На Конгресі регіональних влад голова Закарпатської ОВА розповів, як в області інтегрують переселенці

06.03.2023 11:08 ПОДІЇ

 

У Львові відбувся Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Чергове засідання Конгресу місцевих та регіональних влад під головуванням Президента України пройшло у Львові.

Як ми повідомляли, голову Закарпатської ОВА   Віктора Микиту обрали головою Палати регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад.

Глава держави Володимир Зеленський і члени Конгресу місцевих та регіональних влад привітали очільника Закарпаття Віктора Микиту з обранням головою Палати регіонів Конгресу.

На самому Конгресі ефективну роботу Закарпаття в умовах повномасштабної війни під час засідання згадували керівники різних міністерств та інші представники центральної виконавчої влади. Вони дали високу оцінку розробленим програмам, реалізованим проєктам і консолідованій позиції громади в питаннях соціалізації та інтеграції ВПО у життєдіяльність краю.

Зокрема, Віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук під час виступу на засіданні Конгресу повідомила, що закарпатські регіональні проєкти підтримки релокації бізнесу одні з найкращих і найбільш ефективних в Україні.

А Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович наголосила, що Закарпаття – серед лідерів за реалізацією соціальних програм для вимушених переселенців. Зокрема, в регіоні втілили пілотну ініціативу «Інтегрована підтримка через міждисциплінарні мобільні команди». За цим проєктом на Закарпатті створили 5 мобільних бригад, які надають соціально-психологічні послуги постраждалим від російської агресії. У складі кожної з них – соцфахівець, юрист, психолог та медик.

Про успішну роботу з інтеграції переселенців у регіоні розповів і сам голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

З його слів, Закарпаття одномоментно прийняло понад 600 тисяч ВПО, третина з яких – діти.

"Це викликало колосальне навантаження на нашу інфраструктуру. Більш ніж 350 тисяч осіб залишилися на постійне місце проживання. Попри все жодна людина не ночувала на вулиці, не залишилася без прихистку, харчування та іншого життєво важливого забезпечення", - наголосив керівник Закарпаття.

Аналіз ситуації вказував на те, що державний бюджет матиме колосальне навантаження для фінансування оборони країни. У зв’язку з цим було прийнято рішення щодо розробки власних програм підтримки ВПО та пошуку додаткових джерел фінансування для їх реалізації.

У 2022 році ми оперативно налагодили роботу з іноземними благодійними та неурядовими організаціями, що дозволило залучити на підтримку ВПО в регіоні більш ніж 4,3 мільярда гривень. Ці кошти були спрямовані на виплату щомісячної грошової допомоги, закупівлю необхідного обладнання, будівництво та ремонт місць довготривалого проживання, харчування тощо.

Водночас на обласному рівні та рівні територіальних громад було прийнято відповідні програми підтримки ВПО на загальну суму у 180 мільйонів гривень.

Також була розроблена та реалізована програма будівництва нового житла для ВПО, яка передбачає зведення житла в безпосередній близькості до робочих місць, об’єктів освіти та закладів охорони здоров’я. До цієї ініціативи долучився бізнес, який разом із місцевим бюджетом взяв участь у фінансуванні будівництва житла для людей, яким надав робочі місця, - розповів Віктор Микита.

Важливим напрямком роботи було розміщення в регіоні дітей. З початку міграції на Закарпатті більш ніж 60 тисяч дітей були зареєстровані як ВПО. Водночас у регіоні забезпечили розміщення, виховання, освіту та інтеграцію у життєдіяльність краю понад 1500 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, і дітей без супроводу батьків.

Окремої уваги заслуговує робота Закарпатської ОВА спільно з Донецькою та Луганською обласними військовими адміністраціями. Результатом цієї співпраці стало відкриття хабів підтримки переселенців з цих регіонів на Закарпатті. Така робота дозволила використати бюджети регіонів, де ведуться бойові дії, для цільової підтримки ВПО з вказаних областей, розпочати будівництво нового і ремонт існуючого житла та багато іншого.

Не менш важливою була програма, розроблена Закарпатською ОВА, щодо оздоровлення та реабілітації ВПО в межах транскордонного співробітництва з країнами-партнерами й регіонами-побратимами Закарпаття. Завдяки налагодженим зв’язкам вдалося відправити на відпочинок, лікування та оздоровлення тисячі ВПО, серед яких більшість – діти, до країн ЄС із повним пакетом забезпечення.

Таким чином, завдяки ініціативам Президента України, Першої леді, Уряду та регіональним програмам ми досягли мети соціалізації ВПО та їх інтеграції у всі сфери життєдіяльності краю.

Варто зазначити, що виконати надважливе завдання загальнодержавного рівня вдалося завдяки консолідації, ініціативі та за підтримки територіальних громад краю, які несли основне навантаження й продовжують це робити кожного дня.

Зараз на Закарпатті не прийнято вживати термін ВПО. Це наша позиція з першого дня, і її підтримала громада. Це повноцінні мешканці краю, які пов’язали своє майбутнє життя та життя своїх дітей із Закарпаттям. Вони тут розвивають регіональну економіку, принесли здорову конкуренцію, нові підходи, креативне бачення та колосальний досвід. За що ми, закарпатці, безмежно вдячні, - сказав керівник Закарпаття.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат