Скандал навколо статусу закарпатських угорців

Відділ політики 17.05.2014 09:26 ПОЛІТИКА

Зараз в Україні занадто загострене питання сепаратизму. Україна ніяк не втримає деякі свої території від агресії російського Кремля, тому будь-які зазіхання на цілісність держави сприймаються в країні занадто нервово і збуджено.

Власне, через те навіть деякі закарпатські патріотичні організації закликали представників нацменшин області утриматися від заяв про необхідність автономії, бо це буде ударом у спину Україні.

Однак цього тижня ми стали свідками того, що деякі центральні українські ЗМІ навмисно накручують питання сепаратизму. Зокрема, на найбільшому інформаційному Інтернет-порталі України “Українська правда” вийшла невеличка замітка з провокативним заголовком: “Угорщина вимагає для угорців на Закарпатті автономії і подвійного громадянства”.

Насправді ж про жодні вимоги мова не йшла. В тексті повідомлення говориться про те, що у парламенті Угорщини прем’єр-міністр цієї країни Віктор Орбан звернув увагу на угорські нацменшини в суміжних з Угорщиною країнах. “Ми розглядаємо угорське питання як європейське питання. Угорці, які живуть у Карпатському регіоні, мають право на подвійне громадянство, на права національної спільноти й на автономію”, — заявив Орбан. “Становище 200 тисяч угорців за національністю, які живуть в Україні, надає цьому питанню особливої гостроти. Угорська громада там повинна отримати подвійне громадянство, всі права національної спільноти, а також вона має отримати можливість самоврядування”, — заявив він. “Це наші чіткі очікування від нової України, яка зараз постає”, — додав угорський прем’єр. Водночас Орбан підтримав українську владу в розбудові демократичної держави.

От і все. Жодних вимог, а тільки декларативний виступ. Більше того, згодом експерти повідомили, що навіть цей текст було подано “Українською правдою” різкіше, ніж це було насправді. Такі собі труднощі перекладу.

Однак після статті з таким заголовком посипалися різкі коментарі проти Угорщини. Навіть на закарпатських Інтернет-сайтах точилася войовнича полеміка із подеколи агресивними закликами до помсти угорцям. Більше того, українське МЗС викликало на розбори угорського посла. А потім було купа коментарів відомих українських політиків, які казали, що Угорщина встромляє ніж у спину Україні (таке бовкнув Ляшко). Навіть глава польського уряду Дональд Туск на прес-конференції у Варшаві сказав: “Я вважаю висловлювання прем’єра Угорщини Орбана невдалим, мені прикро про це говорити”.

Дональд Туск пояснив, що у той час, коли тривають спроби розвалити Українську державу, подібні висловлювання викликають занепокоєння. Водночас він заявив, що розуміє піклування пана Орбана про долю закордонних угорців.

Слід зазначити, що в Україні живе, за різними даними, від 130 до 200 тисяч угорців. У інших країнах є значно більші угорські меншини — в Сербії угорців від 250 до 290 тисяч, у Словаччині близько 500 тисяч, а в Румунії понад мільйон осіб угорської національності.

Раніше в Міністерстві закордонних справ Угорщини заявили, що Будапешт не буде порушувати територіальну цілісність України і не намагатиметься приєднати до себе Закарпаття.

Дивує в цьому скандалі позиція українських націоналістів, заклики яких “провчити” закарпатських угорців були занадто агресивними. Скоріше за все, це були не закарпатці, бо закарпатці, які сповідують український націоналізм, добре знають, що угорці є корінною нацією нашої області і в Закарпатті склалася унікальна ситуація співіснування людей різних національностей — без насильства та приниження національної гідності.

З приводу скандалу через промову Віктора Орбана Закарпатська патріотично-виховна організація КРОТОН закликала журналістів бути більш обачними, щоб не провокувати міжетнічні конфлікти на порожньому місці. “Насправді Віктор Орбан у своєму виступі нічого не вимагав і лише торкнувся питання розвитку самоврядування для територій Карпатського басейну, де компактно проживають угорці. Хочемо наголосити, що подібні статті українських ЗМІ, які містять провокативні заголовки, лише збурюють суспільство в такий непростий час, коли і дійсно Україні доводиться відстоювати свою цілісність.

Окрім того, саме статті з такими заголовками стали приманкою для багатьох російських ЗМІ, які масово поширюють цю інформацію, щоб завдати інформаційного удару по нашій країні, демонструючи нібито її розвал. Закликаємо журналістів бути більш обачними, не загострювати штучно міжетнічну ситуацію, писати лише правду і опиратися на перевірені та достовірні факти”, — йдеться в заяві закарпатських патріотів.

У контексті цього скандалу виплив ще один абсурдний нюанс. Один із заступників Балоги Василь Брензович, який наразі очолює одну з угорських закарпатських організацій, відкрито (незважаючи на свій статус чиновника) агітував за Петра Порошенка. “Саме цей кандидат є найкращим вибором для закарпатських угорців”, — заявив Брензович.

Як повідомляє організація “ОПОРА”, згідно із частиною 1 статті 64 Закону України “Про вибори Президента України”, посадовим особам органів місцевого самоврядування дозволяється агітувати, але у позаробочий час, а Брензович агітував у офіційному друкованому органі обласної влади. Але річ навіть не в порушенні законів. Як відомо, Петро Порошенко займає доволі різку українську націоналістичну позицію. Його постійно бачили поруч із “Правим сектором”, а деякі ЗМІ повідомляли про фінансову підтримку Порошенка українських ультранаціоналістів. І як після цього всього в’яжуться заклики балогівця Брензовича до угорців Закарпаття підтримати кандидата в Президенти України з націоналістичними нахилами? Невже для Брензовича гроші вже дійсно нічим не пахнуть, якщо він йде на таке відверте одурманювання своїх земляків, які є етнічними угорцями? Чи він вважає, що закарпатські угорці вже зовсім нічого не тямлять в українській політиці?

Відділ політики

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат