Більше світла

04.02.2023 10:29 ПОДІЇ

Останнім часом ситуація з електропостачанням у Закарпатській області була просто критичною. Світло давали двічі по дві години на день і ще дві години вночі. Люди скаржилися, що за дві години помешкання не прогрівалися, хатню роботу зробити також не встигали.

Але найбільше критики лунало на те, що деякі вулиці не вимикали від електропостачання, а, крім того, якщо деякі малі магазини та офіси змушені були придбати генератори, щоб забезпечити роботу закладів, то було виявлено, що частина крупних супермаркетів та об’єктів, які належали місцевим царькам у районах, просто живилися безперебійно електроенергією, підключившись до мереж різних черг.

Влада області щодня вимагала від обленерго робити перевірки такого нераціонального використання електроенергії. Крім того, голова Закарпатської ОВА Віктор Микита був на постійному зв’язку з керівником Укренерго, вимагаючи знайти можливість збільшити ліміти для Закарпаття, де за рахунок переселенців населення зросло на понад 30 % і саме до нас було релоковано понад 300 підприємств.

Зрештою, терпець голови ОВА урвався, і він скликав чергову Раду оборони області з категоричним анонсом.

Микита оголосив, що на Раді оборони заслухають енергетиків щодо несправедливого розподілу електропостачання. Голова ОВА написав, що на Хустщині в населених пунктах з туристичними об’єктами є безлімітне споживання електроенергії, а в інших селах електропостачання відбувається за графіком.

«Ця інформація підтвердилася. Тому на Раді оборони області буде заслухано представників Закарпаттяобленерго, які повинні пояснити, чому не вживаються заходи реагування на такі несправедливі випадки електропостачання. Також буде обговорене питання, чому деякі супермаркети та інші комерційні об’єкти споживають електроенергію безперервно, підключившись до кількох мереж», — анонсував Раду оборони Закарпаття Віктор Микита.

Засідання Ради оборони було напруженим і дещо агресивним, але, зрештою, є результат.

Після проведення Ради оборони голова Закарпатської ОВА Віктор Микита виступив із заявою, у якій оголосив про рішення Ради оборони.

«Більше лімітів потужності від НЕК «Укренерго» поки ми не отримуємо через останні атаки росії по нашій енергосистемі.

Тому прийнято рішення пере- глянути об’єми подачі електрики підприємствам та обмежити виявлених недобросовісних споживачів», — заявив Микита. Тобто, тепер ретельніше перевірятимуть, чому дехто має електроенергію без обмежень.

Щоб більше було електрики в помешканнях закарпатців — доведеться трохи потерпіти бізнесу, якому давали можливість на пільгових умовах придбати електрогенеруючі пристрої.

«Ми дали достатньо часу для того, щоб бізнес міг підготуватися та забезпечити себе засобами альтернативного живлення. Але зараз критично важливо подати більше світла в оселі», — заявив Микита.

Графіки будуть оптимізовані і світла саме в помешканнях закарпатців повинно бути більше. Крім того, Закарпаттяобленерго повинно створити комунікаційні центри у районах, щоб людям на місцях було зручно звертатися до енергетиків на постійній основі. А ще — енергетики повинні регулярно звітувати про фактичний час подачі електроенергії.

А вже у вівторок було оприлюднено оновлені графіки електропостачання і вони вже значно кращі. Світла в оселях закарпатців стало значно більше.

30 січня також відбулося засідання Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. На засідання НКРЕКП було ухвалене рішення накласти штраф на приватне акціонерне товариство «ЗАКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО» щодо недопущення надалі недотримання вимог нормативноправових актів, що регулюють функціонування ринку електричної енергії, та порушення Ліцензійних умов із розподілу електричної енергії.

Тепер залишається вірити у наші протиповітряні сили, які не дадуть агресору і надалі руйнувати нашу енергосистему. Йдуть морози. І без електрики нам було би дуже важко...

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат