Чи можна пити воду на ніч

23.06.2021 10:49 ЗДОРОВ'Я



Важко сперечатись із тим, що у день потрібно випивати оптимальну кількість звичайної води. Однак у час розповсюдження Інтернету та поляризації думок із будь якого питання навіть те, чому потрібно пити воду, стає предметом жвавої дискусії. Чи можна пити на ніч? Скільки пити води взагалі? Згідно до думки самопроголошених експертів з просторів Інстаграму, обмеження вживання води у вечірній час надзвичайно корисне. В той же час класична медицина категорично не згодна з цією тезою. А що насправді буде, якщо пити багато води та ще й на ніч? Тут не все так просто, як може здатись на перший погляд.

Чи можна пити воду перед сном

Вода на ніч – це корисно чи все ж таки шкідливо? Щоб розібратись у цьому питанні, потрібно його розглянути, перш за все, із медичного аспекту. І згідно до джерел із авторитетних медичних журналів та профільних досліджень, однозначної відповіді на це питання немає. У пиття води на ніч є як переваги, так і недоліки, тому вплив подібних дій на організм потрібно розглянути комплексно.

Що буває, якщо пити воду на ніч

Перш за все, потрібно зрозуміти, якою буде користь від вживання чистої води у вечірній час. Відчуття спраги є першою ознакою зневоднення. Відповідно, якщо на такі симптоми, як пересихання у роті не відповісти склянкою прохолодної води, то в організмі почнеться сукупність процесів, спрямованих на утримання вологи.

Вживання води на ніч є корисним із наступних аспектів:

  • нестача води в організмі може викликати порушення у вигляді головного болю;
  • пиття достатньої кількості води протягом дня здатне покращити загальне самопочуття, однак якщо організм у вечірній час сигналізує про потреби у вживанні даної рідини, то потрібно йому дати те, що він потребує;
  • організм може неправильно подати сигнал про потребу у воді, тому спрагу легко сплутати із голодом, через що вживання води здатне захистити людину від переїдання у нічний час, що точно не є бажаним.

Якщо розглядати питання з медичної сторони, то недоліки вживання води на ніч виглядають наступним чином:

  1. Ранковий набряк обличчя та кінцівок. Втім, дані прояви також можуть бути ознаками цілого ряду захворювань, серед яких варикоз, порушення у функціонуванні нирок та / або печінки, серцевої недостатності та голодування. Найбільш цікаво, що набрякання кінцівок та обличчя також можуть сигналізувати про дегідратацію, тобто, нестачу води у організмі.
  2. Ніктурія, також відома, як надмірне сечовипускання. За нормальних умов метаболічні процеси у організмі сповільнюються, а отже, зменшується і частота циклів випускання сечі. Як правило, повністю здорова людина вночі встає в туалет не частіше ніж двічі за ніч. Якщо ця цифра збільшується, це вже є симптомом для діагностування ніктурії. Більше того, збільшення частоти сечовипускань зменшує кількість сну, потрібну для повноцінного відпочинку організму. Також занадто часте сечовипускання може бути ознакою неправильного режиму вживання води або проблем у роботі нирок. Внаслідок цього потрібно, щоб питний режим був збалансованим.

Таким чином, якщо організм у вечірній час страждає від спраги, то потрібно йому надати необхідну кількість води. Втім, важливо пам’ятати, що за нормального питного режиму, що підтримується протягом дня усе має обмежитись лише парою склянок. Вливання у себе декількох літрів води за пару годин до сну може не тільки мати неприємні наслідки у вигляді порушень режиму сну. До того ж, потреба у надмірному вживанні води може бути сигналом, що з організмом не все у порядку. Якщо виникнення подібних ситуацій викликає дискомфорт, варто звернутись до лікаря за кваліфікованою медичною допомогою.

Треба зауважити, що вода повинна бути хорошої якості, не з під крану, а бутильована, або очищена фільтром зворотнього осмосу. Тільки якісна вода, не завдасть шкоди вашому здоров'ю.

За скільки годин до сну можна пити воду

Якщо вода вживається протягом дня рівномірно, формується правильний питний режим. За умов його підтримки навантаження на сечовипускальну систему є рівномірним та збалансованим. Відповідно до особливостей організму, а також особливостей навколишнього середовища на даний момент, вода почне свій шлях по виведенню у вигляді сечовипускання приблизно через 30 хвилин – 1 годину після пиття. Об’єм середнього сечового міхура складає від 200 до 550 мілілітрів, і не вся волога переробляється у сечу. Саме тому потрібно сформулювати кількість води, яка може бути випита перед сном, самостійно.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат