Будівлі «Золотого ключика» повернуть колишній вигляд

05.03.2021 11:52 РАТУША

На черговому засіданні консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Закарпатській ОДА представили новий проєкт реконструкції будівлі колишнього «Золотого ключика», який суттєво відрізняється від попереднього. Нагадаємо, попередній план реконструкції, який подали до ради у грудні, передбачав облаштування ще одного мансардного поверху. Консультативна рада його не підтримала.

Автор нового проєкту — львівський архітектор Віталій Могитич. Він узяв до уваги проведене історичне дослідження та старі зображення будівлі, запропонувавши максимально повернути об’єкту втрачені зовнішні елементи. Дослідження, на жаль, не змогло встановити точної дати зведення будівлі «Золотого ключика». Та на основі аналізу стилістичних, архітектурних та конструктивних рішень автори дослідження припускають, що її звели у кінці XVIII ст., з дещо меншою ймовірністю — на початку XIX ст.

Архітектор запропонував знести чужорідний аттик, відновивши автентичну форму даху. Замість аттику з’являться віконця-люкарні, також, як компроміс, із власником облаштують дахові вікна на кшталт «Велюкс». Вкриють дах керамічною дахівкою. На фасаді за проєктом передбачене відновлення ліпного декору вікон, знову з’являться на деяких вікнах і красиві відкривні віконниці. Магазини на першому поверсі, як це було в минулому столітті, отримають дерев’яні вітрини.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат