Чи бути в Ужгороді вулицям Скунця, Чендея, Параджанова?

17.12.2023 13:34 РАТУША

На листопадовій сесії Ужгородської міської ради депутати нарешті проголосували перейменування вулиці Антона Чехова на Шевченківського лауреата, уродженця Закарпаття Дмитра Кременя.

Син поета – Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь – зворушено подякував ужгородцям за це рішення на своїй ФБ-сторінці: «Минулого травня ми з дочкою Мирославою були на першому засіданні топонімічної комісії. Здавалось, це триватиме довго. Але ж ні!.. Подяка Арсену Мелкумяну – депутату Ужгородської міської ради, який весь цей час переконував колег у незворотності прощання з тоталітарним минулим. Вагоме слово міського голови Богдана Андріїва, депутатів Ужгорода, підтримка громади – гарантія історичного рішення. Закарпатці доводять, що для них ім’я мого батька і його творчість важливі. Видана книга вибраних творів «Мовчання волхвів», життєствердний стінопис, прем’єри вистав, а з тим і велика увага до творчої спадщини Дмитра Креміня, – важлива сторінка новітньої історії. Шануючи минуле, маємо майбутнє. Націю освічених, незламних і гідних не перемогти!».

З понеділка, 18 грудня, починаються громадські слухання стосовно перейменування наступних 8 вулиць в Ужгороді. Серед пропозицій: перейменувати вулицю Льва Толстого на Пилипа Орлика, Модеста Мусоргського на Василя Габди, Івана Павлова на Валерія Онуфера, Олександра Попова на Шимона Галлоші, Федора Достоєвського на Петра Скунця, Адмірала Нахімова на Сергія Параджанова, Донську на Юрія Мандича, Челюскінців на Андрія Кузьменка (Кузьму Скрябіна). Про це інформує управління містобудування та архітектури міської ради. Водночас з 12 грудня до 12 лютого 2024 року триватимуть повторні обговорення щодо перейменування ще 5 вулиць: Василя Сурикова на Мирослава Скорика, Климента Тімірязєва на Івана Чендея, Олексія Мересьєва на Георгія Побідоносця, Брестську на Тараса Гайдука, вулицю між вул. Ужанською та вул. Прикордонною на Йосипа Адама.

Оскільки ця інформація викликала жваве обговорення на фейсбучній сторінці міської ради, ми звернулися по коментар до депутата Арсена Мелкумяна, який входить до складу комісії з питань найменування   (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, розташованих на території міста. На питання, чи читав депутат коментарі містян, пан Арсен відповів, що по змозі переглядає, оскільки думка мешканців Ужгорода для нього важлива. Щодо колізій стосовно самого процесу перейменування вулиць зауважив: «Насправді цей процес тривалий і непростий. У нас багато гідних людей, які заслуговують того, щоб їхніми іменами були названі вулиці, освітні заклади, бібліотеки. Щодня на передовій гинуть наші захисники, які заслуговують пошанування і в такий спосіб. Ну і є, зрозуміло, як мінімум дві точки зору щодо тої чи іншої пропозиції. Як без цього? Для цього ми зараз і відстоюємо своє право жити у демократичному суспільстві, хоч хтось спить і бачить ті часи, коли партія сказала «надо» – і треба було брати «під козирьок».

Я приїхав до Ужгорода в буремних 90-их і, може, не так добре знаю про внесок місцевих культурних діячів. Але про Івана Чендея, який разом з Сергієм Параджановим працював над сценарієм фільму «Тіні забутих предків», добре знаю. Як і про Миколу Скунця. Знайомий з їхніми дітьми, які теж є гідними людьми у нашому місті. Тому, на мою думку, тут нема що дискутувати – імена цих людей мають бути пошановані. Особливий сентимент маю до кінорежисера Сергія Параджанова, який, як і я, був вірменином за походженням, але зреалізувався на українській землі. Вулиця Чендея поруч з вулицею Параджанова має свою логіку – митці співпрацювали. До того ж вони недалеко від вул. Високої, де жив Іван Чендей і куди часто навідувався Сергій Параджанов. Свою позицію висловлюю на засіданнях комісії, голосуватиму за відповідні рішення на сесії міської ради, коли пропозиції будуть обговорені на громадських слуханнях, розглянуті членами комісії».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат