В Ужгороді визначили кращі українські коньяки, вино і шампанське

20.10.2018 20:49 СОЦІО

 

З 16 по 19 жовтня в Ужгороді на базі ОП «Ужгородський коньячний завод» проходила дегустація зразків вітчизняної виноробної продукції Центральною галузевою дегустаційною комісією корпорації «Укрвинпром» у партнерстві з Торгово-промисловою палатою України та за підтримки Закарпатської ОДА.

Результати було оголошено під час прес-конференції. Серед переможців — три закарпатські підприємства.

Окрім працівників корпорації «Укрвинпром», до складу Центральної галузевої дегустаційної комісії залучені висококваліфіковані спеціалісти виноробної галузі та представники органів влади. Всього — близько 40 осіб. 73 зразки своєї продукції надали 13 виноробних підприємств. Ще 23 зразки 12-ти вітчизняних виробників закуплено безпосередньо в торгівельній мережі міста Ужгород. Протягом двох днів було опрацьовано 96 зразків. Усі вони подавалися дегустаторам анонімно. Кращих визначали в таких категоріях, як вина тихі та ігристі, коньяки, бренді тощо.

За результатами закритої дегустації, визначено 33 переможці у різних номінаціях. Є серед них і троє закарпатців: ОП «Ужгородський коньячний завод» (8 номінацій), «Виноробна компанія ШАТО Чизай» (3) та ТОВ «Котнар-М» (1).

Незважаючи на те, що чимало зразків комісія визначила як неякісні, а деякі виробники взагалі побоялися подати свою продукцію на дегустацію, організатори запевняють: в Україні є виноробна продукція високої якості, якою можемо пишатися та конкурувати з іноземцями. Однак, рухаючись в напрямку інтеграції з ЄС та адаптуючи наше законодавство до європейського, держава повинна підтримувати власну виноробну галузь, а не знищувати її непідйомними податками і акцизами.

— Не можна збільшувати навантаження на виробника посеред виробничого сезону. Адже люди виконують укладені виробничі контракти, а їх щоразу дивують черговим підвищенням акцизів. Зрозуміло, що позиція виробників аналогічна позиції споживача – продукція має бути гарної якості і мати адекватну ціну, не ґрунтуючись виключно на штучних акцизах, які сприяють наповненню бюджету, - зазначив під час прес-конференції Володимир Кучеренко, коментуючи урядовий Законопроект стосовно підняття ставок акцизного збору на алкогольну та виноробну продукцію.

Віце-президент Ради корпорації «Укрвинпром», директор ОП «Ужгородський коньячний завод» Володими Гісем виступає проти пересмикування євроінтеграційних процесів у один бік. Адже держава повинна дбати, в першу чергу, про власних виробників і підтримувати їх.

— Кожен гектар посадженого виноградника — це 35 років гарантованих поступлень у бюджет. Це і є українські інвестори. Ми підносимо іноземців, які вкладають, скажімо, 100 тисяч в Україну, натомість забуваємо добрим словом згадати тих, хто горба тягне і на кому тримається економіка. Тому інтеграція в ЄС повинна бути не однобокою, а з урахуванням інтересів нашого народу і наших позицій, — запевнив Володимир Гісем.

Член дегустаційної комісії, директор ТОВ «Виноробна компанія ШАТО Чизай» Анатолій Полосков наголосив, що згідно з балами, які отримали переможці представленої на дегустації коньячної продукції, українські коньяки є практично еталоном у цій сфері.

— Такої якості продукцію важко знайти в Європі і навіть світі. Тому наші коньяки гідні того, щоб бути визнаними не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Щодо вин, то також видно великий ріст якості цієї продукції в Україні, і Закарпаття також не пасе задніх, докладаючи максимум можливих зусиль для того, щоб нашими винами пишалися, — сказав Полосков.

Учасники конференції зазначили, що європейці сторожко ставляться до росту української виноробної галузі, оскільки побоюються конкуренції. З цим пов’язана, зокрема, і компанія з дискредитації ізабельних сортів винограду, які нарешті нам відновити у вітчизняному реєстрі.

Втім, представники української виноробної галузі підтримують євроінтеграційні прагнення Уряду у питанні виконання Угоди про зону вільної торгівлі між нашою країною і ЄС, у тому числі, в частині переходу на нові найменування виноградної продукції по завершенні перехідного періоду (після 2026 року).

Ці та інші питання підніматимуться на 4-му Національному виноробному форумі в Києві 31 жовтня. Там же відбудеться нагородження переможців, яких визначила цього року Центральна галузева дегустаційна комісія.

prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат