32% суддів першої інстанції у Закарпатській області є недоброчесними

07.10.2020 20:29 СОЦІО

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! презентувала профайли суддів Закарпатської області.

Такі результати аналізу кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд!, презентованого 7 жовтня 2020 року. За даними ЧЕСНО, ці судді порушили щонайменше один критерій доброчесності, тобто виносили сумнівні рішення, мають непрозорі статки, причетні до кримінальних правопорушень чи корупції, не дотрималися норм професійної етики або ж порушували права людини.

Всього аналітики кампанії проаналізували 91 суддю першої інстанції Закарпатської області, 29 з яких не відповідають критеріям доброчесності, згідно з методологією руху.

Найбільше суддів Закарпатської області порушили критерій прозорості статків – 19 осіб. Найпоширенішими серед фактів недоброчесності, виявлених під час аналізу, стали значні розбіжності у майнових деклараціях суддів або ж відсутність у деклараціях деяких служителів Феміди інформації щодо нерухомості, у якій можна проживати. Так, наприклад, суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Рейті Сергій у своїй декларації за 2018 рік не зазначив відомості про наявність у судді чи його родини права власності чи права користування на нерухоме майно, у якому можна постійно проживати. В свою чергу законодавство зобов’язує декларувати об’єкти нерухомості, що належать судді та членам його сім’ї на праві приватної власності або знаходяться у них в оренді чи на іншому праві користування. Таким чином, суддя мав би задекларувати житло, у якому проживає (користується) на будь-яких підставах.

Три судді першої інстанції Закарпатської області порушили критерій непричетності до ухвалення сумнівних рішень. Серед них – суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Володимир Моніч. За інформацією офіційного веб-сайту Вищої ради правосуддя, у 2007 році було ініційовано звільнення судді Монича з посади у зв’язку з порушенням присяги за наслідками постановлення суддею ухвали, якою було задоволено клопотання про забезпечення позову та заборони голові Верховної Ради України Олександру Морозу опублікувати Закон України “Про Кабінет Міністрів України”.

Як вбачається з довідки Вищої ради правосуддя, чинне законодавство України не надає право жодному суду постановляти судові рішення, які забороняють посадовим особам та державним органам здійснювати їх повноваження, що визначені Конституцією України. Проте, суддю звільнено не було.

Ще двоє суддів причетні до порушення прав людини згідно методології ЧЕСНО. Фільтруй суд!. Зокрема мова йде про суддю Іршавського районного суду Закарпатської області Івана Марковича. Як вбачається з рішення Першої дисциплінарної палати, суддя Маркович постановив ухвалу, якою безпідставно лишив позовну заяву без руху у зв’язку з несплатою судового збору та надав строк для усунення недоліків. Суддя Маркович, не переконавшись у своєчасному надісланні та отриманні позивачем копії ухвали суду, визнав позовну заяву неподаною та повернув її позивачу, чим фактично відмовив особам у доступі до правосуддя.

Троє служителів Феміди причетні до порушення норм професійної етики. Одним з них є суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Дмитро Іванчулинець. Як вбачається з висновку Громадської ради доброчесності, згідно з інформацією зі суддівського досьє, колишня дружина судді зверталася у поліцію у зв’язку з тим, що він її «ображав і штовхав». Подібна поведінка судді суперечить високим стандартам поведінки судді, встановлених Кодексом суддівської етики. Також згідно з даними суддівського досьє, суддя неодноразово ухвалював судові рішення за відсутності на робочому місці, що також є порушенням норм професійної етики.

Ще троє суддів порушили критерій непричетності до корупційних та інших кримінальних правопорушень. Мова йде, наприклад, про суддю Рахівського районного суду Закарпатської області Івана Тулика. Як з’ясувало слідство, служитель Феміди нібито вимагав від місцевого жителя 10 тис. грн за ухвалення судового рішення на його користь. Детективи Національного антикорупційного бюро України спільно зі співробітниками Служби Безпеки України викрили суддю в момент нібито отримання неправомірної вигоди.

Кампанія ЧЕСНО. Фільтруй суд! збирає інформацію за власною методологією з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про недоброчесність суддів є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.

ЧЕСНО

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат