Дволикий сусід

27.01.2024 11:07 ПОЛІТИКА

Коли почалася війна, то першими нам на допомогу прийшли найближчі сусіди. Особливо словаки. Вже перші ж дні на кордоні були відкриті волонтерські та державні пункти допомоги біженцям. Людей консультували, транспортували, годували…

А потім Словаччина почала ділитися з нами усім, що мала. Допомога була суттєвою як для такої маленької країни.

Однак вже тоді російська пропагандистська машина промивала мізки словаків, виставляючи в негативному світлі українців і виправдовуючи агресію. Всі біди у Словаччині, енергетична криза та інфляція, російськими пропагандистами показувалася, як «український фактор» і у всіх бідах винуватими показували нас.

Було зрозуміло, що на цьому фоні великі шанси мають популісти, особливо якщо йде фінансова підтримка з боку російських спонсорів. Зрештою, це дало результат. До влади у Словаччині прийшли прихильники путіна та всієї кремлівської банди. Прем’єр-міністром став Роберт Фіцо, безпрецедентний популіст, який ще до виборів обіцяв своїм прихильникам припинити допомагати Україні і кидав багато дифірамбів у бік російських окупантів. За короткий час Словаччина припинила поставку нам зброї, почала активно дружити з росією, запрошувати до себе російських артистів та спортсменів.

Роберта Фіца чекали в Ужгороді, де він мав зустрітися з нашим главою уряду Шмигалем. Перед самим візитом Фіцо сказав, що блокуватиме вступ України до НАТО. Також йому задали питання, чи правда, що зустрічатися зі Шмигалем буде не в Києві, а в Ужгороді, бо в Києві небезпечно, Фіцо відповів, що ніякої війни у Києві немає… Ну і взагалі дивна фраза Фіца: Україні краще віддати окуповані території росії і закінчити війну.

Ми ж розуміли, що заяви Фіца є популістськими і направлені абсолютно на його виборців. Насправді, Фіцо був євроінтегратором і він свого часу вже був прем’єр-міністром Словаччини і прогинався перед Євросоюзом. Він боявся навіть пукнути в бік Євросоюзу, щоб ці не заблокували фінансування Словаччини. Цього він боїться і зараз.

Його візит на Закарпаття був настільки конспіративним, що навіть словацькі журналісти на змогли з ним зустрітися. Фіцо з якогось дива навіть не відвідав словацьку школу в Ужгороді і не зустрівся з представниками організацій словацьких меншин, не поклав квітів до бюсту Штефаника. Зі Шмигалем він зустрівся в Деренівській купелі.

За підсумками зустрічі Шмигаль та Фіцо підписали спільну заяву. За словами Шмигаля, вона посилить наші двосторонні відносини на основі «взаємної довіри та поваги». Ого!

Прем’єр Шмигаль заявив, що уряди України та Словаччини, попри "деякі розбіжності", хочуть сформувати політику "нового прагматизму", яка "піде на користь обом державам".

Зокрема повідомляється, що уряд Словаччини не блокуватиме купівлю Україною зброї та техніки у словацького бізнесу. Також наші країни співпрацюватимуть у питанні поставок з боку словацької компанії техніки для зведення оборонних рубежів.

Ну і Фіцо пообіцяв, що не блокуватиме виділення Україні 50 млрд. євро допомоги з фондів Євросоюзу. Також сказав, що він нічого не має проти євроінтеграційних намірів України.

Після рукостискань з Шмигалем Фіцо полетів… до Німеччини, де зустрівся з німецьким канцлером Шольцом. На цій зустрічі Фіцо також клявся у вірності Євросоюзу і також повторив, що не має нічого проти виділення Україні допомоги. А все через те, що німці хочуть вкласти великі кошти в розширення заводу з ремонту військової техніки у сусідніх нам Михаловцях.

Тобто, Фіцо популіст і говорить своїм виборцям те, що вони хочуть чути. Але діє він прагматично і він добре розуміє, що перетворення Словаччини у великий автомобільний хаб не є гарантією сталої економіки. І без підтримки Євросоюзу країна може загнутися. Краще дружити з тими, хто під боком, ніж тими, хто десь в Сибірах…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат