Позбуваємося друзів

07.10.2023 09:33 ПОЛІТИКА

Ми вже торкалися цієї теми. Україна позбувається друзів. Ізоляція стає більш болючою. Можливо, нас просто готують до капітуляції у цій війні.

В українській пресі постійно говорять про те, що сусідня Угорщина працює проти України. Насправді, це не зовсім так, бо Угорщина проводить найбільшу гуманітарну акцію в своїй історії і підтримує українців. Тут досі є безкоштовними квитки для українців. Тут відкривають українські школи, тут лікують наших поранених. Але все що стосується пакету допомоги Євросоюзу для України, Угорщиною гальмується. І не через те, що Угорщина прихильна до Росії. Все через нашу політику в плані збереження прав національних меншин.

Ось і цього разу Угорщина вимагає розділити пакет фінансової допомоги Євросоюзу на два транші по 25 млрд. євро, а не віддавати Україні відразу всі гроші.

Але Угорщина у цій війні постійно займала обережну позицію. Чого не скажеш про іншу сусідню країну Польщу. Тут незабаром вибори і політики використовують все частіше антиукраїнську риторику. Все почалося з українського зерна, яке Польща не захотіла впускати на свою територію через демпінг цін. А зараз з вуст найвищий представників влади вже звучать заяви, що з наступного року українські біженці в Польщі (а їх понад мільйон) більше не будуть отримувати допомогу.

Ну а ще в одних сусідів вибори вже відбулися. І доволі прогнозовано ці вибори виграла партія колишнього прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіца СМЕР-СД. Це антиукраїнська партія, яка сидить на російській голці. У своїй передвиборчій кампанії Роберт Фіцо неодноразово заявляв, що у випадку перемоги Україна не отримає від Словаччини жодного патрона і щодо допомоги України, то цього не буде, бо допомога потрібна самим словакам.

Фіцо переміг. У коаліції з партією ще одного колишнього прем’єра Петера Пеллегріні «Глас» партія Фіца сформує коаліцію і Словаччина остаточно стане на антиукраїнські рейки.

Більше того, у середу президентка Словаччини Зузана Чапутова повідомила, що Слоіаччина вже не надасть військову допомогу Україні, бо в Словаччині вже перемогли на виборах партії, які виступають за припинення такої допомоги. І хоч ці партії ще офіційно не сформували нову більшість, але президентка вирішила вже зробити такий толерантний крок у бік переможців.

Це та сама президентка, яка з перших днів війни була на нашому боці. З перших днів війни Словаччина почала надавати нам значну допомогу. І ось зараз ми позбулися ще одного друга.

Ситуація дуже складна, бо виникли проблеми і з наданням нам допомоги з боку США. Тут дали Україні ультиматум – жодного корупційного скандалу протягом 45 днів. Ми пообіцяли. Але в Україні корупція настільки поширена, що такі умови виконати просто неможливо. Вже наступного дня на хабарі в 2 млн. грн. попався мер Сум Олександр Лисенко, який взяв хабар від фірми, яка прибирає сміття. Гроші були надані за певні преференції. Лисенка впіймали, але осад і розуміння того, що наші чиновники не можуть без хабарів, позбавляє нас міжнародної підтримки.

І мова зараз не лише про війну. Нам дали можливість вступити до Євросоюзу та НАТО. Просто нам потрібно виконати певні умови. Але ці умови непосильні для нашої влади. Будь якій владі потрібні слухняні правоохоронні органи та суди. Слухняні медіа. Тому ні Євросоюз, ні НАТО нам явно не світять. Якби хоч війну виграти.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат