Для чого Балога зніс турула

24.10.2022 16:27 ПОЛІТИКА

Ми повідомляли про те, що влада Мукачева вирішила знести з обеліску в замку Паланок пам’ятник орлу-турулу.

Пам’ятник зносили дуже швидко і приховано від людей. Спочатку орла вирвали з обеліску так, що він зламався. На обеліску залишилися лише лапи орла з мечем. А через день зрізали і лапи.

Балога-молодший, який наразі є мером Мукачева, з цього приводу відмовчався, а от його батько, як той Пилип із конопель, прокоментував рішення про зняття турула так: «Турул — символ імперських амбіцій та зазіхання угорців на частину Закарпаття. Його місце в експозиції музею, як нагадування про темне минуле Європи. А головними на нашій землі мають бути наші, українські символи».

Балога-старший прикрився патріотизмом. Тепер, в умовах війни, це модно. Але Балога не написав, що турула встановлювали з його ж подачі. Турула встановили в Мукачівському замку в 2008 році, коли мером Мукачева був член партії Балоги «Єдиний Центр» Золтан Лендєл, а сам Балога був головою Секретаріату президента Ющенка. Тоді Балога—Ющенко домовилися із угорцями встановити турула, виготовленого за кошти громадянина США Пака, уродженця із Мукачівщини. Угорці ж встановили в Будапешті пам’ятник Тарасу Шевченку.

Ще в 2018 році клан Балог прийняв рішення зняти турула з замку, бо фракція угорців у Закарпатській облраді не захотіла об’єднуватися із фракцією Балоги. Але тоді був великий резонанс і влада Мукачева пригальмувала зі знесенням. Закарпатці переконували Балогу, що замок у Мукачеві є знаковим для історії Угорщини. Як пише соціолог Влад Мартон, тут угорці стримували навалу Батия, тут боронився від австрійців Ракоці. Балога чудово знає, що не лише історія замку тісно переплітається з історією Угорщини, але наш край віками був у складі Угорщини і навіть місто Мукачево, в якому такий тривалий час засідають Балоги, прославляли багато видатних угорців, а засновник угорського реалізму, художник Міхаель фон Ліб, навіть узяв собі згодом прізвище на честь міста, в якому народився — Мункачі.

Недалеким Балогам варто зрозуміти, що наш край багатонаціональний, і нам не потрібні сварки, і, знявши із замку пам’ятник турулу, Балога також наніс моральний удар і по сотням закарпатських угорців, які наразі зі зброєю в руках захищають Україну на фронті.

І ще цікаво, чи буде Балога відновлювати пам’ятник турулу, якщо в Угорщині поміняється влада. Адже цей завидівський байстрюк вчинив акт вандалізму через те, що влада Угорщини виступає проти введення санкцій проти Росії (хоча проти санкцій виступає ще й багато інших європейських країн, залежних від російських енергоносіїв, без яких може настати крах їхніх економік), і Балога не враховує той факт, що Угорщина проводить найбільшу в своїй історії гуманітарну кампанію, прихистивши сотні тисяч біженців із України, безкоштовно лікуючи наших поранених бійців і надаючи стипендії нашим студентам, пише Мартон.

ТЕГИ : Турул, Угорщина, Мукачево, Балога

Коментарі :


27.10.2022 04:22 Мирослава Бойко

Підтримуємо місцеву владу.   Нарешті зробили те що вимагає народ.


26.10.2022 19:12 Теодор

Прокуратурі області , а скоріше держави необхідно відкрити кримінальну справу проти балоги за провокацію міжнародного скандалу у важкий для країни час і відволікання уваги громадськості від суттєвіших проблем майбутньої зими. Це явний антидержавний злочин.


25.10.2022 10:27 Козак

Правильно вчинив що знесли цього довбаного орла!!!


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат