В Ужгороді готуються відзначити 100-річчя Сергія Параджанова

02.12.2023 11:58 РАТУША

В Україні на загальнодержавному рівні відзначатимуть 100 років від дня народження Сергій Параджанова (9 січня 2024 року), вірменина за походженням, який став культовим кінорежисером в епоху українського шістдесятництва. Міжнародне визнання прийшло до нього після екранізації 1964 року повісті Михайла Коцюбинського «Тіні забутих предків». Кажуть, його вітали з цією роботою світові кіномитці – італійці Фелліні та Антоніоні, японець Куросава, а польський режисер Анджей Вайда навіть став перед Параджановим на коліна й поцілував руку, дякуючи за цей шедевр.

Працюючи над сюжетом фільму, Сергій Параджанов часто бував в Ужгороді, тісно спілкувався з письменником Іваном Чендеєм, разом з яким працювали над сценарієм до фільму, художниками Федором Манайлом, Ференцом Семаном та багатьма іншими. Тому в Ужгороді він теж свій, а до його ювілею готуються заздалегідь. Зокрема й вірменська громада.

Її представник Арсен Мелкумян, депутат Ужгородської міської ради, розповів, що в Києві відбулося обговорення планів організації низки заходів, приурочених відзначенню столітнього ювілею митця, між головою Штабу Спілки вірмен України Давидом Мкртчяном та представниками Національної спілки кінематографістів України. Йдеться передусім про вшанування творчого внеску Параджанова в світове кіно, а також популяризацію його спадщини серед громадськості.

«Що стосується Ужгорода, то тут плануємо перейменування однієї з вулиць міста на честь Сергія Параджанова, встановлення його міні скульптури, а також зображення муралу з образом Параджанова та проведення ювілейного концерту з нагоди сторіччя від дня його народження. Проводимо відповідну підготовчу роботу, консультуємося з фахівцями. Маємо все зробити на найвищому рівні».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат