Який він, біометричний?

Наталія Каралкіна 27.06.2014 14:53 СОЦІО

Коли розвіються міфи навколо біометричних паспортів.

Із 2012 року в Україні триває історія з біометричними паспортами. Саме тоді був ухвалений закон, згідно з яким розпочато роботи з запровадження оформлення і видачі паспорта громадянина, що містить безконтактний електронний носій із біометричними даними власника документа. Останнім часом ситуація більш-менш стає зрозумілою: без біометрики нам не світить безвізовий режим. При цьому вистачає й чуток про зміст такого документа: сканування сітківки ока, наявність відбитків пальців тощо.

1 січня 2015 року — дата, з якої повинна розпочатися видача біометричних паспортів. Їх будуть видавати і в територіальних підрозділах Державної міграційної служби, і в Центрах надання адміністративних послуг. Та й зовнішній вигляд такого документа не суттєво відрізнятиметься від сучасного закордонного паспорта.

«Кабмін затвердив зразок та технічний опис бланка біометричного паспорта для громадян України, а також порядок оформлення, видавання, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення, — прокоментував газеті «РІО» Ігор Михайлишин, начальник Головного управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області. — Відмінність біометричних документів від звичайних у тому, що вони містять безконтактний електронний носій (чип), на який записується інформація про власника з метою його ідентифікації. Такі біометричні документи найбільш захищені від підробок і роблять неможливим користування ними будь-ким, окрім власника. Суттєве підвищення ступеня захищеності нашого суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму є головною ідеєю впровадження біометричних паспортів. Крім того, серед переваг таких документів те, що вони дозволять спростити процедуру оформлення віз до країн Євросоюзу. Також після встановлення на кордоні автоматизовних контрольно-пропускних систем для власників біометричних паспортів час необхідний для проходження контролю буде зведений до мінімуму. До речі, цей досвід «електронних воріт» уже успішно впроваджується в 15 країнах, а біометричні документи видають понад 90 країн із 193 держав-членів ООН».

ВІДБИТКИ ПАЛЬЦІВ НЕ ОБОВ’ЯЗКОВІ

Тотальний контроль криється за біометричними паспортами, переконані правозахисники, які ще в рік ухвалення закону протестували проти нього. Річ у тім, що Закон має назву «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Про біометрику йдеться окремим пунктом, тому фахівці припускають, що суть закону — збір даних про громадян.

У ГУ ДМС України в Закарпатській області нас запевнили, що, згідно з Законом, біометричний паспорт міститиме два види даних: основні й додаткові. Основні відомості — інформація про людину — оцифрована фотографія особи, оцифрований підпис, прізвище, ім’я, дата народження. Додаткові відомості — це відбитки пальців. Ці відомості вноситимуться виключно за згодою людини.

Українців також переконують, що біометричні паспорти не можна буде підробити. Однак для хакерів немає нічого неможливого. У серпні 2006 року американські хакери заявили, що створили апарат для прочитування даних із біометричних паспортів. А на прес-конференції в Лос-Анджелесі було продемонстровано пристрій, який може зламати документи з високим ступенем захисту, а інформацію з них — скопіювати. Захист від проявів злочинності та міжнародного тероризму завдяки таким паспортам теж ставлять під сумнів. Із мікросхем, які використовуються в паспортах, терористи цілком можуть створити паспорт-бомбу, яка, наприклад, спрацьовуватиме при проходженні паспортного контролю.

ДІЮЧИМ ПАСПОРТОМ МОЖНА БУДЕ КОРИСТУВАТИСЯ ДО ЗАВЕРШЕННЯ ТЕРМІНУ

Навіть якщо ви оформили закордонний паспорт цього року, можете без проблем користуватися ним до завершення терміну дії. «Документи, що посвідчують особу, видані до моменту початку оформлення біометричних документів, будуть чинними. Тобто, закордонний паспорт буде дійсним до дати, зазначеної у паспорті як кінцева дата дії. З ними можна буде і надалі виїжджати за кордон та отримувати візи. Обміняти його на біометричний паспорт це право, але не обов’язок людини. Так само, як і право людини відмовитися від біометричних документів через релігійні переконання.

Термін дії біометричного закордонного паспорта — 10 років, а біометричного проїзного документа дитини — 4 роки (зараз — 3 роки). Строки виготовлення біометричних документів повинні бути такими: звичайний режим — 20 робочих днів із дня оформлення заяви-анкети на його отримання, терміновий режим — 7 робочих днів», — пояснює Ігор Михайлишин.

У Міністерстві юстиції запевняють, що такі паспорти будуть вдвічі дешевшими за закордонні. «Для того ж, щоб відповісти на питання, яка буде вартість бланків біометричних документів, які видаватимуть підрозділи Державної міграційної служби України, необхідно провести ще низку заходів щодо закупівлі таких бланків відповідно до чинного законодавства. Відразу після завершення зазначених заходів інформація про всі платежі, які необхідно буде сплатити при оформленні документів, буде розміщена на офіційному веб-сайті ДМС України», — коментує Ігор Михайлишин.

Безвізовий режим — основна спонука впровадження таких паспортів, а для виїзду за старим паспортом буде потрібно отримати візу. Сьогодні українці можуть в’їжджати без віз на територію 42 країн. При в’їзді ще до 51 держави візу можна отримати на кордоні, йдеться на сайті МЗС України. Для закарпатців, як і для мешканців решти території України, біометричні паспорти поки що залишаються достатньо невідомими і викликають чимало запитань. Фахівці запевняють, що відповіді будуть ближче до терміну видачі, а наразі надають лише довідкову інформацію і доводять безпечність таких документів.

Річ у тім, що питання безвізового режиму насправді передбачає чимало й інших зобов’язань, які має виконати Україна. Біометричні паспорти — одна з умов разом із такими невирішеними питаннями, як корупція, керування міграцією, адже державу готові покинути тисячі, а то й мільйони. Вкрай важлива умова — охорона державного кордону, про яку можна хіба що мріяти за воєнного стану, який переживає держава. При загалом невтішному в країні стані процес біометрики розпочато, хоча не виключено, що, отримавши нові паспорти, українці отримають і нові форми контролю за власним життям.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат