Чому провалився план

09.12.2023 10:26 ПОДІЇ

Нам обіцяли швидку перемогу влітку цього року. Нам обіцяли потужний контрнаступ і звільнення окупованих територій. Але щось пішло не так.

Видання Вашингтон Пост проаналізувало причини невдачі. Видання вказує, що за три місяці репортери у Вашингтоні, Лондоні, Брюсселі та Ризі, а також у Києві та поблизу лінії фронту поспілкувалися «з десятками українських офіцерів та військовослужбовців, а також із більш ніж 30 високопосадовцями з України, США та Європи». Це допомогло скласти цілісну картину літньої кампанії ЗСУ.

За даними журналістів, контрнаступ розпочався 7 червня з атаки, яку здійснювали військові з 47-ї окремої механізованої бригади. Ціллю на перші 24 години було просунутися майже на 14 кілометрів до села Роботине. Згодом захоплення цього населеного пункту мало вивести українській війська до більшої цілі – Мелітополя. «Однак, все пішло не за планом», – резюмує видання.

Українські війська розуміли, що окупаційна армія рф в рамках своєї оборонної стратегії замінує поля, проте вони були приголомшені щільністю мінування. Крім того, росіяни, зрозумівши, що наступ почався, почали бити по колонах ЗСУ з артилерії та протитанкових гармат. Пізніше до них підключилися російські гелікоптери та безпілотники.

Українські війська не змогли пробити оборону ворога, і на четвертий день головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вирішив зупинити контрнаступ. Потім замість того, щоб намагатися прорвати російську оборону масованою механізованою атакою з підтримкою артилерії, як радили його американські колеги, Залужний вирішив, що українські солдати йтимуть у піші атаки невеликими групами приблизно по 10 осіб. Він вважав, що така зміна тактики врятує багато життів та техніки, хоч і призведе до повільнішого поступу.

Видання також визнає, що процес навчання українських військових на базах НАТО в Європі не враховував усіх реалій війни. Через кілька днів після початку контрнаступу комбриг Олександр Сак, який відвідав російську позицію після її захоплення, побачив серед іншої техніки протидронні гармати, тепловізійні приціли та невеликі дрони-розвідники. «Я зрозумів, що ворог підготувався. Ми не застали їх зненацька; вони знали, що ми прийдемо», – сказав він.

Мінування територій також стало великим «головним болем» української армії. Машини розмінування мали очолювати колони, але при підході до ворожих позицій вони ставали першою ціллю російських атак. Потім росіяни так само легко вражали іншу техніку, у тому числі танки Leopard і БМП Bradley. За словами високопосадовця українського Міноборони, близько 60 відсотків обладнання з розмінування було пошкоджено або знищено у перші дні.

Зазначається також, що офіційні особи США та України часом різко розходилися у думках щодо стратегії, тактики та термінів контрнаступу.   Щоб змоделювати хід кампанії, українські, американські та британські військові провели вісім великих настільних військових ігор. Такий підхід показав, що ЗСУ у кращому разі зможуть досягти Азовського моря та відрізати російські війська за 60–90 днів. У результаті українські війська просунулися за всю кампанію лише на 19 кілометрів.

Залужний в інтерв'ю журналу Economist визнав, що війна «зайшла в глухий кут», а Зеленський нещодавно також підтвердив: що війна затягнеться на довший час.

Але тепер мова вже не так про провал контрнаступу, як про нашу долю. Конгрес США не дав дозволу виділити нам допомогу. Зеленський навіть не виступив перед конгресом напередодні голосування. А без неї ми війну можемо програти. Це підтвердив навіть глава Офісу Президента Єрмак, який сказав «Без допомоги Америки є ризик програти війну». На жаль він не розшифрував, що означає для нас цей програш…

Схоже на те, що нас втягнули у війну і кинули. США на нашій війні заробили величезні кошти, бо навіть з тої допомоги, яка нам надається американцями, 97% залишається у США. А окрім того, США стали крупними постачальниками енергоресурсів до Європи після блокування європейцями імпорту енергоресурсів з росії. Сподіватися на Євросоюз? Він ослаблений і вже сам повинен захищатися від агресивних мігрантів-мусульман. Наодинці нам цю війну дійсно не виграти…

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат