Усвідомлюючи   відповідальність...

Петро Химинець   16.08.2014 12:31 ПОЛІТИКА

Скептиків із приводу того, що Валерієві Лунченку вдасться переконати владу залишити військовослужбовців батальйону тероборони в області, вистачало.

Даючи таку обіцянку, голова ОДА не міг не усвідомлювати, що бере на себе велику відповідальність як перед закарпатцями, так і власне перед владою. Та стояв на своєму і «верхи» дослухалися до молодого губернатора: згідно з рішенням Міністерства оборони України, Закарпатський батальйон територіальної оборони залишається на території області для захисту стратегічних об’єктів.

Проте навіть офіційне рішення громадськість сприйняла по-різному. Переважна більшість, звісно, полегшено зітхнула.   Та родини чоловіків, які отримують повістки, висловлюють серйозні сумніви щодо практичної реалізації директиви, кажуть: як прийняли, так і відмінять. Лунченко запевняє, що відстоюватиме таке рішення. Зокрема, так він сказав у п’ятницю 8 серпня, спілкуючись із військовослужбовцями батальйону.

— З останньої нашої зустрічі було зроблено чимало для того, аби ви залишилися тут. Я дав вам слово і його дотримав: є рішення Міністерства оборони та Генерального штабу, що батальйон територіальної оборони буде задіяний у межах області для того, щоб забезпечувати тут спокій і мир. І тепер важливо усвідомити відповідальність, яку ми взяли на себе. Переконаний, ви зумієте достойно і гідно захищати нашу область. І якщо виникне необхідність термінового реагування, знаю, що серед вас є ті, хто зголоситься допомогти сусіднім областям — Львівській, Івано-Франківській, — сказав Валерій Лунченко.

Тим, хто їде на Схід захищати незалежність України (прикордонники, правоохоронці, добровольці), надають усіляку допомогу. Днями губернатор передав військовослужбовцям, котрі їдуть у зону проведення антитерористичної операції, військову амуніцію, придбану за кошти депутатів обласної ради і спонсорів. Для Ужгородського зонального відділу військової служби правопорядку, спецпідрозділу СБУ «А», Державної прикордонної служби було закуплено кевларові шоломи, біноклі, рюкзаки, спальні мішки, одяг, взуття, аптечки, радіостанції, камуфляжі, тепловізори, тактичні окуляри, світлодіодний прожектор тощо. До речі, перелік необхідного для закарпатських вояків спорядження влада отримує час від часу, тож намагається придбати все необхідне.  

Вартий уваги і той факт, що держава, усвідомлюючи відповідальність, суттєво посилила соціальний захист військовослужбовців, мобілізованих у зону АТО, та членів їхніх родин. Зокрема, збільшено виплату одноразової допомоги сім’ям загиблих воїнів. Нещодавно на засіданні уряду ухвалено рішення виділити кошти у сумі 99,267 млн. грн. із розрахунку по 609 тис. грн. за кожного загиблого з резервного фонду Державного бюджету для виплати одноразової грошової допомоги членам сімей військовослужбовців, загиблих під час виконання ними обов’язків військової служби.

Військовослужбовці, які нині протистоять агресії на Сході, отримають статус учасників бойових дій і на членів їхніх сімей поширюватиметься ряд пільг, серед яких: безоплатне одержання ліків і лікарських засобів, безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням, 75-процентна знижка на плату за користування житлом і комунальними послугами тощо.

До речі, на період часткової мобілізації Валерій Лунченко доручив підлеглим тимчасово виділяти будівлі, споруди, земельні ділянки, транспортні та інші матеріально-технічні засоби для надання послуг Зброй¬ним силам України. Про це йдеться у відповідному розпорядженні. Також губернатор доручив райдержадміністраціям, міськвиконкомам із залученням підприємств, установ і організацій усіх форм власності організувати та забезпечити за поданням військових комісаріатів видачу відповідного розпорядження та прийняти рішення про обсяги транспортних засобів, які планується залучати в період часткової мобілізації. Загалом у області заплановано залучити на період мобілізації 153 одиниці техніки. Чиновники нестимуть відповідальність за своє¬часне прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини.

І ще кілька слів про відповідальність. Днями Президент України жорстко попередив про персональну відповідальність керівника кожної області перед військовослужбовцями, а особливо перед кожною родиною загиблого героя. Судячи з дій закарпатського губернатора, він усвідомлює це і послаблювати свою діяльність не збирається.  

Петро Химинець

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат