Для боротьби з інсультами на Закарпатті законтрактовані 9 медичних закладів

03.11.2022 10:38 СОЦІО

Щороку наприкінці жовтня світова спільнота відзначає День боротьби з інсультом. Всесвітня організація охорони здоров’я прирівняла це захворювання до глобальної епідемії, повідомляє перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

За даними Української асоціації боротьби з інсультом, патологію судин головного мозку щороку діагностують у понад 140 тис. осіб (понад третина з них – працездатного віку). 30-40% пацієнтів з інсультом помирають упродовж перших 30 днів і до 50 % – протягом року від початку захворювання; натомість 20-40 % пацієнтів стають залежними від сторонньої допомоги.

Для боротьби з найважливішою медико-соціальною проблемою сучасного суспільства на Закарпатті законтрактовані 9 медичних закладів. Водночас на базі Обласного клінічного Центру нейрохірургії та неврології ще у 2020 році запрацювало спеціалізоване відділення цереброваскулярної патології. Тут лікарі одними з перших в країні почали виконувати відкриті мікроскопічні втручання на судинах головного мозку.

Вже у 2021 році тут пролікували понад 400 пацієнтів з гострим мозковим інсультом.

Завдяки сучасній біпланарній ангіографічній системі та відкриттю рентген-операційної Центр зможе виконувати механічні тромбекстрації пацієнтам із гострим ішемічним інсультом. Цей метод лікування дозволяє розширити терапевтичне вікно при інсульті від 4,5 годин до 12 годин, а в певних випадках — до доби.

Але навіть пропри успіхи та передові можливості наших медиків не варто забувати, що особисте здоров’я – у наших руках, і профілактика захворювань залежить від наших дій, рішень і способу життя.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат