Допомогти армії

22.04.2023 19:08 ПОДІЇ

На війні багато хто хоче нажитися. Корупційних скандалів вистачає. Перед війною ми розпродали свою зброю, зупинили різні військові програми розробок нової зброї. Зараз стоїмо з протягнутою рукою перед заходом і вимолюємо зброю.

Нам поки ще зброю дають, але вже не дуже поспішають. Захід ситий нашими корупційними скандалами. Але мова зараз не так про державу, як про звичайних українців. Російські пропагандисти просто скаженіють, коли бачать, як ми активно підтримуємо свою армію. Є декілька фондів, на які українці регулярно добровільно переказують гроші зі своїх і так скромних заощаджень.

Найбільше ми допомагали армії в перші місяці війни. Фонди «Повернись живим» та «Народний байрактар» збирали мільйони гривень за лічені години. Переказували українці також гроші на спеціальний фонд Нацбанку.

Результати опитування були просто вражаючими. За минулий рік 86% українців стали спонсорами власної армії. Навіть важко уявити, щоб щось подібне було в інших країнах.

До речі, чим старший опитуваний, тим менша сума його пожертв (особливо серед українців старше 50 років). Молодь готова віддавати найбільше. Загалом 90,3% протягом року донатили на ЗСУ.

На початку війни середня одноразова сума переказу на ЗСУ становила майже 10 тисяч грн.

У 2022 році найчастіше респонденти говорили про пожертви у розмірі від 1000 до 3000 грн, серед опитуваних таких 33%. 25% казали про пожертви від 3000 до 6000 грн, 13% – до 1000 грн.

Але згодом суми добровільних благодійних внесків на армію почали падати. Не просто падати, а катастрофічно падати. Соціологи кажуть, що на початок цього року внесків стало вдвічі менше, ніж було рік перед тим.

Експерти намагаються знайти причини цього. Долучилися навіть психологи, які кажуть, що українці втрачають відчуття болю з того, що коїться. Тобто, зникає страх перед тим, що може статися, люди пристосовуються до обставин.

Інші експерти кажуть, що з’явилася недовіра до деяких фондів. Окрім того, багато людей обпалилися через те, що потрапили на гачок шахраїв. В Україні появилося багато липових фондів, які ніби то збирають гроші на допомогу армії, а насправді просто крадуть гроші.

Але є й більш об’єктивне пояснення того, чому українці менше переказують коштів на підтримку армії – життя стало дорожчим. У порівнянні з попереднім роком вартість продуктів зросла на 31,5%.

За даними статистики найбільше подорожчали: яйця – на 80,3%, фрукти – на 74,9%, риба та рибні продукти – на 44,1%, овочі – на 36,2%, цукор – на 32,5%, хліб та хлібобулочні вироби — 26%, макаронні вироби – на 25,8%, олія – на 24%, м'ясо та м'ясопродукти — на 23,2%, сир та м'який сир — на 23%, молоко – на 17,4%, соняшникова олія – на 14,1%.

Люди почали більше заощаджувати. Люди не знають, що буде завтра.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат