Колишній військовий прокурор Ужгородського гарнізону за час війни купив майна на 70 млн грн

22.03.2024 16:10 ПОДІЇ

Прокурор військової прокуратури Ужгородського гарнізону 2017-2019 років, а нині голова Антимонопольного комітету України Павло Кириленко через родичів лише в Ужгороді накупив елітної нерухомості на 27 млн. грн, – повідомляють “Схеми”.

10 серпня 2022 року. Розпал повномасштабного вторгнення. Очільник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко інформує – на території області вводиться особливий режим в’їзду та виїзду транспорту.

У цей же день в майновому стані родини Кириленка відбуваються зміни. Його тесть стає власником нерухомості в Ужгороді. Це – не чуже для Кириленка місто. Саме там він пропрацював два роки – як військовий прокурор Ужгородського гарнізону, перед приходом в Донецьку адміністрацію.

Придбане тестем Кириленка майно – у житловому комплексі бізнес-класу Residents Park, на набережній. Звідси до центру – 3 хвилини на авто.

Всередині – лобі та рецепція із італійського мармуру. Цей комплекс називають найпреміальнішим із усіх ЖК у місті.

Згідно з документами, які «Схеми» отримали у своє розпорядження, у серпні 2022 року Олександр Матієнко купив майнові права на дві квартири у цьому ЖК. Одна площею 90 квадратів, інша, трохи менша – майже 74.

Їхня вартість по договору – 800 тисяч і 640 тисяч гривень відповідно. Але якщо орієнтуватись на ціни на ринку, їхня вартість на момент купівлі майнових прав була вищою: 7 мільйонів гривень – це більші апартаменти, і близько 6 мільйонів – менші.

На другий рік повномасштабної війни, у сім’ї Кириленка стає ще більше квартир в ужгородському ЖК Residents Park.

У квітні 2023-го тесть Кириленка купує тут майнові права на квартиру площею 77 квадратних метрів. На папері – за 670 тисяч гривень. Відповідно до даних з профільного сайту, що спеціалізується на нерухомості, ринкова вартість цих апартаментів – майже 6 мільйонів гривень.

В цьому ЖК «Схеми» знайшли майно не тільки тестя, але й тещі Кириленка Наталії Матієнко.

У тому ж таки квітні 2023-го вона також купує майнові права на квартиру площею 78 квадратів нібито за 670 тисяч гривень. Ринкова вартість таких апартаментів, на той момент, – майже 6 мільйонів гривень.

Якщо порахувати за ринковими цінами загальну вартість всієї ужгородської нерухомості родини на момент придбання, то виходить сума у майже 25 мільйонів гривень.

Але чому така велика різниця між вартістю майнових прав на квартири та їхньою ринковою ціною?

«Якщо є значна різниця між ціною майнових прав і ціною квартири, це, можна сказати, є маркером схеми оптимізації оподаткування», – вважає незалежний експерт та консультант з нерухомості Євгеній Полунов.

Тобто, фактично родичі Кириленка могли заплатити за цю нерухомість у рази більше, аніж це було вказано в договорі.

Якщо до ужгородських квартир додати ринкову вартість ще чотирьох паркомісць у тому ж ЖК Residents Park, які тесть і теща Кириленка купили у період з 2022- по 2023 рік, то загалом вийде сума у понад 27 мільйонів гривень.

Будинок та земельні ділянки у мальовничому котеджному містечку на півночі Київщини, квартири та паркомісця в преміум ЖК в Ужгороді, де раніше працював Кириленко. Як з’ясували «Схеми», цим географія майна родини головного антимонополіста України не обмежується.

Більше читайте у розслідування проекту "Схеми"

від "Радіо Свобода".

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат