Як Ужгород отримав бюджет-2015

16.01.2015 15:57 РАТУША

Перше засідання сесії Ужгородської міської ради у цьому році 14 січня планувалося як «бюджетне», а за два тижні до нього на сайті міськради були розміщені проекти бюджетних рішень. До початку реєстрації в залі прозвучали колядки, у яких діти насамкінець закликали владу не казати на «чорне» «біле» й виконувати свої зобов’язання перед учасниками АТО. Міський голова запропонував оголосити в Ужгороді четвер 15 січня Днем жалоби за загиблими під Волновахою.


Віктор Погорєлов нагадав депутатам, що це останній день для затвердження бюджету, який уперше є профіцитним, тобто дохідна частина бюджету перевищує видаткову частину бюджету і це на цілих 45 млн. грн., крім того є сподівання отримати 20 млн. грн. акцизних зборів від АЗС за паливно-мастильні матеріали, а ще 60 млн. грн. «заморозило» Держказначейство.

Депутати втім не готові були беззастережно підтримати мера й схвалити головний міський кошторис за принципом «аби було», а відтак посипалося багато критичних зауважень. Зокрема, стосовно надання КП «Водоканал м. Ужгорода» коштів на суму 3 млн. 300 тис. грн., забезпечення харчуванням дітей (наразі це 4 грн. 80 коп.). Депутати також висловилися проти будівництва нового цвинтаря на кордоні з Євросоюзом, натомість запропонували перевести цю землю до житлового фонду і роздати її учасникам АТО, а також ужгородцям, які багато років чекають у черзі на земельну ділянку.

Майже впродовж години говорили про те, що Водоканал отримані мільйони спрямує «на проїдання», як це було при директорові Омельяненку, оскільки зворотних зобов’язань від підприємства жодним чином не зафіксовано, а тому вимагали надати під кошти відповідний план дій. Позиція мера була: спочатку гроші для КП, а вже потім — зобов’язальний план-проект від нього. Новопризначений директор Водоканалу Карташов обіцяв звітувати за кожну отриману копійку, але депутати наполягали, що не слід давати гроші тільки під усні обіцянки. До слова, загальні борги Водоканалу станом на 1 січня становили 13 млн. 253 тис. грн.

Після дебатів у сесійній залі провели реєстрацію і табло підтвердило присутність 41 депутата. Вони схвалили рішення про виплату коштів для перших новонароджених у 2015 році 36 голосами «за».

Після цього депутати «забуксували» на питанні щодо оплати за лізингом модульних котелень. Двічі при голосуванні тільки 28 депутатів висловилися «за» попри заклики підтримати це рішення. У минулому році місто мало розрахуватися за придбані в лізинг котельні й не зробило це через те, що гроші були заблоковані казначейством, через що фірма-постачальник наразі судиться з міськрадою. Після цієї озвученої інформації депутати з третьої спроби дозволили погасити борги за модульні котельні. Чому вони вперто не хотіли цього робити, лишилося «поза кадром», оскільки жодних аргументів не прозвучало.

Депутати запитали Погорєлова, чому він нічого не каже про відновлення попередніх тарифів на воду, що обіцяв зробити після свого одіозного повернення у крісло мера. А також прозвучала думка, що 300 тис. грн. на проведення аудиту Водоканалу сьогодні це «шалені кошти» і чи не зростуть знову тарифи після отримання підприємством чергової дотації? Зрештою депутати 33 голосами дозволили виділити Водоканалу 3 млн. грн., але з умовою не надавати їх, поки від підприємства не буде плану дій виходу з кризи, затвердженого на сесії. А ось 300 тис. грн. на аудит вирішили зекономити, звернувшись до КРУ, яке надасть своїх аудиторів для проведення відповідної перевірки.

Час від часу в залі спалахували кволі суперечки «солодкої парочки» Погорєлов—Щадей, а коли 34 голосами «за» схвалили головний кошторис Ужгорода на поточний рік, у залі пролунали оплески.

Просунувшись до частини порядку денного «Різне», а саме стосовно затвердження місцевих податків і зборів, депутати знову проявили впертість, за підтримку рішення двічі висловлювалися тільки 19 учасників голосування. Прозвучала пропозиція більш детально вивчити питання в депутатських комісіях, провести громадські слухання, щоб не було, як із тарифами на воду, коли мешканців міста поставили вже перед фактом... А також зрівняти коефіцієнт на визначення податку на нерухомість до 0,4 для всіх (для підприємців запропоновано 0,2). Проте пропозиції не знайшли підтримки. Міський голова оголосив технічну перерву на 5 хвилин, однак і після роз’яснень та закликів підтримати це рішення, від якого залежить наповнення бюджету, голосів для його схвалення не вистачило, а тому просування рішення перенесли на наступне засідання.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат