Сліпа Феміда

01.04.2023 20:27 КРИМІНАЛ

На Закарпатті стався випадок, про який говорить вся Україна.   У Верхніх Воротах на Воловеччині троє підлітків запросили знайому 14-річну школярку до підвалу. Там один з хлопців вдарив її у живіт, далі затис голову між колін, а потім дівчину гвалтували і знімали все на відео. Згодом відео оприлюднили в інтернеті. І це дивилися і в школі, де вчилася дівчинка та гвалтівники.

Так тривало аж три тижні, аж поки про це не дізналася бабуся, з якою жила дівчинка. І саме вона зателефонувала до поліції.

Цей випадок стався ще в 2021 році. Весь цей час тривало розслідування, а потім справу передали до суду. Гвалтівників спочатку трошки потримали в ізоляторі тимчасового тримання, але потім відпустили під домашній арешт. Вони до школи не ходили і вчилися дистанційно. Але сама потерпіла дівчинка зізналася, що часто бачила хлопців, які вільно гуляли селом і глузували з неї.

Ну а потім відбувся суд. І саме рішення суду спричинило соціальний вибух. Суд виніс вирок гвалтівникам вирок - 5 років позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки. Тобто, виключно умовне покарання.

Згодом стали відомі подробиці. Виявляється, у дівчинки не було адвоката і її захищала в суді соціальна служба захисту дітей місцевої сільради.     А у цій соціальній службі працює мама одного із гвалтівників. І саме ця служба давала гвалтівникам позитивну характеристику, мовляв, чемні і добре вчаться.

Стало також відомо, що справу розглядала суддя Оксана Софілканич. Свого часу вона виправдала голову Воловецької райадміністрації, який попався на хабарі, тому на неї посипалися всі шишки. Адже справу почали розглядати за статтею 152 «Згвалтування», а потім дивним чином статтю перекваліфікували на більш м’яку 153 - «Сексуальне насилля». І саме після цього у судді появився мотив не карати гвалтівників реальним терміном.

Однак виявилося, що цей вирок влаштовував і прокуратуру.

У прокуратурі Закарпатської області спочатку заявили, що не будуть оскаржувати вирок суду. «Розслідування цього факту було розпочато за ст. 152 ККУ, тобто зґвалтування. Згодом одержано висновок судово-медичної експертизи, яким факт зґвалтування не підтверджено. Остаточно підтвердила це інформація, отримана від потерпілої вже під час розгляду справи по суті в суді. Натомість факт сексуального насильства, не пов’язаного з проникненням у тіло особи, таки мав місце.

При цьому потерпіла висловила свою думку стосовно призначення покарання обвинуваченим, підтримавши суд щодо рішення про «умовну» міру покарання – ув’язнення зі встановленням іспитового строку.

При ухваленні вироку суд зважав на те, що особи є неповнолітніми, раніше не судимими, повністю визнали вину та щиро розкаялись», - повідомили в прокуратурі і оголосили, що не оскаржуватимуть це рішення.

Однак вирок Воловецького суду викликав значний резонанс. Захистити честь дівчини взялися кращі адвокати України. Цим випадком зацікавилися і в органах влади. Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита наказав всім відповідним соціальним та освітнім службам провести максимальну перевірку факту і головне – посприяти тому, щоб дівчинка почувалася в безпеці і отримала психологічну підтримку.

Скоріше за все, саме резонанс змусив органи прокуратури змінити своє рішення.

Після допису члена ВРП Романа Маселка та заяви Воловецького суду стає зрозумілим, чому прокуратура не хотіла оскаржувати вирок суду, адже це була ініціатива прокурора перевести звинувачення гвалтівникам на більш поблажливу статтю.

Але закарпатським прокурорам не було куди діватися. На них суворо подивилися з Генпрокуратури і після цього закарпатська прокуратура таки подала апеляцію на рішення суду з вимогою скасувати вирок Воловецького районного суду Закарпатської області та ухвалити новий вирок судом апеляційної інстанції. При цьому, в прокуратурі не вказали, чи будуть вони в апеляції вимагати повернути справу за статтею 152, а не 153.

Як би там не було, у цій справі можна досягти справедливого покарання підсудним. Головне, щоб над постраждалою дівчинкою не висів психологічний тиск. Адже це травма на все життя.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат