Які документи необхідні, аби одержувати соціальну пільгу до зарплатні

admin 05.03.2013 09:36 СОЦІО

Разом із заявою надаються також документи, що підтверджують таке право. Правила надання документів та їх перелік затверджено постановою Кабінету Міністрів України №1227.


При застосуванні податкової соціальної пільги для обчислення податку на доходи фізичних осіб зменшується нарахована заробітна плата. Пільга застосовується тільки за одним місцем роботи з дня отримання роботодавцем заяви. Громадянин може самостійно обрати місце її застосування. Однак, заробітна плата платника податку не повинна перевищувати 1610 грн.

Розмір податкової соціальної пільги залежить від категорії працівника.

Звичайна податкова соціальна пільга з 1 січня 2013 року становить 573 грн. 50 коп. при нарахованій місячній заробітній платі – 1610 грн.

Розмір так званої дитячої податкової соціальної пільги для платника податків, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років - 573 грн. 50 коп. у розрахунку на кожну таку дитину.

На застосування підвищеної податкової соціальної пільги у розмірі 860 грн. 25 коп. мають   право:

а) одинока мати (батько), вдова (вдівець) -   у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років;

б) утримує дитину-інваліда - у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років;

в) чорнобильці І і ІІ категорії;

г) учні, студенти, аспіранти, ординатори, ад'юнкти;

ґ) інваліди I або II групи.

При цьому, для окремих категорій платників податків граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків, визначається як добуток суми 1610 грн. та відповідної кількості дітей. До цих категорій належить платник податку:

- який утримує 2 і більше дітей до 18 років;

- є одинокою матір'ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником;

- який утримує дитину-інваліда.

У разі, якщо заява і документи, що підтверджують право на податкову соціальну пільгу подано не з початку місяця, пільгу застосовують до всієї суми заробітної плати, нарахованої платнику податку в такому місяці.

Якщо платник податку має право на застосування податкової соціальної пільги з двох і більше підстав, то застосовується лише одна - та, яка передбачає її найбільший розмір.

Роботодавець повинен відображати у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги.

admin


За матеріалами відділу взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПС у Закарпатській області

ТЕГИ : соціальна пільгаПодатковаЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат