Мобілізація по-новому

admin 30.12.2023 21:07 ПОЛІТИКА

Урядовий проєкт про нові правила мобілізації та нововведення в несенні військової служби зареєстрували в парламенті ввечері на Різдво, 25 грудня. Головна потреба нових змін, чого не приховує українська влада, покращити показники мобілізації та поповнити війська, які зазнали великих втрат за майже два роки повномасштабної війни з Росією. Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що військове командування очікує мобілізувати наступного року близько 450-500 тисяч новобранців.

За попередніми даними, депутати почнуть розглядати цей проєкт у січні 2024 року.
Передусім уряд пропонує знизити призовний вік з 27 до 25 років.
Вводиться поняття "електронного кабінету призовника". Військовозобов’язані повинні будуть протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження, самостійно уточнити свої дані у ЦНАПі, військкоматі (нині Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК)) або в електронному кабінеті призовника.
Якщо закон ухвалять і він набуде чинності, всі військовозобов’язані в Україні та закордоном матимуть 30 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання та оновити дані.
Визнані обмежено придатними до служби протягом шести місяців повинні будуть заново пройти медкомісію.
Отримавши повістку, військовозобов’язані мають прибути у зазначений термін та в зазначене місце.
При цьому повістку можуть вручити як особисто, так і через електронний кабінет чи електронну пошту. Особисто її можуть вручити в самому військкоматі, а також за місцем проживання, роботи або в громадських місцях. При чому вручати можуть як співробітники військкомату, так і поліцейські.
Під час проведення мобілізації усі громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з військового обліку, зобов’язані завжди мати при собі військово-обліковий документ та документ що посвідчує особу. І пред’являти цей пакет за вимогою працівника військкомату або поліцейського.
Порушників зможуть затримати на строк до трьох годин для складення протоколу або для встановлення особи та з’ясування обставин правопорушення - до трьох діб.
Навіть за кордоном, окрім деяких винятків, щоб отримати послуги в українських консульських установах під час воєнного стану чоловіки-українці віком від 18 до 60 років повинні будуть надавати військово-облікові документи.
Законопроєктом пропонують скасувати поняття "обмежено придатний до служби".
Водночас право на відстрочку пропонують суттєво обмежити. Лишити його не для всіх військовозобов’язаних з інвалідністю, а лише для першої та другої групи.
Приводом для відстрочки залишиться догляд за власними батьками, які "потребують постійного догляду", але не за батьками дружини (чоловіка).
Також пропонують, що приводом для відстрочки буде не наявність у дружини-чоловіка чи інших близьких родичів інвалідності, але саме інвалідності першої та другої групи. Лише один опікун-родич людини, що потребує опіки, матиме право на відстрочку.
Пропонують обмежити право на відстрочку від мобілізації для студентів. За новими правилами, відстрочку отримають лише студенти, які здобувають освіту вищого рівня за раніше здобутий (наприклад, бакалаври, які хочуть здобути ступінь магістра).
Крім того, раніше бронюванню підлягали всі держслужбовці та працівники органів самоврядування. Новим законопроєктом пропонують забронювати лише держслужбовців категорії "А", тобто чиновників найвищого рівня. І не більше 50% серед решти військовозобов’язаних чиновників.
Якщо військовозобов’язані та резервісти саботують виконання військових обов’язків, законопроєкт передбачає санкції. Зокрема, їх пропонують вносити до Єдиного реєстру боржників та застосовувати обмеження у вигляді:
заборони виїзду за кордон; заборони на проведення операцій з рухомим та нерухомим майном; обмеження на право керування власним транспортним засобом та отримання посвідчення водія; обмеження права на користування та розпорядження коштами та іншими цінностями.
Іншим урядовим законопроєктом пропонують в 16-20 разів підвищити штрафи за порушення правил військового обліку - вони сягатимуть 8500-17 тисяч гривень.
Ще вищими будуть штрафи за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і мобілізацію - 34 – 85 тис. гривень або 153 – 204 тис. гривень, якщо таке порушення здійснили в умовах воєнного стану.
Ухилянтів від призову під час мобілізації, в тому числі від проходження медичного огляду в особливий період, пропонують карати позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.
Законопроєкт вперше передбачає демобілізацію для тих, хто у війську вже давно. На неї матимуть право звільнені з полону та ті, хто безперервно прослужив у війську під час воєнного стану протягом останніх 36 місяців, а також військові, які мають першу і другу групу інвалідності і не хочуть продовжувати службу.
Законопроєкт не є досконалим і багато нардепів його критикують і кажуть, що не будуть за нього голосувати. Експерти кажуть, що вступить він у силу лише на початку весни і у ньому точно будуть ще зміни.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат