День Європи разом із країнами-членами ЄС

13.05.2023 11:48 РАТУША

9 травня Україна вперше долучилася до заходів з нагоди свята, яке традиційно відзначається в Європейському Союзі та інших країнах на знак миру та єдності на континенті, – Дня Європи. Цей день уважається днем народження Європейського Союзу. Держави-члени ЄС та інші країни на шляху до євроінтеграції традиційно вивішують прапори та організовуючи спеціальні заходи, а в Люксембурзі та Косово цей день оголошений вихідним.

Президент України Володимир Зеленський у зверненні 8 травня після підписання указу про щорічне відзначення свята в Україні сказав: «Будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм». Саме до столиці України запланувала свій візит цього дня Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

До Ужгорода в День Європи прибула словацька делегація, яку очолила Луція Гурбальова – заступниця мера Кошице – міста-побратима. Разом з міським головою Богданом Андріївим та в присутності містян вони підняли прапор Євросоюзу біля ужгородської мерії. Присутній на цьому урочистому заході секретар Ужгородської міської ради Арсен Мелкумян прокоментував: «В Ужгороді як прикордонному місті, яке має давні історичні зв’язки з багатьма європейськими містами, вітають і підтримують акт підписання нашим Президентом цього указу. Ми щиро тішимося, що наші словацькі колеги, які постійно підтримують нас, і цього дня з нами. Це вселяє тверду впевненість у тому, що де-факто ми давно в Європі, сповідуємо ті самі цінності, прагнемо розвитку й миру. Де-юре маємо пройти той шлях, якими йдуть інші країни на шляху євроінтеграції. Переконаний, що ті кроки, які маємо зробити, стануть для нас корисними. Важливо бути з ними, зберігаючи власну унікальність».    

До слова, міська рада словацького міста-побратима виділила кошти й придбала за них 50 комп’ютерів для ужгородської спеціалізованої школи № 4 з поглибленим вивченням словацької мови. За потреби частину техніку передадуть для інших закладів освіти.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат