Турецька трагедія

11.02.2023 12:06 ПОДІЇ

У Туреччині стався руйнівний землетрус. Таких потужних поштовхів тут не було понад сто років. Це був сильний землетрус - магнітудою 7,8 балів, що класифікується як "великий". Він відбувся вздовж 100-кілометрової лінії розлому, завдавши серйозної шкоди будівлям поблизу розлому.

Землетрус, епіцентр якого був поблизу міста Ґазіантеп, супроводжувався численними афтершоками. А один з них був майже таким же потужним, як і перший.

Біда була в тому, що землею почало трусити рано вранці, коли люди спали. Будівлі падали і під завалами опинилися люди.

Що стало причиною землетрусу? Земна кора складається з окремих частин, які називають плитами і які прилягають одна до одної. Ці пластини часто намагаються рухатися, але їм заважає тертя об сусідню пластину. Але іноді тиск зростає, доки одна пластина раптово не здригається, спричиняючи рух поверхні. У цьому випадку це була Аравійська плита, яка рухалася на північ і стикалася з Анатолійською плитою.

Землею затрусило не лише в Туреччині, але й сусідній Сирії. Було відчутно поштовхи і в інших країнах.

Було зрозуміло, що діяти потрібно негайно. Якщо поранена людина перебуває під завалами протягом доби, то вона ще має шанс на порятунок. Але з кожною годиною потім шанси на порятунок гаснуть.

У перший же день влада повідомила, що загинуло понад дві тисячі людей, але ще через день загиблих вже було понад 15 тисяч. А далі ще більше. Прогноз буде взагалі жахливим – не менше 20 000 жертв.

Весь світ відгукнувся на трагедію в Туреччині. Навіть Україна, яка наразі воює проти російських окупантів і зазнає руйнувань, не змогла бути осторонь. Ми направили до Туреччини свої загони рятувальників та техніки.

Як відомо, Закарпаття також знаходиться в сейсмічній зоні. Нас час від часу трусить. Епіцентри землетрусів зазвичай знаходяться в сусідній Румунії, але зрозуміло, що навіть якщо в Румунії станеться землетрус такої потужності, як він стався в Туреччині, то без руйнувань не обійдеться і в Закарпатті. Лише місяць тому був землетрус силою 3,5 балів за шкалою Ріхтера. Епіцентр землетрусу був біля Іршави. Землетрус навіть такої незначної сили вже відчувався людьми.

Чи готові ми до потужніших поштовхів? Чи зможемо реагувати на руйнування та рятувати людей? Чи не варто більш ретельно перевірити дозволи на будівництво житлових будинків та промислових об’єктів на предмет сейсмічної стійкості? Ось ці питання, на які потрібні чіткі відповіді.

Хтось скаже, що Україна вже покарана війною і природа не мала б додати нам страждань. Але у природи свої закони. Так було неодноразово. Пригадайте хоча б землетрус з епіцентром в місті Спітак у Вірменії, коли загинуло понад 25 тисяч людей. Тоді саме у розпалі була збройне протистояння між Вірменією та Азербайджаном. Була версія, що землетрус був штучно керівництвом СРСР потужним підземним вибухом, щоб зупинити війну. А де гарантія, що і тепер у Туреччині землетрус не був штучно спровокований Росією, щоб помститися Туреччині за підтримку України?

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат