За встановлення правди

05.07.2013 17:57 СОЦІО

Головний слідчий про колег, зарплати і найважливішу справу в кар’єрі.

Слідство — не шлях вирішення проблеми, а «хірургічне втручання», коли іншими шляхами вирішити ситуацію в суспільстві неможливо. Тому на слідчому лежить величезна відповідальність за прийняття рішення. Хто ці люди, дізнаємося в начальника слідчого управління УМВС України в Закарпатській області Сергія Россохи.

— Чи думали ви в свої юнацькі роки, що саме слідство стане вашою стихією? Що так вабило?

— Я знав, що буду слідчим! Ще з молодих років мене вабила «міліцейська романтика». Слідчий — це людина, яка думає і аналізує, наполеглива і зосереджена. Прийняття серйозних рішень і відповідальність за них — це все відповідає моєму характеру.

— Що зараз собою являє управління, яким ви керуєте?

— У зв’язку зі значним зростанням навантаження на слідчих, цього року штатну чисельність збільшено на 25 відсотків. На сьогодні в органі досудового розслідування області працює 301 співробітник. Незважаючи ні на що, кожен має працювати з граничним напруженням та самовіддачею. Слідчі постійно жертвують своїм особистим часом, адже під час планування роботи потрібно зважати і на терміни, визначені законодавством. Тож вечір у родинному колі або повноцінний вихідний для нас велика рідкість.

— Багато хто «закидає», що у працівників слідчого підрозділу одна з найбільших заробітних плат у міліції. Чи є це виправданим?

— Нове кримінальне процесуальне законодавство України значно розширило повноваження слідчого, але разом із тим визначило ряд додаткових обов’язків. З початку року слідчим апаратом області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про майже 17 тисяч кримінальних правопорушень, вчинених на території Закарпаття. Середня навантаженість слідчого складає 118 проваджень. А кількість закінчених кримінальних справ зросла з 3 — 5 до 15 — 20 на місяць на одного слідчого. Тож судіть самі…

— А можете розповісти про найважливішу справу у своїй кар’єрі?

— Моя головна справа іще попереду (посміхається). А з кримінальних справ, які я розслідував особисто, визначити конкретну не можу. Всі вони були важливі для мене. А головною справою кожного слідчого є слідча справа — встановлення правди.

— Сергію Воло­ди­мировичу, а чи немає серед підрозділів обласної міліції якоїсь «конкуренції»: хтось головний, а хтось голов­ні­ший? Слідче уп­равління належить до останньої інстанції?

— Все чітко поділено і кожен підрозділ має свої обов’язки. А головнішим є не «першість», а розкриття злочину. І неважливо, хто це зробить. Чи дільничний, чи працівник патрульної служби, чи оперативний співробітник. Важливо, щоб спрацював увесь механізм. Щоб порушені права громадян були відновлені. Щоб був «happy end» (знову посміхається)!

— Які ви можете назвати останні серйозні зміни, що стосуються правоохоронної системи в нашій країні?

— Найбільший позитив із прийняттям нового Кримінально-процесуального кодексу — це можливість швидше відстоювати інтереси громадян і держави в кримінальному процесі. Відтепер діє спрощена процедура порушення кримінальної справи. Тобто кожна заява, яка містить ознаки злочину, вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань і одразу ж провадиться досудове розслідування. Цьому раніше передувала дослідча перевірка. Тож у системі МВС фактично ліквідовано приховування злочинів. Хоча і на цьому ми не зупиняємося — усі пропозиції щодо покращення роботи готуємо та направляємо на розгляд до вищих інстанцій.

— Які перспективи ви загалом бачите у слідства?

— З огляду на наявність різних моделей функціонування слідчих підрозділів, я особисто схиляюся до того, що повинна існувати незалежна слідча організація. В історії пам’ятаємо Національне бюро розслідувань, яке так і не зафункціонувало, чи слідчий комітет. Ця незалежність у нас прописана саме у КПК, тож неважливо, як би назвали нову структуру. Проте через динамічний розвиток нашого законодавства я не беруся прогнозувати, який вектор отримає законодавчу підтримку.

— 1 липня відзначалося 50-річчя з підписання Указу, коли право досудового слідства було передано органам внутрішніх справ. Що б ви побажали колегам із цього приводу?

— Днями в УМВС відбулося святкове зібрання з нагоди ювілею. Приємно було бачити наших пенсіонерів та ветеранів слідства, яких нагородили Почесними грамотами та грошовою премією. Це — Віталій Фещенко, Володимир Мороз, Михайло Василиндра, Михайло Лендєл, Василь Рішко. Завітали до нас із вітальними листами від Олександра Ледиди, Миколи Крегули та Геннадія Грищенка представники Закарпатської ОДА, Апеляційного суду та управління СБУ в області.

Від імені генерал-майора міліції Василя Варцаби і від себе особисто вітаю всіх працівників слідчих підрозділів із професійним святом і бажаю міцного здоров’я, творчої наснаги, успіхів у роботі на благо Батьківщини. Хай завжди Вас оточує людська повага та буде прихильною до Вас людська доля. Найкращі побажання Вашим близьким та рідним, які поділяють труднощі Вашого напруженого буття.

***

Сергій Володимирович Россоха. Народився у Воловці у 1978 році, де і закінчив місцеву загальноосвітню школу. Далі навчання у Харківському університеті внутрішніх справ, який закінчив із відзнакою. У 1999 році розпочав службу з слідства Воловецького райвідділу. А у 2002 році вже працював у слідстві обласного управління міліції. Був заступником начальника управління боротьби з організованою злочинністю. У 2011 році повернувся начальником відділу слідчого управління УМВС, яке з часом у 2012 році і очолив. Після прийняття у грудні 2012 року нового Кримінально-процесуального кодексу посади начальників слідчих управлінь стосовно рангу були «підняті» до першого заступника начальника УМВС.

Сектор зв’язків із громадськістю УМВС України в Закарпатській області

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат