Відкриття «шкільних» стоматкабінетів у центрі Ужгорода. Кому це треба і для чого?..

07.09.2012 13:30 РАТУША

Понеділок для ЗОШ № 4 видався важким днем. У школі врочисто відкрили стоматкабінет, запросивши численних депутатів облради та представників мерії.

Хоча до власне факту відкриття стоматкабінету чомусь так і не спромоглися погодити це зі СЕС і заповнити та підписати договір між школою (в особі директора М. Фединець) й УжНУ (в особі в. о. ректора В. Ніколайчука). Порожньою залишилася зокрема графа про кількість практичних годин для підготовки, перепідготовки, перекваліфікації медичних кадрів, проведення практики студентів-стоматологів у поточному навчальному році.

На відкритті декан стоматологічного факультету УжНУ Юрій Переста сказав, що зроблено це у рамках Програми покращення стоматологічного здоров’я дітей міста, прийнятої на сесії міськради 16 липня 2009 року За його словами, кваліфіковані лікарі тут будуть регулярно оглядати школярів і вчити їх гігієні ротової порожнини. Стоматологічний кабінет зроблений за спонсорські кошти, ремонт провела приватна будівельна фірма, меблі, аксесуари, медичне обладнання придбано за кошти благодійного фонду. На все витрачено близько 40 тис. грн. Аналогічні кабінети вже функціонують в Ужгородській гімназії і ЗОШ № 20, на черзі, за словами Перести, ЗОШ №№ 1, 2, 3.

Однак батьки, які ще з літа били на сполох, знаючи про відкриття стоматкабінету в ЗОШ № 4, збунтувалися. Вони категорично проти такої новації.

Насамперед батьки обурені місцем — це 3-й поверх, де стоматкабінет межує з навчальними класами через гіпсокартонну стіну, а ще один клас навпроти кабінету. Чи зможуть тут проходити повноцінні заняття? Стоматологічний кабінет розміститили у невеличкому приміщенні колишнього шкільного медкабінету, який раніше ділили психолог і лікар, упродовж року виборюючи право на роздільне функціонування, як того вимагає медичне законодавство. Батьки глибоко переконані, що кабінет медсестри у школі важливіший за стоматкабінет, відкритий під чиїсь приватні інтереси. Згадують, як дитину, яка зомліла, приводили до тями, поклавши на парту, поки їхала «швидка», а розбиту голову не могли змастити йодом, бо ні його, ні вати, ні бинтів не виявилося.

«Я відправляю дитину до школи не зуби перевіряти, а вчитися і щоб їй при цьому ніщо не заважало», — каже мати одного з учнів.

Батьки дуже сумніваються в обіцянці, яка прозвучала, що за відсутності стоматолога у кабінеті «сидітиме медсестра». Бо ж наголошувалося на вартості кабінету — це десятки тисяч гривень, то чи захочуть фактичні власники кабінету пускати туди сторонніх? Психолог каже, що ні вести прийом у будь-якому медичному кабінеті, ні тим паче робити це одночасно зі стоматологом заборонено медичними вимогами. Батьки не спроможні зрозуміти такого навчально-виховного процесу, коли шкільний психолог змушений сидіти у підсобці кабінету, в якому навчаються діти..

Батьки дезорієнтовані й різними обіцянками стосовно того, кого саме будуть профоглядати в школі: тільки її учнів чи також учнів інших ЗОШ? Адже на три сотні учнів у школі всього лише чотири туалетні кабінки — дві на другому та дві на третьому поверсі, тож самим учням школи доводиться займати черги... Туалети на першому поверсі закриті. А у відповіді директора ЗОШ № 4 М. Фединець начальникові управління освіти Ужгородської міської ради М. Комарницькому зокрема йдеться про те, що мер м. Ужгорода В. Погорєлов «направив у школу Ю. Пересту, який повідомив, що як депутат облради допоможе школі обладнати новим медінвентарем діючий медичний кабінет, в якому буде працювати на 0,5 ставки педіатр та встановлять стоматкрісло для безкоштовного медичного обслуговування і санації всіх учнів нашої школи та проходження медогляду учнів ЗОШ № 2 і Лінгвістичної гімназії». (Щоправда, вже покидаючи школу, на виході Ю. Переста сказав батькам, що оглядатимуть тільки дітей цієї школи й пообіцяв встановити лавицю під кабінетом).

Оскільки у відповіді від міського відділу охорони здоров’я Ужгородської міськради сказано, що «медичний блок слід розміщувати на 1-му поверсі», батьки пропонують віддати під стоматкабінет... бібліотеку, приміщення якої обладнували влітку, але бібліотекар рішуче проти. Та й надто сумнівним є те, чи мінятимуть власники свій облаштований і обставлений кабінет на невелике приміщення?..

Слід зауважити, що пани від влади невдоволення батьків сприймали переважно з прихованою іронією. Приміром, звучали пропозиції... негайно забирати дітей «із такої поганої школи» тощо. А на те, що до власне батьків ніхто і не подумав звернутися за згодою, міський голова В. Погорєлов прореагував так: «Про що ви говорите, який дозвіл батьків? Створюйте собі приватну школу, і тоді у вас будуть брати дозвіл! Я дозволив це, бо я мер, обраний народом. Рішення було проголосоване на виконкомі, якщо вам щось не подобається, будь ласка, оскаржуйте це в судовому порядку!»

Після відкриття кабінету та спілкування з владою незгодні батьки ще довго міркували про роль і доцільність на заході депутатськго «десанту», зокрема шанованого у краї й поза його межами нейрохірурга В. Смоланки. Хтось зауважив, що поки пацієнти чекають на нього під кабінетом в обласній лікарні, Смоланка займається передвиборним піаром, тільки 1 вересня побував у трьох школах. Чи буде в Закарпаття свій самостійний нардеп — сумнівно, а ось те, що воно втрачає свого кращого лікаря, виглядає, на жаль, вірогідніше.

Наразі зібрано близько сотні підписів батьків, діти яких навчаються у класах, суміжних зі стоматкабінетом. Вони підготували звернення до міського управління освіти, відділу охорони здоров’я, в СЕС, у прокуратуру, аби з’ясувати, кому кабінет належить насправді й що там у дійсності буде. Адже громадськість уже має гіркий досвід реалізації у місті різних корупційних схем і небезпідставно недовірлива.

У даному випадку маловмотивоване відкриття стоматкабінету в школі, розташованій усього за кілька сотень метрів від поліклініки на наб. Незалежності (а згодом у Лінгвістичній гімназії, ЗОШ №№ 2, 3 тощо), може бути зазіханням власне на саму будівлю стоматполіклініки, розташовану в «козирному» місці Ужгорода. Тобто через мережу відкритих стоматкабінетів її функціонування можна буде визнати недоцільним, відтак прибрати до приватних рук, а по школах «дати бізнес своїм» стоматологам. Факультет щорічно випускає їх близько сотні. Звісно, що в Ужгороді стільки вакансій немає, а працевлаштуватися прагнуть усі.

Коментує ситуацію депутат Ужгородської місьради А. Баганич: «Обладнання стоматкабінету монтували таємно влітку, коли у школі нікого не було, без жодних дозволів та будівельних експертиз. Батьки масово просили мене, як депутата, допомогти забрати зі школи незаконно споруджений стоматкабінет. Зараз наші депутати готують нові запити до мера, директора школи, ректора УжНУ, прокуратури, СЕС, держархбудконтролю, управління освіти, відділу охорони здоров’я з вимогою дати чітку відповідь на кожне з поставлених питань, а не відписки. А саме проінформувати, чи відповідає освітнім нормам функціонування стоматологічного кабінету в загальноосвітньому навчальному закладі, надати відповідну копію рішення міської ради (виконкому). Якщо немає, то пояснити, чи має директор школи повноваження самостійно розпоряджатися нерухомим майном школи, повідомити, чиєю власністю є стоматологічне обладнання (надати документальне підтвердження). Повідомити, чи видавалися техумови, дозвіл головного архітектора, висновок комісії з культурної спадщини та інші дозвільні документи на реконструкцію з бетонуванням перекриття у приміщенні медичного кабінету (будівля є пам’яткою архітектури). Чи кількість санвузлів у школі відповідає санітарним вимогам, враховуючи і збільшення потоку за рахунок відвідувачів стоматологічного кабінету; повідомити, яким чином буде здійснюватися контроль за допуском сторонніх відвідувачів у приміщення школи. Повідомити, куди відселили лікаря і психолога з захопленого медичного кабінету. Чи відповідає їх нове приміщення вимогам, хто буде оплачувати рахунки за спожиту воду і електрику, хто сплачуватиме заробітну плату лікареві-стоматологові та асистентові (чи виділені кошти у бюджеті). Кому саме будуть надаватися стоматологічні послуги і за якими тарифами, чи є санітарно-гігієнічний висновок і дозвіл СЕС, чи робилися заміри рівня шуму і радіаційного фону від обладнання (компресор, рентген)? Якими туалетами будуть користуватися пацієнти стоматкабінету, якщо їх не вистачає навіть для учнів?»

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат