Як жити довго у щасті й радості

За книгою Мирослава Дочинця 02.04.2018 16:42 ЗДОРОВ'Я

Із нотаток карпатського старця.

Подейкують, ніби високо у Карпатах жив не тужив такий собі Андрій Ворон, який покинув цей світ у 104 роки і зовсім не через старечі недуги, а від нещасного випадку серед звичайного трудового дня. А жив цей чолов’яга так довго,бо керувався особливими правилами, найважливіші з яких, на щастя, записав.

Так сталося, що стос цих пожовклих аркушів потрапив до рук одного з добрих знайомих мудреця-довгожителя — закарпатського письменника Мирослава Дочинця, тож згодом, усім нам на безцінну життєву науку і вийшла його книга — «Многії літа. Благії літа. Заповіді 104-річного Андрія Ворона».

Щиро дякуйте за кожен свій новий день

Довгожитель Андрій настійливо радить навчитися бачити все живе довкола — дерево, птаха, тварину, землю, небо — і щиро радіти цьому, вдивляючись в усе добрими очима та уважно відчуваючи серцем. Саме так кожному з нас відкриються безцінні істини. Люди, шукайте нагоди побути біля води — вона зніме втому та промиє ваші думки. Не забувайте також тримати піст, бо це найбільша благодать, яка укріплює та молодить: кістки ваші стануть легкими, немов у птиці крила, а серце — веселе, як у малого хлопчика.

Мудрий старець радить кожен день розпочинати і завершувати подякою Богові. Найкращими ліками для тіла і душі він вважає молитву, піст і роботу для рук, а у тиху годину радить сідати у самоті і споглядати Божий світ, доки серце не насититься спокоєм, доки не прийде упокореність, відновленість.

Головні речі, яким необхідно навчитися

Треба знайти у житті радість кожної подарованої тобі хвилини. Треба бути людяним та принести радість іншим. Треба і серцем, і головою завжди пробачати всім і собі самому. Треба каятися та звільнятися від гріхів і помилок. Треба обличчям і душею щиро посміхатися людям і собі. Треба глибоко і з насолодою вільно дихати. Треба із задоволенням спати, та не більше 8 годин, аби не було застою крові та зачастого серцебиття. Треба знайти вірного товариша на довгі роки, бо таке щастя подовжує вік вам обом.

Пам’ятай, світ є таким, яким його бачиш ти, а не таким,   яким його показує телевізор або яким його бачить сусід. Вір своїм власним очам та розуму. Нехай не бентежать твоєї душі і не плутають твоїх кроків чужі погляди. Живи власною головою. Втім, не забувай також, що правду і мудрість ти здобудеш лише у розмовах з іншими людьми, бо це розвиває розум більше, ніж книги. Той, хто слухає іншого, має вісім вух, а той, хто спостерігає за твоїм життям збоку, має вісім очей. Тож будь відкритим і дивися людям в очі.

Гроші? Вони не головне. Але й здобути головне без них важко. Гроші не приносять щастя, але без них нещастя ще більше. Як ти до грошей — так і вони до тебе. Життя — гра: один раз виграв, іншим разом програв, за що купив, за те й продав. Світ так влаштований, що важливе обертається на прах, а дрібниця стає долею. Тож, не переймайся миттєвостями днів всерйоз, бо все минає, і це також мине.

Не ти для часу, а час для тебе. Не прагни обганяти час, скорися його звичайному й мудрому плину: він винесе тебе, куди належить. Увійди у час, немов у ріку, розчинися у ньому, щоби простити минуле, пізнати теперішнє і розгадати майбутнє. Тоді до тебе й прийде спокій сили і сила спокою.

Тобі все можна, але не все тобі потрібно. Тобі все дозволяється, але не все є корисним. Вибирай, не те, що хочеться, а що потрібно. Цим я не закликаю вибирати лише корисне, адже життя буде вкрай пісним. Я, приміром, із корисного і красивого частіше вибираю красиве, бо моє серце бере гору над розумом.

Як треба жити, аби надовго залишатися молодим

Стриножуй свої бажання, не витискай із каменя воду. Живи легко і з радістю: день зустрічай усмішкою, а вечір — прогулянкою. Не переїдай, лягай на голодний шлунок. Не сідай за стіл, якщо там немає овочів. Забудь про смажене, жирне і солодке. Цукор і м’ясо гниють в людині, отже, і людина гниє. Пити молоко теж не раджу, хіба що кисле. Пам’ятай, в якому занедбаному стані ти би не був, лише один 40-денний піст явить тобі перше диво, а подальші принесуть тобі очищення, відновлення та омолодження.

Тримай організм у чистоті. Сирі овочі — це як віник для нутрощів. Вживай також чай, заварений на польовому хвощі або на березових бруньках та листях. Щодня омивай або хоча б обтирай своє тіло. Не обтяжуй себе земними благами: земне гне до землі, натомість небесне — дарує високу й світлу свободу. Якщо ти здатний помічати красу довкола, то завжди перебуватимеш у гармонії з природою і черпатимеш від неї нові сили.

Не шукай перемін без потреби. Десятиліттями я живу в одному місці. Роблю одну роботу. Веду бесіди з одними людьми. Сідаю за той же стіл, у той же час і їм майже однакову їжу. Лягаю в один час в одне ліжко. Минають літа, та ніщо не змінюється — ні довкілля, ні я. І це добре. Дивлюся на образи діда, батька, на своїх онуків і правнуків — і здається, ніби я на цьому світі був завжди і буду вічно.

Де би ти не був, пий чисту воду, не чекаючи спраги. Чиста вода — то перші ліки. Куди мене доля не вела, я найперше шукав криницю, джерело. Не пий солодкої і солоної, мінеральної води із пляшок, бо перша роз’їсть печінку, а друга замурує судини. Є три найбільші білі шкоди для чоловіка: сіль, цукор і білий хліб. Є й четверта — горілка, якщо візьме гору над ним. Це не твоя їжа і не твоє питво. У земних плодах і зеленині досить є і солі, і солоду. А мед уживай із радістю, натщесерце та з водою. І побачиш згодом, що голова твоя буде світлою, а тіло легким.

Золоті поради карпатського довгожителя

Не переїдай! Голодний звір спритніший за ситу людину. Колись лише із жменькою фініків та квартою вина римські легіонери пробігли 20 кілометрів у повній амуніції, а потім врізалися у ворожі ряди та билися півдня без перепочинку. А Римська імперія від переситу та розпусти — впала!

Живи там, де чисте повітря. Якщо це не вдається, бодай частіше бувай там. Після вечері я ще півгодини прогулююся садом. Коли їж, то не запивай. Не пий ні до, ні після їди. Щоби не ходити з дитиною по лікарнях, віддай її до рук природи: з малих літ навчи ступати по землі босоніж — це найсильніший гарт.

Коли ріжеш овочі ножем, вони частково втрачають земну поживу. Краще їх їсти і варити цілими. Цибуля вдвічі корисніша, якщо її роздушити руками або дерев’яною дощечкою. Не обов’язково також пити чай лише з пакетів. Для мене найкраща заварка — із молодих гілочок груші, пахуча й лікувальна, такий чай виводить солі, лікує суглоби, додає чоловічої сили. Кип’яти молоді грушеві пагони 10—15 хвилин.

Я лише раз був у лікарні і то, коли мені ногу перебило. А в аптеці не був ніколи, бо лікуюся сам і лікую інших. Ліки ці — прості, дешеві та доступні. Наприклад, вода. Вона освіжить мозок, підсилить серце і розм’якшить нерви. Зауваж: не якась інша рідина, а чиста вода. І не менше літра щодня. А кава, чай, солодкі напої та пиво лише підточують серце.

Ходити треба багато. При ходінні підошви труться, дають гарний кровообіг і живлять цим мозок. Якщо втомлений, слабий, хворобливий, дай організму відпочити. Харчування нехай стане простішим: для цього впродовж дня слід їсти якусь одну страву. Наступного дня іншу, і так — хоча би тиждень. І не переробляйся, а після кількох днів важкої роботи дай собі перепочинок.

Пам’ятай, груша — плід для чоловіків, але лікує тільки та груша, що пахне. До того ж вона понижує тиск. Але гнилих груш не їж. А найцінніші горіхи — коли ще недозрілі. Вони містять корисного у кілька разів більше, ніж висушені, тому не лінуйся недозрілі зернята почистити і залити медом, сиропом або горілкою. Це буде справжня аптека.

Полуниця добре очищає нутрощі, освіжає тіло. Вишня і черешня очищають кров. Від малини прибуде кров, укріпляться нігті й волосся. Персики слід їсти, коли нема апетиту. Сухі абрикоси — диво для серця. Диво-ягода — смородина: чорна — джерело вітамінів, червона — добра для крові, а біла — для нирок. Щодня споживаючи їх, за місяць стільки доброго можна для тіла набути, що й за рік жодними ліками не зробиш. Без смородини важко вигодувати здорову дитину. Кілька ложок смородини на добу — і дитина матиме і апетит, і добрий сон, і гарний настрій. Смородиною виводять з організму все отруйне, гниле, мертве, бо вона — ягода давніх мудреців.

Хочеш довго залишатися молодим і довго жити? Раз на тиждень влаштовуй собі горіхово-яблучний день. Зранку приготуй 8 яблук і 8 горіхів. Приблизно кожні 2 години з’їдай по одному яблуку і горішку, аби протягом дня шлунок був зайнятий. Щодня ціле літо їж огірки і помітиш, як за сезон побілішають зуби, зміцніють нігті, волосся стане блискучим, а шлунок працюватиме як годинник. При температурі й лихоманці напийся гарячого чаю із ожини, закутайся, пропотій. Дихати стане легше, температура спаде.

Найпоживніше м’ясо — з курчати та індика. Їж більше гіркого, а солодкого краще не їсти взагалі. Можна трохи чорного шоколаду. Погана їжа — картопля, особливо смажена. Українці їдять багато картоплі, хліба, сала — і живуть недовго. Не працюй понад силу. Я при тяжкій роботі часто перепочиваю, годину дрімаю. Так зроблю більше, ніж ті, хто жили рве. Не так шкідливо пити, як пиячити. Серед моєї рідні не було п’яниць, а все завдяки шовгорині. Вона сушила квіти хризантеми, сікла, дрібно товкла і настоювала на горілці, яку давала чоловікам. Після вони або взагалі не пили, або пили дуже мало.

Де я жив, там вивчав місцеві мови і навіть читав на них. Знаю шість мов. Рахую все в голові, запам’ятовую всі дати, де, що, коли і з ким було. Свою пам’ять муштрую, згадуючи вірші, молитви, казки і приповідки, які чув ще від своїх дідів.

Ще кілька краплинок мудрості від Андрія Ворона

Є три руйнівні, згубні речі: пити хтозна-що, спати аби з ким і читати абищо. Рух — у всьому, навіть у невдачах, бо, коли падаєш, теж рухаєшся. Розумний завжди стає позаду, аби бачити, що діється спереду. Не сподівайся багато на завтра, живи сьогодні. Уникай брехні, але й правду кажи не всю, аби не поранити когось. Якщо не можеш сотворити благо, хоча би відійди від зла — це перший крок до блага.

Нехай мої поради не обтяжують вас. Хто обрав їх, нехай вважає все сказане за необхідність, бо потім це стане звичкою, а далі — благом.

За книгою Мирослава Дочинця

ТЕГИ : Мирослав Дочинець

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат