Влада не знає, куди приткнути країну...

21.12.2012 16:17 ПОЛІТИКА

Час «Х» настав. Україна на межі банкрутства з зовнішнім боргом понад 130 млрд. доларів. У самостійному плаванні триматися буде неможливо. Влада поки заграє і з Євросоюзом, і з Росією. Вибір зробити важко, бо Євросоюз вимагає дотримуватися певних правил, які обмежать владу, що звикла до свавілля.

Наша влада не зможе без корупції, кишенькових суддів та вірних псів від фіскальних та каральних органів. Тим часом, рух у бік Росії дасть можливість усе це зберегти, бо для влади цієї країни закони також мають лише вибірковий характер. Однак після злиття в обіймах із Росією наша влада позбудеться самостійності та значимості.

Ось лише кілька примітних подій останнього тижня, які стосуються геополітичного курсу України. Рада Європи прогнозує, що договір про Асоціацію України з Євросоюзом можна підписати вже до листопада 2013 року. «Рада підтверджує свої зобов’язання підписати вже парафовану Угоду про Асоціацію, включаючи глибоку та всеосяжну зону вільної торгівлі, так скоро, щойно українська влада продемонструє рішучі дії і відчутний прогрес у трьох згаданих сферах, можливо, до саміту Східного партнерства у Вільнюсі в листопаді 2013 року», — зазначається у висновках Ради.

«Виборча, судова і конституційна реформи відповідно до міжнародних стандартів є невід’ємною частиною порядку денного Асоціації та спільно схвалених пріоритетів», — говориться в рішенні. Крім того, ЄС наголошує на необхідності вжити «важливі зусилля у сфері боротьби з корупцією і проведення реформи державного фінансування, включаючи збільшення повноважень Рахункової палати».

Рада ЄС зазначає, що Україна повинна «без зволікань» усунути випадки політично мотивованих вироків, а також зробити необхідні кроки з реформування судової системи, яка запобігатиме подібним прецедентам у майбутньому.

Згодом європейці назначили дату зустрічі з Януковичем: саміт Україна — ЄС відбудеться 25 лютого 2013 року. Таку дату погодили президент Віктор Янукович та президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу під час телефонної розмови.

Звичайно, що для нашої влади ці умови Євросоюзу трохи не підйомні. Саме тому президент Янукович останнім часом робить крен у бік Кремля. «Ми будемо поступово приєднуватися до правил Митного союзу, адже там зосереджений величезний ринок для українських товарів. Ми зробимо все, щоб з країнами Митного союзу Україна мала гармонійні стосунки не лише в економічній, а й в гуманітарній, науковій та соціальній сферах», — сказав Янукович.

Росіяни ж взагалі вже розкрили карти і сказали, що Україна і Митний союз уже співпрацюють за формулою «3+1». Про це у Москві заявив голова колегії Євразійської економічної комісії (ЄЕК) — наднаціонального органу Митного союзу Віктор Христенко. За словами Христенка, вже зараз профільні міністри з боку України і ЄЕК обговорюють весь порядок денний з цих питань з метою запобігти виникненню торгових конфліктів і створити умови для лібералізації торгових відносин.

ОПОЗИЦІЯ ПРОТИ

Опозиція скличе позачергове засідання парламенту у разі підписання президентом Віктором Януковичем угоди про Митний союз. Про це з трибуни парламенту заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк. «Опозиція вимагатиме скликання позачергового засідання Верховної Ради з порядком денним про відповідальність Президента України за порушення ст. 11 Закону «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики» у випадку, якщо Янукович підпише будь-який акт про вступ України до Митного союзу», — сказав він.

«Не президентові Януковичу вирішувати, куди рухатися Ук¬ра¬їні», — додав Яценюк.

На його думку, Янукович їде до Москви, щоб «підписати угоду про ув’язнення України». «Митний союз — це не економічне утворення, а суто політичний союз, в якому немає місця для України і українців. Немає місця українській незалежності, українському підприємництву, українській мові, духовності, культурі, якому немає місця в нашій країні. Тому ми туди йти не будемо. Якщо Янукович хоче бути в Митному союзі, будь ласка, ми організуємо йому російську прописку. Але російської прописки в Україні не буде. Ми незалежна держава, і будемо відстоювати свою незалежність», — сказав він.

«Ми вважаємо, що в найкоротші терміни Україна має підписати угоду про створення зони вільної торгівлі з нашими європейськими партнерами. Нам потрібні не ціни на газ, а цінності у повазі до людини, у верховенстві права, у праві народу України вибирати і змінювати владу. Ми не хочемо в Радянський Союз, ми там уже були», — додав Яценюк.

Янукович дійсно запланував візит до Москви на вівторок цього тижня, і всі експерти говорили, що Янукович їде до Путіна здаватися. Однак зовсім несподівано візит нашого президента до Москви було перенесено. «Темами зустрічі президентів України і Росії визначені актуальні питання українсько-російського співробітництва, насамперед у енергетичній і торгово-економічній сферах. Зокрема, вироблення взаємоприйнятного механізму взаємодії України з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану», — сказано в повідомленні прес-служби президента. «Для успішної реалізації цих домовленостей необхідні додаткові консультації на експертному рівні. У зв’язку з цим сторони домовилися про перенесення строків візиту», — додали в прес-службі.

Хоча навряд чи це справжня причина відміни візиту. На Януковича могли натиснути європейці або наші олігархи, які розуміють, що втратять певну монополію в багатьох галузях, у разі приєднання України до Митного союзу.

ПОВЕРНЕННЯ МЕДВЕДЧУКА

Один із ініціаторів проросійського вектора розвитку України є екс-глава Секретаріату Президента Віктор Медведчук. Перебуваючи у кумівських стосунках з Президентом Росії, Медведчук виражає інтереси Росії в Україні. Тиск Кремля на Януковича зростає. Експерти очікують, що Януковичу доведеться піти на поступки Путіну вже найближчим часом і дати якусь серйозну посаду Медведчуку. І якщо це станеться, то можна сміливо сказати, що Україна здалася Росії.   Таку думку висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Медведчук — це людина дуже близька Путіну і Росії, це агент їхніх інтересів. І призначення його чи на посаду керівника РНБО, чи в Адміністрацію Президента стане фактичною руйнацією реальної влади Януковича в країні і передачі її Путіну», — сказав він.

При цьому Фесенко вважає, що, швидше за все, Медведчука не призначать.

Тим не менше, Медведчук і дійсно останнім часом активізував роботу. З його боку йде потужна пропаганда референдуму щодо проросійського курсу України. Якщо Янукович здасться, то вся надія буде на опозицію, яка заявила, що рішуче протистоятиме планам влади здаватися Росії.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат