В Ужгороді запрацював гончарний центр для дітей (ФОТО)

admin 23.12.2015 11:06 СОЦІО

 

В ужгородській школі за сприяння Словаччини почав працювати гончарний центр арт-терапії.

Гончарну майстерню «Чарівний глечик» – центр арт-терапії для дітей урочисто відкрили сьогодні в ужгородській школі №16, яка розташована у Дравцях.

У майстерні зможуть займатися дітки з усього міста, зокрема, з вадами розвитку, що сприятиме розвитку в них дрібної моторики.

Проект втілили спільними зусиллями управління освіти Ужгородської міськради, Словацького агентства з міжнародного розвитку та співробітництва та Карпатського агентства прав людини «Вестед».

На відкритті майстерні Генконсул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова відзначила, що це вже третій спільний проект, успішно втілений в Ужгороді – першими були центр тифлопедагогіки (для корекції зору) у садочку №36 та Медіа-центр учнівського врядування. В усіх них словацька допомога спрямована насамперед на дітей, молодь, які творять майбутнє України.

Начальник міського управління освіти Оксана Бабунич нагадала, що за Біблією Бог творив світ і насамкінець, коли у нього в руках залишився шматочок глини, запитав людину, а що б вона хотіла отримати. Коли ж  почув відповідь: «Щастя», то вклав у руку людини цей шматок глини. «Творіть, ліпіть своє щастя», – побажала школярам Оксана Юріївна.
 
Працювати з глиною дітей навчає один із тих рідкісних педагогів, які живуть своєю працею – Олександр Сенько. Презентуючи проект, він нагадав, що глина – екологічно чистий матеріал, Закарпаття багате на різні види глини і кожен має свої унікальні властивості. Зараз діти працюють із білою глиною з села Онок на Виноградівщині, вона має антисептичні властивості.

Присутня на урочистостях психолог міської педагогічної комісії Лілія Нікітіна зазначила, що дітям, а тим більше з вадами розвитку, дуже важливо контактно працювати, відчуваючи форму, густину, консистенцію матеріалу, розвивати концентрацію уваги і моторику рук, це знижує рівень тривожності, пробуджує фантазію, виробляє посидючість і зосередженість на справі.

У рамках проекту школа отримала зі Словаччини обладнання на загальну вартість близько 110 тисяч гривень. Це невеличкі пластикові турнетки, на яких сьогодні, в рамках майстер-класу, 12 дітей робили підсвічники, механічний та електричний гончарні круги, дві муфельні печі, незабаром очікують ще екструдер для вимішування глини та млин для приготування з глини, кварцового піску та води поливи на готові вироби.

З початку нового, 2016 року, планують винести на виконком Ужгородської міськради питання про забезпечення Центру, аби діти з усього міста безкоштовно могли навчатись і творити під керівництвом педагогів та гончарів.

admin


За матеріалами Ужгородської міської ради

ТЕГИ : мистецтво

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат