200 голосів — набрав проект Соболєва. Провал.

Ще були консультації. Депутати щось домовлялися, але потім вийшов спікер Турчинов і видав фразу: «На жаль, ми так і не знайшли формат, відповідно до якого можна було б отримати 226 голосів за проект виборчого законодавства», — повідомив він.

«Поки немає змін до виборчого законодавства, вибори до наступної ВР будуть відбуватися за чинним законодавством», — сказав він.

ПОРАЗКА ПОРОШЕНКА

Провал голосування за нове виборче законодавство є серйозною поразкою президента Порошенка. І ця поразка є для нього, можливо, навіть більшою, ніж поразка виборів нового голови православної церкви МП в Україні. Адже сам по собі Порошенко має лише формальну політичну силу «Солідарність», яка в рейтингу не входить до числа партій-фаворитів. Президент сподівався, що зі зміною «Закону про вибори» буде можливість голосувати і за партійні блоки. В такому випадку був би створений виборчий блок Петра Порошенка, до якого ввійшли би його «Солідарність», УДАР Кличка та «Фронт змін» Яценюка. Зміни не відбулися і виборці голосуватимуть за конкретні партії й мало для кого «Солідарність» асоціюється з Порошенком.

Окрім того, під удар потрапив Яценюк, який мав намір реанімувати «Фронт змін» для входження у блок Порошенка. А тепер у нього вибір: залишатися в «Батьківщині», але вже не качати права, або йти самостійно з «Фронтом змін» і взагалі пролетіти повз парламент.

Та й з УДАРом не все так однозначно. Ця партія в самостійному плаванні не настільки вже грізна, як це було до Майдану.

Варто додати, що вибори, швидше за все, відбудуться вже лише наприкінці жовтня. Тобто потуги Порошенка — Яценюка провести їх до початку опалювального сезону провалилися. Влада повинна буде якось пояснити людям, чому вони повинні голосувати за провладні партії в умовах глибокої економічної кризи. Війна вже буде слабкою відмазкою. Єдине, що може зробити Порошенко для покращення свого іміджу, так це дійсно покінчити з тероризмом на Сході країни. Але в це вже слабо віриться.

Ось що на своїй сторінці у Facebook сказав політик Сергій Ратушняк після провалу зі змінами до «Закону про вибори». «Порошенко вказав на свою «політичну вагу». Виборчий закон зі 100%-ною пропорційною системою і відкритими списками, чого вимагає і Майдан, і громадськість, підтримали «аж» 192 депутати, де 172 є і без Порошенка. Тобто президент додав своєї політваги   всього 20 голосів, що свідчить про його зговір із виродками-олігархами! А це зрада Майдану і провокація до початку третього, кривавого Майдану!»

І дійсно, Майдан зраджено. Нардепи на кшталт Балог не захотіли змін у законодавство, бо інакше втрачають шанс знову сісти в депутатські крісла. Як відомо, партія Балоги «Єдиний центр» не набере й одного відсотка в парламент. До рейтингових партій Балог не запрошують, бо за ними багато смороду. Тому єдиним шансом для Балог було залишити стару ганебну систему виборів, яка передбачає 50%-не формування парламенту за мажоритарною системою. І тепер Балоги та їм подібні почнуть знову щедро купувати виборців 200-гривневими купюрами. А в час економічної кризи наш переважно бідний люд легко продаватиме свій голос навіть за цю мізерну подачку…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат