УжНУ мають намір перетворити на «Університет, дружній до сім’ї» (ВІДЕО)

Rionews 23.09.2014 17:08 ПОДІЇ

Дводенний тренінг із такою назвою відбувся у рамках проекту «Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ». Провели його фахівці з Сумського державного університету, які мають 4-річний досвід такої роботи у своєму виші. Сьогодні відбувся другий день тренінгу, на якому були присутні представники студентського самоврядування.  

Вони допомагають молодим мамам навчатися й одночасно виховувати дітей, а також працівникам і студентам свого вишу безкоштовними консультаціями з приводу найрізноманітніших питань.

Юлія Савельєва, координатор проекту “Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ” зазначає, що в СумДУ колись починали з кімнати, де могла перебувати дитина, поки батьки навчаються, а далі тільки нарощували потужності: додавали послуги із психологічної, соціальної, юридичної, педагогічної підтримки, і не тільки для тих, хто користується послугами кімнати. Сьогодні охоплення дуже велике. За день у кімнаті в середньому перебувають двоє-троє дітей. Але бувають і такі дні, коли десятеро і більше.

Суть тренінгу також у тому, аби студентське самоврядування перейнялося ідеєю. Тому другий день працювали тільки зі студентами.

"Ми працюємо з молоддю, яка готується до подружнього життя. Завдяки тренінгам, різним заняттям, психологічним консультаціям, гендерному орієнтуванню (методика, яку запозичили в УжНУ), ми вчимо молодь будувати правильні відносини на рівних партнерських умовах, прагнемо поширити ідею відповідального батьківства. Ця ідея насамперед стосується того, що потрібно планувати народження дитини, підходити відповідально до її виховання. У суспільстві склався стереотип, що саме на жінку покладена основна ідея виховання. Ми стверджуємо, що дитина потребує батьківської опіки і любові, тому обов’язки потрібно розподіляти. За статистикою, чоловіки, які частіше проявляють позитивні емоції до дитини, дружини, довше живуть. Натомість сьогодні средньостатистичний батько проводить зі своєю дитиною 4 хвилини на день", - розповідає Андріана Костенко, гендерна експертка в проекті “Рівні можливості для здобуття професії молодими матерями-студентками у ВНЗ”, випускниця УжНУ.

«Університет, дружній до сім’ї» відкриває додаткові можливості для сімейних студентів, викладачів, а також самореалізації особистості. Активній людині вже не потрібно буде обирати між сім’єю і навчанням, це будуть поєднувані речі. Й університет при цьому приймає на себе не якусь незвичну функцію, а він стає ближчим до потреб тих, хто там навчається і працює, зазначає Мар’яна Колодій, директорка Закарпатського обласного центру гендерної освіти при УжНУ.

Підходи вишу, який прагне встановити баланс між приватними інтересами (родина) й суспільними (навчання), мають бути такими: – визнання та дотримання політики доброзичливості до сім’ї на рівні адміністрації ВНЗ; – пропаганда переваг балансу між сім’єю та навчанням, поширення культури рівних родинних обов’язків; – гнучкі форми навчання та роботи; – дитячий простір на території університету; – консультація фахівців: психологів, юристів, медиків, педагогів.

Перший день тренінгу - у сюжеті Медіацентру УжНУ.

Rionews

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат