Думати глобально – діяти локально

09.12.2023 10:32 РАТУША

5 грудня відбувся   Бучанський Форум «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція». Участь у заході брали запрошені народні депутати України, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, міжнародних та вітчизняних організацій, експертної спільноти. Від Закарпаття у роботі форуму взяв участь депутат Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян.

Обговорювали ключові аспекти реформи децентралізації влади в Україні, її поточний стан та формування пріоритетів на 2024 рік. Йшлося про роль місцевого самоврядування у процесі євроінтеграції, шляхи до відбудови сильних територіальних громад, а також місцеве самоврядування в повоєнний період та його відновлення на деокупованих територіях.

Олександр Корнієнко, перший заступник Голови Верховної Ради, відкриваючи форум, зауважив, що тривалий час хвилювало питання, як втілити в Україні Європейську хартію місцевого самоврядування. «Ми пройшли великий шлях і як країна, як наша система взаємодії центральної та місцевої влади. Й одним із результатів цього шляху є те, що Україна є кандидатом в члени ЄС – з дня на день чекаємо позитивного рішення про відкриття перемовин. Ми маємо   концептуально розуміти, що таке євроінтеграція для місцевого самоврядування, чим це нам в гарному сенсі обернеться і які можуть бути ризики».  

Олена Шуляк, голова комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, наголосила: «Реформа децентралізації, а ще більше війна показали, наскільки наші громади можуть бути сильними, незламними й могутніми. Вони можуть не тільки вистояти, а й допомагати одна одній, вміють чітко дотримуватися євроінтеграційного курсу,   вміють запроваджувати нові підходи, нові стандарти, багато робити для того, щоб відновлюватися й розвиватися».

Бучанський міський голова, член правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування Анатолій Федорук сформулював головні пріоритети для місцевого самоврядування на майбутній рік, а це: створення законодавчої основи для надання якісних послуг мешканцям громад – для цього слід передусім чітко розмежувати повноваження органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, визначити мінімальні розміри місцевих бюджетів на основі фінансових нормативів, запровадити механізм вертикального і горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів через державні дотації. Фактично це як домашнє завдання від Євросоюзу, – наголосив він.  

Вадим Бойченко, Маріупольський міський голова, переконливо говорив про те, що плани відновлення України після перемоги треба узгоджувати вже тепер. «Складно побудувати навіть регіональні стратегії, коли їх дуже багато і коли їх ніхто ніколи не пробував поєднувати. Маємо накачувати м’яз підвищення ефективності використання тих можливостей, які сьогодні мають громади. Йдеться не тільки про наповнення, не тільки про гроші, які ми можемо заробити, а про використання можливостей. Тому заздалегідь слід готувати законодавство України, яке би допомагало швидкому відновленню. Європейські партнери чекають нашого бачення, а наші стратегії мають формуватися на місцевому рівні – до регіонального, а тоді до національного».

За словами Арсена Мелкумяна, одним із ключових питань форуму прозвучала теза про те, що громадам треба провести аналіз своїх територій з метою їх оптимального планування. Зараз у нас будуються житлові будинки, магазини, а нема виробництва. Економіка не працює, міста не отримують грошей. Тому кожне місто має зважено підійти до визначення виробничих зон на своїй території, іншими словами, має бути створена так звана геоінформаційна електронна система планування території.

«Що це за формула 60 на 40, про яку каже Президент Володимир Зеленський? 60 % – це операційна складова, а 40 % – інвестиційна. Тобто це бюджет розвитку: наскільки громада прагне зростати. Показовим є досвід громад, які були в найгіршому стані через руйнування війни, а сьогодні вони рухаються і на своєму прикладі показують, як можна працювати. Саме з таких громад, як Бучанська, маємо брати приклад, щоб потім не опинитися у хвості. Ясно, що всі дії зараз мають бути спрямовані на перемогу, але про відновлення, відбудову і – головне – розвиток громад треба думати наперед» – зауважив Арсен Мелкумян.  

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат