Президент Угорщини поскаржився президенту України на сміття, яке пливе із Закарпаття

13.07.2020 13:03 СОЦІО

В Угорщині техніка вже не встигає прибирати з річок сміття, яке пливе із Закарпаття.

Ще після паводку 2016 року Угорщина офіційно скаржилася на сміття із Закарпаття. Тоді навіть порахували, що за хвилину річкою Тиса з боку Закарпаття в Угорщину запливає 100 пластикових пляшок. Але фактично ніяких заходів щодо контролю над сміттям на Закарпатті не вжили.

Ми, до прикладу, писали про те, що на березі Тиси в Рахівському районі утворилося цілком офіційне сміттєзвалище. Сміття час від часу після сильних дощів змивається в річку.

Та й самі   мешканці Закарпаття спокійно зсипають сміття в річки.

Угорці часто гуртуються і на своїй території збирають сміття, яке пливе до них Тисою із Закарпаття. Однак інколи об’єми нашого сміття такі великі, що добровольців просто не вистачає.

В Угорщині навіть показали відео, як закарпатське сміття пливе до Угорщини через Словаччину і перекриває там річки.

Угорщина зробила ультиматум і щодо сміттєзвалища на березі Тиси біля Рахова і   пригрозила подати до суду з метою отримання матеріальної компенсації за забруднення їхньої території нашим сміттям, яке туди спливає Тисою. Тоді місцева влада трохи зачухалася, але тонни сміття все ще накопичуються на берегах гірської річки. Після останніх сильних дощів все це сміття знову попливло до Угорщини.

Цього разу вже Президент Угорщини Янош Адер офіційно звернувся до Президента України Володимира Зеленського з проханням якось вплинути на цю ситуацію. Текст звернення розміщено і на сайті президента Угорщини.

Янош Адер каже, що техніка вже просто не встигає вигрібати все сміття, яке пливе Тисою із Закарпаття. Президент Угорщини переконує свого українського колегу, що це сміття несе загрозу такій крихкій екосистемі річки Тиса.

Як буде цього разу? Наразі влада України намагається покращити відносини з Угорщиною і президент Зеленський повинен зробити якісь висновки.

У першу чергу, повинна бути розроблена адекватна система штрафів до тих, хто забруднює річку.

По-друге, повинен бути контроль, річки мають інспектуватися екологічними, водо­охоронними та правоохоронними органами.

По-третє, потрібно провести моніторинг, як налагоджений збір та вивіз сміття у селах, які знаходяться вздовж річок. За потреби знайти відповідні ресурси в бюджеті і реалізувати спеціальну програму зі збору та утилізації сміття.

По-четверте, потрібно розробити спеціальну екологічну освітню програму і реалізовувати її, починаючи з молодших класів навчальних закладів.  

Це Україні обійдеться дешевше, ніж платити високі штрафи сусіднім країнам за забруднення екології.

Генріх Розман, еколог, Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат