Сум і біль

11.11.2023 13:04 ПОДІЇ

Закарпаття зазнало величезної втрати. У це довго не хотілося вірити. Спочатку появилися невеликі дописи в соцмережах про те: що наша Закарпатська 128-ма гірсько-штурмова бригада потрапила під обстріл і є багато загиблих. Однак згодом появилися дописи з проханням не поширювати не перевірену інформацію. Була надія: що це неправда.

Але згодом на своїй сторінці у Фейсбук голова Закарпатської ОВА Віктор Микита просто закликав закарпатців запалити свічки і помолитися. Подробиць не було, але стало зрозуміло, що трапилося щось страшне.

А вже наступного дня з’явилася інформація, що російська ракета Іскандер влучила у скупчення наших воїнів. Загинуло 28 чоловік і понад 50 поранено.

Щоправда, командування 128-ї бригади   і надалі мовчало. Цифри були неофіційними. А саме відео з ракетним попаданням по нашому підрозділу показували росіяни у своїх соцмережах.

І лише на третій день надійшла офіційна інформація від 128-ї бригади. Там повідомили про смерть 19 закарпатських воїнів. А потім поширювалася інформація, що це були кращі з кращих. Як так сталося?

Виявляється, цих кращих з кращих зібрали та вишикували для урочистостей до Дня ракетних військ та артилерії. Зібрали і вишикували! У прифронтовій зоні! Хіба це не злочин? Пригадуєте перші дні війни, коли наші недолугі командири не могли роздислокувати воїнів і вони спали в казармах? Було декілька таких випадків, коли російські ракети потрапляли у наші казарми і гинули десятки воїнів.

І лише після кількох таких випадків до командирів дійшло, що скупчення воїнів є недопустимим.

А тут прямо на лінії фронту зібрали військових на шикування…

Міністр оборони Рустем Умєров висловив співчуття родинам загиблих воїнів 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади і обіцяв розібратися з тим, що сталося.

"Будуть з'ясовані всі обставини того, що сталося. Доручаю Головній інспекції МО провести повну перевірку за фактом цієї трагедії", — заявив Умєров.

Правоохоронці зареєстрували кримінальне провадження за фактом трагедії в Запорізькій області, під час якої загинули воїни 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення 5 листопада.

За словами Зеленського, міністр оборони Рустем Умєров доповів йому про заходи, яких вжито для зʼясуваня обставин того, що сталося, й хто конкретно та які розпорядження давав. Наразі триває відповідне розслідування.

"Головне – встановити повну правду про те, що сталося, і більше не допустити подібного. Кожен військовий у зоні бойових дій – у зоні дострілу та аеророзвідки ворога – знає, як треба поводитися під відкритим небом, як дбати про безпеку", – зазначив Зеленський.

Він додав, що розслідування має дати рідним загиблих воїнів і суспільству чесні відповіді, як сталася трагедія та чиї розпорядження були неправильними.

І дійсно, відповіді на питання потрібно дати. Адже мова йде і про те: чому так вільно над нашим підрозділом літали російські розвідувальні дрони, чому підрозділ був у такому тісному скупченні і головне – де був командир 128-ї бригади. Як виявилося, воїнів вишикували і вони чекали командира, бо той запізнювався. І появився командир лише через кілька хвилин після того, як ракета вразила наш підрозділ. Як це пояснити?

Хоча… Пояснення може й будуть. Але хіба вони вернуть життя тих закарпатців, які загинули?

Шану загиблим Закарпаття віддало з великим сумом. Було оголошено триденний траур. На центральних площах наших міст та сіл відбулися панахиди за загиблими і тисячі закарпатців запалювали свічки та лампадки в знак шани за загиблими земляками.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат