Угорські вибори з закарпатським забарвленням

Володимир Мартин 12.04.2014 10:26 ПОЛІТИКА

У парламентських виборах Угорщини вперше взяли участь громадяни України.

На парламентських виборах в Угорщині минулої неділі (6 квітня) впевнену перемогу здобула правляча правоцентристська партія «Фідес» на чолі з діючим прем’єром Віктором Орбаном. Партія отримала 133 депутатські мандати зі 199, зберігши конституційну більшість у новому складі Державних зборів. Друге місце посіла ліва коаліція «Зміна влади» (38 місць), третє — відома своєю ксенофобською риторикою праворадикальна партія «Йоббік» («За кращу Угорщину») — 23 місця.

Угорські вибори мали пряме відношення до України — за політичні партії сусідньої країни голосували в тому числі й українські громадяни, що отримали угорські паспорти. Абсолютна більшість із них — мешканці Закарпатської області. Наша газета свого часу розповідала про закон спрощеного набуття угорського громадянства, ухвалений парламентом цієї країни в травні 2010 р. Через півтора року, у грудні 2011 р. новонаверненим громадянам Угорщини надали право голосу, яке вперше реалізувалося на виборах минулої неділі.

Зрозуміло, що новий закон про угорське громадянство не приймався тільки під Закарпаття, яке колись входило до складу Угорщини (зараз в області проживає близько 150 тисяч етнічних угорців, або 12 відсотків від загальної чисельності населення). Угорщина має величезну діаспору по всьому світу, яка нараховує близько трьох мільйонів чоловік. Найбільше етнічних угорців проживає в Румунії (близько 1,5 мільйона), Словаччині (понад 500 тисяч) та Сербії (близько 290 тисяч). І нинішній прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, котрий зі своєю партією «Фідес» ініціював прийняття закону про громадянство, хотів використати голоси закордонних угорців для власної політичної сили. Певною мірою йому це вдалося. Угорські паспорти на сьогодні отримали понад 500 тисяч чоловік за межами Угорщини, і всі вони теоретично могли взяти участь у виборах. Офіційних даних про те, скільки серед «нових угорців» українських громадян, немає. Однак, як повідомляють угорські ЗМІ, таких на сьогодні — близько 70 тисяч. Цю цифру в неофіційних розмовах із редакцією підтверджують і лідери угорських організацій Закарпаття.

Процедура голосування закордонних угорців виписана в законодавстві. Потенційним виборцям із країн, які дозволяють подвійне громадянство, ще влітку минулого року почали надсилати запрошення взяти участь у голосуванні. Однак це не стосувалося закордонних угорців із України, Словаччини та Австрії (де подвійне громадянство заборонене). Громадянам цих країн ніяких офіційних запрошень не надсилали, вони дізналися про вибори з інших джерел, насамперед зі ЗМІ. Ті з них, хто вирішив реалізувати своє право голосу, за 15 днів до виборів мали зареєструватися в Національній виборчій конторі Угорщини (що можна було зробити й через Інтернет) і вказати адресу, на яку їм слід вислати картку для ідентифікації особи та виборчий бюлетень. Як вдалося дізнатися редакції, практично ніхто із закарпатців, котрі вирішили взяти участь в угорських виборах, свою домашню адресу не вказав, побоюючись інцидентів із СБУ, які дійсно вже мали місце. Абсолютна більшість вказала адреси своїх родичів чи знайомих в Угорщині. Щоб проголосувати, цим людям слід було поїхати в Угорщину, отримати надісланий пакет документів, заповнити картку ідентифікації особи та виборчий бюлетень і надіслати поштою в центрвиборчком або передати в орган місцевого самоврядування. Крім того, закарпатці мали можливість віддати заповнені ідентифікаційну картку та бюлетень у Генконсульства Угорщини в Ужгороді та Берегові, які своїми каналами передали їх у центрвиборчком. Процес голосування почався одразу після закінчення реєстрації в Національній виборчій конторі, тобто за 15 днів до дня офіційних виборів.

Теоретично закордонні угорці мали можливість голосувати тільки за партійні списки, однак на практиці чимало закарпатських угорців обирали й мажоритарних депутатів. Пояснюється це просто — значна частина мешканців Закарпаття, що отримали угорське громадянство, паралельно оформила й постійну реєстрацію на території Угорщини (як правило, у своїх родичів чи знайомих). Це необхідно, наприклад, для придбання автомобіля за дешевими європейськими цінами з подальшим використанням в Україні або офіційного працевлаштування в країнах ЄС. Усім їм, як і звичайним громадянам Угорщини, були надіслані запрошення взяти участь у виборах за місцем реєстрації. Втім закордонні угорці, що оформили постійну угорську реєстрацію, але фактично проживають в інших країнах, могли попередити Національну виборчу контору, що голосуватимуть тільки за партійними списками, і вказати, де саме хочуть отримати ідентифікаційну картку з бюлетенем.

Головне питання угорських виборів для України — скільки закарпатців узяли в них участь. Політики з Угорщини, що приїжджали на Закарпаття останні місяці, не приховували сподівань, що виборчу свідомість проявить переважна більшість людей, які отримали угорські паспорти. Деякі місцеві угорські організації прямо закликали своїх членів та симпатиків узяти участь у парламентських виборах сусідньої країни. Як повідомив редакцію голова Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ) Мікловш Ковач, його товариство агітувало за партію «Фідес» діючого прем’єра Віктора Орбана, завдяки котрому закарпатці мають можливість отримати угорське громадянство (минулого тижня ТУКЗ переобрало керівництво, тому М. Ковач уже не є його головою). Натомість керівник конкуруючої угорської організації — Демократичної спілки угорців України — нардеп України Іштван Гайдош, повідомив редакції, що його спілка не приймала рішення з цього питання й не брала у виборчій кампанії ніякої участі.

Приблизну кількість українців, що вирішили взяти участь в угорських виборах, можна дізнатися з офіційних джерел. Так, сайт Національної виборчої контори Угорщини містить дані про всіх закордонних угорців, що зареєструвалися для голосування. Станом на минулу п’ятницю в списку із 79 країн (у їх числі США, Великобританія, Японія, Австралія, Саудівська Аравія, країни Африки і т. д.) загалом 234 тисячі 735 закордонних угорців. Найбільше бажаючих узяти участь у виборах виявилося в Румунії (понад 100 тисяч), Сербії (близько 30 тисяч) та Німеччині (понад 2 тисячі). України в списку немає, для країн, у яких заборонене подвійне громадянство, виділена окрема графа, напроти якої стоїть показник — 4 тисячі 681 особа. З неофіційних джерел редакції стало відомо, що українців серед них — близько трьох тисяч, тобто менше 5 відсотків від тих, хто отримав угорське громадянство.

Участь українських громадян у виборах інших країн — не така вже й дивина. Наприклад, чимало заробітчан, працюючи в ЄС, укладають шлюб із місцевими мешканками й отримують громадянство, не відмовляючись при цьому від українського паспорта. Вони беруть участь у виборах за кордоном, однак не афішують це вдома, знаючи, що в Україні подвійне громадянство заборонене. На відміну від таких випадків, які набули значного поширення, Угорщина надала право голосу й тим іноземцям, які можуть роками не їздити в Угорщину, але вважають себе угорцями по духу. Ставлення до реалізації цього права неоднозначне, багато хто вважає його проявом сепаратизму й загрозою безпеці України. Втім статистика з Національної виборчої контори свідчить, що левова частка закарпатців отримали угорське громадянство не за покликом серця чи патріотичних спонукань, а суто з утилітарною метою — для вільного пересування й офіційного працевлаштування в ЄС. До парламентських виборів в Угорщині їм немає ніякого діла…

Володимир Мартин

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат