Тут не ламають систему – тут створюють можливості

25.11.2023 11:49 РАТУША

З вересня цього року в Ужгороді, вперше розпочав свою роботу регіональний центр розвитку Української академії лідерства. У Програмі беруть участь 52 юнаків та дівчат віком від 16 до 20 років з 16 областей України.

Про те, як вдалася налагодити роботу, розмовляємо з керівницею ужгородського осередку Софією Станович та ментором з комунцікацій Ярославом Євраєвим.

Ярослав родом із Павлограда на Дніпропетровщині, навчався на диктора і телеведучого програм у Київському університеті культури, завершує навчання у Запорізькому національному університеті на журналістиці. Працює в УАЛ третій місяць – зізнається, що вона кардинально змінює його життя.

«Академія – це про можливість доторкнутися до тих, хто змінює країну реально на практиці. Це змінотворці, державотворці, це люди-практики, люди, які викладають у топових вишах. Це топові політики. У студентів є можливість не просто їх почути десь там телебаченні, а поспілкуватися наживо, порозпитувати про те, що найбільше цікавить».

Софія родом із Дрогобича Львівської області, випускниця Академії 2017 року, закінчила також Львівську політехніку, розповідає про особливості навчання в УАЛ.

«Програма Академії триває 10 місяців – з вересня до червня. Тут навчаються студенти, які взяли собі після закінчення школи такий популярний за кордоном gap year. Чому важливо робити таку перерву? Бо дуже важко в 16-17 років прийняти рішення, ким ти хочеш бути в житті. А ось за цей рік в Академії є змога сепаруватися від батьків, відчути самостійність, але зробити це з трохи старшими за себе наставниками, які можуть допомогти, порадити, бо ж самі зовсім недавно проходили такий досвід. Команда наставників віком від 22 до 35 років. Четверо з команди є випускниками Академії.

Для того, щоб абітурієнти стали студентами, вони проходять конкурсний відбір. Зазвичай це 10-12 осіб на одне місце. Мають завдання прочитати кілька книг і написати есе. Тоді пройти фізичні випробування (пробігти кілька кілометрів, зробити певну кількість відтискань тощо). Тоді етап співбесіди з членом команди. Тобто для того, щоб стати студентом, треба пройти доволі складний шлях, докласти зусиль, активно цікавитися Академією. Уже в статусі студента отримують завдання, які мають виконати до початку роботи Академії. Тому від самого початку вони розуміють, що в Академії багато вимагають, але й багато дають».

Три основні напрямки, в яких тут працюють: фізичний, інтелектуальний та емоційний. В Академії вірять в цілісну особистість. І в те, що людині треба гармонійно розвиватися.

Софія розповідає про те, з ким студенти працюють під час інтелектуальних блоків. «Вчора був Олександр Стародубцев, заступник керівника апарату НАЗК. День перед тим – Андрій Зелінський, співзасновник УАЛ, філософ. Розкладав їм про владу і політику. Цілий день провели з Тарасом Кременем, Уповноваженим із захисту державної мови. Спілкувалися з представниками органів місцевого самоврядування, зокрема з депутатом Ужгородської міськради Арсеном Мелкумяном, який розповідав також і про ведення успішного бізнесу. Є лектори, які говорять з ними про емоційний інтелект, розповідають про акторство, ораторське мистецтво, фінансову грамотність, економіку.

Упродовж Програми мають три модулі: «Воїн», під час якого гартують в собі дух, характер, силу, витривалість. «Дослідник», коли вчаться дивитися неоднобоко на ситуації, розвивають навики креативного мислення, досліджують абсолютно різні сфери для того, щоб потім вибрати своє. Наступний модуль – «Мандрівник». Під час нього вже звужуються і починають йти власною стежиною. Вирішують, де би вони хотіли навчатися, чого би хотіли досягнути в житті.

Кожен студент має відволонтерити 120 годин за час Програми: це робота з дітьми, з молоддю, з людьми літного віку, у притулках чи, наприклад, колись вони писали листи політв’язням. Для них це свого роду й профорієнтація. Якщо, до прикладу, сподобалося працювати з дітьми, сміливо можуть іти в освіту, в педагогіку.

Мова спілкування в Академії – українська та англійська.

В Академії є 7 цінностей. Будь вільним. Будь справжнім. Будь другом. Будь мудрим. Будь творчим. Будь, бо ми Україна. Ми готуємо агентів змін».  

Розпитуємо студентів про їхні враження від Ужгорода і ось що чуємо:

«Ужгород – мультикультурне місто. Величезна кількість національностей тут уживається і налагоджує ефективну співпрацю. Ужгород вчить інклюзії через свою мультикультурність, бо ти мусиш залучати всю громаду до побудови міста» (Соня Сизоненко, Суми)

«Місто відкритих та щасливих людей. Місто можливостей та місто розвитку. Своїм спокоєм і компактністю нагадує мою рідну мальовничу Умань» (Марія Комісаренко)

«Ужгород – приємне та цікаве місто, був багато разів, але як турист, а не місцевий. Архітектура міста дуже красива та має дуже цікавий стиль» (Матяш, Київ)

«До Академії я мала можливість пожити в Ужгороді деякий час, і я надзвичайно вдячна місту за теплий прийом, мені дуже подобаються люди тут, їх доброзичливість та відкритість до комунікації» (Марія Чабанова, Кропивницький).

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат