Фонд «Благо»: про зустріч з Її Величністю Королевою Швеції   та плани на 2024

20.01.2024 11:11 РАТУША

У 2023 році Закарпатський обласний благодійний фонд «Благо», діяльність якого зосереджена на підтримці та розвитку ромської громади Ужгорода та Закарпаття в цілому, відсвяткував своє 20-річчя. З початком повномасштабного вторгнення Фонд опікується також ВПО - для цього був створений шелтер, в якому за цей час прихистили більш ніж 2500 людей. Про те, що зараз у пріоритеті для Фонду «Благо», спілкуємося з його засновницею Елеонорою Кулчар та її командою.

Пані Елеонора перебуває під великим враженням від партнерської зустрічі Всесвітнього фонду «Дитинство» - правозахисної організації, заснованої Її Величністю Королевою Швеції Сільвією ще 1991 року. В Україні цей Фонд працює з 2001 року, маючи 9 партнерів, з-поміж яких і Ужгород. «Вони нас підтримують з 2014 року у підготовці дітей дошкільного віку, - розповідає пані Елеонора. - Торік ми також мали зустріч з Її Величністю Королевою Швеції Сільвією, говорили про те, як фонд Королеви буде нас підтримувати. До слова, цього року директор фонду має намір відвідати фонд «Благо» в Ужгороді, аби ознайомитися з результатами його роботи».
Згадуючи минулий рік, розповідають, що від мережі «REYN-Україна», де пані Елеонора є національним координатором, 215 людей в Одесі, Черкасах, Ужгороді та Львові отримали фінансову допомогу на ліки. «Це одна людина отримала 3700 грн - загалом 19 тисяч євро. Роздали також більш ніж півтори тисячі одиничних пакетів і майже 5 тисяч продуктових пакунків для ВПО та місцевих жителів Ужгорода. Ми робили плетіння маскувальних сіток для військових, передавали генератори, пічки».
Протягом 2022-2023 років 2 рази на тиждень проводилися консультації юриста - загалом 923 консультації, виготовлено 15 паспортів, поновлено 28 свідоцтв про народження, - підказують помічниці.
Щодо планів на 2024 рік, то вже з лютого тут почнеться навчання для 15 менторів, які в подальшому будуть працювати з ромськими дітьми. Вони будуть навчатися протягом 3-4 місяців. Після цього почнуть навчати дітей користуватися ноутбуками, які Фонд «Благо» придбав за грантові кошти. Ментори з Одеси, Черкас та Ужгорода, Берегова та Турʼї Ремети вже на низькому старті.
Діляться, що у 2024 році на першому місці залишається освіта і ранній розвиток ромських дітей, але хочуть також зробити айті-класи, додати більше спортивного контенту, розширити послуги з надання психологічної допомоги.
Депутат Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян, який часто підтримує Фонд, знається на його проблематиці, наголошує, що «Благо» має чималий досвід, суттєві результати роботи, попри війну. Тож Закарпаття як прикордонний регіон має зміцнювати звʼязки з   міжнародними донорами і використовувати всі можливості, зокрема і через такого роду фонди. Бо, як відомо, під лежачий камінь вода не тече…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат