Справа про сексуальне насильство над неповнолітньою: роз’яснення суду, реакція омбудсмена та ОВА

У Воловецькому районному суді трьох підлітків 16 березня засудили на умовний термін за статтею про вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру щодо неповнолітньої групою осіб. Справа набула розголосу у соцмережах та ЗМІ, зокрема ситуацію прокоментував голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, суд оприлюднив роз’яснення, а Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що справа перебуває на його контролі.

"Представник регіонального представництва Офісу омбудсмана побував у селі Верхні Ворота, де троє підлітків зґвалтували 14-річну односельчанку. Ситуація наступна: спочатку хлопці заманили свою подругу до подвір’я одного з підлітків, а потім до підвалу. Дівчина давно товаришувала з ними, тому пішла. Після чого один з них вдарив дівчину, а потім по черзі зґвалтували її. Усі дії, що вчиняли над потерпілою, підлітки знімали на відео з метою шантажу. Пізніше відео знущань було завантажене в Інтернет та продемонстроване однокласникам в школі. Про зґвалтування онуки дізналася бабуся, з якою проживає дівчина, та викликала поліцію. На суді усі троє визнали свою провину. Як думаєте, яке покарання місцевий суд вважає справедливим?", — йдеться у повідомленні Омбудсмена на Facebook-сторінці.

Суддя Воловецького районного суду присудила хлопцям по п’ять років позбавлення волі, але звільнила від покарання, призначивши усім трьом іспитовий термін на два роки. Суд виніс вирок за статтею 153 (сексуальне насильство, без проникнення), а не за 152-ю статтею (зґвалтування), — додав Дмитро Лубінець.

Справу вже під час судового розгляду прокуратура перекваліфікувала із "зґвалтування" на "сексуальне насильство". Про це повідомляють на сайті Воловецького районного суду Закарпатської області.

"Без адвоката"

"При цьому, як з’ясувалося, права дівчини під час судового процесу були грубо порушені — він відбувався без адвоката, а її інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради. І ця ж сама служба захисту дітей дала ґвалтівникам позитивні характеристики", — написав омбудсман.

З метою встановлення обставин справи та встановлення позиції законних представників потерпілої 26 березня представник Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини здійснив візит безпосередньо за місцем проживання потерпілої, в ході якого поспілкувався з батьком та бабусею, які надали згоду щодо вжиття заходів направлених на відновлення прав дитини.

"Працівник висловив нашу позицію щодо відновлення прав дитини, можливості залучення представників правозахисних організацій та адвокатів, залучення міжнародних організацій щодо надання кваліфікованої психологічної допомоги та реабілітації", — йдеться у повідомленні.

Зі слів Дмитра Лубінця, вони ретельно проаналізують дії судді та направлять відповідний лист до Вищої ради правосуддя. А також дії прокуратури — відповідний лист буде направлено на Генпрокурора та до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів.

"Також проаналізуємо діяльність місцевої служби захисту дітей, працівник якої представляв інтереси дівчинки в суді. Адже, як виявилося, мати одного із хлопців, також являється працівницею тієї служби соцзахисту дітей. Тому є сумніви щодо "неупередженості" та професійності представлення інтересів дівчинки. Справа перебуває на моєму контролі. Зафіксовано порушення права дитини на захист та справедливе судочинство. Права неповнолітньої дівчини мають бути поновлені!", — повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

Реакція міністра освіти й науки

Також про цю справу висловився новий міністр освіти й науки Оксен Лісовий. "Те, що трапилось на Закарпатті, сам факт і вирок суду стосовно цього кричущого випадку, потребують негайної синергії правозахисників, громадських активістів, освітянської спільноти і лідерів думки, аби ніякі упередження, ніякі зв’язки, ніякі стигми не стали на шляху справедливого рішення", — написав він на своїй сторінці у Facebook.

"Я як батько двох синів, як чоловік, який чимало бачив у житті, стою на думці, що винен завжди лише кривдник. Крапка. Про що цей кейс? Про викривлене відчуття безкарності. Про те, що все можна вирішити і зам’яти. І про те, що в школах ми досі не вчимо дітей тому, що важливіше за будь-які формули, підмети з присудками й нуклеїнові кислоти — взаємодії одне з одним, розумінню емоцій і повазі до особистих кордонів. Я обіцяю спільно з колегами докласти всіх зусиль, аби довести справу до того закінчення, на яке вона заслуговує. Ми не для того проходили болісні й жертовні трансформації, майдани й війну за цінності, аби суспільство досі толерувало принципи, які ефективно працювали в 90-х", — зазначив Оксен Лісовий.

Яке роз’яснення дали у Воловецькому райсуді

На розгляд суду кримінальне провадження надійшло з кваліфікацією за ч. 3 ст. 152 ККУ (зґвалтування). "Під час судового розгляду у зв’язку із недоведеністю у діях неповнолітніх обвинувачених складу інкримінованого їм злочину, передбаченого ч. 3 ст. 152 КК України (зґвалтування), Закарпатською обласною прокуратурою змінено обвинувачення на ч. 3 ст. 153 КК України (сексуальне насильство). За приписами ч. 1 ст. 337 КПК України судовий розгляд проводиться лише в межах висунутого обвинувачення", — інформують у суді.

Санкція ч. 3 ст. 153 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років, і, як йдеться у повідомленні, дає підстави для прийняття рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

"Відповідна мотивація застосування умовної міри покарання наведена у вироці суду. 16 березня 2023 року у справі ухвалено вирок, згідно з яким вказаних осіб визнано винуватими у вчиненні злочину — вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов`язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи (сексуальне насильство), вчинене групою осіб щодо неповнолітньої особи", — роз’яснюють у суді.

Неповнолітнім обвинуваченим призначили покарання — п`ять років позбавлення волі. Вони звільнені від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку максимально допустимого для неповнолітніх обвинувачених — два роки. "Саме така міра покарання була запропонована стороною обвинувачення та підтримана потерпілою (в присутності адвоката), яка не вважала за необхідне застосовувати щодо неповнолітніх обвинувачених міру покарання, пов’язану з реальним позбавленням волі. У ході судового процесу інтереси потерпілої були представлені законним представником — батьком та адвокатом", — йдеться у повідомленні.

У суді інформують, що представник служби в справах дітей був залучений судом за клопотанням самої потерпілої лише під час її допиту, оскільки вона не бажала давати покази в присутності батька. При цьому, така процесуальна дія, відбувалась при постійній участі представника потерпілої — адвоката.

На даний час вирок Воловецького районного суду Закарпатської області не набрав законної сили та може бути оскаржений в апеляційному порядку учасниками кримінального провадження. Як повідомляло Суспільне, наразі у прокуратурі вивчають можливість оскарження вироку. На оскарження рішення відведено 30 днів з дня його проголошення (16.03.2023р.).

Як прокоментував ситуацію голова Закарпатської ОВА

"Щодо ганебного злочину, пов’язаного із сексуальним насильством, вчиненим групою підлітків стосовно неповнолітньої дівчини у 2021 році на Воловеччині. Коментувати рішення суду не буду: це компетенція Вищої ради правосуддя. Водночас за моїм дорученням з минулої п’ятниці у Воловецькій громаді працюють соцслужби, відповідні департаменти ОВА й Мукачівської РВА. Вивчаються усі обставини, дії або можлива бездіяльність відповідальних посадових осіб ТГ, навчального закладу та інших", — йдеться у повідомленні.

Зі слів голови ОВА, родині та дитині буде надана вся необхідна підтримка й допомога. "Закликаю всіх батьків не замовчувати такі випадки, негайно звертатися до РВА, ОВА та до мене особисто у разі виникнення передумов до насилля і вчинення таких злочинів. Окремо звертаюся до посадових осіб, які відповідають за освіту та соціальний захист на усіх рівнях. На всі випадки неналежного виконання обов’язків реагування буде жорстке та миттєве в межах чинного законодавства", — додав Віктор Микита.

Що відомо про справу:

Подія сталася 24 серпня 2021 року. "Будучи добре знайомими з потерпілою, хлопці запросили її до підвального приміщення у помешканні одного з них. Дівчина погодилась, однак потім, всупереч її волі, обвинувачені вчинили щодо неї дії сексуального характеру, знімаючи окремий епізод на відео", — розповіла Суспільному речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк.

До поліції із заявою звернулася бабуся дівчинки 14 вересня 2021 року, — повідомила Суспільному речниця Нацполіції Ганна Дан. За фактом зґвалтування неповнолітньої, вчинене групою осіб, слідчі поліції відкрили кримінальне провадження. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

"Факт зґвалтування на допиті дівчинка підтвердила. Поліцейські встановили та розшукали причетних до злочину – двох 15-річних та 14-річного підлітків, зібрали докази та повідомили всім трьом про підозру у скоєнні групового зґвалтування неповнолітньої особи. Слідчі звернулися до суду з клопотанням про обрання підозрюваним запобіжних заходів – безальтернативного тримання під вартою", — розповіла речниця.

Тоді підлітків взяли під варту. "Слідчі поліції провели всі необхідні процесуальні дії та скерували справу для судового розгляду за правовою кваліфікацією ч.3 ст. 152 ККУ", — додала Ганна Дан.

У суді дівчина факт зґвалтування не підтвердила

Речниця обласної прокуратури додала: "Згодом одержано висновок судово-медичної експертизи, яким факт зґвалтування не підтверджено. Остаточно підтвердила це інформація, отримана від потерпілої вже під час розгляду справи по суті в суді. Натомість факт сексуального насильства, не пов’язаного з проникненням у тіло особи, таки мав місце", — розповіла Хижняк.

Під час ухвалення вироку "суд зважав на те, що особи є неповнолітніми, раніше не судимими, визнали вину та розкаялись", — додала Катерина Хижняк.

Суспільне

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

КРИМІНАЛ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат