40% ужгородців позитивно оцінюють нову владу (ОПИТУВАННЯ)

admin 20.05.2014 12:26 ПОЛІТИКА

9 % ужгородців ще хочуть інтегруватися в східному напрямку. Про політичні уподобання ужгородців — у результатах опитування.

Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія» провела опитування мешканців міста Ужгород з приводу сучасної ситуації в Україні. Поряд з іншими питаннями респондентам було запропоновано визначитися і з приводу діяльності нової влади, зовнішньополітичних пріоритетів держави, а також ставлення до військової підтримки Заходу. Опитуванням було охоплено різновікові групи жителів з рівномірним гендерним підходом.

Відтак, діяльність нової влади України в сучасній ситуації позитивно оцінюють трохи більше 40% опитаних. Натомість 23,5% вважають її негативною. Поряд з цим, 33,2% респондентів ненаважаються на конкретну оцінку дій влади.
Зрозуміло, що в такій динаміці подій оцінити адекватність діяльності нової влади досить складно. Тому й не маємо значної різниці між даними показниками. Разом з тим, байдужих до цієї ситуації надзвичайно мало. Вочевидь, критерії думок криються у невизначеності навіть короткострокових перспектив подолання внутрішньо- і зовнішньополітичної кризи.

Щодо зовнішньої політики, то прозахідний вектор зовнішньої політики України підтримують 57,2 % ужгородців, а просхідний – усього 9,1%. Натомість значна частина опитаних компромісним у даній ситуації вважають нейтральний статус зовнішньополітичного курсу. Таку політику підтримують 33,7 % жителів Ужгорода.

У даній ситуації на думки респондентів усе ж впливає агресивна політика Росії щодо України та її втручання у внутрішні справи держави. Цей показник зріс навіть при тому, що Закарпатська область завжди ментально орієнтувалася на Європу в контексті політичних, економічних, соціальних, навіть культурних особливостей.

Ситуація на сході України вплинула й на переоцінку ужгородцями поглядів щодо національної безпеки. Відповіді на питання щодо ставлення до НАТО у світлі останніх подій в Україні свідчать про те, що 47,1 відсоток ужгородців змінив у позитивний бік свою думку про військово-атлантичну співпрацю й можливість знайти захист від агресора у лавах цієї організації. З різних причин (ментальна миролюбність, психологія невтручання, незадоволення виключно словесною підтримкою України) у 8,5 % респондентів думки про блок погіршилися. Разом з тим, для 32,1% опитаних кризові події в Україні аж ніяк не вплинули на ставлення до НАТО (воно не змінилося ні в кращу, ні в гіршу сторону). Ще 12,3% респондентів байдуже ставляться до цієї організації.

Напрошується висновок, що при традиційній прозахідній орієнтації ужгородців значно виріс акцент на нейтральний статус державної зовнішньої політики, що свідчить про адекватне розуміння компромісу в сучасних умовах заради збереження цілісності України. Одночасно, зростаюче бажання співпрацювати з НАТО є реакцією на загрози тероризму і сепаратизму в східноукраїнських регіонах.


Агенція досліджень «Карпатія» для Нового Закарпаття

admin

ТЕГИ : Ужгородопитуваннявійна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат