Чому знову будемо без світла

28.10.2023 13:29 ПОДІЇ

Минулу зиму ми ледве пережили без електрики. Окупанти випустили понад 270 ракет та дронів по об’єктах ”Укренерго”. В результаті цього потужність енергосистеми України зменшилась на 68%, а останній опалювальний сезон Україна закінчила з руйнуваннями або пошкодженнями теплової генерації на рівні 75%. Пошкодження електростанцій, підстанцій, трансформаторів та ліній електропередач в сумі нанесли шкоди Україні на 11 мільярдів доларів, що є колосальною сумою для нашої країни.

Влада нас заспокоювала, що за літо все відновимо, але, як виявилося, обсяг виконаних об'єктами теплової генерації аварійно-відновлювальних робіт становить лише 1,6% від обсягу пошкоджень, завданих російськими ударами. В ”Укренерго” ж цей показник становить теж лише 7%.

Можна було б подумати, що у державної компанії ”Укренерго”, що оперує всією системою передачі електроенергії в Україні, не вистачає коштів на виконання ремонтних робіт та підготовки до наступної зими. Однак, один за одним виявляються корупційні скандали всередині енергокомпанії, що підтверджують — гроші є, але не там, де вони мають бути.

Гроші просто розкрадаються чиновниками від енергетики. На «Укренерго» було проведено аудит і виявлено фінансових порушень на понад 60 млрд. грн. Виявлено і афери, коли «Укренерго» надало сумнівній компанії електрику, а гроші не отримало. Втрати склали майже 1,5 млрд. грн.

Окрім того, відомо, що «Укренерго» через підставні фірми платило колосальні суми ніби то за виготовлену та згенеровану електроенергію приватними підстанціями сонячної та вітряної енергії. Але, як виявилося, ці фірми знаходяться на окупованій території і нічого в Україну не генерують.

Таких корупційних випадків в енергетичному секторі багато. Варто згадати хоча б крадіжку величезної суми грошей на будівництві ядерного сховища на ЧАЕС. Енергоатом заплатив втричі більше, ніж мав і бюджет втратив відразу 100 млн. грн.

Ну і закарпатський випадок. Ми повідомляли про те, що коньячний барон Володимир Гісем замішаний у гучному скандалі з відмивання коштів Рівненської атомної станції. Відмивання коштів станції відбувалося у період, коли українці сиділи без світла. На фірмах коньячного барона було проведено обшуки, але зараз справу намагаються спустити на гальмах.

Виникає питання: а чому українці повинні сидіти без електроенергії, коли чиновники крадуть і відмивають енергетичні гроші? Чому досі за ці мільярдні збитки ще ніхто не поніс покарання? Чому енергетичні чиновники не звітують перед народом? Чому вони не розповідають, куди діваються гроші, які були виділені на відновлення зруйнованої росіянами енергосистеми?

Тепер зрозуміло, чому влада нас так лякає, що ця зима буде ще гіршою за попередню. Бо ми сподівалися, що протягом весни та літа наша енергосистема буде відновлена і захищена від нових можливих атак. А виявилося, що відновили менше 10%, бо решту коштів розікрали.

Тепер окупантам залишиться просто добити те, що у нас ще виробляє та транспортує електрику. Що вони вже починають робити. А українцям потрібно приготуватися до холодної і темної зими.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат