У п'ятницю у центрі Ужгорода охочим мірятимуть цукор у крові

admin 13.11.2014 09:31 ЗДОРОВ'Я

Захід пройде цієї п'ятниці, 14 листопада, з 12.00 до 14.00, на площі Театральній в Ужгороді.

У п'ятницю, 14 листопада, з 12 до 14.00 на пл. Театральный в Ужгороді, з нагоди Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом, відбудеться низка акцій спрямованих на профілактику   цукровового діабету, під час яких проводитиметься скринінг рівня цукру в крові.

Також, цього ж дня, з 13.00 в конференц-залі обласного медичного інформаційно-аналітичного Центру (пл.Театральна,6) працюватимете «Школа діабету».  

Довідково:

За прогнозами медиків, кількість українців, хворих на цукровий діабет, за наступні 10 років сягатиме 14% від кількості всього населення України.
     
Цукровий діабет займає третє місце за рівнем смертності в Україні, після серцево-судинних та онкологічних захворювань. За прогнозами медиків, кількість українців, хворих на діабет за наступні 10 років подвоїться та досягне 6-7 мільйонів осіб. Це 14% від кількості населення України. Серед основних причин діабету – це спадковість, стреси, неправильний образ життя, неправильне харчування.
 
За даними Української діабетичної федерації в Україні зареєстровано більше 1 млн 300 тис. громадян, у яких діагностували цукровий діабет. Серед них є понад 160 тис. хворих, чиє життя залежить від своєчасного та повноцінного введення інсуліну.
 
Закарпаття:
На початок 2014 року в Закарпатській області   було зареєстровано   35 тис 248 пацієнтів дорослого віку та 228 дітей до 18 років. За минулий рік   виявлено 3 тис 555 нових випадків цукрового діабету , в тому числі 27 серед дітей. У групі ризику по   цукровому діабету на даний час   нараховується   285 тис. 300 осіб. За 9 місяців 2014 року в області вперше виявлено 2 тис. 582   дорослих з цукровим діабетом. Захворюваність по ЦД   становить 2,68 на 1 тис дорослого населення.   Кількість   хворих   на цукровий діабет, що потребують інсулінотерапії становить 5 тис. 306 дорослих, і 228 дітей. Решта   хворих з цукровий діабет знаходяться на   цукрознижуючих таблетованих формах   або дієтотерапії.        
На виконання   заходів цільової Державної програми «Цукровий   діабет» на 2009-2013 років   в області   працює обласна програма «Цукровий та нецукровий діабет» 2009-2015 р., затверджена рішенням Закарпатської обласної ради.  
     
Всі інсулінозалежні хворі на 100% забезпечені інсулінами вітчизняного та іноземного виробництва, за рахунок централізованих закупівель УОЗ за кошти державної субвенції виділені на програму «Цукровий діабет».   Хворі ЦД   що знаходяться на катриджних формах інсуліну, як вітчизняного так і імпортного забезпечуються шприц - ручками за рахунок   фірм виробників інсуліну. Всі діти, підлітки та вагітні на 100% забезпечені імпортними інсулінами,   засобами самоконтролю та   шприц-ручками.
Цукрознижуючими таблетованими препаратами хворі на ЦД 2 типу забезпечуються частково, за рахунок обласного та районних бюджетів.  
Показник глікозильованого гемоглобіну   є основним орієнтиром, що визначає степінь компенсації цукрового діабету, зниження якого дає можливість зменшити ризик виникнення ускладнень в десятки разів. Визначенням показника глікозильованого гемоглобіну, щороку охоплюється все більша кількість пацієнтів області, що в перспективі дає можливість підвищити ефективность лікування та продовження життя пацієнтів з цукровим діабетом.
       
З метою підвищення інформованості пацієнтів щодо основних правил життя пацієнтів, з цукровим діабетом в області продовжують працювати 3 «Школи діабету» для дорослого населення: на базі ЗОКЛ ім. А.Новака, Мукачівської   та Хустської ЦРЛ, та «Школа діабету» для дітей в ОДЛ м. Мукачево.
 

admin


За матеріалами прес-центру ОЦЗ у Закарпатській області

ТЕГИ : діабетУжгородЗакарпаття

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат