Країну хочуть рвати на шматки

12.04.2014 10:23 ПОЛІТИКА

Один зі шматків — Закарпаття.

Схід України час від часу вибухає. Проплачені росіянами провокатори штурмують адміністративні будівлі і проголошують стандартні вимоги: референдум про федерацію, російську мову зробити державною. Деякі більш радикальні проросійські організації взагалі проголошують незалежність.

Ось лише стислі повідомлення з новинних стрічок:

…На проросійському мітингу в Харкові, який зібрався біля обл­держадміністрації, сепаратисти висловили недовіру депутатам Харківської облради й оголосили про створення «Харківської народної республіки». Озброєні битками, камінням і цеглою сепаратисти напали на автобуси з міліцією в Харкові.

…Луганські сепаратисти замінували будівлю СБУ в місті та захопили заручників.

Погрожуючи зброєю та вибухівкою, сепаратисти насильно утримують близько 60 громадян, не дають людям залишити приміщення і повернутися додому. Тобто вдаються до засобів, які використовують терористи.

… Донецькі сепаратисти проголосили створення «Донецької республіки» й хочуть провести «референдум» до 11 травня та просять Кремль ввести російські війська.

…Одеські сепаратисти зміцнили свій табір на Куликовому полі й готуються до штурму адмінбудівель.

…У Миколаєві проросійські сепаратисти побили євромайданівців і мали намір захопити будівлю ОДА.

Діями сепаратистів керують із Кремля. Проросійським активістам доручено здійснити «криваві» провокації. Бажано з жертвами. Після цього Росія введе війська на захист російськомовного населення «від бандерівців». Загони сепаратистів активно фінансуються деякими олігархами. Зокрема, експерти переконані, що якби Ахметов захотів, то цей проросійський сепаратистський рух можна було би миттю припинити. Також за розхитуванням ситуації на Луганщині стоїть Єфремов.

Наша влада поки що не здатна подолати провокаторів, хоча перші кроки вже є. Зокрема, Верховна Рада підтримала посилення відповідальності за вчинення злочинів проти національної безпеки. Відтепер умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій будуть каратися позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років (раніше — обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк).

Крім того, мінімальний срок позбавлення волі як покарання за державну зраду підвищений із 10 до 12 років, за диверсію — з 8 до 10 років, шпигунство — також із 8 до 10 років. Також у Кримінальний кодекс вводиться стаття про «перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань».

Згідно з нею, перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років. Такі ж дії, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, каратимуться позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

У той же час посилюється відповідальність за захоплення транспортних установ або підприємств — згідно з законом такі дії каратимуться позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років (раніше — позбавленням волі на строк від двох до п’яти років).

Тим не менше, сепаратистів це поки що не лякає. Більше того, активізувалися сепаратиські настрої і в Закарпатті. Про бажання відокремитися від України заговорили як деякі радикальні русини, так і радикальні угорці. Навіть на засіданні Парламенстької Асамблеї Ради Європи представник Угорщини від націоналістичної партії «Йоббік» назвав Україну штучним утворенням і оголосив про необхідність приєднання Закарпаття до Угорщини.

Щоправда, Росія має свої плани щодо Закарпаття і фінансовані нею русинські сепаратисти проштовхують ідею автономії поза Угорщиною.

Закарпаття дійсно стало останнім адміністративним регіоном ще радянської України, який було приєднано, тому в нас асиміляція в український політично-соціальний простір відбувалася найдовше. Однак наразі, коли країна, частиною якої ми стали після війни, перебуває під тиском агресора, не варто наражатися. Питання нашої ідентичності й можливості інакшого територіально-адміністративного устрою залишаються актуальними, але не зараз.

УКРАЇНЦІ НЕ ХОЧУТЬ ФЕДЕРАЛІЗАЦІЇ

До речі, більшість громадян України підтримують унітарну форму державного устрою і виступають проти федералізації. Про це свідчать результати дослідження, проведеного групою «Рейтинг» на замовлення Міжнародного республіканського інституту.

Так, за результатами опитування, 64 % українців переконані, що Україна має залишатися унітарною державою в її нинішньому вигляді. Разом із тим 14 % вважають, що Україна має прийняти федеративну форму управління, 10 % вважають, що Україна має залишатися унітарною державою без Криму у своєму складі. На думку 1 % опитаних Україна має бути розділена на кілька частин, а 10 % не змогли або не захотіли відповісти.

При цьому кількість прихильників єдиної України переважає навіть у південно-східних областях — у південній частині країни за унітарну форму 44 % (проти 22 %), у східній частині за федералізм 45 %, проти — 26 %.

У західних і центральних регіонах ідею практично ніхто не підтримує — 3 % в західних областях і 6 % у центральних.

Ці цифри повинні трохи остудити апетити російського агресора. Армія бовдура-фашиста Путіна може захопити ще й Схід та Південь України, але там люди вже не будуть інертними, як у Криму, а будуть воювати з загарбниками, і навіть якщо ця війна затягнеться, Путін її не виграє.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат