Релігійна карта світу та Закарпаття

Олександр Солонтай, експерт Інституту   політичної освіти 05.07.2014 08:07 СОЦІО

Як вірують сім мільярдів?

Hещодавно ООН заявила про те, що на світ з’явився семимільярдний мешканець Землі, хоча деякі вчені стверджують, що ця цифра виявиться реальною лише через рік. За оцінкою демографів, за всю історію людства було народжено близько 108 млрд. людей і тільки 6,5 % з них живуть у наш час. Змінюються епохи і разом із ними змінюється релігійна карта світу. Що ми бачимо на ній сьогодні?

Згідно з останніми даними, нині у світі проживають 2,1 млрд. християн, 1,3 млрд. мусульман, 900 млн. індуїстів, 394 млн. даосистів, 376 млн. буддистів і 1,1 млрд. атеїстів.

Третина мешканців планети (31,43 %) — християни. Понад половина з них належать до Католицької церкви (1,15 млрд. чоловік). Останнім часом їхня кількість трохи зменшилася. Проте католицизм є основною релігією в багатьох європейських країнах (Франція, Італія, Іспанія, Португалія, Австрія, Бельгія, Литва, Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина, Словенія, Хорватія, Ірландія, Мальта).

Усього в 21 державі Європи католики становлять більшість населення, у Німеччині, Нідерландах і Швейцарії — половину. У західній півкулі католицизм поширений у всій Південній і Центральній Америці, а також у Канаді та США. В Азії католики переважають на Філіппінах і в Східному Тиморі, велика кількість католиків у В’єтнамі, Південній Кореї та Китаї. На Близькому Сході багато католиків у Лівані (мароніти та ін.).

В Африці проживають, за різними оцінками, від 110 до 175 млн. католиків.

Православ’я сповідують близько 300 млн. чоловік. У сучасному світі до країн із більшістю православного населення належать Росія, Україна, Білорусь, Болгарія, Греція, Грузія, Кіпр, Македонія, Молдова, Румунія, Сербія, Чорногорія. Також православ’я помітно присутнє у Боснії та Герцеговині, Фінляндії, Казахстані та на Алеутських островах американського штату Аляска. Крім того, його сповідують у Естонії, Латвії, Киргизії та Албанії. Наприкінці XX ст. однією з зон порівняно швидкого поширення православ’я стають Африка на південь від Сахари, а також Південно-Східна Азія та Південна Корея. Водночас важливо відзначити, що православ’я присутнє в більшості країн світу.

Приблизна кількість тих, хто сповідує протестантизм — 720 млн. Ця конфесія є переважаючою у скандинавських країнах, США, Великобританії, Австралії, Новій Зеландії. У Німеччині, Нідерландах, Канаді, Швейцарії протестантизм є одним із двох віросповідань (разом із католицизмом), що переважають інші.

Щодня у світі стає на 300 атеїстів менше, зате кількість християн щодня зростає в середньому на 80 тисяч, причому кількість католиків щодня зростає на 31 тисячу. Це статистика зі щорічного звіту Міжнародного бюлетеня місіонерських досліджень (International Bulletin of Missionary Research).

Як зазначають ЗМІ, українці стають одною з найбільш релігійних націй у Європі. Тепер у нашій країні вже 71,4 % населення вважають себе віруючими, а значить ми за цим показником поступаємося лише католикам Польщі, Португалії, Словаччини, православним кіпріотам. Більше того — кількість віруючих постійно зростає: результати опитування Центру Разумкова свідчать, що за десять останніх років загальнонаціональна українська паства зросла на 13 %.

Найбільш релігійним краєм держави залишається Захід, де зосереджено 34,5 % усіх православних парафій.

ЗАКАРПАТТЯ — НАЙБІЛЬШ РЕЛІГІЙНИЙ РЕГІОН УКРАЇНИ

Час від часу колегія Державного комітету України у справах національностей і релігій затверджує «Інформаційні звіти про стан і тенденції розвитку релігійної ситуації та державно-церковних відносин в Україні».

Цей звіт аналізує основні тенденції, динаміку змін та перспективи розвитку релігійної мережі України, кадрове та матеріальне забезпечення церков і релігійних організацій. У звіті також приділено увагу міжнародній та соціально-гуманітарній діяльності релігійних організацій, аналізується стан дотримання чинного законодавства про релігію і церкву, реалізація державної політики у сфері свободи совісті та віросповідання.

Отже, релігійна мережа в Україні представлена 55 віросповідними напрямками, в межах яких діють 35,2 тис. релігійних організацій, у тому числі 33,8 тис. релігійних громад, 85 центрів та 265 управлінь, 439 монастирів, 347 місій, 76 братств, 199 духовних навчальних закладів, 12,7 тис. недільних шкіл. Всього в Україні налічується 30 тис. 516 священнослужителів. Видається 377 церковних друкованих засобів масової інформації. Для богослужінь використовується 22 тис. 787 споруд.

Дослідження темпів зростання кількості церковно-релігійних інституцій Державного комітету свідчить про те, що з 2000 по 2005 рік розширення релігійної мережі набуло усталеного характеру і становило 4,1—4,7 відсотка за рік.

Незважаючи на те, що Закарпатська область перебуває тільки на 17-му місці за кількістю населення в Україні, наша область традиційно в лідерах поширення релігійних організацій. Закарпаття займає перше місце за кількістю монастирів, третє за кількістю слухачів у духовних навчальних закладах, п’яте за кількістю недільних шкіл. Якщо зважити на те, що в нашій області проживає тільки 2,8 % населення країни, то Закарпаття — безперечний лідер. У нас розмістилося 5,7 % усіх релігійних організацій України.

Найбільшу мережу в нашому краї мають Українська православна церква (623 організації), Українська греко-католицька церква (412), релігійні організації Свідків Єгови в Україні (164), Закарпатська реформатська церква (117) та Римо-католицька церква (102).

Це знову ж таки дещо відрізняє наш край від загальної ситуації по Україні. Річ у тім, що розподіл церковно-релігійних організацій за конфесійною ознакою свідчить про домінування в Україні православ’я — до нього входить 51,8 % від загальної кількості релігійних осередків країни. Натомість на Закарпатті православних громад наразі тільки 662 (УПЦ, УПЦ КП та УАПЦ разом), тобто менше половини (загалом на Закарпатті — 1845 релігійних організацій). Причому, якщо загалом по Україні мережа Української православної церкви становить 67,4 % православних громад країни, то на Закарпатті у православ’ї УПЦ має тотальне домінування — 94,1 %.

Інша специфіка Закарпаття — розвиток релігійних організацій Свідків Єгови в Україні та Закарпатської реформатської церкви, а також мережі Римо-католицької церкви. Остання на Закарпатті посідає п’яту позицію за кількістю релігійних організацій, хоча загалом по Україні — сьому.

Держкомнацрелігій оприлюднив і дані щодо гуманітарної допомоги. Найбільша кількість гуманітарної допомоги припадає на адресу релігійних організацій м. Києва — 3170,80 т, що складає 24,3 відсотка від загальної кількості, Львівської області — 1995,85 т, Волинської — 1222,80 т, Житомирської — 1097,20 т, Закарпатської — 986,30 т, Автономної Республіки Крим — 944,60 т.

Більшість скарг релігійних громад стосуються майнових питань: 6 — УПЦ (Закарпатська, Рівненська, Чернівецька, Чернігівська області), 2 — УАПЦ (Івано-Франківська область), 3 — УГКЦ (Івано-Франківська область), 1 — ДУМУ (Хмельницька область). Із питань реєстрації статутів: 2 скарги — УПЦ (Івано-Франківська і Закарпатська області), 1 — УПЦ КП (Івано-Франківська область), 2 — УАПЦ (Львівська область), 1 — інші православні (Харківська область).

Було задоволено 5 скарг УПЦ, зокрема з майнових питань 4 скарги в Закарпатській, Рівненській та Чернігівській областях та 1 скарга з питань реєстрації статуту в Івано-Франківській області.

Релігійні організації на Закарпатті Закарпаття в мережі церков і релігійних організацій в Україні

Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти

ТЕГИ : релігія

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат